Okategoriserade

Ett slags svineri..

Vi har ju pratat en del om slöseri här inne. Och jag tror att vi alla, trots att vi kanske är oense i HUR, försöker dra våra strån till stacken i allt.

Varje dag så påminns man ändå av att det finns folk som skiter i andra. Det är rena tjuvar och mördare, de vi kallar för kriminella förstås, men även ”vanligt folk”. Alltså de som har barn, familj, jobb, vänner osv.

Så enkla saker som att inte kasta skräp någon annanstans än i en papperskorg till exempel. Eller ta upp sin hunds bajs, eller parkera så den egna bilen står på ett fördelaktigt vis, oavsett om grannen sen inte kommer vare sig ut eller in. Kanske de som åker med sitt skräp till den obemannade återvinningsstationen och väl där inser att ”fan då, det finns ingen container för hushållssopor/brännbart/batterier, eller soffor…? Äh va fan jag ställer skiten här ändå, jag har ju i alla fall bemödat mig med att åka hit med det.”

Eller sånt här som jag hittade på Citygross dagen innan nyårsafton.

En hink med havskräftor tagen från kyldisken och så kom man på borta vid frysdiskarna långt därifrån att man kanske inte ville ha dem. Gå tillbaka??? Näe orka! Och det är ju ändå i direkt anslutning till de frysta skaldjuren!! Close enough borde funka?

Och i frysdisken låg det färska köttet.

”Jamen jag har inte tid att gå tillbaka!! Jag lägger det ju ändå i frysen så det inte blir dåligt.”

Den färska laxen var visst dyrare (?) än den frysta. Vad göra? Palla gå tillbaka!!

Hårfärg bland julens reavaror? Åtminstone så blir den inte förstörd. Men ändå.

Inte heller glögg förfars av att stå bland julsaker. Men slött som satan!

Och till sist, hela vägen framme vid kassorna så kommer man på att man inte vill ha den rökta kycklingen och lägger den bland flaskvattnet.

Nu hjälper det ju knappast att lägga den här, fan vet ju om den kanske legat bland chipspåsarna tre dygn innan.

Jag blir sjukt irriterad av sånt här.

Och de som fikar/äter och lämnar sin disk på bordet och går, i stället för att ställa det i brickvagnen… men det är en annan kategori:)

Men folk som är slöarslen alltså. Jäkla svineri.

Om man nu kommer på att man inte vill ha eller kanske inte har råd, att köpa de varor man plockat på sig, lägg tillbaka det där du tog det. Det tar kanske lite tid, men den tiden får man ge butiken. Laxbiten kostade 88kr, köttbiten var på 1,4 kilo, havskräftorna var på extrapris och kostade nog bara 89kr. Med tanke på att folk som har mage att göra så här mest troligt gör det regelbundet så slösar de bort både butikernas pengar och är miljösvin.

Så, handen på hjärtat nu – gör ni så här?

Jag är lite orolig att ni ska säga ja, men hoppas innerligt att ni säger nej.

.

Jag gick en runda runt huset i går för att inspektera vad stormen ställt till. En stor gren har brutits av från ett träd, en tall, men efter att ha skådat upp i mina tallar så kan jag inte se att nån saknar en bit. Hur långt kan en gren på kanske tre meter flyga? Den hade landat och kört ner sig i gräsmattan precis intill min nya bod…! Jag hade nog svurit så det hördes över hela stan om den landat PÅ den. Den kan ju ha studsat på taket men det ser fint ut.

Sen har minst tre av plåtarna på kanten till poolrummet blåst ner.

Inte det minsta förvånad för de går inte att fästa ordentligt. De tre är det inte första gången jag spikar tillbaka. Snarare tionde. Till våren måste jag bygga nån slags överliggare av nåt slag som det går att skruva i. Jag är inte helt säker men det ser ut att fattas minst en plåt till. Kanske ligger den på pooltaket, men jag ser den inte.

Men plasttaket på carporten som redan är trasigt, och det på cykelskjulet på baksidan som blåst av ett par gånger, de låg kvar:).

Nu har jag iofs lagt upp en halv skottkärra med tegelsten på det så det är tungt och har inga skarvar som vinden kan ta tag i, ta i trä.

Jaha, nu ska jag återvända till pluggandet, jag har deadline på måndag och massor att skriva 😉

Så går det när man latat sig🙈.

Vi hörs snart igen 😘

Kommentarer

 1. Stina

  Detta är lite off topic men nu när du nämnde boden så måste jag kommentera igen hur imponerad jag är att du byggde den. Hallå! Du byggde em bod! Så jäkla grym du är, kvinna!

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Tack!! 😘😘Jag tittade på den efter stormen, och konstaterade att den är bra byggd också 😂Den stod ju på samma ställe och ser hel ut. Ta i trä!!

 2. Elin

  NEJ! Aldrig att jag ens skulle tänka tanken att förstöra mat på det viset! Är helt chockad att folk seriöst visar sån orespekt.

 3. ML

  Jag arbetar i butik och är tyvärr inte ett dugg förvånad längre över andra människors beteende, snorpapper som ligger bland varor, snus som man spottar ur sig var som helst men gärna på varor, man öppnar förpackningar för att smaka, man snor hälften ur ett paket för har man inte tagit allt är det inte stöld enligt puckona.
  Ja tyvärr skulle man helt övergå till att handla över disk för att minska svinnet och stölderna.
  Trött butiksanställd men ej en slav som ska städa efter puckona!

 4. cahouligan

  Nepp, vi gör inte så, jag och min man. Inte barnen heller tror jag, de är vuxna och har flyttat hemifrån alla fem (de är över 18 allihop) , så inte superkoll, men gissar att de gör som vi uppfostrat dem haha.
  Men jag tror helt ärligt att just detta inte är något större miljöproblem jämfört med konsumtionshysterin och flygresorna. Där har vi de riktiga miljösvinen tror jag.

 5. Therese

  Ibland ställer jag vagnen på parkeringen🙈
  Men det är när barnen vägrar gå med tillbaka med vagnen. Vågar inte lämna de ensamma i bilen. Jobbar i restaurang och vi har brickställ, då ingår det inte i mina arbetsuppgifter att plocka disk från borden. Detta för att vi har mycket gäster och skulle i det läger behöva anställa någon som bara plockar disk. Då hade det blivit väldigt mycket dyrare för er som kund. Jag är ensam i disken och vi har ca 200 gäster runt lunch. Jag är glad om jag hinner torka av borden nån gång under lunchen.
  Varor i butiken brukar jag lämna till kassörskan, men jag ångrar inte varor det händer ibland att barnen lagt i något jag inte märkt.😂🤪

  1. cahouligan

   Hur gör ni då, om det står kvar disk på borden? Om det inte ingår i dina arbetsuppgifter menar jag. Går någon annan ut och plockar av, eller måste nästa kund plocka av bordet innan de kan sätta sig?

   1. familjenannorlunda
    familjenannorlunda

    Antagligen får de lov att göra det ändå, trots att det inte ingår i deras arbetsuppgifter. Som med alla serviceyrken får man ofta göra väldigt mkt mer bara för att ens medmänniskor anser sig förmer. Lite för fina, eller har betalat för en service de tycker borde ingå.

    1. cahouligan

     Misstänkte det. Jag jobbade i butik i massor med år, utöver jobbet i min egen firma och under min utbildning, och den där frågan om service dök upp sjukligt många gånger. Glömmer aldrig den där gången när nån liten storstadsbo skulle sätta tanten = jag på plats genom att påpeka hur sjukt dålig servce det var att vi inte plockade ur varukorgen åt dem i kassan.

 6. Annika K

  Slöarslen!! Håller med fullkomligt!!
  Hur djävla lat får man va egentligen? 🙄Köper man nått på bricka dvs McDonalds, fik, IKEA så tar man fan bort det efter sig.
  Ska du handla o plötsligt 😳😱 kommer på att du inte ska ha en vara.. gå tillbaka med det. Av respekt för affärsägare,anställda o för att inte medverka till onödigt svinn o slöseri.

  1. Johanna

   Ett slöarsel för mig är att sätta en platta i händerna på sitt barn för att få lugn och ro. Mina ungar har inga plattor, telefoner eller tv/dataspel. De är mellan 2-9 år gamla.
   Tämligen ensam om det i dagens samhälle. Precis som jag verkar vara ensam om att inte plocka varor i en butik/ restaurang. Där unnar jag mig lathet. Så kan det vara. Hemsk människa är jag. Alla äro vi olika som sagt. Det du tycker är ett slöarsel tycker inte jag och tvärtom!

 7. Marie

  Håller inte med alls , !!går ju ut o äter o fikar av en anledning .. att jag vill ha service! o så svindyrt som det är nu o fika tex så skulle det aldrig falla mig in o plocka disk!! Märkligt resonemang , o bara i Sverige kunder håller på så , ser man aldrig utomlands .

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Jag pratar om lunchställen och fik, vanliga restauranger med bordsbeställning är en annan sak. För det första för att de inte har brickor eller brickställ;)
   Varför inte underlätta för personalen? Det är inte de som sätter priserna och inte heller tjänar de storkovan. Om man själv ställer sin disk på en bricka och sätter den där det är avsett så slipper personalen springa och balansera tunga och otympliga saker. Övriga gäster kan sätta sig direkt efter och det ser trevligt ut, samt att det inte tar tid från annat, som man som kund hellre vill ha service på.
   Utomlands har de ju faktiskt ofta speciell personal som plockar disk, men här är det ofta så att det är samma personal till allt. Så den som står i kassan ska göra smörgåsar, fixa latte, skura toaletter, sopa golvet och plocka disk. Det krävs ju inte en Einstein för att fatta att man underlättar genom att ta bort sitt eget.
   Och nu bor vi ju faktiskt i Sverige:)
   Jag undrar bara lite, om du jobbade med service, skulle du inte uppskatta att dina kunder underlättade med sådana här små enkla saker? Helt ärligt alltså?

  2. Camilla

   Konstig ursäkt Marie man plockar väl undan efter sig på snabbmatsställen eller är du för fin för det.
   Finns ju vagnar där du kan ställa brickan hur svårt kan det vara.
   Det hör till sunda förnuftet och uppfostran att hjälpas åt, svårare är det inte.

 8. Annika

  Måste erkänna att det har hänt (och kommer säkert hända igen) att jag lämnat varor där de inte ska vara i butik. Men då har alltid barnen varit med, te x upptäcker jag vid kassan att någon lagt i något i vagnen som vi inte ska ha, och att gå tillbaka med barnen skulle ta mer tid och energi än vad det gör för personalen att lägga tillbaka det. Lägger såklart inte färskvaror i frys osv, men ja, helt rätt är det såklart inte. My bad.

 9. Ellinor Blomqvist

  Nej jag gör inte så men stöter på det väldigt ofta😡Vad är det för konstiga människor som gör så här?Tycker det är så jäkla lågt👎👎👎Lika lågt som jag tycker om den idiot som rastat sin hund i min pallkrage på husets framsida,hur tänkte du där😡🙈🙈🙈Gör om och gör rätt ditt j…a miffo

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Ehh? I någons pallkrage? Det finns liksom inga gränser hos vissa! Själv kryper jag runt med ficklampan på mobilen för att få med allt bajs efter Doris😂

 10. Malin

  Den grenen kan nog ha blåst långt. Hörde om en båt på 2,5 ton som flyttat på sig, på land alltså. Vårt växthus blåste sönder, inget som kraschat in i det, utan rutorna har bara lossnat och spritt ut sig på tomten.

   1. Malin

    3 höll, en låg 4 meter från växthuset. 10 st är kraschade, en del bara lite och en del splittrade mot stenar o dyl. Vi har plockat glas 10 meter från växthuset. Blir jättekul med gräsmattan i sommar. Får väl typ dammsuga eller nåt.

    1. familjenannorlunda
     familjenannorlunda

     Åh fy!! Ja dammsugare låter klokt, nån variant av det iaf. Glas är ju osynligt tills man kliver på det, då gör det för jäkla ont, och kan ju bli massa krångel. Håller tummarna att ni hittar nåt smart sätt att få bort det.

 11. Jenny

  Jobbar i butik och det är stort problem för oss. Ta bara med varorna fram till kassan så ser vi till att dom hamnar på rätt plats igen och slipper förfaras 😊 En del som ångrar frysvaror när dom kommer till kassan, eftersom att frysarna är precis vid kassan kunde en ju tycka att just såna saker kan kunden lägga tillbaka själv men icke, istället ska jag ringa nån som får avbryta sitt jobb och komma och hämta. Folk är så sjukt slöa.. Bra att du tar upp det här! Uppmanar även alla att hälsa på kassörskan när man handlar, mycket trevligare så 😊

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Ja om man är en slöskalle så är ju det en bättre lösning, att ge kassörskan det. Eloge till er som måste se glada ut när folk visar sina lata sidor😘.
   Att hälsa på kassörskan sitter i ryggmärgen, det tillhör kategorin sånt man bara gör. Fast tydligen inte för alla då.. holy smoke. Jag skulle känna mig så vansinnigt snorkig om jag inte gjorde det
   Och inte kunna sova.

 12. Johanna

  Jag är en sådan person, hemskt va? Så fasansfullt och icke pk. Det finns folk som har betalt för att göra sånt där väl? Ställa brickan och plocka varor. Dock är jag noga med kyl och frysvaror, om det nu skulle försvara mitt beteende.
  Personligen tycker jag att det är värre att låta sina underåriga barn spela våldsspel/ se på film som är avsedda för 15,18 åringar. Alla äro vi olika.

  1. M

   Nog har de folk anställda men idag men så dåligt med personal pga att det är dyrt så ska väl inte de behöva springa omkring och leta varor som andra ställt på fel ställen?
   Brickvagnar på restauranger är till för att underlätta och göra arbetet lättare för de anställda.
   Vi behöver väl inte vara grisiga mot affärsinnehavare eller dess personal ?
   Många gånger kanske de får kasta det som ligger fel.

   1. familjenannorlunda
    familjenannorlunda

    Helt rätt ord- grisiga. 👌🏼Man ska alltid vara vänlig och hjälpsam. Det gynnar alla:)
    Att ta reda på sitt eget skräp är sånt man bara gör. När jag varit och ex fikat med andra mammor och vi har haft ett gäng barn med oss, så har det alltid sett snyggt ut när vi går. Jag plockar/torkar upp saker från golvet, jag drar ett tag med servetten över bordet och stolar om det behövs, samlar ihop skräp och porslin och går flera vändor om så är. Finns det sortering så sorterar jag, tar bort pappersservetter och sugrör och ställer sen brickan på bandet/stället. Innan jag går drar jag in stolarna så det ser fint ut. Det tar max två minuter. Har man inte den tiden borde man inte fika alls kanske 😉
    Jag vet att personalen uppskattar det här och att det underlättar massor så därför är det för mig en solklar självklarhet:)

  2. Jenny

   Jobbar i butik och klart det ingår i vårt jobb att plocka tillbaka varor. Men det tar ju tid från er kunder då det innebär att vi tex inte kan öppna en kassa till osv.

   1. familjenannorlunda
    familjenannorlunda

    Det är ju ett onödigt nödvändigt ont. Om folk ställde saker där de ska vara hade det inte behövt ingå i era uppgifter.
    Ibland tänker jag att man ska återinföra att handla över disk:) Som i gamla handelsboder. Då skulle det bli noll svinn pga snatteri och varor som förfars:)

  3. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Hu. Sluta genast med sånt beteende, snälla. Folket som ”har betalt för att göra sånt” har oftast tusen andra saker att göra också och dessutom tycker jag det är ett nedlåtande beteende. Man tar reda på sitt eget. Finns en brickvagn så ställer man sin bricka där, de anställda slipper plocka efter dig och andra kunder kan sätta sig direkt och äta:) Det är vanligt hyfs. Man kan väl hjälpas åt och underlätta för varandra?
   Att mina barn ser skräckfilmer drabbar i värsta fall dem själva, kanske mig som inte får sova😂, (har aldrig hänt, de blir inte rädda, tvärtom så är de högst medvetna om att det är fiction) men att låta varor förfaras drabbar butiken ekonomiskt, och dessutom ser det illa ut för övriga kunder, plus att nån annan ska ta reda efter dig. Så nästa gång, ställ brickan där personalen ber dig, och känn att du är en trevligare gäst än andra. 😜Ta din servett och torka av ditt eget slabb också:) och ställ tillbaka varorna där de ska vara. Det är så enkelt att göra en liten medmänsklig gest som uppskattas mkt:)

 13. Sama

  Ja, åh vad jag också stör mig på det där!! Nästan varenda gång man står i kassakön hittar man saker (japp ofta kylvaror) som någon ’råkat’ lägga bland tidskrifterna eller godiset precis där bredvid. Om du nu verkligheten inte orkar gå tillbaka eller har så ont om tid att du inte kan lämna din plats i kön när du står vid kassabandet och kommer på att du inte vill ha något längre – ge det till kassörskan då (i nödfall, jag går tillbaka i de lägena också, tycker inte det är rätt att ge dem extrajobb så), så lägger de tillbaka det utan att det förfars?

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Jag har, med handen på hjärtat, aldrig kommit fram till kassan och kommit på att jag inte vill ha något längre. Det har jag funderat på under hela handlingen och innan jag ställer mig i kö, och isf gått tillbaka med. Men jag tänker liksom INNAN jag tar saken om jag ska ha den/vill ha/behöver/har råd. Så allt som ligger i min vagn är sånt jag ska ha. Vem ångrar sig precis vid kön? Har folk inte hjärnan påkopplad:)?
   Och absolut – ge det isf till kassörskan! Bättre än att de ska behöva leta efter varor på vift.

   1. Sama

    Jag syftade såklart inte på dig med mitt ’du’ 🙂 Jag har full förståelse för att man kan ångra sig på vägen (eller så har man kanske en liten en som kastar i något i vagnen när man vänder sig bort ;)), men att bara dumpa och tänka att det är någon annans jobb att gå runt och leta i hyllorna efter vad du eventuellt har lagt där, det är för mig både nonchalant och som att man själv står högre än andra på något vis? När de skall behöva ta hand om din skit/röra OCH förlora ekonomiskt (om de måste slänga) utan att du bryr dig? Märks ju på många andra ställen än i affären också iofs…

 14. Camilla

  Ångrar jag någon vara så lägger jag alltid tillbaka där jag tog det även om det innebär att jag får gå en bra bit.
  Sällan man hittar varor som du har gjort där jag brukar handla.
  Däremot så är detnågot annat jag stör mig på och det är när folk inte kan sätta tillbaka kundvagnarna med tanke på att där inte behövs någon peng för att ta vagn utan då låter man vagnen stå kvar vid kassan så får personalen gå bort med det i stället.
  Så när man själv ska sätta sin vagn så är där många på vägen dit men skulle aldrig falla mig in att ta någon annan vagn samtidigt.
  Detta är verkligen också höjden av slöhet

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Kundvagnar är lika illa. Håller med. Innan man införde en peng för att få loss dem, på dåtiden, så lämnade folk gärna sina vagnar vid sina bilar, enkelt och bra ju..Men vagnar överallt utom där man skulle ta dem. Så kom pengen och vagnarna har nu stått i husen där de ska. Här i Uppsala släppte en del butiker ”vagnarna fria” när vi fick nya mynt, de gamla passade inte. Och när något är gratis så skiter man i att lämna tillbaka det. Återigen står vagnarna lite överallt.
   Folk är så vansinnigt slöa att man förundras. Själv skulle jag få mardrömmar om jag lämnade min kundvagn på fel ställe, det sitter liksom i muskelminnet och ryggraden.:)

   1. Camilla

    Håller med dig och synd om personalen som måste samla ihop kundvagnar som står lite varstans vid kassorna.
    Det finns även små vagnar där man kan sätta korgar och det har folk svårt att förstå att korgarna ska vara vid kassorna och sen vagnen ställas tillbaka.
    Stod en argsint tant en gång en gång bakom mig i kön och körde vagnen som någon hade ställt sidan om mig där man packar ner varorna och sa att jag skulle ta bort vagnen.
    Hade bara haft en korg som jag ställde bland korgarna långt innan och hon fick minsann svar på tal.

 15. K

  Du var riktigt rivig och arg o det här inlägget Carola. Och svordomarna haglar. Jag tycker det var en störtskön återgivelse av svinn. Härligt med inlevelse och känslouttryck. Håller med dig, vilket slött beteende, och jag skulle heller aldrig göra så. Trodde nästan att du strategiskt hade placerat ut varorna för att skapa en bra story. Verkar helt absurt! Älskar dina inlägg med energi och känsla!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing