Okategoriserade

Bra att de flesta sköter sig!!

Vad skönt att höra att ni inte dumpar varor i butik:)

Sen det här som nån sa att de betalade för service när de gick och fikade och därför självklart inte tog bort sin disk efter sig… nja.

Betalar vi verkligen för SERVICE när vi fikar/äter på typ lunchställen? Restauranger med bordsplacering däremot – ja där kanske man eventuellt kan tänka så, men å andra sidan, är det inte det som dricksen är till för? Att täcka service?

Och eftersom jag antar att man inte lämnar dricks på café eller Ikea så kan man ta bort sin disk fortsättningsvis och sluta tänka att man betalar för det:)

Deal ? 👍

.

Jag hade näsan i böckerna och datorn hela dagen igår, och blev faktiskt klar. Målet var att kunna se film med kidsen och så blev det. Nu ska jag finjustera och lämna in i kväll.

Och sen på nästa:)

Att lata sig straffar sig ibland🙈

Nu ska jag laga mat, sen träna !!

Vi hörs snart igen😘

Kommentarer

 1. Emma

  Nja, dricksen fyller inte den funktionen längre i Sverige. Däremot priserna på det du äter, IKEA exempelvis har ju dragit sin budget i att ingen anställd ska behöva springa runt och plocka undan bland gästerna, därav kan de sänka priserna (förutom allt annat med massproduktion osv osv). Lite högre pris så har caféet råd att ha personal som plockar undan! Finns det vagn och brickor är de till för att gästerna plockar undan själva.

 2. Lena

  Nu kommer en dum fråga 🙂 men brukar det inte vara en serviceavgift inkluderat i priset? Eller blandar jag ihop det med något annat? Jag plockar alltid undan efter mig, men tycker servicenivån generellt är rätt låg i Sverige (oavsett typ av ställe). Tycker verkligen inte om när man får känslan att man är där på nåder och till besvär, då kommer jag inte tillbaka.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Jo. Eller jag tror det. Men ta valfri restaurang så nog lever dricks kvar. Även om de inte kan kräva det. Men man jämnar till summan uppåt om man tycker man fått fin service. Medan det på fik och mcd etc. aldrig är något att fundera på.
   Jag menade mer att ”betala för service” är något man inte gör på lunchställen och fik, typ ställen där man får med sig en bricka. Då förväntas det i stället att man tar undan efter sig.
   Jag vill inte heller känna på nåder-känslan men det tycker jag inte man gör för att man liksom hjälper till med en sån sak.

 3. Johanna

  Dricks är avskaffat i Sverige. Det är ett oskick med tiggandet av dricks på restauranger. I ett civiliserat land betalar man det pris som står.
  En gång i tiden hade vi ett drickssystem i Sverige. Man förväntades betala ca 15% i dricks på allt som man beställde på restaurang och kafé. Skattemyndigheterna såg det som en del av inkomsten och krävde skatt på 12% av summan oavsett om kunden lämnat någon dricks eller inte.

  Det systemet ansågs som orättvist och föråldrat. Framför allt tyckte fackföreningarna att det var oetiskt att personal skulle behöva fjäska för kunder för att få en rejäl lön. Regeringen höll med och det fattades ett beslut att dricksen skulle avskaffas i Sverige. I ett slag höjdes alla priser på restaurangerna med cirka 18 procent, och det förväntades inte att kunderna skulle lämna någon dricks. Vad jag vet gäller det beslutet fortfarande.

  Nu verkar det som man glömt bort det. Det är ett ohejdat tiggande om dricks på restauranger, kanske främst i storstäderna. När man betalar med kort ska man till exempel själv slå in summan, underförstått med ett litet påslag av dricks.
  Men helst skulle jag se att Sverige kunde bli ett civiliserat land där man betalar priset som står på menyn utan krav på extra dusörer. Naturligtvis ska personalen ha en rimlig lön, men den ska absolut inte basera sig på dricks.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing