Okategoriserade

Tankar i natten, Uppsala och lite sånt:)

Idag är det segt. Jag kunde inte sova i natt, småkatterna levde rövare i vardagsrummet och Doris låg och morrade tyst. Somnade till en stund och vaknade med ett ryck, av något. Vad har jag ingen aning om:) men att ta sig en powernap så där är helt förkastligt för sen var jag ju klarvaken. Jippie. Not.

Man kommer på en massa kloka saker sådär mitt i natten:) Saker verkar så enkla, sjävklart så går det att göra sådär och givetvis ska jag stå upp mot den och det och hela världen, klart att det kommer funka att det och det och det. Så vaknar man och bara …? Eh va? Nä man KAN inte lite enkelt klättra upp i stora tallen med en såg på ryggen för att såga lite. Eller bära en soffa på ryggen, lägga bokhyllorna på sidan för att få en perfekt förvaring, eller renovera vardagsrummet på en kvart. Man kan heller inte säga till folk vad man tycker och tänker om man hamnar i en sämre sits då.

.

Just det sista handlar om en chef jag hade för många år sen, en fullkomligt labil, elak Lill-Hitler. På riktigt. Hon kom upp i en diskussion häromdagen, hon är nämligen ett perfekt exempel på hur man styr sin personal med skräck. Styrde, tack och lov ?. Ni som känner mig vet vem hon var. Ni har hört historierna. Det här är länge sen, hon var min första chef och jag var ung och kan lova att hon knäckte mycket självförtroende. Något jag aldrig haft så mycket av, men när man fått en orätt utskällning av henne framför personal, patienter och deras föräldrar, gärna en och annan läkare också.. utan att kunna försvara sig för då lät det som man skyllde ifrån sig …fast man inte gjort fel ens, då känner man sig totalt värdelös.

Idag kan jag inte förstå hur hon kunde få vara kvar. Men alla var rädda för henne. Samma med en lärare i högstadiet, i franska. Hon var hemsk. Hoppade över de dåliga, alltså så man, för givetvis var jag kass, inte fick frågor, eller läsa högt trots att vi gick i tur och ordning, och på proven så räknade hon bort våra dåliga resultat men tog med oss i antalet elever vilket resulterade i skyhöga medelpoäng i klassen ?.

Båda mina föräldrar har haft henne som lärare:) Pappa på Försvarets läroverk, då var hon inte mycket äldre än de manliga eleverna så det funkade inte att styra med terror, men hon försökte. Mamma några år senare när damen i fråga förfinat sina förtyckarskills .

När så jag kom var de slipade till perfektion.

Det är kanske inte så konstigt att man har ett dåligt självförtroende?

.

Ja, sånt kan man snurra med i tankarna när man inte kan sova. Helt onödiga saker:)

.

Igår gjorde jag grönsakssoppa till middag, de flesta åt;) några låtsades. Jag skar bara ner massa selleri, morot, potatis, palsternacka, fänkål, kanske nåt mer, och i med buljongtärningar . Vitlöksbröd till.

Ser ju inte det minsta gott ut. Men det var den:)

.

Sen åkte jag och Novalie till Jensengymnasiet på Öppet hus. Det ligger många trappor upp och man får inte åka hiss. I entrén :

Första våningen

Andra:

Haha, det är många och jobbiga trappor, som suger ordentligt i benen. Vi lyssnade på rektor som berättade om skolan. Corrinda går där och tycker mycket om den så hon har redan berättat. Jag har varit där på samtal massa gånger och gillar den jag med. Novalie kommer nog söka sig dit.

Den ligger i ett fult tråkigt hus, men mitt i stan. När man kliver ut möts man av en av Uppsalas vackraste vyer.

Det här är gammalt.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om att restaurangen Koh Phangam flyttat till det vita huset där det lyser blått i fönstren. Den är närmast hysterisk med tusen ljusslingor, och massa dekorationer:) Den är kul, och gillar man thaiköket så är den toppen. Det gör inte jag?. Den enda asiatiska mat jag riktigt gillar är sushi:)

Men den sabbar bilden lite:)

Jag är född i Uppsala. Vi har konstiga styrande som bestämmer idiotiska saker om det mesta, men det här är MIN stad. Den är vacker ❤️.

Speciellt i vinterskrud. Upplandsmuseet, ursprungligen Akademikvarnen.

Åt andra hållet, Fyrisån är fin ändå.

Gamla Gillet kanske, men jag vill minnas att det var barnbibliotek här. I alla fall har jag lånat massor av böcker där:)

Och domkyrkan lite närmare. Mäktig och vacker.

Jag står vid St Eriks källa:)

Kan ni historien ? Nån Erik som blev halshuggen utanför kyrkporten, och huvudet rullade iväg ner hit, och se på sjutton, men en källa sprang upp, med heligt vatten såklart där skallen stannade??. Jag älskar sådana historier men inser att jag borde friska upp dem:)

Jag har många gånger tänkt att jag borde bli guide i min fina hemstad, men sen kommer jag inte längre än till tanken. Kanske inte ens finns några? Men tänk att få gå runt i våra fina historiska miljöer dagarna i ända 🙂

.

Nä, vet ni, jag måste gå ut och skotta. Det har snöat hela dagen och jag har väntat in motivationen. Den uteblev så nu får det bli på rent pannben 🙂

Ha en fin fredag om vi inte hörs igen!

?

Kommentarer

 1. Rille

  Centrala Uppsala med domkyrkan är verkligen läckert. Får sådana sköna vibbar från min favoritfilm ”Fanny och Alexander”. Minns dock inte att det var någon thairestaurang med hysteriskt blinkande ljusslingor med i filmen :).

  1. familjenannorlunda

   Jag minns mer levande julgransljus och att den var jobbig att se… kanske måste jag se den igen, som vuxen kanske man fattar den 🙂

 2. Sofia

  Blev väldigt besviken när jag besökte Uppsala. Hade förväntat mig en gammal mysig universitetsstad, men det är ju till största delar ett 60-/70-talscentrum, som så många andra städer i Sverige.

  1. familjenannorlunda

   Det gäller att vara på rätt ställen:) Vi har skitfula byggnader från alla möjliga årtal, inte minst det vedervärdigt fula Musikens hus?men jag sa ju att vi har korkade styrande ?. Men uppe vid domkyrkan så ligger det så mkt fina hus, både stora pampiga som universitetet och gustavianum men även boende för folk. Små sneda hus och underbara innergårdar. Men jag håller med, centrum är rätt trist. Och inte blir det ett dugg bättre fast de gör om hela tiden ?, tvärtom. Dessutom har innerstaden effektivt dödats genom att hyrorna är så höga att butiker flyr, plus att man får betala en förmögenhet i parkering, som ändå blir mkt billigare än buss om man är fler än en..Gosh. Finns mycket jag ogillar, men ändå är Uppsala min stad:)

 3. tant H

  Underbart att få ta del av dessa vackra bilder från just Uppsala -studentstaden för mig en gång för länge sedan…Du är ”duktig” fotograf! Du vet det redan -Du är en superkvinna och undrar om du inte blivit bjuden på Bamses dunderhonung! Önskar en trevlig helg!

 4. Maja

  Jag vet inte om det är så på den här skolan men på min gamla gymnasieskola så fick vi elever inte heller ta hissen. Om man inte var rullstolsburen eller om man av någon annan anledning behövde hjälp för att byta våning. Jag är ganska säker på att det är samma här…

  På tal om något annat. Vad är det med Uppsala som totalt hjärntvättar oss Uppsalabor. Denna enorma kärlek som vi känner för vår stad. Helt otroligt :)! De måste ha lagt något i vattnet…

  Tack för en fin blogg.

 5. Rebecka

  Som i att det finns hiss men man får inte använda den? För mig luktar det funkofobi. Antar att de inte har några rullstolsburna elever isf. Jag går, men har dålig balans efter en hjärnblödning som liten. Trappor för mig är ett rent helvete, nått att tänka på i all dess jävla hälsohets.

  1. familjenannorlunda

   Om man behöver så får man GIVETVIS använda hissen. Men fullt friska elever och lärare behöver inte. Det är nyttigt att gå i trappor:)

   1. Rebecka

    Lättkräknkt kan du va själv. Antar att du inte har några större fysiska utmaningar i vardagen. Hade du haft det hade du sätt problemet med att de skriver som de gör. Om man har begränsningar k vardagen och möts av såna typer av läppar, eller din attityd, blir man till slut jävligt trött på människor. Vill den där skolan verka inkluderande skulle de nog få fundera ett varv till på sina formuleringar.

    1. familjenannorlunda

     Nej du, nu känns det aningens som att du drar konstiga slutledningar. Jag ska upplysa dig:)
     När vi kom till skolan stod en elev/lärare i dörren nere. Och även uppe. Om man velat/behövt åka hiss var det bara att säga till. Det finns många anledningar till att man behöver åka hiss, man kan ha barnvagn, vara ostadig, ha knäproblem, sjukdom, skada, vara snorförkyld, gammal, för ung, ha massor att släpa på, eller valfri annan anledning. Givetvis får man då använda hissen på skolan. Men, om man är fullt frisk och rörlig, varför ska man?? På samma vis som man kan öppna en dörr för hand utan att trycka på dörröppningsknappen?så behöver man inte vara lat. Har man anledning – åk hiss! Ingen kommer att bli sur, men det är INTE diskriminerande att låta fullt friska människor ta trapporna. Isf är diskrimineringen MOT de friska och inte mot de funktionshindrade eller hur? Jag förstår att det är besvärligt med begränsningar, mer än du kan tro, men det är ingen anledning att vara tjurig i största allmänhet utan anledning. Om ens begränsningar inte syns utanpå så kan inte folk förstå dem, så då kanske man måste berätta.. Man kan heller inte förutsätta att alla människor man möter har problem man måste ta hänsyn till. Det skulle bli skitkonstigt om alla tassade på tå runt varandra hela tiden och försökte klura ut vad just den människans svaghet var 🙂
     Lapparna är roliga, de gäller de människor som går i trappan, medan de som inte klarar trappor får åka hiss. Gör inte ett problem där det inte fanns något från början, så kommer det mesta i livet att bli enklare 🙂

    2. Syrran

     Hissen är ju givetvis till för den som av en eller annan anledning inte har möjlighet att ta trapporna. Den inte till för den som är lagom lat och tar hiss om det finns (sånna som mig tillexempel…). De uppmuntrande lapparna ses väl troligen inte av den som nyttjar hissen utan är en pepp till de som kämpar i trappan 🙂
     Det är väl toppen att de som kan gå i trappan gör det, Det gör ju dessutom att hissen troligen är lättare att få fatt i om man behöver den…

    3. Sanna

     Där har du fel. Jag har gissningsvis större utmaning än dig fysiskt. Men det behöver vi inte ta här. Men jag uppskattar den där lappen. Den förmedlar för mig att de som är fysiskt dugliga kan gå! Och jag kan då ta hissen utan att stå i kö för att folk är för lata för att ta tre trappor upp. Jag hade med glädje gjort det. Men kan inte.
     Jag blir inte trött på sådana lappar utan folk som är bittra över sin situation, typ som du.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing