Okategoriserade

Laktosintolerant?

I samarbete med Dynamic Code

.

Jag har inga allergier eller intoleranser. Ta i trä:)

Kanske därför så ligger överkänslighet mot saker väldigt långt bak om barnen klagar över något. Jag tänker inte ”Ah, kanske är allergi mot xxx!” utan mer, ”Jaja det går nog över snart.”

Novalie är en liten hypokondriker, och hon tror alltid att hon har något ”mer”fel än en vanlig förkylning eller halsont eller så. Nu har hon haft problem med magen ganska länge. Jag säger magkatarr och hon har tjatat att hon nog är laktosintolerant. Till sist beställde jag ett test:)

Dynamic Code har de flera olika DNA-tester man gör hemma, easypeasy alltså.

Testet visar med 99,5% säkerhet om du har genetiska anlag för primär laktosintolerans. Samma säkerhet som hos läkaren. Om det visar sig att man är intolerant så kan man bland annat få hjälp med intyg, vilket ju ofta behövs för att få specialkost i skolan exempelvis.

Allt man behöver finns i paketet. Alltså en pinne:)

Och beskrivning då:)

Det är så enkelt att vem som helst klarar av det. Novalie var lite nervös, men tyckte det kändes skönt att få ett svar. Hon litar inte på morsan;)

Man börjar med att skölja munnen med vanligt vatten. Sen tar man bara den här lilla topsen och gnuggar runt lite på kindens insida.

Det enda man egentligen behöver tänka på är att inte röra vid något annat än kinden, inte pilla på topsen med fingrarna eller lägga ifrån sig den eller så, därför fick Trixie assistera när det skulle stoppas tillbaka ner i påsen.

För det här är det enda man behöver göra. Topsa, stoppa tillbaka, klart.

Asken som testet kommer i har adressen och förbetalt porto så man bara lägger den här på brevlådan.

Hur enkelt är inte det här då?:) Jag som inte är en fan av vårdcentraler tycker att detta är väldigt bra. Det tar fem-sex vardagar att få svar, sen loggar man bara in med koden som finns på asken, och som man inte får glömma att ta bort innan man skickar iväg förstås:) Och där är svaret.

99,5% tillförlitligt. Samma som hos vårdcentralen, bara väldigt mycket enklare och snabbare. Vi skickade in det för en dryg vecka sen, och nu är de här brevlådorna begravda till knäna i snö:)

Dynamic Code har hela kedjan från utveckling av tester, produktion av provtagningspaket, till analys och distribution av provsvar online. Därför kan de garantera att det är högsta kvalite och säkerhet från början till slut. De gör alla analyser i sina egna laboratorium och givetvis har de bara personal med lång erfarenhet av laborativa rutinanalyser. De arbetar enligt ett väl utvecklat kvalitetssäkringssystem, och det finns full spårbarhet på alla analyser.

.

Jaha, och hur var det då? Är Novalie laktosintolerant?

Vi loggade in med koden, och….:

Jag sa ju det:) Haha, men så vet jag nästan allt också:)

Novalie tycker det känns skönt att veta att hon inte behöver fundera och oroa sig över att vara laktosintolerant, och det är ju så. När man väl fått ett svar så kan man släppa funderingarna.

Dynamic Code hittar ni det här och många fler DNA-test:)

Kommentarer

 1. Fyrbarnsmamma

  Ingenting är gratis. Carola valde att betala det själv (eller i form av ett samarbete = indirekt sin lön) istället för att låta skattebetalarna betala det.

 2. Kristina (leg läkare)

  Det viktiga att veta med dessa tester är om att de svarar ut att man HAR GENEN för laktosintolerans så är det inte säkert att man ÄR LAKTOSINTOLERANT för det. Det betyder bara att man bär på anlaget -som kanske inte ens uttrycks hos den enskilda individ som bär på det. Precis som en brunögd person kan bära på anlag för blåa ögon. Många saker man har i sitt DNA ”använder” cellerna aldrig, de väljer att läsa en annan gen istället.
  Men i Novalies fall blir det ju glasklart -hon har det inte och KAN således inte vara intolerant. Sen kan man ju ha problem med magen av mkt mjölkprodukter ändå, pga att de är ”svårsmälta” bland annat -men då har man mer bara känslig mage.

 3. eva

  tack för allt du skriver om….från 0-100 är det olika inlägg……det är en givande blogg du har som tar upp det mesta…..mycket bra att få en vardag som liknar alla våra vanliga ”svenssons”…..vardagsinlägg är så viktigt….inget glassande utan real life….tack tack tack

 4. Sanna

  Superbra artikel! Speciellt barn i Sverige med svenska föräldrar har inte laktosintolerans. Är sjukt att så många barn äter laktosfritt, bara för att föräldrarna gissar på det när en fis sitter på sne….. typ.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Jag kan bara instämma. Idag är alla ”laktos”, och utvecklar det hit och dit. Jag tror inte på det:)
   Tack för länk 🙂

 5. Jessie

  Du tycker så ja… Men vad tycker ditt barn?
  Skulle mitt barn klaga på magont skulle jag iaf ringt min vc och konsultetat med dem.
  Magont ska man ta på allvar. Även en magkatarr – om det nu är det – bör kanske utredas så att man förstår anledningen till den.

  Det känns rätt betryggande när läkare känner på barnets mage och man får kanske ta en omgång provtagningar.

  Om du nu visste att hon inte var laktosintolerant varför slösa ett helt prov a 300 kr på det?

  Faktum kvarstår. Hon har ont i magen.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Ditt barn, ditt beslut. Mitt barn, mitt beslut. Jag går inte till läkare i onödan. Det borde fler anamma faktiskt så skulle kanske köerna i vården vara hanterbara så man fick vård när man var sjuk på riktigt;)
   Hon är en hypokondriker av rang, därför ”slösade” jag 300kr för att överbevisa henne:)
   Och faktum är även detta – hon har inte ont i magen längre 🙂
   Mat var tredje timme, mer vatten och låta bli det starka och sura, och även lite mer motion/rörelse plus vetskapen att testet var negativt fixade det hela. Ja och lite planering så hon inte stressar:)
   Mammaskills 👌🏼

 6. Karin

  För barn är det gratis och det var väl ett barn på bilden? Tyvärr så tror jag inte att du pushat för detta om du inte fått betalt. Känns inte seriöst.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Du får såklart tro vad du vill. Men jag förtydligar ändå. Jag står fullt ut för de samarbeten jag gör. Jag tackar nej till massor men de jag ändå gör kan du slå dig i backen på att jag står för. Sen kanske det är saker som Du tycker är skit, men så kan det vara. Jag väljer samarbeten som jag tror kan vara av intresse för några av er, och som jag själv gillar.
   Men såklart finns det alltid de som tycker att det är fel, som du:).
   Man kan inte göra alla nöjda. Men bara för att jag är nyfiken, finns det något du skulle vilja att jag testade?

 7. Karin

  Att betala 300 kr för något som är gratis vet jag inte om det är värt. Sedan finns det väl mkt mervärde i att få prata med en läkare.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Vart är det gratis nånstans? Du betalar väl även på vc? Eller? Jag kan ju bara tala för MIG men jag HATAR vården som den är idag. Jag undviker den så långt det är möjligt för man får ändå inget vettigt bemötande. Jag betalade hellre 300 spänn för att slippa beställa en tid, sen passa den och sen kanske få ett provsvar hem efter som bäst några veckor.
   Tanken med detta test är att man ska få veta, om det visar positivt så finns även möjlighet att få råd, men idag vet ju alla ändå hur man undviker laktos. Eller så googlar man 🙂 Eller pratar med sin vc.
   Alla får givetvis göra som de vill, men för mig som inte alls är så intresserad av att träffa en stressad ointresserad läkare in person så är detta ett perfekt första steg. Men för dig kanske det är helt tvärtom, och då ska du såklart inte göra ett sånt här test:) Men visst är det bra med valmöjlighet!

 8. Marie

  Jag är lite nojig över dessa dna tester hur vet man att de bara kollar de man vill? Hur vet man att de inte sparar ens dna för i framtiden använda det mot en eller sälja ens uppgifter.

  Foliehatten 🙂

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Haha jag väljer att tänka tvärtom. Tänk om enda sättet att identifiera dig någon gång av någon anledning är att du har ditt DNA i nån bank? Och jag har för övrigt deltagit i massa studier om ditten och datten, jag säger alltid ja för det är viktigt att ställa upp på forskning så den går framåt, så där finns ändå dna:)
   Så, noll foliehatt här 😂😂

 9. Sanna

  Säger som de tidigare, uteslut laktos ett par veckor på prov. Skadar inte o testa. Jag är känslig när det gäller mjölk, yoghurt, fil o så då det oftast blir lite större mängder o inte tillagad. I mat, som är tillagat funkar det me laktos. Så det kan va väldigt olika. Sen kan det gå i perioder oxå. Vissa förkylningar kan göra att man påverkas av laktos. Även virus som man sj inte märker att man har. El efter en magsjuka tex är vissa känsliga en period. Så som sagt va, testa! Det syns inte alltid på test om man bara är lite känslig! Hoppas hon får bukt med magen, inge kul o behöva ha ont!

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Jamen hon har inga problem med laktos:)
   Hon äter fil yoghurt ost mjölk osv utan att det blir besvär, snarare tvärtom – yoghurt lindrar. Så hon ÄR INTE intolerant. Jag vet det, det finns inga tecken alls på laktos, men hon är hypokondriker, och för att få henne att släppa det så gjorde vi ett test. Nu kan hon fokusera på nästa grej.. kanske är hon glutenintolerant ? Eller något annat läskigt? 😂 Jag känner henne, jag vet hur hon funkar. Och jag är säker på att hon har en sketen magkatarr, det är klassiska symptom på det. Men samtidigt är det svårt, Peter och vargen ni vet… den dagen hon på allvar är sjuk så kommer jag kanske vifta undan det 😱. Men inte börja med laktosfritt:)

 10. Malin

  Samma för två av mina döttrar. De får ont i magen, och den ena till o med kräks när hon äter/dricker laktos. De gjorde, motvilligt, test på hälsocentralen som inte visade något, men enligt dem så gör man normalt inte tester för laktosintolerans. Men de sa att de med största sannolikhet är intolerant/överkänsliga mot laktos efter deras egna och mina ord om hur de reagerar när de intar laktos.
  Jag tycker ni ska testa att utesluta laktos helt i två veckor, det skadar ju inte. Hemskt om hon ska behöva gå och ha ont i magen ju!

 11. Jessie

  Går du till VC med ett barn för ev laktosintolerans brukar de inte göra några tester. De går på föräldrarnas ord.
  Ofta är man inte ens intolerant, utan bara känslig – och det ger inga tester av ovannämnda slag svar på.

  Vår dotter är känslig för laktos. VC lyssnade på hennes ord om magont och vi föräldrar berättade om våra iakttagelser. Nu dricker hon laktosfri mjölk, äter laktosfri glass osv och har så aldrig ont i magen.
  Skolan ville ha ett intyg. Men VC i vår kommun skriver inte sådana eftersom de går på föräldrarnas ord och enligt lagen kan intyg inte krävas. Skolan respekterade detta och idag får vår dotter mjölkfri kost på skolan (de har inte särskild laktosfri kost) och det magonda varje eftermiddag är som bortblåst!

  Har Novalie ont i magen skadar det väl aldrig att prova laktosfria produkter. Jag tror att många magar mår bättre av det 😉

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Jag hade testat det om jag för en sekund trodde att det var så. Men hon har absolut inga problem med mjölkprodukter:) Kan lugnt dra i sig oboy och äta tallrik på tallrik med yoghurt.
   Hon har magkatarr så säkert som amen i kyrkan 🙂
   Men det finns det ju inga test för så hon får vackert lyssna på morsan ändå 😉

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing