Åsikt

Saker som provocerar mig, del ett:)

Innehåller åsikter.

 

Med risk för att folk flippar totalt:)
Men jag har gått runt och funderat ett tag på det här nu, och då måste vi prata om det.

Jag börjar med att säga redan nu då, i klartext – det här är MINA åsikter. Jag kommer att försvara dem och försöka förklara dem. Det innebär inte att ingen annan får tycka annorlunda. Alla får tycka precis som de vill, men jag kommer mest troligt inte att hålla med:)

Jag står för mina åsikter, och jag respekterar era.

Så, med det sagt.

 

JAG provoceras av:

ETT: Folk som säger ”Nejdå du behöver inte gå ner i vikt, du är så fin som du är”,  till nån som är överviktig och vill göra något åt det.

Vad är det för trams? Om en överviktig person kommit till den punkten att han/hon vill ta tag i sin vikt, så ska vi stötta genom att peppa till träning och bra kost. En ändrad livsstil. Inte snacka massa skit om att man ska älska sig själv som man är och att det är insidan som räknas. Självrespekt ÄR viktig. Men det är hälsan med.

Hälften av Sveriges befolkning är idag överviktiga.

Fakta är att det medför risk för sjukdomar. Varje gång jag skriver det så kommer folk och säger: ”Nähä! Jag väger tjugo kilo för mycket och jag har minsann perfekta värden och mår skitbra!” Ja, just NU ja. Men sen slår det till, förr eller senare. Vänta bara och sanna mina ord:)

Diabetes, högt blodtryck, hjärtproblem, ledproblem, ont i knäna…Faktum är att det kostar samhället shitloads av pengar. Helt i onödan.

Så, att säga att nån är fin som de är, det kanske verkar snällt, men det man i själva verket säger är att personen ska skita i sin hälsa. Och det är sjukt elakt.

Sluta kalla det för kroppshets när folk vill gå ner i vikt. I de fall där det handlar om att bli av med överviktskilon, av vilken sort de än må vara, och ta tillbaka sin hälsa så är det BRA.

I de fall det handlar om ett sjukligt beteende eller ett sätt att få mer likes på instagram är det DÅLIGT.

Vi måste skilja på äpplen och päron.

Att skrika Kroppshets!! till nån som vill bli av med sina graviditetskilon, som är så otroligt vanligt, det är inte schysst. Det är viktigt att gå ner de där förbannade kilona för de gör inget gott. Om man är gravid tre gånger, och varje gång inte blir av med tio kilo så är det trettio kilo plus…helt onödigt.

Att se folks före och efterbilder, blir vissa extremt provocerade av. Varför? För att man själv misslyckats mest troligt, eller inte har det fokus och driv som krävs. För det Är ett jävla slitgöra, och inte det minsta en dans på rosor. Oftast inte ens speciellt kul. Men för den enskilde individens hälsa är det bara positivt.

Alla får göra som de vill, och jag skiter högaktningsfullt i om man är överviktigt eller ej, men just att säga till nån som börjat inse att de vill/behöver förändra sin vikt….det är inte schysst

Alltså, sluta skamma folk som vill och behöver gå ner i vikt. Stötta i stället.

 

TVÅ: Jag provoceras av feminister. Vissa feminister. . Men orkar inte utveckla det just nu:):)

(Och ja det stod feminism först, men det var bara en miss från utkastet. Jag provoceras inte av feminism i sig. Utan alltså vissa feminister.)

 

TRE:  Jag provoceras av folk som är med i Lyxfällan. De som står där, efter att ha handlat inredning eller bilar på kredit, och nu är skuldsatta upp över öronen, och bara ”Oj då…jag visste inte att det var så mycket…” och sen grinar en skvätt. Vafan? Vuxna människor. Hur kan man INTE begripa att man går back med 30.000 i månaden liksom?

Man kan absolut hamna i ekonomiska svårigheter, av olika anledningar, men att vara så in i helvete korkad att man själv köper sig i fördärvet … på skitsaker… ?? Nä.

Jag tycker inte att man kan skylla på SMS-lån och sånt, utan det här handlar om att folk måste ta ett eget ansvar. Har man inga pengar så kan man inte handla, så enkelt är det. För om vi ska vara ärliga så är det ju inte direkt mjölk och makaroner som pengarna går till, utan det är lyxkonsumtion. Kläder, väskor, skor, bilar, tv, mobiler, datorer, tv-spel, hämtmat, skräpmat, utekvällar, cocacola…

Märk väl, det är en enorm skillnad på folk som sliter och kämpar för att sätta mat på bordet, och de som lånar pengar för att köpa en ny värstingTV…fast det finns svinbilliga på Blocket liksom… Eller som det jag hörde sist, ett par som köpte en bil för 250.000kr UTAN ATT HA KÖRKORT?? Wake up and smell the coffee, liksom.

 

FYRA: Jag provoceras av folk som inte har Facebook.

Alltså varför? Vi har ett kompisgäng på åtta personer, varav EN inte har Facebook. När vi ska bestämma en träff så pratar sju via Facebook och en via en av oss. Såå onödigt meck! Varför inte bara skaffa en låst jävla profil? Man dör inte och man bli inte profilerad och jagad. Eller jo, profilerad blir man men spela roll:) Man behöver ju inte ha den till annat än ren kommunikation.

Samma med ungarnas alla aktiviteter och sånt, Facebookgrupper är svinsmidigt. Men så kommer alltid nån: ”Jag har inte Facebook…” och ser ut att tycka att de är lite bättre än alla andra dessutom;)

OCH!! Det viktigaste av allt..när man vill snoka reda på någon, nån gammal kärlek eller antagonist eller så, och de inte finns där….så illa;)

Jag har flera nära vänner som inte har det så det här är skrivet med viss kärleksfull ironi, kanske jag måste tillägga:)

Men alltså, varför har man inte Facebook? Är det av rädsla för att bli just profilerad, för det är ju ett fakta att man blir, gilla EN gullig djurvideo och du får artonhundra till i flödet liksom.. Eller är det för att man inte kan hantera det? Att man fastnar där? Det kan jag överhuvudtaget inte begripa för jag tycker FB är skittråkigt. Jag borde ha en enormt större aktivitet, speciellt på min officiella sida, men alltså…skittrist, jag orkar inte. Jag kollar Fb-flödet om jag har riktigt riktigt tråkigt, och så tråkigt har jag kanske max en gång i veckan, och då blir jag så uttråkad av själva FB att jag ledsnar inom en kvart:D

Men däremot grupperna där man kan dela och få info – superbra:)

 

Okey, jag tror att det får vara nog för idag!

En annan dag ska vi ta upp Folk som inte kan köra bil, Folk som smaskar när de äter, och Folk som är både snygga, trevliga och har massa talanger – som liksom fått allt:)

Och jag hoppas att ni tar det hela med ro, det är delvis hårda ord, men jag har även full förståelse för att alla situationer och individer är unika. Medan många bara åker med den där farliga strömmen och inte tänker själva.

Nu ska jag dricka mera kaffe och fundera en stund på om inte det mest provokativa idag ändå är jag själv:)

Som fast jag tränade ett grymt HIT-pass igår, inte avbokade ett överjävligt Träna Med Instruktörspass idag, med David…Fast hela kroppen är stel och det är tveksamt om jag kan nå ner till golvet för det stramar i rumpan och baksida lår så utsätter jag mig för just honom av alla ledare. Han frågar inte, han kräver:) Det blir kul, eller vedervärdigt. Men, hittills har jag aldrig ångrat ett träningspass. EFTERÅT:D Just nu känner jag mer en skräckblandad förtjusning.

Vi hörs senare, om jag överlever så jag kan berätta om det. Typ.

 

Men tills dess, vad provoceras ni av?
Var inte så PK nu utan berätta, ingen är felfri liksom:)

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

 1. Susanne

  Till Carola.
  Här kommer mitt sista svar, sen kommer vi nog inte längre. Det betyder inte att jag på nåt sätt vill ha sista ordet så tro nu inte det. I alla fall, du missuppfattade mig fullständigt när jag skrev ”jag lovar dig att det vill alla”. Jag pratade om att alla vill väl stötta någon som vill gå ner i vikt (vi tycker lika där men det har du inte uppfattat, jag uttryckte mig kanske otydligt), pratade inte alls för alla överviktiga, jag har mer vett i skallen än att tro att jag på nåt sätt skulle kunna tala för alla. Precis som att bara för att ”flera med övervikt” håller med dig skulle betyda att det är så för alla! Jag tycker bara att ditt sätt att förmedla det ”stödet” (kalla ”du är fin som du är” för trams och att man inte tål före och efter bilder för att man själv är misslyckad och inte har ”driv och fokus”) var lite märkligt. Och eftersom du säger till mig ”läs igen” så ber jag dig också läsa ditt originalinlägg igen. Det skiljer sig rejält i hur du uttrycker dig där och hur du svarat i kommentarerna. Är man influenser är det väl väldigt viktigt hur man uttrycker saker för att förmedla det man vill? Att du kallar det jag skriver för ”märkliga slutsatser” får stå för dig, alla blir vi saliga på vår egen tro.
  Och nej jag är inte överviktig men jag har ett starkt engagemang för medmänsklighet och hur man bemöter människor (jobbar delvis med det). Därav mitt engagemang som jag ser som väldigt viktigt för alla medmänniskor runt om i världen.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Härligt, men vi läser nog inlägget helt olika. Och eftersom jag skrev det och alltså vet vad jag syftar på och hur det menas så kan jag omöjligen begripa hur man kan missförstå. Jag stöttar folk i deras beslut. Jag hoppar inte på folk och delger mina åsikter om deras utseende, vikt, bil, antal barn eller vad det vara må. Men om nån vill ha stöttning i ett beslut så stöttar jag.

 2. Susanne

  En kommentar till Carola
  Och du vet inte mycket om hur överviktiga fungerar om du på allvar tycker att, och jag citerar dig, ”jo det är nog enkelt att strunta i det om folk inte låtsas om att man är överviktig” när man säger att personen är fin och duger som den är!!!! Att du tror att det funkar att en massa folk i ens omgivning påpekar för den överviktige att den är en vandrande hälsofara (istället för att låtsas som att han/hon inte är överviktig), då blir nog den överviktige varse om att den behöver gå ner i vikt och blir riktigt peppad. För det behöver ju säkert en överviktig person höra, det är ju inget som den överviktige vet själv, den överviktige vet säkert inte själv att den är överviktig utan behöver höra det från folk??? Förstår du inte att överviktiga blir bombarderade med detta budskap varje dag år ut och år in, på tv, i tidningar, på reklamen, i sociala medier, överallt! Jämt och ständigt får överviktiga höra att de borde gå ner i vikt och inte duger. Att säga till någon att den är fin och duger precis som den är betyder INTE att man viftar bort problemet!!! Det är DET jag vill ha fram!! Om nu det viktigaste i ditt inlägg om överviktiga var att man ska stötta de som vill gå ner i vikt (och jag lovar dig att det vill alla) var du väldigt otydlig i ditt sätt att förmedla det och hade kunnat uttrycka dig på ett helt annat sätt.
  /Susanne

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Jag tycker jag var väldigt tydlig. Men som alltid så är det olika hur man uppfattar saker. Du tar åt dig på ett negativt sätt medan flera med övervikt instämmer.
   Jag har aldrig vägt 25 kilo plus men jag har kämpat satan med mina graviditetskilon så jag talar dels av egen erfarenhet. Att väga 10 kilo för mkt är dåligt för hälsan men folk runtomkring tycker inte att det är nån big deal för man är ju inte tjock…? Nä men överviktig och det räcker för att vara dåligt. Jag vet inte riktigt vad du vill ha fram? Är du överviktig? Och vad ger dig rätten att tala för alla överviktiga? ”Jag lovar dig att det vill alla”
   I din text så får du det att låta som att jag hoppar på random överviktig person och påpekar saker.. Nope, absolut inte, men när personen ber om stöttning så ska de få det. Jag tror att du läser in saker utifrån din egen situation och drar lite märkliga slutsatser. Läs igen:)

 3. Susanne

  Hej igen. Detta är svar till Carola (vet inte hur kommentarerna hamnar). Att stötta någon som vill göra en livsstilsförändring är väl självklart och absolut något som jag också står för. Då missförstod jag kanske det du skrev men att säga till någon som är överviktig att han eller hon är fin, duger som han/hon är och har ett värde precis som alla andra inte är likställt med att sopa problem under mattan. Jag förstår inte var du har fått det ifrån att det skulle vara dåligt att säga till någon överviktig som bestämt sig för att gå ner i vikt att hon är fin och duger? Tror du verkligen att den som bestämt sig för att gå ner i vikt och hör det tänker ”jasså är jag fin nej men då skiter jag i att gå ner i vikt”? Och jag hävdar fortfarande och står för det antagligen lika mycket som du står för dina åsikter att för att kunna stötta någon till en livsstilsförändring vad det gäller viktnedgång (eftersom det var det du skrev om) behövs det mycket mer än att tro att ”driv och fokus” (dina egna ord) är det som behövs.
  /Susanne

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Nej du missuppfattar:) Folk är alltid fina, oavsett hur de ser ut! Men att liksom vifta bort ett problem, släta över, låtsas att det inte finns, DET är vad jag menar. Alltså att säga -”Du behöver inte banta, du är fin som du är.” Självklart är folk fina även med övervikt men inte hälsosamma. Att gå ner i vikt är skittråkigt, så jo det är nog enkelt att strunta i det om folk inte låtsas om att man är överviktig.

 4. cahouligan

  Jättekul att enda inlägget på typ ett halvår som jag ens har uppmärsammat hamnade på Bloggbevakning 😀 😀 😀 Inte bara jag som reagerar tydligen….

 5. Susanne

  Hej. Jag har inte mycket jag stör mig på, livet är för kort för att slösa energi på sånt. Däremot blev jag väldigt illa berörd av ditt stycke om övervikt. Så som samhället ser ut idag, där ätstörningar kryper allt längre ner i åldrarna, där 8-åringar står framför spegeln och klämmer på magen och vill ha smalare lår, tonåringar mår sämre och sämre etc etc kan jag inte förstå hur man kan kalla att älska sig själv som man är för ”skit” och att om man blir provocerad av en massa före och efter bilder är det för att man är misslyckad och, citerar dig ” inte har det fokus och driv som krävs. Alltså läste inte du till hälsocoach? Fick ni inte lära er hur övervikt fungerar där? Att ”fokus och driv” inte har speciellt med långvarig viktnedgång att göra? Jag vet inte om du skrev det ”med glimten i ögat” som du gör ibland men om du menar allvar har du väldigt mycket att lära dig!!!
  Hälsningar Susanne

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Du måste skilja på sak och sak. Det jag skriver är Överviktiga som vill göra en förändring. ÖVERVIKTIGA. Inte småtjejer eller anorektiker eller vilken slags ätstörning du nu tänker på. ÖVERVIKTIGA, alltså de människor som har rätt många kilon för mkt, säg 10-15-20kilo. Och jag säger att man ska stötta när de vill göra en livsstilsförändring. Dvs skapa sig en god hälsa. Vet du vad vi fick lära oss på Hälsocoach utbildningen? Att hjälpa människor som vill göra en livsstilsförändring:) att stötta dem i det som de vill fokusera på att förändra. Om det så gäller viktnedgång, viktuppgång eller personlig utveckling inom valfritt ämne. Att stötta folk, inte sopa problemet under mattan.

 6. cahouligan

  Oj,jag har poppat mig värsta skålen med popcorn, det här blir ju spännande 🙂 Att kommentera en blogg tar typ noll tid för mig, men jag är ju van 🙂
  Det var ok att inte vara PK eller hur var det?

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   PK är inte samma sak som vett och etikett och det ska man ha här. Alltid. Ungefär alla utom du fattar det.

 7. Cahouligan

  Karma är jag väl medveten om, det är så vi skaffat oss vår förmögenhet ?
  ”Gör nåt vettigt” ja du jag har tillbringat helgen precis som jag brukar, på hemlösas förening här i vår lilla stad. Varje lördag och söndag lagar jag mat i deras kök som volontär, av varor vi tiggt ihop från butikerna i stan. Eftersom vi har råd så köper vi till det som fattas. Jag vet inget vettigare jag kan lägga min lediga tid på just nu, men du kanske har något förslag?
  Och nej, jag höjer inte mig själv till skyarna, jag har valt att lägga min tid och mina pengar på något som jag tycker är viktigt. Att försörja sig själv och att hjälpa de som inte riktigt lyckats med det. Inget höja till skyarna där alls, det är så det är, även om jag inte är så öppen om själva grejen annars, men när någon tycker att jag ska ”göra något vettigt” så kanske det är ok att berätta? Jag älskar att laga mat, det var därför jag engagerade mig från början, sen jobbar jag ju som ekonom, så jag rådgiver inom privatekonomi också. Det ger så sjukt mycket tillbaka, även om det är sin fritid man lägger!
  Precis som du så VÄLJER jag vad jag vill berätta om mig själv. Sedan att du väljer att kalla mig för elak, jaja det får ju stå för dig känner jag, våra barn och barnbarn skulle nog inte hålla med dig. Och ja, jag har visat dem detta, du vill nog inte höra åsikterna ???

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Och ändå… trots att du ägnar din tid åt samhällets mindre lyckosamma individer.. så känner du att du måste in till mig och kommentera nedlåtande…? Har du verkligen så mycket otur när du tänker?
   Herregud ?

 8. cahouligan

  Nytt inlägg igen då förmodligen, trots att man väljer ”svara”. Jag vet inte hur man värderar utbildning direkt, men min har gett mig jobb och försörjning i alla fall, rätt bra tycker jag själv. Jag har försöjt mig själv sedan jag jag var sjutton år, genom eget företag från 18 och hårt jobb. I övrigt finns det inte mycket i min kommentar till Cecilia som stämmer in på mig själv, jag är inte lämnad av min man, har inte svårt med försörjningen, har inte gått hemma i flera år, har ett socialt sammanhang i form av stor familj och umgänge OCH ett yrke. Så nä, hade jag skrivit om mig själv hade det sett ganska annorlunda ut. Rätt så rejält annorlunda faktiskt 😀

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Men är det fel att jag valt en annan väg i livet? För det är det du ständigt rackar ner på. Nu rapar du upp samma saker igen, saker du inte har en aning om?‍♀️. Suck.
   Du vet inget som inte jag VÄLJER att dela med mig av. Och inte ens du kan väl vara så dum att du tror att bara för att jag inte skriver saker i bloggen så existerar de inte? Eller jo förresten… det kan du nog.
   Det är intressant att se hur du höjer dig själv till skyarna samtidigt som du sparkar neråt.. Var försiktig bara för Karma har allas adresser. Gör nåt vettigt i stället för att sprida massa negativitet runt dig!!

 9. cahouligan

  Väljer ”svara” men förmodligen blir det nytt inlägg ändå. Du har nog missat några av mina inlägg, men de var nog inte minnesvärda då, my bad.
  Min ”höga utbildning” är en tvårig yh-utbildning, jag har inte ens gått på gymnasiet innan dess. Så var du ens fick ”hög utbildning” ifrån kan man ju undra? Jag har inget märkvärdigt liv alls heller, men är väldigt nöjd med tillvaron jag har skapat mig, det kanske är där irritationen emot mitt liv ligger, vad vet jag.
  Japp, jag gör precis som jag vill, exakt som alla andra här i världen!

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Haha till sist biter sig alla i svansen… ? . Läs din kommentar om att du höll med Cecilia igen och sen frågar du dig själv… var det dig själv du skrev om? Eller? För vem av oss har sämst utbildning tror du? Du är bara en elak människa med för mkt tid, och nu vill du få det att se bättre ut. Men faktum är att jag bara kan trycka på en knapp och få upp alla dina kommentarer och de är inte snälla. Så gör dig själv en tjänst och skriv inga fler.

 10. cahouligan

  Så vad? Ja jag vet inte vad du menar med det faktiskt.

  Ja herregud vad jag tjatar 🙂 Var det ett halvår sedan jag kommenterade här på din blogg sist, men gudars vad jag tjatar…. (jag memorerar inte mina comments så det kan vara mindre tid, i så fall förstår jag om du tycker att det är tjatigt 🙂 ) Lite roligt att man är minnesvärd dock 😉 😉 😉
  Lite nyfiken på vad som är lögner och spekulationer, om du vill svara på det vill säga. Jag kommer för övrigt inte hit under någon förevändning alls. (det här är ett svar på en kommentar, men förmodligen hamnar det som ett nytt inlägg)

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Jag har koll. Du är alltid taskig och ska trycka ner mig, förstår om du glömmer bort det. Att du raljerar om att det är kul att det är minnesvärt.. ja blir man hånad så kommer man ihåg det, tyvärr. Du spekulerar om min ekonomi, min sociala status och sammanhang. Och du verkar inte förstå att jag är lycklig fast jag har ett annat liv än du.
   Så trots din höga utbildning och ditt märkvärdiga liv så väljer du att vara en taskmört. Ja.. man får göra som man vill.

 11. cahouligan

  Det är bara Carola som får sina svar på ”rätt nivå” känns det som, alla andra som svarar får sina svar som nya inlägg? Märkligt upplägg.
  Jag vill hålla med Cecilia i alla fall, även om detta nu blir ett nytt inlägg. Jag har ofta tänkt tanken som Cecilia ger uttryck för, en person med låg eller ingen utbildning, ingen social input, inget socialt sammanhang, gått hemma i massor med år, lämnad av sin man, svårt med försörjningen.Det säger rätt mycket faktiskt.
  Har man ett arbete och med det ett socialt sammanhang så löser sig mycket enligt min erfarenhet, men vi har bara fem vuxna barn, som alla har jobb och familj, och vi är fortfarande gifta, så vad vet jag egentligen….

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Så vad? Då är jag en korkad person per automatik? Enbart för att jag valt ett annat liv än du?
   Och så hittar du på rätt frisk också va? Rena lögner och spekulationer. Men så här funkar du, kommer hit och är bara taskig under förevändning att du …? Ja vad? Är snäll? Konkret? Objektiv?
   Jag vet redan att du anser dig vara så himla mkt bättre än mig i allt. Du behöver inte tjata.
   Alla väljer inte samma bana som du i livet. Och helt ärligt så är jag vansinnigt lycklig med mitt liv och mina val, även om du gör ditt bästa för att förminska dem och göra dem till något fult och sjaskigt. DET säger mkt om en person.

 12. cahouligan

  Ja men att kommentera en blogg klockan 02.22 en söndagmorgon är så sjukt mycket bättre eller? Här hade vi annat för oss så dags kan jag säga… Och vi är inte ett dugg bittra, tvärtom haha. Vad gjorde du mer så dags än att kommentera en blogg,lite nyfiken på det.

 13. Syrran

  Wow, Cecilia…tänk att du som är så smart och så mycket bättre och både mer samtida och insiktsfull än Carol inte förstår att detta inlägg är skrivet med glimten i ögat ?
  Och tänk att någon som anser sig vara så överlägsen någon annan behöver upprepa sig gång på gång i en text för att försäkra sig om att budskapet går fram (helt ärligt kan jag säga att jag inte riktigt förstår budskapet ändå, då det är rätt motsägelsefullt. O nä, det är inget fel på min läsförståelse, dubbla universitetsutbildningar…).
  Självklart finns det strukturella problem, och en del av dem grundar sig i bristande respekt för andra och att vissa tar sig friheter (och anonyma möjligheter) att uttrycka sina förminskande och fördomsfulla åsikter om sina medmänniskor.
  Alla har rätt till sina åsikter, men ibland ska man faktiskt behålla dem för sig själv, om inte annat för sin egen skull…

 14. Cecilia

  Är det inte mer fånigt att vara så beroende av en app i telefon att man på riktigt blir provocerad av de som väljer bort den? Ganska tragiskt.

  Tycker även det säger ganska mycket om personer som Carola, som blir provocerade av så mycket. Punkterna i inlägget ger generellt en bild av någon med låg utbildning som med dålig insikt i samtiden inte förstår grunden i viss problematik. Det vi förut kallade WT, samt någon som är så övertygad av sin egen förträfflighet att hon inte ser hur samhället runt omkring springer om gång på gång, i så väl kunskap som förståelse, medvetenhet och insikter. Det känns som du står där vi andra stod för 10-15 år sedan, att något gjort att du fastnat i 00-talet utan att inse att du är förbisprungen. Kanske behöver du se utanför din egen sfär, en blir ju lätt inskränkt av att inte vidga sina perspektiv och du känns som ett typexempel på det. Medvetenheten ökar och du missar mycket genom attt inte hänga med, plus i kanten för att du isf skulle slippabli provocerad av saker som grundar sig i större strukturella problem än vad du är kapabel att förstå.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Hahaha, oj?? Vaknat på fel sida eller är du alltid Miss Sunshine? Har du inget mer skit du kan ösa över mig när du ändå är igång liksom ???
   Herrejösses ??

 15. Tant Någorlunda

  Åh fyfaan det där med att säga A men inte B på sociala medier alltså.. Jag blir så vansinnigt irriitteeeeeeeeraaaaaad !! ?
  En annan sak på tal om vikt och hälsa som provocerar mig är alla tröga människor som vatten/juice fastar en gång om året och tror de apdyra paketen ska göra nån som helst skillnad i deras situation?

 16. Flipp

  Alltså svenskarnas relation till saker som firas och hyllas är så jäkla rolig! Det går liksom inte att bara njuta av de delar av kakan som passar en själv utan så många måste vädra sitt missnöje istället:
  • Rocka sockorna: för fan, hylla året om eller låt bli annars är du en hycklare!
  • Jul: för fan, ge inte folk möjlighet att ha framförhållning och köpa pynt för oktoberlönen och slippa va ruinerade i januari!
  • Alla hjärtans dag: för fan, ingen ska tjäna pengar på någon vill visa uppskattning!
  • Fettisdagen: för fan, en semla är en semla och det ska inte va nutella i (men dränka den i varm mjölk är tydligen ok)
  • Halloween: för fan, betala pengar för att skrämmas och behöva stå ut med att ANDRAS barn ringer på dörren (det är väl bättre de sitter hemna framför datorn ?)
  Svenskar måste va sämst i världen på att fira, glädjas och hylla – vi har noll överseende med det som inte passar oss exakt i smaken och sedan gnälls det satan över det till ingen känner glädje att fira mer. Heja positiva Sverige!

 17. Emma

  Alltså jag var en av de där tjockisarna som påstod att jag mådde såååå bra. Tills en dag när jag inte gjorde det längre. När jag insåg att jag undvek att göra saker mina barn gillade för att jag skämdes. När min rygg gjorde så ont att jag grät. När höfterna kändes som om de behövde bytas. När de killar som möjligen var intresserade av att dejta en inte var vad jag ville ha. (Jag vet man får inte säga det men det är sant att alla tjockisar måste nöja sig med det som blir över? Halshugg mig också när ni ändå är i farten). För tre år sedan insåg jag att det gått så långt att jag aldrig skulle kunna lösa det på egen hand. Jag lät det gå så långt att jag gjorde en magsäcksoperation som sista utväg när jag provat allt annat. Att gå ner var busenkelt de första 45 kilona. Sen fick jag kämpa de sista nio och nu kämpar jag varje dag med träning och nyttig mat för att inte gå upp igen. Visst tusan mår jag hundra gånger bättre och kan lätt springa en mil vilket tidigare var en omöjlighet.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Stor eloge till dig, väl kämpat!! Både mentalt och fysiskt ?
   En klok livsstilsförändring.
   Nu kan du se fram emot ett friskare liv och bättre hälsa 🙂 ??

 18. Maja

  Jag stör mig nåt så in i bängen på hur folk i personalrummet på jobbet pratar om hur lite de ätit av fikat som bjuds på, eller hur duktiga de varit som avstod helt, och att de inte kan förstå vart allt go fika tog vägen så fort. Ät, ät inte men nåt för fan bli att framhäva hur bra just du är som skippade eller bara åt lite är. Allt tjat om bantning och dieter stör mig också, smal, tjock ellet lagom, jag bryr mig inte.

 19. Monika

  För mig är det mer känslan av dubbelmoral att alla plötsligt älskar Downs just när man ska Rocka sockorna. Även människor jag vet gjort KUB/NIPT. Jättefint, men något otroligt många gör allt för att undvika (men kanske inte erkänner). Lite samma sak som att Klimatstrejka och glatt flyga till andra sidan jorden.

 20. samps

  ulrika: absolut så men tycker det är så störande att det ”baaaaara” ska rockas sockor en enda dag om året och att det känns som det blir så hetsigt, känns som man gärna vill ”skryta” (inte så menat såklart) i sociala medier att IDAG hyllar vi allas lika värde (men imorgon då??), det var det som var min poäng 😉 man måste förvisso inte rocka dom symboliskt heller (det gör inte jag heller för den delen, tycker olikheter är lika mycket värda VARJE dag på året oavsett världsdag eller ej)

  håller för övrigt helt med dig om din egen punkt på listan!

 21. sara

  I dessa klimat-tider stör jag mig på folk som konsumtionshetsar, som uppmuntrar till onödig konsumtion, hur många rea-tröjor eller rea-inredningsprylar behöver man egentligen, om man verkligen tänker efter? Fast en del tänker inte efter alls tydligen.
  Eller flygresor för den delen, inte så fräscht att flyga flera gånger om året precis, snarare väääldigt ofräscht faktiskt.

  Sedan stör jag mig på folk som fullständigt saknar social kompetens, de som saknar förmåga att ta till sig nya insikter ( ”jag tycker så här och det kan ingen ändra på, så de så” ) och precis som någon nedan så stör jag mig på folk som slösar på mina skattepengar och som inte ens visar minsta lilla vilja att bidraga till samhället trots att de är fullt friska och arbetsföra, men som samtidigt gärna utnyttjar de skattesubventionerade förmåner vi har. Ofräscht värre.

 22. mia

  Jag stör mej på oskicket att skriva fel. Folk skriver NÅTT ist för nåt (något). Folk skriver MASSA ist för EN MASSA. En massa bullar tex, eller massor av bullar. INTE massa bullar.

 23. Sofia

  Det finns många andra hälsoproblem som är ”självförvållade”, t ex effekter av rökning, alkohol och stress. Stör du dig på dem också?

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Ja det gör jag. Och förstå mig rätt nu, vissa saker handlar om sjukdomar, som alkoholism tex och det är inte självförvållat.
   Men att röka är ett högst frivilligt val, och man vet att det är farligt när man börjar. Jag är gammal rökare så jag vet hur man funkar, och jag vet också att det går alldeles utmärkt att sluta. Lätt är det INTE, men egentligen inte speciellt svårt heller, det handlar mycket om en vana man måste komma över. Själva nikotinberoendet avtar ändå relativt snabbt men än idag, alltså 26 år sen jag slutade röka, så kan jag drömma att jag röker, jag kan sniffa längtansfullt efter en cigg som luktar extra gott, men jag väljer att inte börja igen. Vanan är skitsvår att komma över.
   Men det sitter enbart i huvudet, och till viss del i händerna:)
   Stress är även det något man kanske inte kan ”skylla sig själv” för, man får sån ”hjälp” in i den idag av all jäkla press överallt ifrån . Men även här handlar det ju en del om att ta ett ansvar för sin egen hälsa, dra i handbromsen, lära sig stresshantering. Vem fan tackar en om hundra år för att man brände ut sig??? Eller ens om ett år? Ingen!! Ingen kommer ens komma ihåg det.. allra minst en arbetsgivare…, så att lära sig att säga nej är viktigt. Att sätta sin hälsa först. Lite som med syrgasmasken på ett flygplan – sätt på dig din egen först innan du hjälper andra. Det är ett jäkligt vettigt sätt att tänka.

 24. Frida

  Jag stör mig på folk som inte tycker jag behöver träna för att jag är smal? Vad har det ens med saken att göra?
  Ska ingen som inte bär på extrakilon få träna?

 25. Ulrika

  Svar till 2 inlägg under (funkar inte att trycka svara). Rocka Sockar handlar ju just om Mb Downs och mig veterligen inget kommersionellt, ingen försöker väl sälja något. Jag har flera vänner med barn med Downs syndrom som hyllar denna dag, jag kommer glatt fortsätta rocka sockar för att stötta dem.

  Jag fortsätter på din lista; jag stör mig på folk som slösar på mina skattepengar. Folk som slår sönder busskurer. Folk som uteblir från vård och tandläkare. Folk som inte använder våra fina sopstationer så jag får betala för att samla skräp. Folk som inte kan tänka sig att arbeta utan jag får betala för att de flyter runt. Tänk vad mycket skattepengar som går till slarv och slöhet, det stör jag mig på.

 26. Carina H

  Tycker lite som Dig. förutom detta med Facebook. nåt jag har haft och tagit bort ur mitt liv. och jag saknar det inte,däremot har jag Instagram och där kan man ju också skicka privat till sina vänner, funkar hur bra som helst.

 27. Kim

  Jag har inga problem att åka kollektivt, alltså passa in buss vänta etc. Men dessa människor man måste tampas med dagligen.
  Alla som ska försöka gå på innan folk gått av! Vad är det för fel på dom?!
  Är barnen med brukar ja högt och ljudligt säga man står vid sidan tills alla gått av. Så kan de vuxna människorna skämmas.
  Alla med ryggsäck på(!) dom tar ju mycket mer plats, och fattar inte att dom slår till folk med sina väskor, de är härligt när man får den i ansiktet!
  Folk som sätter sig på ytterplatsen och lämnar innerplatsen tom. Ja fine om de inte är fullt, men när 10 per står och dom sitter och stirrar rakt fram för att slippa flytta sig?!

 28. Niobarnsmamman

  Ja alla har vi olika åsikter om nånting och så måste det få vara. Jag är själv en som inte har Facebook och jag blir lätt lite irriterad när folk yrkar på att jag borde ha det. Jag tycker att whats app grupper är ett perfekt sätt att kommunicera. ?
  Jag blir också lite störd över påståenden som att man inte skulle kunna vara fin även som överviktig. För mig finns det inga likhetstecken mellan smal och fin. Att det ställer till med hälsoproblem är en annan sak och det är en stor orsak till att försöka hålla sig normalviktig.
  Sen blir jag jätteprovocerad av folk som tror att det bara finns ett sätt att tänka och att det råkar vara just deras egna åsikter som är de rätta. Det finns oftast flera sätt att tänka rätt och huvudsaken är att man respekterar varandra.
  Och så finns det en massa annat som jag blir provocerad av ibland medan jag andra gånger är utrustad med en stor portion fördragsamhet. Om jag har egna bekymmer eller funderar mycket på nån annans bekymmer så ligger det närmare tillhands att jag irriterar mig på både smått och stort medan jag knappt stör mig alls när livet i övrigt har flyt.

 29. Ann-Sofi

  Jobbar på förskola.
  Jag provoceras av föräldrar, som i dessa magsjuketider, måste häva ur sig att ”det är nog inte magsjuka…” när barnen blir hemringda.
  Och av de som inte håller på 48h-regeln.

 30. Lena

  Svara
  Lena 15 mars, 2019 kl. 19:53
  Ja håller med om rocka sockorna, då minsann ska alla gilla olika och gärna skriva om det på sociala medier… Men resten av året ? Alla andra dagar ? Då är de ”olika” inte alls lika mycket värda utan ska helst vara någon annanstans … Så rockar av princip inte sockorna , jag vet att jag däremot kämpar aktivit för allas lika värde , och gillar olika , varje dag..

 31. Lena

  Ja håller med om rocka sockorna, då minsann ska alla gilla olika och gärna skriva om det på sociala medier… Men resten av året ? Alla andra dagar ? Då är de ”olika” inte alls lika mycket värda utan ska helst vara någon annanstans … Så rockar av princip inte sockorna , jag vet att jag däremot kämpar aktivit för allas lika värde , och gillar olika , varje dag..

 32. L

  Ha ha ha ??För en gångs skull håller jag med dig.
  Det sämsta med lyxfällan är att sk halvkändisar som är med verkar få ganska bra betalt.
  Undrar förresten varför inte de som hamnar så går till konsumentvägledare eller till sin bank.
  De kan faktisk få hjälp utan att förnedra sig i tv.

 33. Marie

  Stör mig på vissa feminister jag med 🙂 Något som retar mig mycket är folk som inte vet hur man åker spårvagn (turister undantagna). Man reser sig inte för gamla, man låter sina 10 ungar uppta var sitt sätens när Olga 90 år kliver på får hon stå. Och säger Olga el någon till ja då kan så klart mamman med alla ungar inte svenska och sitter och låtsas som de regnar, så jädra respektlöst ser detta varje dag. Sen de som alltid kliver av vid framdörrarna alla göteborgare som är 30 plus vet man stiger av i mitten el bak fram kliver man på. Sen väntar man på kliva på tills alla klivit av först men nä. Här kliver man bara på och skiter i de som ska av.

  Sen har vi hat projektet nr 1 västlänken de mest idiotiska projekt över. Mernän 50 procent av göteborgarna röstade nej men den folkomröstningen var bara ett spel för gallerierna. Allt va redan bestämt och nu ser stan ut som en ända stor arbetsplats och handlarna i stan har fått rejält minskade intäkter och många tvingats slå igen pga sämstlänken. Är helt övertygad om hela stan kommer slukas av ett gigantiskt slukhål. Hela stan är byggd på lera och ska grävas upp.

  Så funderar på allvar flytta till Polen fast inte bara pga västlänken 🙂

 34. Ellinor Blomqvist

  Håller med både här och där.Har vägt 142kg,fick en stroke,gjorde viktoperation,gått ner 70kg,har just nu några slarvkilon som ska bort så nu viktväktar jag,jag är 69 år och tänker leva länge?Feminism när det gäller lika löner,lika rättigheter men inte vemskagöravad i hemmet i absurdum,dela så att alla trivs,vi är bra på olika saker helt oberoende av kön.Facebook är väl självklart för oss som lever?????Trevlig helg?

 35. samps

  håller helt med om nummer 3, är ju typ så man skäms lite motvilligt över stackarna ändå… xD

  en sak jag provoceras av VARENDA år, särskilt vid den här tidpunkten, är snart när alla ska ”rocka sockorna”, det har liksom blivit en grej för att man ”ska” rocka sockorna just 21/3 (ja jag VET varför, full koll ;)) men känns liksom som det har blivit så kommersiellt? alla andra dagar på året då, då är väl folk precis lika mycket värda också trots ”olikheter”? blir så trött! klart det är viktigt att lyfta olikheter (och diverse världsdagar också såklart, typ epilepsi, CP, diabetes osv) och att det är okej att vara ”annorlunda/inte som alla andra” men tycker det borde lyftas mer än bara en futtig dag om året! <3

  annars… provoceras jag nog inte av så mycket, inte såhär spontant iaf xD kan väl vara folk som ska tränga sig före osv, eller folk som susar förbi en på cykel i 180 (brukar säga lite högt att "tjaa man kan ju plinga lite också???" när vi är i jämnhöjd men tror inte att dom nånsin hör det… xD), eller för den delen folk som inte fattar "sicksack-principen" när man ska på bussen och det är smockfullt vid framdörren 😀 OCH inte minst folk som står (!!) på vänster sida i rulltrappan fast det är "omkörningsfilen", ska man stå still hela vägen upp eller ner står man på HÖGER sida for gods sake! 😀

  …blev nog lagom PK ändå det här xD

 36. H

  Tipsa din kompis som inte har Facebook om att man kan skaffa messenger utan en Facebook-profil 🙂 Det gjorde min anti-facebook kompis!

 37. Norrlandsmamma

  Dagarna jag inte åker buss är jag en hyffsat harmonisk människa. Dagarna med bussåkande är stubinen kort.. Vett å etikett på buss är jäklar ingen raketvetenskap… Senast igår var det visst nödvändigt tränga sig först & riskera putta min 4 åring under bussen för komma först på. OCH dänga ungen i ansiktet med sin jäkla märkesväska. Det & sen sitta med blöta,skitiga skor på sätet. Om min 4 åring med myror i brallan kan uppföra sig förväntar jag mig minst samma av 16 åringar å uppåt . Så folk utan minsta tankeverksamhet inom lokaltrafik stör mig…. Chaufförerna brukar flina glatt & tacka när fötter åker ner från säterna ?

 38. UllaBella

  Idag provoceras jag av vuxna människor (i en facebookgrupp) som på riktigt tror att det är samma skabbräv de sett på två olika platser sex kilometer från varandra. Och att räven springer fram och tillbaka, till just dessa platser, flera gånger om dagen. HALLÅ PUCKON! Det finns FLER än en skabbräv i denna värld!

  Jag blir också provocerad av en kollegas lön. Den är så låg så att det är under all värdighet att jobba för den. Arbetsgivaren borde skämmas!

  Jag provoceras också över vad som kan kallas konst. Fullständigt obegripliga målningar, skulpturer, installationer eller vad som helst. Verkar vara så att bara du tror på det själv så kan du övertyga andra om din konsts storhet. Då vill jag skrika: KEJSAREN ÄR NAKEN! Ser ni inte? Fullständigt obegripligt vad det föreställer, är på förskole-pyssel-nivå eller bara så fult. Vad som helst kan kallas konst. Jag protesterar! Speciellt när skattepengar finansierar obegripligheter.

  Provoceras också över dotterns kompisar som inte säger ett ljud till mig eller ens visar att de sett mamman (d.v.s jag) i huset. Men det skäms faktiskt jag för. Att bli provocerad att två barn som är så blyga/introverta/osäkra borde jag inte bli. Men jag blir det och jag jobbar på att försöka sluta med det…

 39. Madeleine

  Åkte massa buss igår och stör livet ur mej på dom som står på en busshållplats, men inte ska med just den bussen som kommer dvs den jag sitter på i detta fall. Och Som inte låter chauffören vetta detta innan han behövt svänga in på hållplatsen.. Så enkelt att skaka på huvudet eller göra nått tecken med handen. Nej istället står som där och ser ut som dom inte ser den stora bussen som just svängt in framför dom. Hade jag varit busschaufför hade jag exploderat tillslut!!

 40. J

  Helt icke PK kommer här det jag provoceras av. Hoppas ingen blir för arg 🙂 :
  – VARJE gång någon jäkla Uppsalabo med 3 minuter till jobbet ojar sig över att ”Åh så trött, behövde gå upp vid 8 idag för att … (lägg in anledning)” när man själv pendlar från Sthlm. Eller att de inte kan åka till eller från Sthlm och kontoret där INNAN/EFTER arbetstid utan måste åka typ 9 tåget, för att de inte kan ta sig upp tidigare.
  – Människor (oftast män) i övre medelåldern som ska ”förklara hur saker ligger till här i livet” som om deras erfarenhet gör dom experter på ALLT. Obs dessa män har också ofta ”Livets hårda skola” under utbildning på Facebook.
  – Folk som ska kommentera att jag inte kan få i mig tillräckligt med protein för att jag inte äter kött / att sojafärs är ”så onaturligt” och själva äter typ dansk gris uppfödd på antibiotika.
  – Folk som äter konstiga saker på tåget och smaskar samtidigt.
  – Folk som skriver typ statusar på Facebook i stil med ”livet är tufft just nu. vet inte vad jag ska ta mig till …” och så frågar nån ”vad har hänt?” och de svarar ”vill inte skriva på Facebook” 🙂

 41. Pernilla

  Carola, man kan ha messenger utan att ha Facebook ?. Så säg till personen att skaffa det så skapar ni en grupp där ?!

 42. Mona

  Vad jag har förstått så kan man ha fb messenger utan att behöva ha fb. Håller med dig om att det är lite fånigt att vägra fb men det finns ju folk till allt och en viss typ av människor har bestämt sig för att dom inte ska ha fb och det går absolut inte att få dom att ändra sig. Dom tror att det bara går ut på att se vad andra äter till middag typ och det är dom inte ett dugg intresserade av!

 43. Jenny

  Provoceras lite av alla som kallar sig ensamstående men bara har barnen på halvtid, då är man inte ensamstående enligt mig.
  Förstår att man kan provoceras av vissa feminister men inte feminismen i sig. Det är ju tack vare den som vi kvinnor har rösträtt mm så det förstår jag inte. Men alla tänker vi olika

 44. Maria

  Hej först tänkte jag bli provocerad men nej inser bara att du nog ja gått livets enkla skola och varken haft ätstörningar eller är så påläst att du väljer att spotta på alla kvinnor i ledet innan dig. Men eftersom vi ej ska vara pk så stör jag mig så överjävulskt på föräldragrupper eller ännu värre babysång; alltså idioter som träffas i grupp när de gett upp halva livet och tror att man bryr sig om deras barn och avslutar med att sjunga tondövt blinka lilla stjärna (har tre barn själv , gick två gånger innan jag insåg att ja. Det är bara idioter här.)
  Mammor som bara blir mammor när de skaffar barn och ger upp hela vänskapen och sig själva.
  Män, över lag alla män. Till någon ger mig en anledning att inte bli störd på dom.
  Träning , före efter bilder och tjafs. Ja jag går på gymmet 5 ggr i veckan, är vältränad men de finns inget mer hjärndött. Så jäkla ytligt och tråkigt. Och de sista. Hudvård. Snaaaaark.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting