Okategoriserade

Klantigt:/

Amen hur jävla korkad kan man vara? Här har jag snackat om att katterna ska kastreras idag i flera dagar. Vad gör jag? Som gammal barnsköterska på en avdelning där vi körde ungar till olika slags kirurgi mer eller mindre dagligen så skäms jag fan på riktigt. Jag glömde att de ska FASTA. Alltså?

Man fastar ju inför i princip alla operationer, speciellt om det ska sövas.

Nu hade det inte varit någon big deal, för katterna äter inte på nätterna, även om de har tillgång till käk dygnet runt, men de brukar sova. Men varje morgon när ungarna börjar röra sig i köket så kommer de, och då ska de ha en påse blötmat. Det hade inte heller varit något problem om inte just idag var en tidig skoldag för Corrinda. Jag var uppe samtidigt med de mindre barnen men hon var tidigare och gav de såklart en påse.

Halv åtta stod jag med luren i näven och ringde akutnumret på djursjukhuset – Hjälp, vad skulle jag göra? Skulle jag behöva vänta några veckor? Men nejdå, de  tog in dem, men de kommer opereras senare under dagen. Pust.

Så nu har jag lämnat goseplopparna där och när Bradley Cooper och Lady Gagas Shallow spelades på radio när jag åkte därifrån så blev det lite fuktigt i ögonvrårna. Alltså det är jobbigt att utsätta de där krakarna som litar på en för smärta och obehag. Nu har de på Ultuna något som heter Kattvänlig klinik. Vad det innebär fullt ut vet jag inte, men de har speciella väntrum, där man man ställa buren högt, gärna med en filt över, så de kan känna sig trygga. De har också nån slags doft som ska göra katten lugn och tillfreds. Katter är känsliga rackare, och de hatar att känna sig otrygga.

Mina avskyr att åka bil, det jamas och klagas högljutt, och det skär i hjärtat. Men nu är de där och jag håller alla tummar och tår för att det går finfint.

.

Jag kikar på nyheterna och de rapporterar om att kvinnor ligger i majoritet av de som är spelmissbrukare, 64%. Samtidigt visar de klippbilder på töntiga spel som enarmade banditliknande grejor, eller bingo edyl. Allvarligt? Hur fan har folk tid? Intresse? Jag begriper inte hur man kan fastna i så löjliga spel. Jag har levt med en man som alltid spelat, på spel som kräver någon form av kunskap och skicklighet. Trav, fotboll, hockey och poker. Det har aldrig varit några problem, utan tvärtom total kontroll. Pokern var han dessutom djävulskt skicklig i och hade kunnat skola om sig till pokerkung istf syltfjant;) Spel har varit en naturlig del av mitt liv i alla år, även mamma och pappa spelade på lotto och lämnade in nån Harry Boy mellan varven.

Jag spelar på lotto, och sen fotboll eller så nån gång i bland. Helt ärligt så kan man ju inte vinna om man inte spelar, och det drömmer väl många om:) Typ Eurojackpott på 500 miljoner….

Och ja, ibland så hittar jag nåt spel man ska ha fyra lika eller så, som ser kul ut och efter tre minuter är jag så less att jag storknar. Inte ens att jag vinner hjälper, det är så erbarmligt jävla tråkigt. Väldigt bra sömnpiller dock;) Men kräver det lite intelligens och kunskap så är det roligare, men det finns få korsord på spelsajterna;) Tror jag?

Jag är medveten om att spelmissbruk helt uppenbart är ett problem men jag kan omöjligen förstå hur man kan fastna i tråkiga spel;) Men så är jag inte speciellt mycket för att låta saker styra mitt liv.

Jag har rökt, av väldigt fri vilja, och slutade med det när jag blev gravid med Janelle, för över 25 år sen. Jag kan absolut än idag känna ett litet sug, det kan lukta oerhört gott, och det händer att jag drömmer att jag tjuvröker och vaknar med värsta ångesten och skäms;) Men jag skulle aldrig välja att börja igen. För så är det, man väljer ju. Det är för dyrt, för skadligt, luktar illa, det är svinjobbigt att alltid se till att ha cigg, och vad är vitsen när det inte ens är socialt längre? 🙂

Förr hängde ju alla roliga människor i rökrummet, men nu får man ju stå ute och frysa. Det är jobbigt att sluta, och vanan är värst, och ja man får abstinens men det allra mest sitter i VILJAN. Jag är inte speciellt karaktärsstark person egentligen, vill jag ha en semla fast jag bestämt att jag inte ska ha nån så kan det slinka ned en likafullt:) Jag ändrar mig helt enkelt, men det är väldigt medvetet.

Jag har alltså lite förståelse för spelmissbruk. Rent krasst så tycker jag att folk rent allmänt är jäkligt snabba på att skylla ifrån sig på allt möjligt idag. Man har fan själv ett ansvar men det verkar ha hamnat väldig långt ner på listan. Förlåt. Jag VET att det är jobbigt, jag VET att missbruk är en sjukdom men jag kan inte begripa just det här att spela bort livet på fyra i rad. Saker som kräver kunskap känns enklare att förstå på nåt vis. VET man att de fem bästa i ett fotbollslag är borta och att laget de möter är svinbra så är ju chansen för att man kryssar rätt stor.

Varsågoda att skjuta mig nu:)

 

Jag kompenserar min mediokra förståelse för spelmissbruk med att fråga :

Vad spolar ni ner i toaletten?

Även här blev jag irriterad på folks dumhet, och kanske borde jag sluta kolla på morgon tv, för det kom ju därifrån det med:)

Sen jag var en liten skit så har jag vetat att i toaletten spolar man ner toapapper och bajs. Häpp.

Inte tops, blöjor, våtservetter, bindor/tamponger, nylonstrumpbyxor och så vidare.

Marlene, städexperten, tipsade om att ha en sophink i badrummet till sånt, och jag tappade hakan. HAR folk INTE sophink i badrummet? Jag har minst en, ibland två:)

Men vem spolar ner blöjor? Om jag ens skulle tänka tanken skulle jag få ett omedelbart stopp i avloppet. Hur få man ens ner den genom kröken i toaletten? Måste man putta på med toaborsten kanske, men då borde man ju fatta att den kanske inte ska vara där…? Luktar illa? Eh ja. Blöjor luktar illa, men det kan man ju undvika med att knyta ihop soppåsen, eller lägga den i en hundbajspåse. Som jag för övrigt alltid haft i skötväskan för de blöjor som bytts på allmän plats. Finns ju inget äckligare än att gå på toa där det stinker liksom.. Nu tänker ju jag på min nästa, alla gör ju inte det 🙂

Sånt här begriper jag mig inte heller på. Det måste ju till viss del hänga på hur man är uppfostrad. Nu menar jag inte bra eller dåligt uppfostrad som i artig/oartig, utan vad som var kutym i ens hem när man växte upp. Men kanske även en generationsfråga?

Min mormor hade dass på gården som ung, kanske att mamma med hade det som väldigt liten, jag vet att de flyttade när hon var sex, sju år, till lägenhet med alla bekvämligheter. Mormor skulle aldrig ha spolat ner ett dugg. Inte mamma heller. Jag är ju präglad av dem såklart.

Men sen kom reklamen att man kunde spola ner använda tamponger i toan, och kanske är det där det började? Jag gissar såklart, men det låter ju rätt klokt eller hur:) Kan man spola ner det ena så varför inte det andra?

Nu är det så att man får inte spola ner annat än toapapper, och bajs. Inte hushållspapper, för det är inte ett dugg likt toapapper. Det är konstruerat för att hålla ihop även som vått.

Jag har ju problem med mina avlopp, och fick frågan när det var översvämning om jag möjligen spolade ner akvariesanden eller kattsanden? Det var rätt mycket sand i dem tydligen. Jag kände mig extremt kränkt för det finns ju inte på min karta:)(Jag skojar, blir sällan kränkt!) Men det var tydligen väldigt vanligt. Och visst åker det ju med sånt, bara att bada en unge genererar ju ett halvt ton sand, men det sa sen gubbarna från försäkringsbolaget att det var normalt. Pust. Givetvis undviker jag sånt med, så gott det går. Betänkt att huset  är drygt femtio är gammalt. Det fanns mycket att ärva från föregående ägare även i avloppen..

Jaja, men nu ska ni få ett tips som Marlene delade med sig av. Jag har använt det, men glömt bort, men nu har jag skrivit upp:)

Om man har ett avlopp som luktar illa eller det börjar rinna dåligt i det så tar man en kopp salt och häller i, sen en kopp bikarbonat, sen ättika, och sen kokhett vatten. Efter varandra alltså, blanda inte ihop. Det bubblar på bra:)

Miljövänligt och ofarligt. Funkar i alla avlopp.

 

Och NU ska jag avsluta och börja skriva annat:)

Vi hörs snart igen!

 

 

 

Kommentarer

  1. Linda

    Jag är kvinna och nykter spelmissbrukare.

    Om någon frågar mig hur det känns att vara missbukare så brukar jag svara att det är som att sitta i en jolle mitt ute i havet, helt ensam, och vara så oerhört törstig. Jag vet att det är skadligt att dricka av saltvattnet- men jag kan inte låta bli.

    Spelberoende (de flesta beroenden) är en emotionell och progressiv sjukdom. Dvs, ju mer jag utsätter mig för det, desto värre blir beroendet. Det blir ett missbruk. Och när det har gått så långt så spelar det i stort sett ingen roll om man spelar något tråkigt, bara man mättar missbruket.

    När jag var aktiv så hade jag så många bortförklaringar till att jag spelade. Det var alltid någon annans fel, jag ville inte ta ansvar för mina handlingar. Det hör till sjukdomsbilden att resonera så.

    Jag förstår att du inte kan begripa det, ofta behöver människan uppleva något själv för att kunna förstå. Men var glad för att du slipper 🙂

  2. Anna

    Minns från 80 talet då all reklam för bindor och tamponger gick ut på att man kunde spola ner de. Galen tanke i dag.

  3. Lil

    Anette. Att göra något (som man eg inte vill) upprepade gånger, blir ett missbruk som väl eg inte är en sjukdom.
    Men trots det är det ett sjukdomstillstånd för den drabbade.
    Du skriver Carola, att man har ett val. Jovisst det har man, men när folk sitter och spelar dag ut och dag in är fast i det, för att de valde att börja spela, då biter inte det argumentet.
    Då måste de få hjälp.
    Du får det att verka så enkelt bara för att du själv tycker det är tråkigt.
    Jag spelar för max 50 kr i månaden och då inte på casinon, maskiner utan ett spel hos Svenska Spel.
    Jag HAR sett vad spelandet kan ställa till med så jag själv avstår.
    All spelreklam ( liksom spritreklam) borde totalförbjudas.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag vet att de behöver hjälp. Men JAG kan inte begripa det. Överhuvudtaget. Saker är alltid rätt enkla om man går till grunden men sen snurrar det ihop sig.
      Alla förutsätter alltid att jag levt i nån skyddad verkstad men faktum är att även jag sett vad olika missbruk kan leda till. Men det jag menar är att man alltid har ett eget ansvar i precis allt man gör, om det så är missbruk. Att det sen är mer eller
      Mindre omöjligt att ta sitt ansvar i olika situationer är en helt annan sak. Om folk lät bli att skylla ifrån sig på allt hela tiden i högt och lågt så skulle jag nog ha en större förståelse för de som på riktigt är okapabla av olika anledningar. Hårt ja, förenklat ja, enkelt ja, men nej:)
      Finns så många lager av detta:)

  4. Marie

    Har aldrig förstått mig på det där att spola ner annat än toapapper! Tamponger är rena döden för rören, vilket säger sig själv med tanke på hur de fungerar…
    Gillar tipset med sophink i badrummet!! ;)Hur klarar man sig utan????

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Alkoholism klassas av WHO som en sjukdom och jag vill minnas att även sexmissbruk räknas som sjukdom, och även spelmissbruk. Så jodå:) Bara en annan variant

  5. Marie

    Alltid undrat hur sjutton man kan lyckas spola ned en hel blöja men är ju tydligen helt möjligt 🙂
    Förr spolade jag ned tamponger men efter de gjorde stambyten här så blir de stopp direkt om man spolar ned tamponger/bindor flera dagar irad. Skyllde på mina oskyldiga syskonbarn när slamsugare förklarade vad han hade hittat, tror dock inte han köpte det. Han såg på mig med en min ”heller hur” ? Men numer så bara bajs och toapapper i toan, sent ska syndaren vakna 🙂

    De kommer gå bra med kissarna men förstår hur du känner, de blir ju som ens små barn ?

  6. carina

    Haha jag måste skratta åt när du nämner att spola ner en blöja,det var vad som hände oss förra veckan,ja inte att den blev nerspolad då. Vi har haft problem med att vattnet stigit i toalettstolen om man spolat lite snabbt efter varandra,och förra veckan gick det inte längre. Så vi ringde hit en firma,och vad tror du dom hittar,ca 30 m ut ,alltså nästan utanför tomtgränsen….jo en blöja.Jag har fyra barnbarn som inte har blöja nu,men den minst han slutade för nästan ett år,så vi tror att det är den lille filuren som gjort det. När jag berättade för dottern,så sa hon direkt Milton,haha.

  7. Jenny

    Brukar spola ner tamponger ? Vet att man egentligen inte ska men tycker det känns fräschast och smidigast så. Men blöjor, aldrig!! Måste ju bli stopp direkt

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Ihhhh sluta genast! Det gör stopp i reningsverken och kostar massor av kosing att fixa. Sopkorgen!!! ????

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting