Okategoriserade

Surrogatmamma?

Kan vi prata om en sak som jag har funderat på ett bra tag nu?

Varför är det mer eller mindre en trend hos kändisarna att skaffa barn via en surrogatmamma?

Som de här, fullt kapabla att få egna barn, hela processen funkar liksom. Att bli gravid är inte alla förunnat men vad är det här för jävla trams?

Samma med Robbie Williams som faktiskt sjönk lite i min värld när han och frun annonserade att deras tredje barn fötts, via surrogatmamma.

Visst man får göra som man vill men jag kan inte förstå det. Har man ex antal biologiska barn sen innan och absolut vill ha ett till, men av nån anledning, oavsett vad, inte vill genomgå en graviditet. Så kanske man får nöja sig med de man har liksom? Eller? Är jag helt fel ute?

Om man nu inte har tid att vara gravid… eller inte vill bli tjock, må illa, har förlossningsskräck, kanske blivit avrådd från ytterligare en graviditet eller vad det än må vara.. men då kanske man får gilla läget.

Det får stanna vid det antal man fått. Eller kanske adoptera ett barn som behöver hjälp. Världen är full av ungar som behöver ett hem. Om man så jäkla gärna vill ha en unge till men inte vill genomgå en graviditet, så kanske det alternativet skulle vara mer vettigt. Lite som Angelina Jolie:) hon har ju adopterat ett gäng och fick sen sina biologiska.

Men en surrogatmamma? Det låter bara illa i mina öron.

Det luktar ”jag har så mycket pengar att jag kan köpa allt jag vill ha”, och det tycker jag luktar lite mindre bra faktiskt. När man sen vet hur många som aldrig får sitt efterlängtade barn för de har inte råd att adoptera, eller de kanske inte får godkänt i alla tusen konstiga svängar i adoptionskarusellen, eller är lite för gamla. Eller är gay eller ensamstående och det accepteras inte av alla förmedlingar. Och surrogat är inte godkänt i alla länder.

Så går kändisarna och köper ett surrogatfött barn för de har inte lust att sabba figuren en gång till, eller hinner inte riktigt med en graviditet i sitt späckade schema…Näe.

För mig är en surrogatmamma något jättevackert, att kunna hjälpa ett barnlöst par att få barn. Om jag hade bott i ett land där det var tillåtet och om jag inte varit en sån som älskar bebisen i magen sen jag får veta att den finns där och alltså aldrig skulle kunna lämna ifrån mig den, så hade jag lugnt kunnat bli en surrogatmamma. Jag har älskat att vara gravid.

Dels därför kan jag såklart aldrig begripa hur fan man väljer bort det, om man har möjlighet till det. Jag vet att inte alla känner som jag, ja:)

Men återigen, då kanske man får nöja sig?

Speciellt om man lever ett liv där man liksom inte hinner med en graviditet.

Jag tycker inte om Quick-fix, och dit räknar jag detta. No pain, no gain liksom.

.

Nu finns det många fall där surrogatmamma är nödvändigt, som manliga gaypar, eller par som av olika anledningar inte kan få barn. För många är ju ett biologiskt barn oerhört viktigt. Men kändisar som bara inte har lust? Som vill ha en unge men inte det där jobbiga innan?

Som knappt hinner med de kids de redan har..utan det är nannys och internatskolor.

Jag vet att jag har många barn och att det sticker i ögonen på en del:) men jag har liksom tagit hela paketet. Jag väntar, jag föder, jag ammar, jag finns där 24/7 tills de börjar skolan, och då finns jag all tid utom skoltimmarna.

Jag fattar att en del tycker det är precis samma sak, och kanske är det det?

Man önskar sig ett barn till, och man ser till att få det. På vilket sätt som helst.

Men jag har ändå jävligt svårt att fatta grejen.

Hur tänker ni?

.

Djupa tankar så här en lördagsmorgon, alldeles för tidigt för mig i normala fall, men nu är snuttgubben här ?

Sover förmiddagslur 🙂

Vi hörs !!

Kommentarer

 1. Helena

  Jag har mina principer och passar de inte har jag andra :-). Alltså vad man kan fundera över är ju de fattiga kvinnornas situation. Varför de känner sig tvingade att göra det som faktiskt statistiskt är det farligaste en kan göra:bära och föda barn. Det finns något djupt snuskigt i denna handel med kroppar. Ja och ändå fattar jag att barnlösa kör den grejen. Jag rekommenderar er att läsa på om varför Sverige valt att förbjuda den grejen. Det är helt rätt. Men som sagt..jag fattar ändå att desperata människor tar till metoden om det är ända utvägen. Jag kan inte döma någon på individnivå.

 2. Maria

  Jag håller med dig om att adoption borde vara alternativet för dessa kändisar och inte surrogatmammor. Surrogatmammorna kan många gånger inte ångra sig, utan skriver på kontrakt. Men känslorna kanske förändras när man ligger där med sin nyfödda i famnen! Det blir så ovärdigt då, att man inte har något val. Och så kryllar det ju av adoptivbarn som behöver föräldrar. Som du skriver, köper man inte hela paketet med att själv vara gravid, kanske man kan ge upp tanken på ett biologiskt barn och fokusera på att överhuvudtaget få ett BARN och då blir det alldeles utmärkt med ett adopterat.

 3. Nen

  Som du säkert sett är 3an via surrogatmamma med, dom hade tydligen velat ha 4an med samma mamma men det va för tätt(borde det inte fått dom att se att det är lite för tätt mellan barnen). Jag kan tycka att hon kunde nöjt sig med dom 2 första som hon fick själv. Vet inte om kändisar har förtur och extra lätt vid adoption annars är det nog hennes makes psykiska hälsa som sätter stopp för just adoption och sen e det väl galet viktigt att ungarna är hennes biologiska gissar jag på, hon känns som den typen.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Ja, det var det, de är så många i den där familjen /släkten att jag verkligen inte har koll. Men vänta nu? Är alltså Kanye inte riktigt stabil? Jag vill minnas nu när jag tänker efter att det varit massa turbulens runt honom? Då är det fan ännu värre att skaffa massa barn! Att växa upp i den släkten med en kamera i arslet hela tiden är illa nog, att dessutom ha en farsa som är mentalt instabil gör ju inte saken bättre. Nu tycker jag synd om bebisen..

 4. M

  Först: ja världen är full av föräldralösa barn, men de allra, allra flesta är inte tillgängliga för adoption eftersom man inte vet deras familjestatus bl.a. Så därför är de gatubarn eller far på annat vis ofta illa. Vill påpeka det eftersom folk verkar tro att det finns hur många som helst att adoptera. Det funkar inte riktigt så. I tex Usa verkar de dessutom ha alldeles för lösa regler när personer som Angelina J kan adoptera en från varje världsdel, vilket knappast gagnar barnen. Som adopterad har man redan med sig trauman och separationer och det är bra att reglerna är hårda här i Sverige (är själv adopterad)

  Surrogat är ett svårt ämne. Och visst kan det sticka lite i ögonen på mig när du som välsignat med så många barn helt dissar det. Jag kan inte vara gravid för min kropp klarar inte av det. Och får heller inte adoptera pga min medicinska historia – fast jag jobbar och lever ett bra och stabilt liv annars. Att vända sig till någon fattig kvinna i tex Indien tycker jag är att fullkomligt utnyttja de svagaste och skulle aldrig klara av. Och ”vanligt” surrogat är olagligt i Sverige. Men om det inte var det och någon fantastisk människa som kanske redan fött de barn hon vill ha kan tänka sig att gå igenom detta för oss så vore det det mest otroliga. Som det är nu så finns det ingen lösning alls. Hade jag haft svårt att bli gravid skulle man kunna prova ivf osv, men det är ju inte där problemet ligger. Och min man kan ju tyvärr inte bära barnet. Och den längtan man känner, och den sorg är nog svår att förstå om man inte upplevt det.

  Nu fattar jag att det inte var det du syftade på när du tar Kim K som exempel, att ha fyra barn jättetätt är knappast en mänsklig rättighet, men att rakt av dissa surrogat som en del gör känns orättvist.

  Sedan måste jag lägga till att jag faktiskt inte förstår ditt andra inlägg om att man inte får tycka nåt? Du tycker väl till massor i bloggen. Att du sen får visst mothugg är ju en annan sak, det får man väl ta när man sticker ut hakan. Men det blir lite fånigt när du ska skriva ett ”buhu-inlägg” om att man minsann inte får ha några åsikter…

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Jag dissar inte alls surrogat! Jag skrev dessutom att jag kunnat bli surrogatmamma själv om det var tillåtet, och jag kunnat lämna iväg en unge . Jag tycker att det är en möjlighet likaväl som adoption för de som inte kan få egna barn.
   Men, jag tycker det är töntigt att välja surrogat istf att själv vara gravid om man kan. Jag har noll koll på kardashians, och visste inget om hennes medicinska historia, så visst, hon har egentligen de rätta skälen. Men hon var ett exempel bara. Kändisar som väljer surrogat för att de inte hinner/vill vara gravida – det är löjligt tycker jag.

 5. Sofia

  Då kanske hon ska nöja sig med de två hon fått? Vill ha fler funkar adoption. Som Carola skriver finns det tyvärr gott om föräldralösa barn.

 6. Loppan

  Jag tänker att jag har ingen anledning att döma saker jag inte är insatt i förutsättningarna kring. Jag väljer att inte såga när det kan finnas en rimlig förklaring. Många kan inte skaffa fler barn eller barn alls av hälsoskäl. Då är surrogat bra. Alla har inte råd, ork eller möjlighet. Av dd som har råd ser vi bara en bråkdel. De som är kända och vi ser dem för att de är kända. Varför de vill ha/behöver denna hjälp ska vi skita i för det är inte vår ensak. För de som önskar ett barn men bara kan få genom surrogat kan de vara oerhört viktigt att se att möjligheten finns, att få upp ögonen, för harr kanske våga/orka dra i gång processen.

 7. Karin

  Det är den verkligen, och det kommer ju en ny säsong om bara någon månad!

  Har märkt att ibland när man ska svara, så hamnar inte kommentaren i ”tråden” utan för sig självt, som en annan, ny kommentar, kanske något att kolla upp?

 8. Jenny

  Ser nu att jag skrev väldigt slarvigt, menar såklart att jag precis som du tycker att det är helt galet att man får ha storasyskon så många timmar på förskola samtidigt som man är föräldraledig. Har en i min familj som jobbar på förskola och där finns det barn som ska gå hela sommaren på föris utan någon ledighet alls trots att ena föräldern är hemma hela dagarna. Så sjukt tycker jag

 9. Maja s

  Så satans bråttom?
  Kasta inte sten i glashus ?

  Ang surrogat. Varför inte?
  Vill man inte eller kan man inte så är det väl skitfiffigt 🙂

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Jag har inte speciellt tätt mellan mina ungar, som minst 21 månader. Att få barn när ens yngsta barn är ett år är betydligt mkt mer tidigt. Därav Satans bråttom 🙂

 10. Jenny

  Håller nog med dig här. Känns överhuvudtaget fel att kunna köpa en annans människas kropp på det sättet. Jag skulle däremot kunna tänka mig att donera mina ägg, skulle kännas fint att kanske kunna ge någon ett barn på det sättet. Tycker det är himla intressant när du skriver om lite mer djupa frågor. Jag är ju en av de som håller med dig i frågan om rätt till många timmar på förskola samtidigt som en förälder är föräldraledig. Kan du inte skriva om det igen? Tycker du formulerar dig så himla klokt.
  Kram och tack för bästa bloggen ❤

 11. Anna

  Nu blev jag riktigt besviken på ditt uttalande gällande surrogatmammor. Det spelar väl ingen roll om det är kändisar eller andra personer som väljer den vägen. Varför inte bara respektera att alla är olika och har olika förutsättningar? Jag tycker du är fantastisk med din stora familj men nu sjönk du i respekt.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Gosh, på allvar? Pga en fundering kring en ganska spektakulär sak?
   Jag förstår bara inte. Därmed inget sagt om respekt för valet. Alla får göra som de vill, jag minns bestämt att jag skrev just det:)

 12. Tess W

  Nog ser man att det går trender i barnafödandet bland kändisarna tycker jag i alla fall! Ett tag var det väldigt populärt att adoptera t.ex. Angelina och Brad Pitt. Sen föddes/föds det ovanligt mycket tvillingar bland kändisarna och nu är det surrogatmammor som är populära.
  Fast jag har egentligen ingen emot det men det lönar sig verkligen att ha pengar/vara känd verkar det som! Jag skulle gärna vara surrogatmamma men bara för att hjälpa någon i min familj eller nära vänner. Jag erkänner att jag tittar på Kardashians så jag vet att det i det fallet var fara för mamman/barnets liv så då tycker jag att det är helt ok även om de har barn redan. Men hur surrogatmammorna har det är en helt annan sak tyvärr är det nog ofta pengarna som spelar en stor roll där. Stora kramar Tess W

 13. Klara

  Jättebra att du tar upp ämnet! Att köpa en kropp/en kropps ”tjänster” är aldrig okej! Visst att det kanske är ”frivilligt att bära och föda en kändis barn, men de flesta som blir surrogatmödrar har ingen möjlighet att tacka nej till så mycket pengar. Det spelar alltså ingen roll ”om alla är vuxna och vid sina sinnens fulla bruk”, det är att utnyttja människor som har det sämre ställt.

 14. Madde N

  Fast i detta fall med Kim Kardashian så avrådde läkarna henne från att skaffa fler barn efter nr 2. Nr 3 är också född av surrogatmamma.

 15. L.K

  Du om någon borde väl inte kritisera hur många barn någon väljer att få??
  Du har fått 9 barn och du vet väl inte hur du skulle reagera om du inte kunnat skaffat alla de??
  Kim skaffade inte en surrogatmamma bara för ’kul’ hon har fött 2 barn på naturlig väg, men ville ha fler barn, och varför hon inte valde att adoptera är upp till henne, känns småaktigt av dig att spekulera om i din blogg, dock har du en liten blogg så visst , se ner på andra du, för du är ju helt perfekt ?

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Oj då… varför så ilsken ? Och elak mot mig? Om jag inte kunnat få nio barn, vet du vad jag gjort ? Nöjt mig med dem jag fått. Vet du hur mkt skit jag fått för min barnaskara? Hur många som ifrågasatt antalet? Sagt att jorden är överbefolkad… Och så är det helt ok att köpa sig ett surrogatbarn för att ens kropp inte vill mer.. Men man själv absolut vill. Jag kan inte förstå logiken:) Och är nu jag den enda i hela världen som spekulerar om kardashian ???
   Och japp, jag är helt perfekt, allt annat vore patetiskt, och så jobbar inte jag;)

 16. M

  Det tredje är också via surrogatmamma! Förstår annars din poäng när det handlar om utseende och att bibehålla kroppen, men Kim säger iaf att hennes läkare avrått henne från fler graviditeter eftersom, som Nen skrev, det är alldeles för riskfyllt för hennes hälsa. Och jag kan väl tycka att om surrogatmammor ska vara ett alternativ så är väl moderns liv ett alldeles utmärkt skäl att inte bära barnet själv?

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Det är det. Men jag har ju bara henne som ett exempel. Det finns ju fler kändisar i USA/England som väljer surrogat. Som en quickfix.. och det är det jag reagerar på.

 17. Karin

  Om alla parter är vuxna, vid sina sinnes fulla bruk och med på det har jag inga invändningar alls faktiskt.
  Men det är ju ett intressant ämne, har du sett/läst The Handmaid’s Tale?

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Nej, men den ligger på min Att se när jag har tid över- lista:)
   Jag förstått att den är sevärd 🙂

 18. Karin

  Nja alltså jag vet inte om jag tycker att någon som har valt att sätta 9 barn till världen har rätt att ifrågasätta hur eller varför någon annan väljer att skaffa barn faktiskt
  Eftersom jag inte är intrsserad av familjen Kardashians förehavanden och inte insatt googlade jag lite snabbt och fck då veta att Kims tidigare graviditeter varit såpass komplicerade att det var för riskfyllt att bli gravid igen. Och det är ju mer vettigt än att vara medveten om riskerna men ändå utsätta sig för en till graviditet och inte riskera bara sitt barns utan även eget liv, och göra andra barn föräldralösa.
  Så det handlar nog varken om att vara lat eller rädsla för att bli tjock i detta fallet. Så tänker iallafall jag 😉

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Man får alltid fråga, och ifrågasätta, för annars kommer vi aldrig att komma nån vart i världen. Jag hade ju inte haft nio barn om inte min kropp okeyat det:) Säger kroppen ifrån får man lyssna.
   Och alltså av det jag vet om alla Kardashians så är utseendet skitviktigt?
   Fast du sa inte vad du tycker om surrogatmammagrejen?

 19. Annika

  Jag känner mig väldigt tveksam till att man köper (för visst förekommer det någon slags betalning gentemot surrogatmamman? Jag kan ha fel!) en annan kvinnas kropp, oavsett syfte. Sure, kvinnan ”går med på det”, men det är något som skaver när pengar är inblandat.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Ja det lär ju i kändisarnas fall utgå en rejäl summa i ersättning, förutom att all vård betalas och den lär ju inte vara den sämsta?
   Vem ställer upp gratis för främmande människor ?

 20. Nen

  Kim kunde tydligen dö om hon bar barnet själv, moderkakan fastnade i livmodern båda gångerna och havenskapsförgiftning båda gångerna. Men som sagt, hon kunde nöjt sig 2 ja, men e väl inte fint nog för henne.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Tre:) varav den minsta är ett år… enligt bilden iaf:)
   Så dessutom , varför så satans bråttom ??

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing