Okategoriserade

Svårt att hinna med alla

I natt när jag kom hem så började det regna. Sen verkar det ha kommit massor under natten för det är rejält blött ute, hundarna tar en evighet att torka :/

Vädergudarna ser ut att vilja bjussa på regn ett tag framöver och vad jag tycker om det orkar jag inte ens säga?

.

Just nu känner jag att barnen blir lite åsidosatta. Det är fan svårt att klona sig, och de här två flyttarna tar tid. Jag vill såklart hjälpa till, givetvis, samtidigt som barnen vill hitta på saker. Jag försöker jobba så snabbt som möjligt för att sen kunna ägna mig åt kidsen:)

Idag ska vi bära saker upp och ner på vinden. Ner med ett badkar upp med en fet lagerhylla. Sen ska stora tunga saker köras till tippen, sängar, soffor och säkert nåt mer. Jag ska försöka komma ihåg att vi ska ta med en del saker som står här också.

Vi måste prata lite om det här med sunt förnuft också:)

Jag blir förskräckt när jag går in i valfri barnbutik. Det finns SÅ MYCKET saker som säljs på föräldrar. Det kallas ”säkerhets-blablabla”

En del saker är suveräna, säkerhetsbygeln på barnstolar till exempel. Men en del är ju bara trams. Ett vadderat skydd man kan sätta över kranarna i badkaret till exempel, så inte barnet slår huvudet i dem. Nja… eller … så lägger man dit en handduk? Helt gratis och exakt samma funktion:) Om det nu känns som ett problem. Man gör så stora ståhej runt att madrassera in barnen idag. Hjälmar när de kryper runt/börjar gå. Förr hade vi det på sjukhuset till barnen som krampade massor så de inte skulle slå sönder sig. Alla gör såklart som de vill, men jag vänder mig dels emot att man säljer på osäkra föräldrar helt onödiga saker till svindyra priser, dels att tänka själv verkar bli mer och mer sällsynt?

Som med resesängen:)

Den klarade alla säkerhetstest de ansåg tillräckliga på 60-talet, vilket antagligen var noll?. Men därifrån till att den är farlig är ett superstort steg. Jag har mätt, det är samma avstånd mellan spjälorna som i dagens spjälsängar. Den är låg, ja. Men den står en decimeter över golvet så OM barnet klättrar ur så når de i princip ner till golvet. De faller inte lika långt som från en högre.

OM barnet skulle klättra ur, skulle det vara livsfarligt då? Nej knappast. För i alla fall jag har inte ställt den i en kemisk fabrik eller ens där det finns några farliga saker. Den står i de rum där jag utan att blinka släpper lös en bebis.

Om barnet klättrar ur så blir jag möjligen irriterad över att det inte ligger i sin säng, men farligare än så blir det inte:)

Jag har inget spjälskydd. Är det farligt?

Nej. Det är en bekvämlighetsgrej. Ingen säkerhetspryl. Om det var nödvändigt skulle det inte gå att ta bort.

Idag vill folk säkra upp sig till tänderna, och nånstans på vägen tappar man bort det sunda förnuftet. Det utnyttjar sen företagen för att sälja på folk dyra säkerhetslösningar som ofta är helt onödiga.

Jag har säkert också sådana 🙂 men just nu kommer jag inte på nån ?

Ni vet de där listorna som florerar, om hur I hela friden barn av 60-70-tal kunde överleva trots att vi inte hade säkerhetsbälten i bilen utan låg och sov i baksätet, eller att föräldrarna kedjerökte i samma bil, eller att vi inte hade annat sätt att nå folk när vi var iväg än telefonautomater, och då måste man ha en krona eller så.

Självklart är säkerhet viktigt. I trafiken vore det ju bara stenkorkat att inte använda bälte exempelvis. Att röka är ju bara så dumt på alla vis.

Man kan inte chansa med liv. Men det jag menar är att vi förlitar oss för mycket på att ”Någon” godkänt allt, och satt en Säkerhetsstämpel på det.

Och då slutar vi tänka själva.

Jag skulle såklart aldrig använda något jag bedömer som farligt, eller ens tveksamt. Speciellt inte till någon annans barn. Jag har ett stort säkerhetstänk, men även en skala, från skitfarligt till ingen fara;)

Jag tittar, klämmer, vrider och vänder och om min slutsats är att det är ofarligt så kör jag på det. Än så länge har det funkat fint:)

Olyckor kan alltid ske, med eller utan allt säkerhetstänk i världen. Man kan halka på en liten vattenpöl som runnit ner från nåns regnblöta jacka ner på golvet, och slå ihjäl sig. Man kan skålla sig på kaffet. Man kan råka ramla under en buss. Vara på fel ställe vid fel tidpunkt.

Använder man sitt sunda förnuft och tänker själv så har man ändå alltid en egen liten säkerhetsgeneral sittandes på axeln som vägledare och guide 🙂

Och nu ska jag bära badkar. Det kommer inte vara varken kul eller bekvämt?

Misstänker att det skulle kunna vara lite farligt också men tja… fram med musklerna bara 🙂

Vi hörs snart!

Kommentarer

  1. Linda

    Falsk säkerhet tänker jag. När min äldsta son föddes kom bvc på hembesök och förfasade sig över att jag inte hade kantskydd på vardagsrumsbordet (varför jag skulle ha det när han var nyfödd förstår jag inte än idag). Men som nervös förstagångsförälder så köpte jag det såklart. Dessa var nära att ta död på sonen! För när han blev äldre och tog sig runt med stöd sög han på kantskyddet, fick in det i munnen och det satte sig i halsen! 😮 De är rätt stora och täpper till rätt bra kan jag meddela. BVC-sköterskan blev lite skärrad när jag berättade vad som inträffat. Har sedan dess enbart kört sund förnuft. Har ett säkerhetstänk och har anpassat vartefter barnen växt, men för den delen inte plockat bort allt. Hur ska då barnen kunna lära sig vistas i en normal hemmiljö?

  2. Helahea

    Underbart att höra ditt säkerhetstänk, håller med dig till 100%. Min 26 årige son var på ett 1 års kalas. Den lille pojken i fråga fick hur många grunkor o leksaker som helst. Från min son fick han en liten pixibok inslagen i en stooor låda. Han har nu lekt med lådan i två månader!

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Kartonger är bäst:) Nån av mina fick en gång en stor kartong med massor av uppblåsta ballonger i, lyckan var fullständig 🙂

  3. Vanessa Johansson

    Hej! Jag brukar inte hålla med dig om en del grejer, men det måste man ju inte. Jag håller med om det du skriver i teorin men tillhör nog kategorin lite osäkra föräldrar som är lite överdrivet ängslig. Det jag håller med dig om är helt klart din syn på barnuppfostran o i egenskap av lite ängslig förälder som inte riktigt litar på sitt omdöme ber jag om ett önskeinlägg, din syn på skärmtid. Tycker du verkar vara en riktigt vettig o bra mamma o skulle verkligen uppskatta att få höra dina tankar kring detta.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Man måste absolut inte hålla med mig:)
      Tack?
      Jag är inte säker på att min syn på skärmtid är helt Pk?? för jag låter dem ha fri tillgång till det. De får slåss sinsemellan om datorn som vi bara har två av, varav det såklart bara är den ena som är tillräckligt bra. Ibland sitter nån hela dagen vid datorn, men oftast blir det en eller två timmar i taget. Tonåringarnas mobiler sitter alltid i näven. Det är inget jag bryr mig om så länge som de är sociala och trevliga även irl:) Det är så deras sociala liv ser ut och jag vill inte komma med massa förbud.
      Småkillarna har inga egna mobiler utan använder min gamla till spel och youtube, och slåss om den:)
      Sen kan de ju gå från dator till tv och fortsätta glo… ibland blir jag trött och tjurig men det beror mest på vädret:) Fint väder = ut och lek!! Fult väder = sitt där ni:)
      Jag försöker att inte avbryta dock, är de mitt i nåt game så får de i möjligaste mån spela klart. Fatta själv att behöva lämna nåt man jobbat hårt med för att sen få börja om, man skulle ju bli galen?. Jag utgår mkt från mig själv, vad tycker jag och vad skulle jag tänka om detta gällde mig?
      Nu kanske det blev svamligt, jag stjälper i mig kaffe och laddar för att dyka in i flyttkaoset hos både mamma, pappa och syrran ??

      1. Vanessa Johansson

        Hej! Tack för ditt svar!
        Jag känner att jag kanske är lite för liberal men intressant att höra ditt resonemang! Vi gör ju mkt annat också. I helgen har vi faktiskt bokat in en natt i Uppsala! Blev lite sugen när jag läste om er helg!

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Nej? VARFÖR tror du det? Vart kom det ifrån? ?Herregud!! Mirka är en av mina närmaste vänner:)
      Men jag berättar ju inte i bloggen om varje gång vi ses/pratar i telefon eller messar?

  4. Therese

    Tänker samma! Jag väntar min 3:a och har gjort mig sv med massa onödiga bebissaker i sommar. Min vän som också väntar barn men sin första tycker att jag är tokig?
    Lova barnen att göra något kul när detta med flytten är över, brukar funka på mina. En heldag bara för dom.?

  5. Lina

    Sängen verkar ju superbra! Kan du inte visa hur den fälls upp och ned någon gång när den ändå ska användas?
    Lycklig är den som får tag på en så fin säng. ?

  6. Karin

    Kan inte de stora barnen rycka in eller kompisar? Tar ju tid om ni bara är två. Anlita annars Taskrunner eller liknande. Spjälsängsskyddet är f ö även till gör att förhindra att barnet gör sig illa eller klämmer sig.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Nej barnen ska inte behöva hålla på med det här. De hjälpte till under själva flytten men det här är bara krångligt. Saker som ska hit och dit, vem är vad och hejsansvejsan ?
      Nä, det är bara vi. Men jäklars vad vi jobbar 🙂

  7. Jenny

    Håller verkligen med! Sunt förnuft kommer man jäkligt långt med!! Lite samma med att vistas i solen, självklart ska man ta det lugnt och inte bränna sig men att få lite färg är inte farligt. Jag smörjer in min dotter och sen får hon bada i endast badblöja och solhatt. Blir ju svinvarmt och obekvämt med uv-dräkt och fan och hans moster.
    Tycker också många har ett extremt säkerhetstänkande men samtidigt inte har några problem med att låta små barn ligga och sova själv i stor och hög säng för att föräldrarna ska få egentid på kvällen och där blir ju fallhöjden ganska hög..

  8. Sofia

    Jag håller med dig Carola även fast jag tycker sängen ser ut som en sjukhussäng eller barhemssäng? så är det inget fel på den. Säkert många barn som legat i den och det har säkert gått bra för dom i livet. Det går till överdrift med allt och småbarnsföräldrar verkar vara lättaste bytet att kränga på prylar. Nej behåll sängen precis som den är, den kommer komma till användning många gånger när så småningom fler barnbarn börjar ploppa ut.☺️???

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Hm? För att jag flyttar åt mina föräldrar och syster? ?För att jag kör släpkärra fram och tillbaka? Bär och släpar från morgon till midnatt? För att jag knappt inte ens har tid med mina barn just nu?
      Jag har inte sett frågan förrän nu och eftersom ni redan läst värsta skvallersidan så vet ni ju.
      De som är berörda har vi SJÄLVKLART kontaktat. Resten känns mest som att folk vill gotta sig. ?
      På samma vis som massor av folk anmälde sig första dagarna, för att sen inte ens svara Welltour när de fortsatte bokningsrutinerna…
      Precis som Welltour skriver så kikar vi nu på andra upplägg☀️
      Vi vill forfarande göra något med er:)
      Det gäller bara att vi får ihop det till något bra. ?

  9. Karin

    Ja, eller så kan man sitta hemma i köket på sin stol och knapra knäckemacka och ett flygplan – eller helikopter – störtar rakt ner och landar på samma fläck! Det går aldrig att skydda sig eller barnen till 100 procent. I det här landet älskar folk att säkra sig opp till tänderna! Jag är född 1962. Jag lärde mig cykla på en alldeles för stor cykel med stång och limpa. Hela somrarna sprang och cyklade vi barfota med bara ben och armar. Vi klättrade på klippblocken i skogen, upp i träd, vi sågade och spikade och byggde kojor högt över marken. Vi for över gärdena på skidor och hemstickade ollar. I bästa fall hade vi ryggsäck och termos med varm choklad. Vi stakade oss fram i snön, det var inte alltid spårat, betänk att vi ännu inte börjat skolan och naturligtvis var det aldrig någon vuxen med. Vi körde tefat av plåt nerför en stupbrant kyrkbacke. Med kliande ylle mössor och snörpjäxor. Hjälm var det ingen som hade någonsin. Min bilstol då jag var nåt år gammal var en grunka man hängde opp på baksätets ryggstöd. Där hängde den lös och fin i vår gamla Amazon. Röd och vit och så jag klädd i stickat ylle. När jag vuxit ur stolen vid 3 års ålder låg jag i baksätet och räknade elstolpar utanför fönstret längs färden. Vi var ute och lekte hela dagarna och ingen visste någonsin var vi fanns. Men vi fick hålla reda på mat och eventuella fika tider. Kom man bara hem då så var allt frid och fröjd. Vi lärde oss simma i en å så kall att vi hackade tänder. Vi åkte skridskor utan hjälm. Vi byggde snögrottor i snön som plogen föst ihop, vi gjorde upp eld i en sån en gång, minns att någons täckjacka brann upp, det kunde ha gått värre. Vi överlevde skrapsår, ännu djupare sår, brutna armar, brännässlor och maneter och sågjack i händerna. Vi växte upp med fötterna rätt stadigt i jorden. Mjukt skydd för vattenkranen som man ska betala för? Nej, men dra mig baklänges. Djupt vatten och trafik! Där ska man naturligtvis alltid ha ett öga, eller två på barnen, men låt de klättra i träd, balansera på stock och sten och pröva lite på farligheterna, hur ska de annars kunna lära sig? Är det inte det Ronja skriker? Är det inte så att affärsmännen och tillverkarna vill två sina händer och tjäna pengar på föräldrar som förstås vill göra det allra bästa för sina barn?

      1. carina

        Jag är en -61 och jag kan bara hålla med om allt,och den där bilstolen hade jag också,och den hängde mitt på baksätet,så man hade nog gjort en fin loop ut genom framrutan om det blivit en krock.

  10. Monica

    Äntligen någon fler än jag som känner samma sak. Jag tycker precis så och hävdar att min ex mormor överlevde som var född i slutet på 1800. Min brorsa har var alltid minst 1. 5 meter över golvet och har överlevt. Så mycket fjantade. Sedan bilsäkerhet är en annan sak där påverkar man inte själv vad som händer.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting