Okategoriserade

Fridlyst och fridlyst ?

Om min orm igår som jag funderade på att hugga huvudet av…

Jag VET att ormar, i alla fall huggormar, är fridlysta. Men..jag skulle högaktningsfullt skita i det om jag hade en på tomten. Här gäller samma regler som för spindlar-utomhus får de gå i frid men inomhus får de vila i frid?.

Finns inga undantag.

Vad är straffet för att döda en orm? Så länge det inte innebär finkan så är det en risk jag är villig att ta. Tänker att det skulle kunna gå under Självförsvar. Döda eller bli dödad:)

Sen är det ju korkat att bidra till utrotningen av djur ( eller annat) och därav min tvekan. Eller nä förresten, jag tvekade mer för att jag inte riktigt har dödandet i mig, jag kan inte ens vrida nacken av en fisk. Eller befria en halvdöd fågel/mus som katterna släpat hem och leker med från dess lidande… Så att ta en spade och hugga huvudet av en, ganska söt ändå, orm, skulle vara svårt. Plus att jag var ”rädd” att den skulle hoppa upp och bita sig fast i snoken, och försöka äta upp mig, man har väl sett Anaconda?.

Av den anledningen skulle jag också tveka att flytta på den. Janelle tyckte jag kunde ta den i nacken, eller vänta nu.. var det svansen kanske? Vi har sett massor av program med Steve Irwin, ni vet krokodiljägaren, som även jagade rätt på massa skitgiftiga ormar för att visa tittarna. Han brukade hålla dem i svansen, och det för att de är för tunga i huvudet, eller kanske för klena för att orka lyfta upp det och bitas. Det är ju lite längre ifrån giftet i alla fall:)

Men tveksamt om jag är sugen på att testa.

Ormar är väldigt mjuka och mysiga att ta på:) Ni med fobi ryser ju redan, förlåt, men första gången jag tog i en orm så släppte massor av min ganska onödiga rädsla som bara fanns där för att jag blivit lärd att ormar är farliga. Rätt hanterade är de ju oftast ganska harmlösa. Jag var på nån utställning/mässa av nåt slag när Janelle och Patricia var små, massa ormar och rimligen bör det ha varit andra djur med, men jag minns bara ormarna:)

Jag har alltid försökt att inte överföra mina rädslor på barnen, det går olika bra.? Patricia har ju en grym emetofobi, men tror inte att ormar är nån grej. Inte för något av barnen, de är mer nyfikna än rädda.

För mig har det varit viktigt att verkligen försöka ge dem möjligheten till att ha ett vettigt förhållningssätt till allt. Fobier sabbar så mycket.

Alltså klappade jag den där stora boaormen, och jag blev så förvånad över hur varm och mjuk den var. Som att klappa på en bebisrumpa:)

Jag har klappat en tarantella med men det var inte lika mysigt… då kröp det i hela mig?. Men ormar känner jag gärna på om jag får möjlighet. Ja, på djurpark edyl då, under säkra former. Jag är inte hur kaxig som helst;) och därför var jag inget sugen på att flytta på den fräsande ormen i min trädgård.

.

Ja, det var dagens orm det. Nu ska jag göra lite nytta en stund men vi hörs snart igen 🙂

Kommentarer

  1. Kerstin

    En av mina flickor försökte klappa en huggorm när hon var 2 1/2 år och det gick inte så bra det var i början av maj när dom legat och samlat gift över vintern….vi såg när den högg men var alldeles för långt ifrån för att göra något…senare på kvällen fick den ändå sätta livet till

  2. tant H

    Du såg väl om det var en snok eller huggorm? Oavsett så är de fredade och det begränsar vad man får göra och bör göra. Du har ju gräsklippare har jag sett på inlägg förut och använd den! Vibrationer så det heter duga!
    Själv tillbringar jag sommaren i ormrikt område och inga problem för ormar är inte överförtjusta i damsällskap!
    Vi har alla våra rädslor och jag har min-Gissa? Besöker aldrig någon som har katt/hund!
    Lycka till och kort gräs ger inge trivsel åt ormar!

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag har sett kanske tio ormar i svensk natur och ser inte skillnad på huggorm och snok?Jo om de skulle ligga intill varandra kanske men annars är de ju rätt lika. Den låg ihopringlad under en buske och fräste när man kom nära så jag var inte jättesugen på att böja undan grenar och kika närmare ?.

  3. Marie

    Ochså klappat orm men hjälpte inte bota min fobi var i Skansen klapp och kelhörnan ett helt gäng småbarn stod där å så gullig orm och klappa ormen så tänkte vågar dom så måste jag ju ochså klappa de lär ju ha matat ormen inan så den inte är hungrig plus man har inte ormar lösa i svenska zoo om de kan va farligt ( hoppas jag) överlevde klappandet men va bra svettig och fullständigt övertygad om att ormen skulle äta upp mig trots den typ bara va 1 m lång knappt ?
    Även fått erbjudande klappa en tarantella men där gick min gräns såg framför mig hur den helt plötsligt skulle hoppa upp i nyllet på mig och bita ihjäl mig ?
    Nä spindlar, ormar och getingar är inte mina favvodjur. Som tur är bor jag i stan, höghus och är ingen skogsmänniska så risken för springa på orm här är extremt liten tack och lov. Men de där jädra getingarna går ju inte komma undan inte heller spindlarna som gärna bosätter sig i badrummet. Går väl an med pappa långben men när spindlar med kropp som mitt lillfingernagel uppenbarar sig då blir jag hysterisk, dränkt en och annan i skållhett vatten (säkert djurplågeri men de skiter jag i). Skulle du nu döda en orm så kan jag tänka mig dagsböter på sin höjd om ens det om du nu skulle bli anmäld vill säga och med tanke på att polisen inte ens har resurser för klara upp riktiga allvarliga brott så hinner de säkert bli preskriberat flera ggr om ?

  4. Kalla

    Straffsatsen för artskyddsbrott är dagsböter eller fängelse i högst två år. 2500kr har en kvinna som åkt fast fått betala i böter. Hon la upp det på facebook och det användes som bevis. Du borde komma undan så länge du inte skriver ett blogginlägg om det. ??

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Haha ja det skulle jag inte göra?Men jag skulle inte kunna döda den som sagt var. Bara tanken på känslan av hur det låter när man hugger spaden i något får det att krypa i kroppen ?

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting