Okategoriserade

Påsken är på väg, lov, språkfråga och lite annat:)

Lördag! Och Påsklov!!

Fast jag tycker ju inte egentligen att lovet börjar förrän på måndag, men strunt samma:)

Jag brukar inte tycka att det är så speciellt kul att påskpynta, jag får på sin höjd in lite grenar jag klippt från trädgården, kanske sätter jag några fjädrar i nån buske ute. Men i år….alltså? Det enda kidsen uppskattar med påsken är tre saker.

1 – att gå påskkärrring.

2- att äta påskmiddag tillsammans med alla syskon och mormor morfar och moster, aka syrran.

3- godis

Ja, lovet gillar de såklart också. Men av de här tre sakerna kan jag ge dem ett, och det är nummer tre. Jag har inte hört/sett det själv, men tydligen så har Lövén rekommenderat att man inte går påskkärring. Okey, jag fattar. Vi kommer inte kunna äta påskmiddag ihop med mamma och pappa. I bästa fall så kommer syrran och Janelle, Simon och Jack hit, men det är ju bara nästan som det ska vara.

Ska jag ens anstränga mig att hämta in påsklådan från garaget? För vad? Shitloads av godis kan man lägga i en skål liksom. Nä jag skiter i det. Ska det vara kan det vara på riktigt. Förresten är påsken en tråkig högtid, Jesus hängde där på korset och hade det lite jobbigt, sen dog han lite och återuppstod i evigheter. Lösgodis vete fan om jag vill ha, jag har ju bacillskräck i normala fall och undviker ju alltid det, men i år kanske det är fräschare än någonsin förresten. Jag ångrar mig -lösgodis is da shit i år:)

Jag har köpt lite blommor, som kommer blomma över lagom tills det är påsk:) Så, ja. Vi tar bara godbitarna:)

.

Idag har jag suttit med min essä. Inte klar, så jag ska fortsätta snart.

Jag har varit och tränat, ett redigt jävla grispass, även kallat The number of the beast. Tolv minuters HIT-stationer:) gånger tre. Sista stod jag och flåsade lika mycket som jag jobbade tror jag. Det kan ha lite att göra med att detta var mitt åttonde tuffa pass denna veckan:)

Jag har kört dubbla pass på måndagen, onsdagen och i går, fredag. Enkla pass tisdag och idag. Vilat torsdag och antagligen i morgon 🙂

friskis

Lite kul att det när man vet att det är den fjärde april, och jag har fem reggade pass:D

Träningen är ungefär det enda roliga just nu. Men nu kommer det slacka, för jag kommer inte kliva upp och köra tidiga (kl. 9.00haha) pass under påsklovet. Men man måste ju inte dubbla för allt världen.

En sak som kanske inte är så kul nu, är att en gång i tiden välja det här som sitt bandnamn:)

coronaJaja, det kanske ser dammigt ut, men det är det ju hela tiden i bilen. Jag har ändå en mirakeltrasa som jag brukar sudda av med så fort jag sitter och väntar på nån/något. Men det är som i badrummet, dammet gömmer sig bara nånstans, och så fort man vänder ryggen till så faller det som snö i april. I massor:)

.

Jag har en fråga också, som jag först tänkte att jag inte alls vågar ställa för då skulle nån börja hojta att jag var rasist:) Vilket jag kanske är, men bara selektivt, dvs på vissa personer:)som gjort mig personligen något. På samma vis som jag ogillar svenska personer som gör mig illa. Orka ogilla en hel folkgrupp av den enda anledningen att de kommer från ett annat land, eller har en annan hudfärg eller nåt. Då har man för lite att göra.

Men varför säger de Svensk-somalier? Det rapporterades ett tag om att många svensk-somalier dött av corona, och skälet skulle vara att de inte förstod språket och därför inte förstod alla restriktioner/varningar och sånt. Om de inte förstår språket, så känns det inte så långsökt att gissa att de inte har en svensk förälder? Utan två somaliska. Och att de inte bott här i evigheter direkt.

Säger vi svensk-polsk, svensk-thai, svensk-rumän? Nej. Man säger svensk-amerikan, men det är väl svenskar som flyttat till Amerika? Amerikanarna kallar de nog för svenskar antar jag.

Om man har en förälder som är svensk och en som är av utländsk härkomst så blir man ju på något vis 50/50, typ svensk-chilenare, halva arvet från den ena, halva från den andra. Men om man kommer från Somalia, född av två somaliska personer och flyttar/flyr/kommer till Sverige, hur kan det komma sig att man då kallas för Svensk-somalier? När man inte ens bott här speciellt länge?

Jag får liksom inte ihop det? Är det fult på nåt vis att vara bara somalier? Det kan det ju omöjligen vara, men i landet Lagom kanske det är så, vad vet jag. Vet ni?

 

Nej, nu måste jag visst laga mat. Försökte leja ut det till nån, vem som helst hade funkat faktiskt, men det ekar i köket:)

Jaja, masa sig upp lite då…..

Vi hörs snart igen!

Kommentarer

 1. Ulrika

  Hur tänker du kring att träffa barnbarnet i påsk?
  Jag har fundering för att vi ska få ett 3:e barnbarn nu i dagarna och vi har en på 4 resp.1 år så vi ställer ev. in påsken. Det är så svårt att veta hur vi ska tänka 🤔

  1. familjenannorlunda

   För mig är det inte så svårt. Ingen här är i någon riskgrupp och vi rör oss på flera olika ställen. Barnen går i två olika skolor, jag är på Friskis och iväg och handlar. Patricia jobbar i butik och Corrinda på förskola. Syrran jobbar hemma. Janelle pluggar hemma nu, Simon jobbar på läkemedelsföretag med även i normala fall rigorösa regler runt smitta, Jack går på förskola om han är frisk.
   Vi kommer inte träffa mamma och pappa, som är i riskgrupp, mer än handla mat och eventuellt skjutsa, förrän det ges klartecken till det. Vi alla håller oss till Folkhälsomyndighetens ”regler”.
   Vi andra kommer försöka ses i påsk, förutsatt att alla är friska. Men, det är ju alltså i princip samma folk vi träffar dagligen. Vi är bara många i normala fall 🤗
   Det är svårt att jämföra med mindre familjer kanske.
   Men varför skulle just Jack vara det stora ”problemet”?
   Jag tror att man måste se till sin egen situation, och göra beslut efter vad som faller sig klokast.
   Lycka till med det kommande barnbarnet ❤️Mysigt! Men antagligen extra oroligt just nu 😘

 2. Maria

  Mina föräldrar är helfinska, hitflyttade på 60talet. Jag har varit helsvensk i hela mitt liv . Det finska arvet har jag i blodet. Men finländsk har jag tyvärr aldrig känt mig.

 3. Jenny K

  Det med om barnen ska el inte ska gå runt o påska. Var under en av de dagliga (som är vardagar runt 14-tiden) presskonferenserna som Stefan L sa att i år ska man låta kvasten stå parkerad hemma o låta bli att gå runt o knacka dörr/påska. Ja gissar att det beror på att man då kanske inte håller det rekommenderade avståndet till varandra om nån i riskgrupper och/el 70+ öppnar dörren.

 4. H

  Inte angående svensk-somalier men typ.. allmänt. Jag har en svensk förälder och en utländsk. Jag är född och uppvuxen i Sverige och kan inte ens prata mitt andra modersmål utan att bryta på svenska. Ändå vet jag inte hur många gånger jag fått frågan om jag verkligen känner mig svensk, följt av en lång analys av vad jag känner mig som och varför. Liksom ”ja men du pratar ju svenska men du är ju inte svensk på riktigt”. Eh. Nehe..?

  Förlåt. Det här var totalt off topic och hade egentligen ingen direkt koppling till ditt inlägg. Jag behövde bara gnälla av mig.

  1. familjenannorlunda

   Eh jo? Du är helt klart svensk ju! Det där låter som de som inte tycker att det gills om man föder barn med kejsarsnitt 😓
   Men jag fattar vad du menar, men i min ögon är du definitivt svensk. Möjligen, MÖJLIGEN, skulle jag fråga dig vilket lag du höll på om dina föräldrars länder möts i vm-final i fotboll 😂🙈

   1. H

    Haha tack 😂 Jag skulle helst undvika att de möttes i vm-final, föredrar när de möts i matcher där de kan spela oavgjort 😂😇 Men var det vm-final skulle jag nog heja på Sverige och inte säga något till mamma, hahahaha.

    1. familjenannorlunda

     Haha rätt 👌🏼👌🏼man behöver inte tala om allt:) Och, vinner inte Sverige kan du alltid i efterhand ändra dig 🙈😂

     1. H

      Precis 😂
      På tal om idrott så tycker jag att det är sjukt spännande att samma personer som ifrågasätter om jag är svensk på riktigt, gladeligen accepterar att Armand Duplantis är supersvensk när han slår världsrekord.

     2. familjenannorlunda

      Haha, ja och Zlatan och övriga icke-födda-i-Sverige stjärnor 🙂
      Men när det gäller Armand – jäääklar vad bra han är!!

     3. familjenannorlunda

      Han är det va?? Kom på att det kanske var så 😂🙈men Skåne är nästan utrikes så…😜😜

 5. Marie

  Inte heller fattat detta med svensk somalier. Varför inte bara säga somalier folk fattar ju de menar somalier som kommit till Sverige och numer bor här. Så fall är jag Svensk polack är nästan mer i Polen än Sverige ibland

 6. Anna

  Begreppet svensk-somalier markerar att det är svenska medborgare som härstammar från Somalia. Att de alltså inte är somalier som endast är på besök i Sverige, eller att de har tillfälliga uppehållstillstånd eller dylikt.

  1. familjenannorlunda

   Men jag fattar ändå inte? Varför bara den gruppen? Eller kallas alla med uppehållstillstånd så?

  2. Sofia

   Med den logiken borde ju alla andra utlandsfödda som är svenska medborgare också kallas svensk-xxx, vilket de ju inte gör, precis som Carola säger.
   Mina barn är t ex svensk-engelska, eftersom jag är svensk och min man engelsk.
   Varför inte bara säga personer med somaliskt ursprung? Tror verkligen inte att alla av dem är svenska medborgare, så har absolut inget med medborgarskap att göra.

   1. Anna

    Det upplever jag att de gör – när det är relevant att de har ett ursprung i ett annat land, och det är det ju i exemplet Sverige-somalier (dvs. att de inte behärskar språket). Förra året skrevs det t.ex. flera artiklar om svensk-afghaner, i o m debatten om utvisningar och gymnasielagen. Just dessa två grupper är ju rätt stora i Sverige också – det bor väl nästan 70 000 svensk-somalier i Sverige – och det kan ju ha något med det att göra. Precis som i ditt exempel, Carola, med svensk-amerikaner i Amerika. Det var typ 1 miljon svenskar som emigrerade till Amerika fram till 1950.
    Jag och min man har också olika nationaliteter, men våra barn benämns som svenska, eftersom de är födda i Sverige, bara pratar svenska och ”ser svenska ut”. Om vi flyttade till min mans hemland skulle det säkert bli en annan femma. För då behärskar de inte språket, är inte uppvuxna i landet och kommer från en främmande kultur.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing