Okategoriserade

Allergisk? Bra besked och bubbel:)

Hej!!!!

Nu jäklar kommer jag kunna ägna mig åt er på typ heltid, ni kommer vara så less på mig snart:) För nu idag har jag äntligen fått ok på att min c-uppsats är godkänd för publicering. Jag höll på att få fnatt, det där förbannade Word höll på att få mig att gå i bitar. Jag skickade in till deadline i måndags och fick responsen från examinatorn på tisdag. Överlag få saker som behövde fixas men bland annat en titel på både svenska och engelska. Eh? Hm, men jag hade ju skrivit det? Fick upp dokumentet och nej, det står endast en. Jag valde att kalla min historia för Jagad, med den engelska titeln Operation Charlie. Jaja, det är inte originellt men kom på nåt bättre själva då;)

Nu stod det bara Operation Charlie. Jaha, men vad pinsamt jag måste ju ha missat det. Sista sidan skulle bort också och det har tagit mig två dagar, för när jag fick bort den så försvann loggan på förstasidan… Så jävla störigt. All övrig redigering tog mig typ en kvart för det var bara småfix, och ta bort sidan tog många timmar. Jag skickade in igen, och fick tillbaka att jag ju fortfarande inte hade nån titel? Eller var det så att jag ville ha samma på svenska och engelska? Men då skulle de stå två gånger. Och så skulle själva rutan med ”titel”tas bort.

Men vafan? Jag visste att jag hade skrivit i båda, men av nån anledning försvann det när jag sparade dokumentet. Så i en dryg timmes tid satt jag och grejade med det, tills den plötsligt bara försvann. Skickade in och fick tillbaka att nu såg det bra ut.

Äntligen! Så nu ska den bara (haha…) in i DIVA. Jag har ju hela helgen på mig;)

Jag åkte och tränade, hämtade syrran och mötte upp två av killarna, och körde mage, stakmaskin och en djävulsk massa armgång. Jag har nu ett nytt mission och det är att svinga mig som Tarzan. Att hoppa över en pinne och ta varannan, det ser coolt ut:) Så det ska jag klara av snart, idag kunde jag göra det två gånger efter varandra sen ramlade jag ner:) Lyckades få upp marklyftstången med 70 kilo på, det är mer än vad jag väger så det får vara ok. Men det är tungt att få upp den från marken, går bättre från maskin.

Handla på vägen hem. Corrinda messade och frågade om jag kunde gå på bolaget åt henne, och efter att ha nekat henne hela våren så gick jag glatt med på det. Nu har hon fyllt tjugo:)

Passade på att köpa vin till mig själv för att det är gott och för att jag kände för det. Dricker typ aldrig det, om jag inte är på restaurang. Men en c-uppsats måste firas, och det passade ju fint att syrran hade en flaska rosabubblande i kylen.

Gott. Men nu till något knepigt. Jag drack ett glas vitt vin för ett tag sen, det med tre apor på. Det började kännas märkligt i ena sidan av läppen, och efter ett tag började det klia nåt så in i bänken i handflatorna. Då började jag ana ugglor i mossen och gick och kikade i spegeln. Mycket riktigt, halva halva (medveten upprepning)underläppen är svullen. Jag som har allergitabletter liggande för de gäster som är pälsallergiska, eller bara för de gångerna det kan behövas, petade i mig en och jodå… det slutade klia och läppen slutade svälla.

Dagen efter drack jag samma vin ur samma dunk för att kolla om det hände igen och det gjorde det inte.

Idag var det samma med det här vinet?

Vad är det för trams?

Innebär detta att jag är allergisk mot vin på fredagar? Eller mot första dagen av flera? Eller bara ibland, mot en viss druva, eller vad? Jag känner inget överhuvudtaget någon annanstans, det bara svullnar på vänster sida av underläppen och kliar i handflatorna.

Jag måste nu dricka vin varje dag, olika sorter, för att utreda detta:)

Igår var jag först på ett läkarbesök, mer om det snart, och fixade även fransarna hos Dau. Mellan det hann jag in på Zara och köpa avslutningskläder till killarna som växer som ogräs. De fick varsin skjorta och shorts och även de här t-shirterna.

Bilderna har hamnat i nån konstig ordning, jag skriver på paddan och orkar inte tänka hur jag ska ändra på dem enklast så ni får hålla till godo med hopp i tiden fram och tillbaka. Förlåt:)

När jag igår kunde bocka av den sista grejen på mitt deadlinespapper för sista månaderna så kändes det jäkligt najs.

Efter läkarbesöket så gick jag till bibblan, jag hade det 9.15 och sen fransar 13.00 så jag tänkte sitta där och skriva det sista, en läsrapport på 5-6 sidor, som blev tio innan det var klart. Bara att stryka. Jag har aldrig suttit här och skrivit förr, men det var inte sista gången för det finns inget som stör. Folket runt omkring bryr jag mig inte om, det är inget som krävs av mig, ingen kommer be om nåt eller fråga om nåt eller vilja ha nåt:)

Innan jag satte mig för att skriva så käkade jag frukost för det hade jag hoppat över på morgonen.

Jag satt tills det var dags för fransar, då kilade jag dit och sen tillbaka, så totalt blev det fem sex timmar. Sen försökte jag få nån att hämta mig med bil men fick lov att ta bussen. Jaja.

Men vad var det för läkarbesök då?

Jo det var hos plastikkirurgen. Det är märkligt att det var dit man skulle vända sig för att få till en operation av funktionen i mitt högerben. Ni som har hängt här länge vet att jag har en skada på ischiasnerven efter att ha fått den k-vitaminspruta som alla nyfödda får. En skada som gjort att underbenets muskler förtvinat. Det låter inte så bra och det är det inte heller, jag har en så kallad droppfot, och vaden är ganska obefintlig. Inte en dag går utan att jag tänker på det. Det syns väldigt väl, och jag haltar. Sen funkar foten på mitt vis:) Men jag behöver ha en ortos, en typ av skena som hjälper till att hålla upp foten. Med hjälp av den här operationen som varit på tal i flera år, men hos ortopederna, ska jag förhoppningvis få bättre funktion, och slippa skenan.

Jag har varit hos ortopeder, fått röntga och lalla runt framför läkarkandidater i bara underkläderna, för det ska klämmas och kännas och tittas på bäckenkammarna hur snett det är. Benet är ju kortare. Det slutar alltid med att jag undervisar kandidaterna, de får undersöka och kolla. Så går jag därifrån och bara…? Hm, men mina frågor då?

Som liten har jag förevisats massor för läkarkandidater och olika specialister. Jag har minnen av ett podium och en stor publik, som jag fick gå framför och sen sitta på en brits och få baksidan av den där hammaren man knackar reflexer med på knäna ni vet, rispad under foten för att visa hur dåligt den funkade. Helt normalt, trodde det ingick i att gå till doktorn 🙂

Jag har även varit hos neurolog, för att de skulle få ge sin åsikt, för ju äldre jag blir, ju tjurigare blir jag. Landstinget har lovat mig all tänkbar hjälp, för det är de som sabbat. Hit med hjälpen nån gång då:)

Jag har ont ibland, som tandvärk i hela ischiasnerven. Inte skönt. Neurologen gav mig ett recept på Tegretol, valfri dosering. Det finns ingen medicin som hjälper mot nervsmärta omedelbart sa han, utan det måste byggas upp en koncentration i blodet under några veckors tid. Jättebra… not. Jag vet inte när smärtan kommer, den smyger på, och sitter i några veckor och klingar sen av. Han tyckte jag kunde äta en underhållsdos hela tiden och öka när jag fick besvär. Ja, eller nej tack. Rent så, jag avstår så gärna medicin om det inte är befogat, och att hela tiden stoppa i mig starka saker som påverkar kroppen på olika vis, för att slippa ha ont några veckor…? Nä, då kör jag hellre med TENS-maskinen, värmekudde och Ipren.

Plastiken sökte jag för att få en vad. Och det slutar med att de gör en senförflyttning. Kärlkirurgen är superspecialist och jag har nu diskuterats av alla överläkare som möjligen kan tänkas vara inblandade i kirurgi. KS har gett en second opinion.

”Du känner inte mig, men jag känner dig, vi har diskuterat dig noga”, som läkaren sa:)

Så noga att jag igår egentligen bara fick veta vad de tänkte sig, och jag sa ja till allt.

Först en senförflyttning, med sex veckor i gips efteråt och ett halvårs rehab. Det kan bli kul:) Jag är lite knäpp, ja. Men jag kommer väl ruttna på att inte kunna köra bil. Nu har jag två döttrar med körkort och de kommer få sköta allt, jag ska ligga på soffan och ringa i en klocka så får övriga serva mig. 😀

Sen kommer det riktigt roliga, för när det där är klart så blir det plastikkirurgi:) De tyckte inte att ett implantat var bra, utan det blir en fettsugning och sen sprutar de in mitt egna fett i vaden. Det tråkiga med den metoden sa han, är att 50% av fettet försvinner så man måste göra om det flera gånger…

Tråkiga? Hallå? Jag har massa fett som jag kan omfördela 😉 Magen, låren, sa jag magen? Massor:)

Inte för att jag vet hur man gör en fettsugning eller hur ont det gör, men vafan, det är väl bara att bita ihop. Vill man vara fin får man lida pin, så är det.

Och jag hoppas nu att detta inte kommer rinna ut i sanden, att de ångrar sig eller att hela landstinget går i konkurs. Jag har blivit lovad saker förr som sen bara försvunnit i tomma intet. Men läkaren sa att det blir till hösten, eller ”Efter Corona-situationen. ”

Mitt enda problem med det var att jag ju skulle söka, och i år komma med i Robinson. Det kan bli meckigt med gips, men vad sjutton inget är omöjligt bara olika svårt:)

När sen produktionen igår gick ut med att det kommer spelas in i Sverige så kände jag bara att okej, då löste det sig:) Från Robinson till Wild kids för vuxna…:)

Jag har varit scout, jag har bott i vindskydd i svenska skogar så det räcker, det överlämnar jag med varm hand till andra.

Hawaii lär inte heller bli aktuellt, har vi väntat så här länge så kan vi vänta tills det är normalt igen, och man slipper flyga med munskydd och ha massa restriktioner på plats. Så hösten 2020 blir perfekt att ägna åt operationer och rehab.

Håll nu tummarna att det blir så:)

Gårdagen var en bra dag, med bra besked 🙂

Nu ska jag krypa ner i sängen, jag har precis duschat, det hanns liksom aldrig med efter träningen, och lika bra var det. När vi var ute med Doris så hällregnade det, så en dusch satt fint. Nog för att jag var drypande våt när jag kom in, men nu är jag ren också. Jag ska läsa den nyutkomna delen i Hungerspelen, Balladen om sångfågeln och ormar, tror jag den heter, och det ska jag göra tills ögonen går i kors. I morgon är det ledigt och ingen som ska iväg, plus att det ska regna. Jag tänker sova:)

Vi hörs såklart, så natti gonatti till er nattugglor, och godmorgon till er andra:)

Kommentarer

 1. Linda D

  Hej, kollade på din uppsats, bra jobbet. Enligt framsidan heter uppsatsen ”Jagade” inte ”Jagad”

  / Linda

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Jagad jagade … inte så noga 🙈 Jag kommer ärligt inte ihåg för det är en titel jag bara klämde i med för att inte ha samma två gånger som det annars blev 🙂
   Men eftersom de är två så är det ju ändå bra om den heter Jagade:)

 2. Rebecka

  Nu vet jag inte vilken typ av senförflyttning de tänkt göra på dig. Jag gjorde en ”tibialis anterior tendon transfer” plus en andra förlängning av hälsenan för tre år sedan. Det var gips i 12 veckor, med gipsbyte var 4e vecka… vid första bytet va kirurgen inte säker på att senan satt som den skulle…det va inga roliga 4 veckor till nästa byte då han kunde se att den sätt som den skulle. Hade den inte gjort det hade det bara varit att börja om och in på op igen…Om du vill kan du söka på opn jag gjorde, rätt många bra videos på Youtube. Kirurgen visade mig på ett möte, så jag kollade massor innan op, men fan vet om det var bra 😂

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Ja det är nån sån sena😂 undras om det är samma? Men de heter ju nästan likadant de rackarna. Den sitter på sidan och sköter om att röra foten i sidled, och ska flyttas så dess nya funktion är att hålla foten uppe, kanske till och med så jag kan vicka på foten upp och ner. Däremot sa han inget om hälsenan vilken ju är stel som en rostig fjäder och inte tillåtet mer än 90 grader i foten och det under press🙈 Jag ska kolla yt, finns det videos så vill jag helt klart se:)

   1. Rebecka

    Finns tydligen många senor de kan ta till samma ändamål… men om det är den, va beredd på att de ändrar sig ang hur länge du ska ha gips. När jag gjorde bara hälsenan, första gången för 20 år sen, va det gips i sex v, men iom att de vid opn för tre år sen tog lös en sena och flyttade på den så var det 12 v för att den skulle växa fast ordentligt. Sen var det skenor och skor och nattskena på konstant, endast utan i duschen, i ett halvår, plus massa sjukgymnastik. Va lagom less kan jag säga. Sen kan det va helt annat för dig, då jag hade/ har droppfot av en helt annan anledning. Jag har dessutom ett hälben som glider i sidled när jag går, vilket innebär typ noll skyrka i fotleden oberoende på hur mykt jag tränat, vilket innebär att gå i högklackat är lika troligt som att jag är gud 😂

 3. Mary

  Att du inte reagerade på vinet dagen efter berodde nog på att allergitabletten fortfarande var verksam.
  Grattis till uppsatsen !

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Tack! Men sitter de i så länge som ett dygn alltså? Iofs ska man ta en per dag … fan du har nog rätt 🙂

 4. Malin

  Tycker det låter som histaminintolerans, googla på det. Eller så är det gifterna i vinet om det inte var eko? Vindruvor är en av de saker som besprutas allra mest…

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Ja det vet jag ju. Men tänkte att det kanske mer är de druvor som ska fraktas jorden runt som besprutas…
   men det är klart, de vill ju inte ha angrepp på vinodlingar heller.
   Testar ett eko nästa gång!

 5. Åsa

  Prova ett ekologiskt vin nästa gång. Kan vara just bekämpningsmedlen som används på druvorna du reagerar på, inte specifikt innehållet i övrigt. Har ngr. födoämnesallergiker i familjen som reagerat likt dig och enkom ekologiska viner är det som fungerar att dricka för dem. Tydligen ganska vanligt vad jag förstått. ☺

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Aha, ja det låter ju klokt, men så konstigt att jag inte reagerat tidigare. Jag dricker ju varken mer eller mindre vin nu än någonsin. Har iaf gjort en lista på vin där det händer, hittills två sorter där:)
   Tror inte de var eko så får testa det!

 6. Elin

  Du har inte ett litet sår som kommer o går på läppen, och får en allergisk reaktion när det finns där? Så är det för mig med vissa saker.

 7. E

  Allergier är knepiga. Jag spyr dagen efter om jag äter soja eller jordnötter. Fatta vad många som trott genom åren att jag druckit för mycket bara. Var kanske inte helt ovanligt att fredags-vinet kombinerades med take-out från Kina-restaurangen eller lite sushi liksom.

  Vi barn med medfödda fel vet vad du menar. Har själv medfött hjärtfel. Jag har blivit lite konstig av alla kandidater mm som tittat, lyssnat osv genom åren. Har inga problem med att ta av mig BH:n inför folk och ger gärna detaljerade insikter i mitt mående när många inte alls vill höra det. 🙂

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Haha skönt med nån som fattar! De flesta har inte visats upp som djur på zoo. Jag tvivlar på att det så ofta plockas upp en fyraåring på scenen inför en full föreläsningssal idag. Men på 70-talet var så mkt annorlunda 🙈

 8. Rille

  Grattis till den godkända uppsatsen! Bra jobbat!
  Jag tycker läkarvetenskapen borde forska i vad det är som gör att du inte kan dricka vin på fredagar, alternativt första gången. Då kunde de genmanipulera hela mänskligheten med den genvariationen, fatta vad mycket alkoholproblem som kunde undvikas! 😁😁

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Tack! Haha men jag tror inte en lite svullen läpp och kli i händerna stoppar nån, men man kanske kan förstärka det 🙂

 9. Marie

  Sådär har jag med sockerkakssmet, ibland kliar de som fan i läpparna när jag smakat på smeten men ibland inte. Beror på vad du ätit inan. Så gäller ta reda på vad är de du ätit som tydligen inte går bra i hop med vinet.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Typ ingenting…. båda dagarna var en fredag och då tränar jag och sen handlar så hinner inte käka mer än typ kvargen på morgonen, och sen tacos till då… kanske är allergisk mot tacos :):)
   Nä, men det är konstigt! Sockerkakssmet lät ännu knepigare 🙈

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing