Okategoriserade

Psykisk ohälsa

Innehåller reklam för VM Läkarkonsult

.

WHO definierar psykisk hälsa som ett tillstånd av psykiskt välbefinnande där varje individ kan förverkliga sina egna möjligheter, klara av vanliga påfrestningar, arbeta produktivt och bidra till det samhälle som hen lever i. Psykisk hälsa är alltså inte detsamma som frånvaron av psykisk sjukdom.

Att ha en god psykisk hälsa är så viktigt. Att kunna balansera de positiva och de negativa känslorna, att känna sig nöjd och tillfreds med livet, kunna känna njutning, lust och lycka, ha goda sociala relationer och att utveckla sin inre potential.

En god hälsa är en förutsättning för att klara av alla svårigheter som livet kastar åt en.

Det här ovan säger Folkhälsomyndigheten.

Men, om man inte har det då? Om man vaknar varje morgon med en fet klump av oro och ångest? Hur kul är det då? Den psykiska ohälsan har många ansikten.

Det kan vara allt från att känna en odefinierbar oro, till djupa depressioner och allt där i mellan. Stress är något som ofta leder vidare till psykisk ohälsa, även om själva stressreaktionen i grund och botten är en överlevnadsgrej. Fight or flight, slåss eller spring. Tänk dig våra förfäder som på stenåldern klev in i en mörk grotta och plötsligt upptäcker att det är en björn därinne. Att gosa ihop sig med den är uteslutet, så då återstår fight, att ta till nävarna och försöka vinna fysiskt, eller flight, att fly så snabbt benen bär. Båda kräver adrenalin. Och noradrenalin och kortisol.

Hjärnan kan inte skilja på riktiga hot som farliga björnar eller en räkning man har svårt att betala och stresshormonerna sprutar. Om man inte får utlopp för alla hormoner så stannar de kvar i kroppen och gör till sist att man mår dåligt. Det kan visa sig både fysisk och psykiskt, som ont i magen, sömnsvårigheter, oro osv.

Jag är helt och fullt övertygad om att min fysiska träning räddade min psykiska hälsa när jag blev dumpad av mannen i mitt liv, pappan till de nio barnen, min livskamrat sen 26 år, utan ett enda ord. Och utan att ett enda ord uttalats sen dess mellan oss. Den stress som jag levde konstant i då var inte att leka med.

När jag ser tillbaka så fattar jag inte hur jag klarade av det med förståndet i behåll. När jag läser texter jag skrivit och gömt i datorn så slits hjärtat i tusen jäkla bitar, det var överjävligt.

Jag sov inte mer än nån timmes halvslummer i taget, ofta bara en timme framåt gryningen, precis innan klockan ringde och det var dags att väcka barn.

Hjärnan malde konstant. Jag hade småbarn, Jamie var bara ett och ett halvt år, Jordan tre och Lovelia fem. De två minsta sov inte hela nätter. De var hemma med mig på heltid. Sen hade jag ju sex barn till, som alla frågade och var oroliga och jag kunde inte svara på något alls. Jag visste ingenting, allt hängde löst. Min ekonomi efter att ha varit hemma i 20+år var katastrofal, och ekonomiska bekymmer är också en stor bov i psykisk ohälsa. (Förstå vad Corona kommer att göra/har gjort med folks hälsa …)

Så här hade jag det i några år.

Första natten jag sov flera timmar i sträck var när jag pluggade till Hälsocoach och åkte på träffar i mörkaste urskogen utanför Kramfors, Hola. Det var två år senare.

I och med den utbildningen så lärde jag mig massor om psykisk ohälsa, och insåg också att jag hanterat stressen och min personliga katastrof på ett för mig korrekt sätt. Genom att träna fick jag utlopp för stresshormonerna och genom att prata och prata och prata fick jag bearbeta mitt trauma.

Vilket är en förbannad tur för var hade familjen varit idag om jag hamnat i en djup depression? Det fanns ju bara jag.

Många sa åt mig då att jag skulle gå och prata med nån. ”Nån” som i läkare med stor kunskap inom psykiskt mående. Ja, det hade jag nog kanske behövt, men det största hindret för mig där och då var barnen. Jag hade ingen möjlighet att ta mig iväg på ett läkarbesök. De var hemma med mig på heltid, och det var viktigt för mig.

Om det hade funnits online hade jag kanske sökt hjälp. Vad jag vet fanns det inget överhuvudtaget på nätet då.

Men nu finns det!

VM Läkarkonsult är en psykiatrisk mottagning i min stad, Uppsala, som erbjuder både personliga besök och online. De erbjuder hjälp med psykisk ohälsa som sömnstörning, ångest, depression, social fobi, utmattningssyndrom, bipolär sjukdom, kris, ätstörning, tvång(OCD) psykossjukdom.

Här finns specialistläkare inom psykiatri, och det går att få läkarbesök, bedömning och läkemedelsbehandling.

Dessutom så håller de på att utveckla KBT-onlinekurser, som självhjälp till folk som mår dåligt. Det tror jag är suveränt.

VM Läkarkonsult finns på Sjukhusvägen 3 i Uppsala, eller som digital mottagning med videobesök.

Jag tycker inte om att träffa folk i för mig obekväma situationer. Kompisar – jättekul! Men som att söka läkare och hamna i en underlägsen position, i ett rum som är okänt med en främmande människa och försöka sätta ord på vad som är fel. Det är något jag drar mig för. Även om jag förstår att jag skulle få hjälp. Sen är det tiden det tar, att planera med barnen, att hitta parkering eller passa bussar. För mig är det många hinder på vägen. För många.

Jag älskar att det går att få hjälp digitalt:) Att få sitta i sin egen trygga miljö. Det behöver ju inte ens vara hemma, utan kan vara varsom helst där det finns täckning.

Om man sen väljer att besöka Vm Läkarkonsult personligen så går ju det lika bra, vi är alla olika, och äntligen finns det ett alternativ för de som är som jag:)

Kommentarer

  1. Sanna

    Men hallå varför har ingen frågat efter receptet på rabarberkakan med vit choklad? Behöver det! Så lägg gärna ut ser väldigt god ut!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting