Okategoriserade

I’ll kill that catđŸ€Ł

Fan, jag har haft katt i massor av Ă„r. Över tjugo. Förvisso inte fler Ă€n fem totalt men Ă€ndĂ„. De har alltid skött sig exemplariskt. Förutom den första som nog var schizofren, pĂ„ allvar alltsĂ„, hon var som Dr Jekyll och Mr Hyde. Supergo eller ett vilddjur. Högg mig i handen en gĂ„ng sĂ„ den svullnade upp som en fotboll, det blev boosterdos av stelkramp och nĂ„gon veckas sjukskrivning. Höger hand sĂ„klart, jag har Ă€rren kvar;)

Men Smulan och Zlatan, de uppförde sig som skolboksexempel. Det var aldrig nÄgra problem med dem. Vad jag kan minnas dÄ;)

Zlatan fick nĂ„n jĂ€vla dödlig virusinfektion, pip, eller zip eller vad det nu var, jag kommer inte ihĂ„g. Smulan fick njurpaj😳😳

BĂ„da blev hastigt sjuka och fick tas bort utan pardon.

Jag har tvÄ unga katter nu, tvÄ Är typ. Sellman Àr ju en gospropp utan dess like, Äker runt pÄ axeln, följer med pÄ promenad osv. Han Àr alltid hungrig, och har lÀrt sig att fiska upp mat i slasken, som han sen hoppar ner med pÄ golvet och kÀkar upp. Inga problem med honom heller. Mer Àn att han jamar och hÄller lÄnga konversationer, krÀver saker högljutt och vÀgrar ta ett nej:) Precis som sin syrra, Stunpan. Den trebenta, lite skyggare saken.

Hon dĂ€remotđŸ˜±

Hon Ă€r frisk, sĂ€ger veterinĂ€ren, men nog inte helt med:) Lite som Doris i Hitta Nemo som lider av NĂ€rminnesförlustighet. Precis som Doris the dog🙈

Hon sköter sig för det mesta, men sÄ ibland sÄ kissar hon inne. Det kan vara precis bredvid lÄdan, i tvÀttstugan, eller som igÄr, nÄgonstans i mitt sovrum.

Jag hade inte varit inne dĂ€r men sĂ„ kom jamie och sa att det luktade kattkiss. Men vafan. Snosade runt överallt. NĂ€san mot sĂ€ngen, mot madrassen, tĂ€cket, mattorna, klĂ€derna som kanske lĂ„g pĂ„ golvet 😁.

NĂ€? Vart?

BÀddade rent, nosade Ànnu mera i sÀngen och tyckte att det försvunnit. MÀrkligt. SÄ lÀtt försvinner det ju inte. Men jag skickade in corrinda och frÄgade om hon kÀnde nÄt. Svar Nej.

Flera timmar senare gick jag och lade mig. Nyduschad, ny pyjamas, nybĂ€ddat. AhhhhđŸ„°

Doris gick förbi och plötsligt luktade det igen. Vafan? Upp igen, luktade pÄ hunden men hon var helt oskyldig, kröp runt i sÀngen med snoken tryckt mot alla textilier. Inget. Skönt sÄklart, men varifrÄn stinker det dÄ? Jag kastade ut en matta, och en korg. Lade mig igen.

NĂ€. Det luktar.

Upp igen. Klockan var halv tre sĂ„ jag var inte pĂ„ mitt soligaste humör för att leta illaluktande saker. SlĂ€ngde ut nĂ„t mer, och tĂ€nkte att det sitter nog fan i nĂ€san. Öppnade byrĂ„n för att leta reda pĂ„ en parfym att snosa pĂ„. Men vĂ€nta nu…? HÄR stinker det. Kröp ihop nere pĂ„ golvet och kunde konstatera att nĂ„gon, mest troligt Stumpan, kissat i en tygkasse med klĂ€der.

Satans kattjĂ€vel. SlĂ€ngde hela skiten i tvĂ€ttmaskinen, hĂ€mtade skurtrasa och starkt medel och skurade golvet i hörnet. Kröp runt och nosade…?

Inget. Kattkisset lokaliserat. Katten ligger i onÄd.

Tills jag glömmer det. Vilket Àr tur:)

Jag begriper inte riktigt varför hon gör sÄ, men katter Àr nu av en helt annan sort. De gör som de vill. NÀr de vill. Var de vill. Hon protesterar vÀl mot nÄt. Vad vete fan.

Men hon kommer inte in i sovrummet igen.

Eller…?

😅😂

Kommentarer

  1. samps

    inte för att det rent tekniskt hör till inlĂ€gget (reagerade bara pĂ„ det du skrev i början) men tĂ€nkte bara upplysa om att schizofreni INTE Ă€r samma som att ha multipla personligheter (Ă€ven om du sĂ€kert menade det som ett litet skĂ€mt men du som gillar att googla research hade ju kunnat ta en vĂ€nda ditĂ„t med :D), mvh vill inte vara sĂ„n men… 😀

  2. Sofie

    Ett tips. 🙂 Susanne Hellman Holmström Ă€r kattpsykolog, hon har förelĂ€sningar ibland pĂ„ Djurakademin i Stockholm bland annat och har synts i tv. Hon Ă€r verkligen duktig pĂ„ katter och beteendeproblem och har skrivit flera böcker.
    Rekommenderar verkligen hennes bok ”I huvudet pĂ„ din katt”, dĂ€r finns bra tips och rĂ„d om bland annat sĂ„na hĂ€r problem med att katten kissar pĂ„ fel stĂ€llen. 🙂
    /Sofie, crazy catlady 😉

  3. Cissi

    Orsaker till att katten kissar pÄ fel stÀlle
    1) Smutsig lÄda/för fÄ lÄdor/lÄda pÄ fel stÀlle
    2) Kroppslig sjukdom tex urinvÀgarna (men kan ocksÄ vara nÄgot helt annat som astma)
    3) Stress

    Detta Àr ordningen jag utreder en katt som kommer till mig för kisseri pÄ fel stÀlle.

    FörlĂ„t för oombedda rĂ„d, om du vill sĂ„ har du lite att fundera pĂ„, annars sĂ„ strunt i mig. 😉

  4. Ann-Charlotte

    Vi hade en katt som började kissa i soffan helt plötsligt.
    Även pĂ„ andra stĂ€llen men sĂ„ fort soffan var tvĂ€ttad sĂ„ blev den tyvĂ€rr nerkissad igen.
    SÄ nu har vi tyvÀrr varken katt eller soffa kvar.

    1. Karin

      MM bra lösning pÄ problemet. Ni kanske skulle kollat med veterinÀr om det fanns nÄgon bakomliggande orsak till varför katten börjat kissa utanför lÄdan (det finns ALLTID en orsak, ofta sjukdomsrelaterad) men jag antar att det Àr enklast att bara avliva nÀr nÄgot inte funkar som man vill?

      1. Syster yster

        InstÀmmer, i vÄrt fall var det missnöje med lÄda och sand. NÀr vi hade löst det sÄ var det inga fler olyckor.

      2. Ann-Charlotte

        Vi var hos veterinÀr och betalade 25000 kr för operation och eftervÄrd.
        Han hade problem med urinsten men tyvÀrr sÄ hjÀlpte inte operationen.
        Tycker inte att du ska döma nÀr du inte vet. Och jag har vÀl ingen skyldighet att uppge vad vi gjorde med katten. Kanske gav bort den till nÄgon som kunde ha den ute.
        Jag har haft katt i hela mitt 50- Äriga liv och aldrig avlivat nÄgon katt förut.
        Blur riktigt upprörd av att du tror dig veta
        bÀst utifrÄn dessa rader jag skrev till CAROLA

        1. Karin

          Men skriv dĂ„ sĂ„ att det framgĂ„r tydligt istĂ€llet om du nu tar illa vid dig av att andra reagerar? ”SĂ„ nu har vi tyvĂ€rr varken katt eller soffa kvar” utan nĂ„gon som helst förklaring gör ju att den nĂ€rmsta slutsaten Ă€r att ni tröttnade och avlivade katten.
          Detta Àr dessutom ett kommentarfÀlt dÀr alla lÀsare kan svara och inte envÀgskommunikation med blogginnehavaren.

  5. Gunilla

    VÄr ena katt har bajsat tvÄ gÄnger pÄ mina klÀder nÀr dom legat pÄ golvet.
    SÄ nu ligger mina klÀder pÄ en hylla.
    Katter gör som dom vill.

  6. Syster yster

    Vi hade en hankatt som kissade inne nÀr han tyckte att lÄdan inte var tillrÀckligt ren. Han slutade med det först nÀr vi skaffade tvÄ lÄdor plus bytte till kristallsand istÀllet för pellets. Han var grymt petig, t ex sÄ rusade han ut frÄn lÄdan nÀr han hade gjort nr 2 och han gick inte pÄ den lÄdan förrÀn nr 2 var borttaget.

  7. Helena Hedengren

    Hej, jag har sjÀlv 3 katter och har inte haft nÄgon som kissat inne men dÀremot 1 som bajsat utanför kattlÄdan men slutade med det sen, vet inte om kattlÄdan dÄ inte var till belÄtenhet. Vi har 2 kattlÄdor pÄ en toalett och 1 kattlÄda pÄ vÄr mindre toalett. Har lÀst nÄgonstans att ibland kan katterna sluta gilla att gÄ pÄ samma lÄda men sÄ behöver det ju inte vara i detta fall. Men hÀr Àr nÄgra tips frÄn Agrias sida som kanske kan ge nÄgon vÀgledning varför din kisse har börjat kissa inne. https://www.agria.se/katt/artiklar/om-katt/varfor-kissar-katten-pa-andra-stallen-an-sin-kattoalett/
    Hoppas att det kan vara till nÄgon hjÀlp och tack för en hÀrlig blogg. FredagshÀlsningar Helena

  8. Ulrika

    Är s.k ”hundmĂ€nniska”. Knappt klappat en katt under mitt hyfsat lĂ„nga liv men sĂ„ frĂ„gade grannen om kattvakt och jag svarade ja i ett svagt ögonblick! Visade sig vara en Sphynx, my god! Den sĂ„g ut att vara vrĂ€ngd ut & in! Men oj oj sĂ„ tillgiven hon var! Var lite lĂ€skigt att klappa och kela med ett skinn nĂ€r man Ă€r van vid hundar med pĂ€ls!
    Men nĂ„got jag ”störde” mig pĂ„ var att hon hoppade ju upp pĂ„ diskbĂ€nken, matbordet och andra stĂ€llen! Inte för att hon hade nĂ„gon pĂ€ls att fĂ€lla men husdjur pĂ„ bordet vill jag inte ha! Klampade rakt över tangentbordet gjorde hon ocksĂ„, grr! : ) : )
    Följer en sida pĂ„ FB som heter ”Livet med jourkatter”, bra, rolig och ibland ledsam…
    Ha en trevlig helg!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma frÄn Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen pÄ heltid. Vi Àr en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . TvÀtt och mat...och ytterklÀder i den trÄnga hallen... Ett Àr sÀkert och det Àr att det blir aldrig trÄkigt med nio barn i familjen! Maila mig? GÀrna :) HÀr : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting