Okategoriserade

Ny vecka, nya tag:)

Måndag igen, och det känns som igår. Jag vet att snart sitter jag där på fredag med tacosen och undrar var veckan tog vägen. Säg att ni känner samma sak? Flygande fläng på dagarna.

Igår var det ju Andra advent, och eftersom jag inte gav er nåt bildbevis på att vi ens hade en ljusstake till första, så kommer en bild här:)

andra advent

Jag gillar blockljus, så kan man tända dem utan att behöva passa så noga på när det är ”perfekt” för att bli den där fina stegen:) Fattar ni vad jag menar?

.

Tack för era svar om vinterbad, eller bad överlag när det inte är varmt och skönt. Jag tycker ni är dårar allihopa:) men jäklar så det lockar att testa! Ska kolla med ungarna och syrran kanske om nån är med på att testa och leta reda på nåt ställe med brygga där det går att komma i. Att vada kommer inte på frågan, det är ju plågsamt även sommartid:D

Ensam vet jag inte om jag pallar, men vi får väl se …:)

Jag har precis lämnat in mina femton sidor och känner mig rackarns så nöjd med hur berättelsen framskrider. Jag fick nån slags vision av hur jag nog vill att det ska bli framåt och då är det enklare att skriva än när man bara står och trampar vatten.

(Hehe okey, den var inte meningen, men rätt passande:D )

Jag har inte gjort så värst mycket idag, kunde inte sova alls i natt, sista gången jag kikade på klockan var hon halv sex. Jättekul. Not. Men förhoppningsvis sover jag i natt i stället:) Always look at the bright side of life.

Vi var ute och åkte lite, och då hamnade vi bakom den här hästtransporten som kom från veterinären.

hästtransport

Patricia som körde, utbrast:

”Är det en räka??”

Va? Jag fattade ju inte ett dugg, men hon tyckte att det såg ut som en bild av en räka, och tja:) Kanske ju:)

En räktransport. Dåliga räkor har man ju i alla fall hört talas om så varför inte? Min största fundering just nu gällande detta är om räkor räknas (hehe) in under Smådjur eller om de hamnar mer i Bruksdjurskategorin? De kan ju knappast tillhöra Hästar i alla fall? Eller? Sjöhästar är ju nästan som en räka så kanske … 🙂

Jag hämtade pappa och mammas bil idag för att låna den i några dagar medan min bil ska på verkstan. Det ska bytas spindelled och lite sånt där jag inte vet nåt om. När jag hade den på service i våras sa de att det skulle göras innan besiktningen så jag gör väl det då. Jimpa har såklart en kompis som har bilverkstad så i stället för svindyra Upplands motor som jag hittills lämnat den hos, så blir det från och med nu en annan:) Jag har med varm hand överlåtit min bil i händerna på Jimpa som vet vad han håller på med, och var man bäst fixar det.

Jag ska med Trixie till tandregleringen i morgon så jag behöver ha en bil, annars hade jag nog klarat mig utan. Nån dag funkar, och ofta ska jag och syrran på samma ställe, om det ska handlas exempelvis, så då kan vi åka ihop. Extra-plus med pappas bil är att den inte har dubbdäck så jag får köra på Kungsgatan och slipper tänka på det. Däremot vet jag inte riktigt var jag ska parkera, de gräver där jag vill stå, så det får jag fundera på.

Innan dess ska jag göra massa annat, men på hemmaplan.

I källaren, eller uterummet, möjligen garaget. Jag ligger lite efter med städningen och julfixandet så tänkte ta tag i det. Fast helst vill jag bara skriva, så jag ska se till att hinna med det också.

I kväll blev det världens enklaste mat: fiskpinnar och pommes. Och lax med cremefraiche täcke.

 

mat

Laxen var jättegod, tills jag fick ett ben i munnen. Fans jävla skit alltså. Jag höll seriöst på att kräkas:/

Jag trodde det var bra lax, det var sådana där portionsbitar och de har ju sällan ett enda litet ben i sig, det är ju därför jag köper dem. Men icke! Det var massor av ben. Jag kväljer direkt och att sen försöka spotta ut benet utan att kräkas det är inte att leka med. Magen vänder och vrider sig och det är enbart motviljan mot att kräkas som håller maginnehållet på plats. Gosh!

Barnen uppskattar kanske inte helt att mamma står och hulkar över diskhon, även om jag så fort jag fått ut benet är okej igen.

En gång, för många år sen, innan jag hade barn, så var vi på besök i Småland. Exets farföräldrar. Vi hade inte varit tillsammans så länge. Det serverades kroppkakor, något jag aldrig ätit men hört mycket om. Den varianten med stekt fläsk i nån potatisbulle, antar att det är massa mjöl också, som väl kokas i olja, heter det friteras? Med nån vit sås till. De bodde i Emmaboda, jag har ju fattat att det är olika på vart i landet man är:)

Jag var hungrig och åt, det smakade inte alls så farligt. Jag tyckte det var gott, men väldigt mäktigt. Så kom sekunden när tänderna gled på en fettknöl/broskbit i fläsket … Jag kände hur hela magen vände sig, och hur allt mjöl och flott potatis och fett och vit tjock sås var på väg upp och ut.

Jag trodde seriöst att jag skulle kräkas rakt ut över bordet, det har aldrig någonsin varit så nära. Herregud! DET ögonblicket. Fy fan. Jag flög upp och ut i badrummet men väl där så hade kväljningen avtagit och jag lyckades spotta ut det jag hade i munnen. Just att få UT äckliga saker som ger en kväljningar är tricky, märkligt nog, men det är något med att man måste röra på tungan tror jag.

Jag stod där inne med tårarna sprutande, inte för att jag var ledsen utan för att det var så oerhört jobbigt. Torkade dem, fixade mascaran och gick tillbaka till hela tjocka släkten som moffade kroppkakor så det stod ut genom öronen. Kände hur illamåendet steg igen bara jag kände lukten.

Så fort jag slagit mig ner kom fatet med eländet min väg.

”Carola! Du som är så liten och tunn, ta en till nu!” och så trugades det. Jag är uppfostrad att respektera äldre och att äta maten som bjuds, så det var ren panik där, hur fan skulle jag krångla mig ur detta? Att säga att man var mätt dög inte, i Småland äter man tills man spricker.

Min dåvarande svärmor räddade mig, genom att säga att jag alltid var liten i maten:) Jag vet inte om hon såg min panik eller om hon bara hade egen erfarenhet. Sen dess var det ren fasa att åka dit, jag minns en annan gång när vi fick välja på lax eller kroppkakor och alla valde det senare. Den kvällen gick jag och lade mig jävligt hungrig kan jag säga;) Jag försökte tvinga exet att köra mig in till Emmaboda för att köpa en korv eller nåt, men det kunde man ju glömma. Av två anledningar, den ena att han druckit, ( jag hade inget körkort) det andra att det inte fanns nån korvmoj.

För sakens skull måst jag tillägga att jag tyckte väldigt mycket om hans farföräldrar! Bara inte kroppkakorna:)

Många år senare, på en fancy bloggmiddag, så serverades det finfin mat, servitören berättade vad det var men jag hörde inte för jag satt långt bort. Det var sjukt gott! Jag hörde hur ordet ”Kroppkaka” flög över bordet och tittade förskräckt på min tallrik. Nä, jag hade ingen, pust. Tittade på alla andras tallrikar och fattade inte vad de snackade om.

Men det jag trodde var nån god fast potatispuré/ tartelett tarttelet tarttellett tartellet (hur fan stavas det???Alla blir rödmarkerade… ) var tydligen en kroppkaka. Så jag inser ju att det är enorma skillnader i dem, men det är inte något jag väljer själv.

Det här kan vara ett av mina topp tre värsta matminnen tror jag. Högst oklart vad övriga är;) men jag har säkert ätit nåt mer som var jobbigt.

Vad är erat värsta??

.

Nu ska jag göra klart och sen gå och sova, få se om det blir nån sömn i natt. Just nu har jag helt klart kommit in i andra andningen för jag är superpigg.

Men, jag säger Godnatt:)

Sov så gott ♥

 

Kommentarer

  1. Mia

    Var hemma sjukskriven efter en bukoperation och skulle laga en god lax lunch till mig själv då min sambo inte äter lax. I FÖRSTA tuggan jag tog kände jag hur jag svalde ett fiskben som fastnade på tvären i halsen. I två timmar försökte jag få loss den med alla möjliga knep från Google alltifrån knäckebröd till marshmallows, försökte tillomed kräkas trots grov fobi. 🤮 Tillslut fick jag åka in till akuten och där blev jag sittande, nyopererad, i 6 timmar innan en jourläkare, som blev sur på mig för att hon fick komma in på kvällen, fick komma in och plocka ut den. Att köra ner en tång i halsen samtidigt som läkare vill att man håller i sin egna tunga funkar inte riktigt när man har kräkreflexer 😂 Har aldrig riktigt kunna njuta av att äta lax efter det, måste alltid dissekera fisken och typ lysa med en lampa innan jag kan äta, och får jag endå ben i min fisk vänder det sig nästan i magen och jag kan inte fortsätta äta, nej usch va traumatiserad jag blev av den måltiden

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Men fy farao!! Jag vet att mormor berättade om att fiskben fastnat illa, men hon fick loss det med knäckebröd. Men det är delvis därför jag har så svårt att äta ben, tänk om de fastnar!
      Vilken pärs för dig!

  2. Camilla

    För ca 11 år sedan när min yngsta var 8 månader hade vi magsjuka i familjen. Jag fick för mig att äta sparrissoppa till lunch….när min man kom hem satt jag och spydde i en hink och hade samtidigt min lilla i knät. Har inte ätit sparrissoppa sen dess 😷

  3. Helena

    En gång när jag var i Tunis och gick i medinan så gick vi på en restaurang som var hur gammal som helst och bara serverade lokala delikatesser. In kom en tallrik med ett halvt gethuvud. Klyven på längden så det var tänder o öga osv….

    1. samps

      alltså det äckligaste (eller ja, makabra/bisarra/jag vet inte ens haha) för mig är ju när det ligger ett fårhuvud/skalle (finns det ens nåt att äta då tänker jag, typ ”skall-huden”?) sådär ”styckat” i en frysdisk, gärna med ögonen kvar liksom… blöh x) att få in det som maträtt skulle ju toppa min äckel-lista helt klart… xD

  4. Katie

    Mitt värsta matminne är från när jag låg inlagd på Drottning Silvias barnsjukhus för anorexia och vi varje torsdag klockan tio till mellanmål fick ett knäckebröd med mesost, att jag inte gick under och vi var tvungna att äta det! Då lärde jag mig äta knäckebröd i typ två tuggor 🙈 Varje torsdag förmiddag klockan tio i fyra månader.. hujedamej!

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Alltså nej! Mesost? Det är ju så sjukt äckligt att det borde förbjudas…! Att servera det till någon med ätproblematik känns korkat.
      Stackars dig!! Hoppas du är frisk idag 😘

      1. Katie

        Jag försökte svara men det verkar inte publicerats.

        Jag är Tack vare mina föräldrar frisk sedan närmare tre år tillbaka.
        Och är idag mamma till min 7 veckor gamla dotter 🥰

  5. Sofie

    Mitt värsta matminne var när jag var 10-12 år, skulle dricka nyponsoppa som jag tyckte var så gott. Häller upp i ett glas, dricker och får en slemmig klump i halsen! Lyckas hulka upp den i diskhon. Där i diskhon ligger den där vidriga klumpen och blänker! Såg ut som en sillbit! Vet inte vad det var men måste ha varit en mögelklump..?! Riktigt trauma som jag aldrig glömmer. 🤣 Har inte druckit nyponsoppa sen dess, är 26 år idag. Glaset med fina delfiner på använde jag inte igen. Inte heller sill kommer in i min mun. 😆

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Urk! Förstår dig exakt med glaset också, precis så är jag🙈 Fan vad snuskigt! Jah älskar för övrigt nyponsoppa och hatar sill😁

  6. Sari Salonen

    Godmorgon!
    Fixar du en bastu så kommer jag och badar med dig. Kan vara värt att åka från Stockholm för ett vinterbad:).
    Ha en fantastisk dag i detta härliga grå täcke som ligger över vårat land.
    Kram Sari

  7. Niobarnsmamman

    Min absolut värsta smakupplevelse var när jag fick en bit sälkött av min svärfar. Han tyckte att han kom med en riktig delikatess åt mig. Till all lycka gav han köttbiten och for hem så jag fick smaka i lugn och ro. Jag var gravid och det var riktigt i början då alla lukter skapade obehag. Sälköttet luktade starkt men jag åt duktigt en bit för jag visste att han skulle fråga vad jag tyckte om det. Först gick det väl någotsånär men sen började jag känna att det lämnade ett fettlager i munnen. Jag stoppade snabbt in köttbiten i kylskåpet och började dricka vatten. Det hjälpte förstås inte alls. Fettlagret satt kvar och den starka smaken förföljde mig. Jag var hungrig men varje gång jag öppnade kylskåpet slog lukten emot mig och jag stängde snabbt. Min man var på jobbresa och skulle komma hem dagen efter och jag blev så illamående när jag öppnade kylskåpet så jag klarade inte av att slänga köttbiten. Det blev att äta torrvaror och dricka vatten tills min man kom hem och kunde slänga eländet. Så illamående av någon mat har jag aldrig blivit sen. Något gott betyg kunde jag inte ge åt svärfar men han accepterade det då jag var från landet medan han själv växt upp i skärgården. Det är nästan så att jag inte klarar av att skriva om händelsen för min hjärna framkallar känslan av ett fettlager i munnen, och både smak och lukt framkallas trots att det gått 20 år sedan händelsen.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting