Okategoriserade

Med risk för att uppröra nån igen …

Typ de som inte begriper skämt eller ironi eller ens kan läsa innantill, och de som har min blogg som sitt så kallade Guilty pleasure …(måste pausa för att himla med ögonen, det finns verkligen folk till allt)

Så tänk efter om ni aspirerar på en plats där uppe. Han där nere tar med stor säkerhet emot er, men jag har hört att det finns grader även i helvetet:)

 

Jag vill som så många andra idag, prata lite om massutskicket från FOHM, MSB

Jag var sist i familjen med att få det, bara en sån sak kan man ju puttra lite över;)

Var det här allt? Jag fattar att man kanske inte kan länka av risk för att bedragare utnyttjar det och när man klickar på en fejklänk blir av med allt man äger och har, typ.

Men man kanske skulle kunnat bifoga de nya skärpta råden? När man nu ändå var på gång liksom. Eller, är det ett gammaldags sms som kostar per bokstav?

Rent så, om jag inte vetat om att detta var på väg, och jag hade dessutom hunnit läsa det i både min lokaltidning, SVT, Aftonbladet och Expressen, så hade jag tänkt att det var nåt spam-skit. Det står ju  I N G E N T I N G.

Redan innan det hamnade i min mobil hade jag läst att både MSB och Krisinformation å det strängaste avrått regeringen från massutskicket, och jag kan bara önska att regeringen lyssnat. Ska man skicka mass-sms bör de innehålla någon slags vettig information, alternativt direktlänk till den vettiga infon.

Bra försök, kanske, men ett väldigt platt fall. Kanske att den massiva kritiken som inkommit gjorde något gott, för ingen lär ju ha missat vad det är frågan om, men förtroenden är lätta att rasera, svåra att bygga. Inte bra, regeringen.

.

Annat spännande på nyheterna är att Akademiska sjukhuset ska spara 400 miljoner nästa år, och det gör man enklast på … tadaaa – personal.

Det gäller personal på alla ställen utom infektion, tack vare får man nog tyvärr lov att säga, den här pandemin.

Jag längtar tillbaka som fan till vården ibland, jag älskade mitt jobb som barnsköterska! Allra helst på min första avdelning där vi hade ortopedi som av förklarliga skäl ligger mig väldigt varmt om hjärtat, och neurologi. Men även på neo, att vårda pyttebebisar är väldigt speciellt.

Men hur mycket jag än längtar så får sånt här ↑ mig att tänka om. Det är inte nog med att det är dåligt betalt och dygnet-runtjobb alla veckans och årets dagar. Det kan man ändå ta när man har ett kul och intressant jobb och härliga kollegor. Men detta eviga sparande. Man sliter ut en styrka i taget, sen är det tack och hej, avsked på grått papper och in med nästa.

När jag började var vi många, när jag slutade var vi nästan hälften så många, men med mycket mer att göra.

Vad jag vet så sliter alla mer än vanligt nu, på hela sjukhuset, ja inom all vård såklart. Att då serveras detta, lagom till jul och storhelgerna, jorrå. Inte snällt.

Visst är det forfarande så att det hyrs in personal? I så fall, anställ folk till vettiga löner i stället så är en del av problemet löst. Eller? Och sänk bossarnas löner…

.

Men nu har jag klagat klart:) Eller klagat och klagat, reflekterat:)

Vad har jag gjort idag då? Ja, säg det? Tvättat, städat badrum, vikt tvätt, dammsugit, pluggat, läst, druckit kaffe 😀 Inget av intresse mer än vardagstråk.

Jag har ont också. I benet och foten. Knät på andra sidan. Nervsmärta. Ni som vet ni vet. Ni som inte vet kan aldrig föreställa er det. Det är en molande jäkla smärta som inget biter på, definitivt inte några läkemedel. Jag har varit på besök hos neurologen och fått svaret att det finns inget. Möjligen att Tegretol skulle kunna funka om jag alltid står på en låg dos. Tegretol är något som jag förknippar med kramper. På FASS står det att det används vid behandling av epilepsi, viss ansiktssmärta och – alkoholabstinens… Tjena;)

Det var två läkare, en överläkare och en ST-läkare och de kändes mest lite förvånade över att jag hade ont. Ja, det kanske förvånar, men det gör ont. Min ischiasnerv är söndersliten, sen strax efter jag föddes och funkar inte som den ska, men nog fan kan den skicka smärtimpulser i alla fall;/

Jag tog receptet på Tegretol. Deras ordination var ganska luddig. ”Du kan ju börja ta när du känner att det är på väg, men full effekt uppnås inte förrän efter några veckor.”

Nä, okej, men då har det liksom gett sig, det kommer i perioder. Och jag känner inte när det är på väg.

”Du får labba lite som du tycker känns bra, en tablett eller två eller vad du tycker funkar. Kanske en ständigt låg dos är bra.”

Okej, hur många år är läkarutbildningen nu igen? 🙂

Jag har asken hemma, oöppnad, och kommer inte öppna den, var ju helkorkat att ens ta ut den för jag visste ju redan då att jag inte skulle ta dem. Jag undviker gärna läkemedel, speciellt om de inte har en garanterad effekt. Det finns ingen anledning att stoppa i sig saker man inte behöver.

Jag vet vad som funkar. Det är träning, i massor. Promenader kan ge motsatt effekt om de inte vägs upp med styrketräning. Allra bäst är riktigt tung belastning och cirkelfys, stationsträning där hela kroppen körs igenom. Allra helst nästan varje dag.

Det som kommer efter träning är TNS, alltså elektriska impulser. Men det är knöligare för det behövs ju en Tens-apparat, med fungerande elektroder och de jäklarna slits ut snabbt, klistret fäster inte och då gör det bara skitont;) Jag får lov att ha apparaten på i timmar, under flera dagar för att få bra effekt men det släpper alltid till sist. Det är som att elimpulserna blockerar smärtan. Som det ju gör, det är själva tanken med TNS, men det märks väldigt väl.

När jag har ont, som nu, så kan jag peka ut var ischiasnerven går, exakt hela vägen från baksidan höften till foten. Det som ändå är ”positivt ” med just min smärta är att ju mer jag rör mig ju mindre ont har jag, och det gäller även de perioder när den är i smärtläge ON. Nu när jag sitter molar det och är jobbigt, men om jag reser mig och går runt så känns det inte. Förrän jag sätter mig. Att sova ska vi inte tala om, det är hopplöst.

Men, hur är det nu – det som inte dödar härdar 😀

(Hur är det med Svarta börsen – kan man tjäna några kosingar på Tegretol? 😉  )

.

Blev visst lite mer klagomål;)

Jag har hittat den där runda glasskålen jag pratade om igår, den fanns där under locket på kökssoffan. Så nu ställde jag dit husen och hällde över snön, och så ett värmeljus.

Just snön är det skönt att ha kontroll på, den flyger alldeles för lätt från ett plattare fat, bara nån går förbi eller sitter och andas för nära.

Det blev fint:)

Jag har också ägnat mig åt nätshopping. Och ska fortsätta med det nu. Det finns gränser för hur länge det är kul helt klart, och nu börjar det närma sig den:)

Jag har listor med barnens önskemål, och sen kryssar jag av allteftersom jag handlar, och samordnar det hela med övriga som köper julklappar. Det är ett gigantiskt arbete:D

Nu ska jag ta dagens sista kopp kaffe, läsa igenom mina kursares texter och sen skriva lite, innan jag lägger mig och läser en stund. Eller länge, beroende på hur det molar.

I morgon är det tisdag minsann! Hela dagen, och jag har inga spikade planer. Det jag vet är att det knappast kommer innebära så mycket slöande på soffan, men mera av ungefär allt annat. Det blir bra:)

Ha det så gott nu så hörs vi snart !♥

 

Kommentarer

  1. Anna

    Läste följande från Emanuel Karlsten gällande smset;
    ” Idag skickas det ut 22 miljoner sms i Sverige med ett koncist budskap från regeringen. Det har egentligen bara ett enda syfte: Att få oss att prata om innehållet. Ingen ska missa att vi nu har nationella, hårda restriktioner.
    Så innan du köper några pr-experters kritik om innehållet, beakta just det: Nu pratar alla om det.”

    Beakta utöver det att MSB trafik till krisinformation.se i måndags var 3,5 miljoner besökare i relation till förra måndagens 55 000 besökare! Det visar väl ändå att smset uppfyllde sitt syfte!

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Ja det tror jag med allra största säkerhet att det gjorde. Men med en lite fadd eftersmak. Där man tvivlar på regeringens sätt att agera.
      Jag köper absolut att det blev en snackis men det hade känts mer seriöst om det stått något vettigt i det:)

  2. Sari Salonen

    Jag hatar min onda ischiasnerv som också stökar med mig. Efter två discbråck så ligger den jäveln och lurpassar. Just nu går det inte att varken göra mountain climbers,vanliga ryggresningar eller marklyft. Och så det där eviga pirret som kryper längs med benet..
    Men heja oss som kämpar på med träningen ändå.

  3. samps

    just det där med sms’et hörde jag var nåt om att ”vi fick max skriva 160 tecken” men tjaa, en direktlänk kanaske hade varit på sin plats x) och ”nya skärpta råd” vet jag inte, samma sak har ju sagt senaste månaderna iaf, dom kanske ska lära sig att sätta nån konsekvens för ”brott” mot desa rekommendationer (inte krav) istället? eller för den delen, gör som aaaaalla andra länder och bötfäll eller nåt (och så kan ju FHM börja inse att munskydd funkar om ALLA bär det, den som bär skyddar ju alla andra kring sig från ”sig själv” om man är sjuk och inget annat), så mjäkigt i det här landet asså xD

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Max 160 tecken🤪men vi ska ut med viktig info så vi kör!
      Jag tycker också det var samma men order ”bör” utbytt mot ”ska”. Det borde det varit från början.
      Munskydd ja… 🙈 Så som folk generellt använder det idag är det snarare en smittrisk, och en miljöbov för man måste tydligen kasta dem på marken sen? 😬
      Om munskydd ska funka måste ju alla kunna korrekt hantering, och ha godkända munskydd. Att ha ett som man knölar ner i fickan och tar på när man anser sig behöva det är mycket värre än att vara utan. Och när folk skaffar sig de här fräsiga i tyg med coola tryck så tenderar de att använda dem om och om igen. Utan att tvätta.
      I teorin låter det klokt med munskydd men i praktiken klarar inte folk av det. 🙈

      1. Marie

        Precis. Folk klarar inte av att använda munskydd korrekt. De har sen handskar också som de pillar överallt med; i väskor, i ansiktet, på varor i affären & i jackfickorna… Nä låt bli & tvätta eller sprita händer istället. Å många med munskydd verkar tro att då behöver man inte hålla avstånd pga munskyddet?!? Helt fel

  4. Agneta

    Men om det sparas inom vården är väl för att pengarna är slut.Då är det väl bättre att diskutera vart pengarna tagit vägen.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Ja alltså att det ska sparas är ju ett ständigt återkommande så det förvånar inte. Men nån gång borde man väl lära sig vad som felar🙈
      Det var mer ironin i det hela. Personalen sliter som djur, nu mer än någonsin och tacket är hot om varsel.

  5. Ellinor Blomqvist

    Jag har också återkommande ischiassmärtor och inga värktabletter hjälper men ju mer jag promenerar ju mindre ont har jag,och hunden blir glad🐶Strunta i tabletterna,dom är rävgift

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Ja de ligger i skåpet:) tills jag lämnar dem till apoteket för destruktion.
      Promenad funkar inte så bra som enda grej för mig, min fot hänger ju inte med utan jag måste ha ortoser som håller upp den. Droppfot alltså. Och i och med det så lyfter jag och slänger med benet för att inte släpa foten i marken. Der blir inte bra. Felbelastning som tusan och jobbigt att lyfta och få med foten. Jag kan gå i dagar, hela dagarna, för så länge jag går gör det inte ont, men när jag slutar … då värker det och molar. Man kan ju inte gå dygnet om 🙂 Dessutom så skaver ortoserna och ger tryckskador och gör ont😅
      För mig måste musklerna och då även nerverna, tröttas ut, köras igenom, töjas ut i ytterlägen, belastas i alla lägen. När jag tränar tungt skapar kroppen eget smärtstillande och blockader. Inget konstigt egentligen:) men det tog många år att fatta. Läkarna har ju inte direkt följt upp mig, när jag var barn hade de tvärkoll och jag var på kontroller för jämnan men sen tog vuxensidan över och då var det tack och hej. Sen dess får jag tjata😬
      Och improvisera🤷🏼‍♀️

      1. G C Hemdal

        Hej Carola, håller helt med om smset som jag också fick sist. Mobilen är egentligen killens och han har en gammalmodig och data har vi inte ens lärt i skolan så hur menar de att alla har tillgång till länkar etc. Vi vill helst inte lära data heller, postverket var ju super och man kunde trada också. Hoppas julen blir ok om man bara kunde få ut summan snart annars blir det väl inte ens mat!! Kram

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Nej kommer aldrig behöva dem. Helt fel medikamenter som inte hjälper nåt. Har däremot kvar gamla annat bra att ha – saker 😂

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting