Okategoriserade

Vilket team är ni?🤗

Team Nu är juldagarna över nu åker allt som andas jul UT!!!

Allt ska bort, granen, stakarna, tomtarna. De juliga ljuslyktorna byts mot vita eller annan neutral färg. TULPANER ska köpas, vita och krispiga 😂 Kasta hyacinterna och amaryllisarna all världens väg. Och fort ska det gå! Hittas en tomterackare eller ännu värre en röd pryl vid nyår är det ett personligt nederlag väl värt ett mentalt sammanbrott.

Eller Team Julen städas ut på tjugondagKnut och inte en dag tidigare eller senare.

Allt står kvar, man dammar runt tomtarna och dammsuger småmuttrande granbarr i hela huset, njuter av att se ljusstakarna glimma i de mörka fönstren, ställer i ordning julsakerna när de rubbats och myser i det stämningsfulla. Vid nyår adderar man kanske lite mera guld/silver och sprakande glitter:) men julen är kvar.

Eller Team Julen varar ju till påska.

Allt står kvar, länge och väl. Grannarna plockar ner sina ljusstakar och belysningar och man tänker att ”oj så tidiga de är?”

.

Jag är en blandning av två och tre här:)

Orka ägna hela jävla december åt att plocka fram, skapa julstämning och mys, för att sen, mitt i, kasta undan allt. Så här års är mitt hus i det mest städade skicket på hela året. Om jag skulle börja plocka undan i alla tusen kartonger skulle det innebära ett totalt kaos. Aldrig.😂

Sen då, granen? Alltså, jag köper en gran, i år kostade den 380kr. Kungsgran mer och de stora varianter jag haft förr har gått på 800 spänn. De barrar aldrig, så vänta på det är lönlöst:)

Om jag köper en blombukett så får den ju stå tills den är slut. Inte fasen kastar jag bort blommor för att de stått där på bordet i några dagar, bara för att jag är less på att se just de blommorna?

Exakt samma med granen 😁

Den får stå där och vara vacker tills den barrar för mycket. Ibland hela januari ut 🙈Ibland kommer det nya skott och då tar det emot att ens tänka tanken, nåt år har den stått ännu längre men då ledsnar till och med jag:)

Men runt tjugondagKnut brukar jag städa undan det juliga. Ibland låter jag ljusstakarna stå kvar för de är ju så vackra, men det blir egentligen bara massa dubbeljobb, då måste jag riva i samma kartonger igen:)

Hur gör ni?

Dagens fråga kräver svar, det är en helt icke-vetenskaplig undersökning😁

Nu ska jag masa mig ur mysbyxorna och på med träningskläder! Min stackars rygg behöver röras, det onda har mynnat ut i ett sketet ryggskott… blä. Men då krävs rörelse, rörelse, rörelse!!

Återkommer i kväll🤗

Kommentarer

  1. Sofie

    Ljusstakar och stjärnor sätts upp någon vecka före advent. Resten plockas fram till Lucia. Allt plockas ner så snart annandagen är över. Vill kunna städa ordentligt igen. Barnen har kvar sina ljusstakar på sina rum för dom tyckte att det var så fint.

  2. LillaQ

    Adventsljusstakar fram första advent, julgran och tomtar invaderar hemmet 23:e december och på nyårsdagen brukar tomtar och gran plockas undan igen och ljusstakarna packas undan tjugondag Knut. Traditioner hemifrån som jag trivs med😊
    När jag var liten fanns det inte ens en liten tomte som vågat sig fram innan vi gick och la oss. Så när vi vaknade och smög upp var det så magiskt med doften av gran, julskinka och bonvax(pappa bonade golvet det sista han gjorde innan han gick och la sig mitt i natten). Det var tomtar och paket och julstämning från golv till tak och den känslan vill jag ge Emma och Emil också…

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Exakt så var det hemma när jag var liten! Och det har jag försökt återskapa för barnen, och kan väl nånstans konstatera att det inte funkade 🙈 De tycker det är mysigt och så, men jag ser ju att det är långt ifrån samma känsla som en annan hade. Så efter att ha slitit halvt ihjäl mig för att skapa magi sådär, som ändå inte uppskattades😂Så har jag backat. Hoppas dina barn är av en annan sort än mina gällande det där 🙂
      ❤️

  3. Hanna

    Team två, men några saker kan dröja sig kvar som röda julgardiner. Iår kom granen upp rekortidigt pga barnens tjat, me.den får stå minst till tjugondaknu.

  4. Marie

    Adventsljusstakar & julgardiner tar vi fram 1 advent & är framme till tjugondagen. Tomtar & gran tar vi fram till lucia och de kommer plockas undan före nyåret.

  5. Hanna mamma till 5

    Det roligaste är när folk kastar ut julen och köper tulpaner och taggar våren äh vänta lite det är fortfarande december våren är tyvärr långt borta så njut av tomtar lite till. Här får de stå kvar till trettondagen.

  6. Josefin

    Jag är nr 1. Men så plockar jag fram adventsgrejerna i mitten av november för det blir så mysigt ljus. Tomtar och annat julpynt åker fram till första advent. Mysigast före jul. Så idag åkte allt ner. Nu är det vanlig söndag 😄 (Tilläggas bör också att jag har plastgran pga allergi så den ställs fram till första advent med 🎄)

  7. Carola

    Det mesta av julen städas ut tjugo dan knut. Julgardiner och småsaker brukar vara kvar tills dottern fyller år i april. Då blir det panik och få undan.

  8. Sandra

    Jag är nog lite med att plocka undan som med att plocka fram: tar det allteftersom. Det mest juliga (läs: tomtar) ytterst kort tid före/efter, sedan plockas det fram/undan lite var vecka. I rangordning efter hur juligt det är😂 Mest vintrigt kommer först och stannar sist (typ ljusstakar och stjärnor). Nu har jag ingen julgran, men hade jag haft det hade den förmodligen fått börja och sluta sin period med bara ljusslingor och möjligtvis en toppstjärna i, sedan hade resten strippats av lite vartefter jag tröttnat på det😉 Här fasas julen både in och ut! För att 1: få det mysigare och mysigare och liksom skapa stämning ju närmre julen kommer, 2: för att inte hinna tröttna på den, och 3: för att det känns som ett trevligt istället för bara ett tokjobbigt projekt med allt som ska upp/ner😁

  9. Ann-sofie nilsson

    Dagen efter nyår så börjar jag ta ner granen o när jag väl börjat så brukar allt utom adventljusstakarna plockats bort:)

  10. Carina

    Nu har jag ingen gran, sedan barnen flyttade hemifrån. Det jag måste ha är stjärnor i fönstren och massa levande ljus. Men när jag hade gran och tomtar, alltid kvar till tjugonda Knut. Nu alla dessa människor som börjar tjata om jul innan skolorna börjat efter sommarlovet typ😟 sen ska julen ut innan julen är slut typ 😟 sen börjar dom tjata om vår och krispiga tulpaner och efter det längtan till sommarlov och semester! Hinner dom överhuvudtaget njuta av nu,et? Bara framåt och längtan! Hela tiden! Njut av den tid som är just nu! Tiden går så fort!

  11. Mikaela

    Känns ibland som om folk vill flytta på julen. Tar fram pynt i oktober och allt ska bort sen snabbt. Helst på juldan🙄 Det är precis som med allt annat i samhället. Allt ska vara här och nu när jag vill. Man ska aldrig behöva vänta och längta. Snart blir det väl snack om att flytta datumet för julafton också😉 För mig börjar julen vid första advent. Sen tas granen in nån dag före julafton, gillar känslan när det är nypyntat till jul. Mellandagarna är de mest kravlösa dagarna på hela året och njuter av att bara vara. Nyår och trettondagen är också endel av julen. Städar sedan bort mellan trettondagen och knut, lite som det passar. Gammalmodigt kanske men sån är jag😊

    1. M

      Precis så känner jag också. Första ljusstaken i köksfönstret kommer fram till första advent, sen så kommer nog övriga ljusstakar o stjärnor upp inom några dar. Övrigt julpynt som tomtar, julgran, julmattor o juldukar tas fram först nån dag innan jul, ibland först 23.12. Jag vill njuta av julen när det är jul! Senast på knut plockas allt bort men det kan nog också ske nån dag innan beroende på hur jag jobbar.

  12. Helena

    Här åker allt fram till första advent utom granen. Den j handlas 1 vecka innan julafton. Sen åker allt ut senast 30 dec. Gärna redan den 27…😀Vägra fira nyår bland tomtar

  13. Anette

    Team ut! Gubben kräver julgran och pynt så några dagar går an. Granen åker imorgon. Julstjärnorna får hänga till Knut.
    Hälsningar
    Grinchen

  14. Elisabeth

    Tar fram allt juligt förutom granen till onsdagen före första advent. Sen brukar jag ta bort allt efter nyår eller senast till trettonhelgen

  15. K

    I år var jag TIDIG för hade gardiner, tomtar och annat pynt klart till Lucia.
    Granen klädd kvällen före julafton.
    Sen får det stå till trettonhelgen. Granen längre om den inte barrar.
    Slingor utomhus ( vi har många ) släcks lite pö om pö beroende på hur juliga de är.
    Men granen ute lyser december ut.
    Sen släcks den och annan belysning kommer upp.
    Har aldrig , och kommer aldrig att begripa mig på att julen ska bort redan på juldagen hos vissa.
    Varför ens pynta då?
    Varför sätta upp SÅ tidigt att man tröttnat så snabbt! ?
    Jag älskar julen och allt ska upp och stå på samma plats, länge !

  16. Helena

    Upp med allt 1:a advent inklusive julgran och sen bort med allt direkt efter nyår! Undantaget är en ljusslinga på balkongräcket, den får vara kvar under hela januari åtminstone.

  17. Yvonne

    Pyntar lite vartefter under december. Inköpt kungsgran kommer in ca 1 vecka innan julafton. Städar bort julen till tjugonda Knut, men granen får ibland vara kvar lite längre, ibland väldigt mycket längre eftersom den inte barrar.

  18. H

    Jag tar fram alla julsaker första advent och köper julgran kring lucia. Idag städades allt rött och tomtigt ut och gör direkt efter jul varje år. Kvar står stakar och julgran samt julblommorna och de ryker alltid kring trettonhelgen 😅

  19. Karin

    Jag börjar plocka bort julen efter trettonhelgen.
    För var jag typen, pynta med tomtar och så och klä granen den 23:e och sen skulle det vara kvar till tjugonde á knut.
    Nu tar jag fram allt till första advent, granen kläs när jag har tid. Men det brukar vara så den är klar runt 2:a advent.
    Jag vill numera hellre ha det framme hela december än tills mitten på januari 🤗
    Ett år tog jag bort det före trettonhelgen, men åh vad jag ångrade mig då.
    Så nu mer väntar jag tills efter den helgen.
    Detta känns rätt för mig/oss, andra gör så klart precis som dom vill (och med det så menar jag att jag vill inte ha några påhopp om att jag gör ”fel” 😊)
    Kram från mig.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Faktiskt lutar jag mer och mer åt det, att ha julgranen längre före jul än efter. Men samtidigt så är det härligt med den där totala förvandlingen som sker i hemmet när granen kommer in, och det vill jag gärna ha dagarna innan. Men har börjat ta in den tidigare och tidigare 🙂

  20. Ulle

    Julen får gärna komma fram i mitten av december o sen ut till nyår/ strax efter, då vill jag städa ordentligt o bort med allt damm och då brukar jag köpa pärlhyacinter o längta efter våren 😂 Samma här jag fick ett ryggskott ifrån hel… på julafton 😓 kul när man är ledig 🙈

  21. Karin

    Jag tillhör inget av de teamen. Avskyr julen och hela december. Firar liksom inte julen, de vuxna barnen brukar komma hem, vi lagar något gott, inte julmat. Hänger upp en julstjärna i köksfönstret, inget julpynt frånsett stjärnan. Den brukar få hänga kvar till nyår ungefär. Jag brukar köpa en bukett tulpaner några dagar in i januari – men vita? Nej, jag vill ha en riktigt färgsprakande bukett. 😊

  22. Karin

    Vi har nästan inget pynt hemma i form av tomtar ch dylikt utan satsar på adventsbelysning, julblommor och massvis med ljus/doftljus så det tröttnar jag inte på på samma sätt. Har tidigare varit den som plockat ner allt på nyårsdagen, bytt till vårgardiner och köpt hem krispiga tulpaner men har fått hejda mig. Med tanke på att julen BÖRJAR natten till 25:e december och hela december är adventstid måste ju julen också få ta lite plats innan den kastas ut. Jag kommer definitivt passa på att köpa hem en omgång till med hyacinter och amaryllis, stjärnorna ooch stakarna får stå kvar ett par veckor till!

    1. G C Hemdal

      GM har slängt allt julpynt etc och när han även tagit bort boendestödjaren så var det ju ingen som gick upp och ner ur förrådet. Fick göra lite hos pappan Iaf. 😢😭

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting