Okategoriserade

Dagens näst sista år

Ja, eller tvärtom såklart:)

Årets näst sista dag! Inte så lätt alla gånger att tänka rätt 🙂

2020 Bye Bye kom aldrig mer tillbaka. Ett sånt överjävligt skitår att det räcker och blir över.

En pandemi, och en pappa som åkt in och ut på sjukhus för allt möjligt. En gång med ett HB på 46, som normalt bör ligga runt 130. Close Call där. Inte kul.

En mamma som behöver hjälp på ett nytt sätt, med både pappa, handling och att hållas vid sunda vätskor. De är väldigt sociala mina föräldrar, och när pappa varit dålig så har mamma inte haft någon att vardagligen umgås med. Inte kul.

Lägg till all osäkerhet inom alla områden, ekonomiskt inte minst, som pandemin medfört. För så många. Inte kul.

Att hantera folk som blir arga på en för att man inte gör som de uppfattat det hela med restriktionerna. Inte kul.

Vi har inte varit i lockdown utan haft möjlighet att röra oss förhållandevis fritt, OM vi håller avstånd, håller oss hemma vid minsta symptom, tvättar händerna och anpassar oss. Tack och lov för det🙏🏻 Jag tror fortfarande på Sveriges strategi.

För mig och min familj har det funkat bra, en enda som blivit sjuk, mest troligt på jobbet, då det visade sig att en kollega under en tid haft väldigt lindriga symptom, och när Corrinda testade positivt ramlade dennes pollett ned. Testade och var positiv. Corrinda stängdes in på sitt rum och satt där piggelin som aldrig förr, och led av isoleringen mer än corona. Ingen annan i familjen smittades. Jag tolkar det som att vi är skötsamma:)

Året har rullat på, och att kriser är påhittighetens moder har vi lärt oss. Aldrig förr har så många tänkt i annorlunda banor:) Så många uteaktiviteter som ersatt inneaktiviteterna. Om det inte varit för att det varit tvunget så måste man ju ändå säga att just det varit positivt 🙂

Ute är bra:)

Många som tvingats jobba hemma har fått mer tid med familjen, vilket väl borde vara positivt. Andra har fått problem av olika slag, det är inte så lätt att tvingas in i isolering. Teams och zoom-möten måste ju ändå kvarstå? För tänk vad jäkla behändigt för de som tidigare rest långa sträckor för några timmars möte. Det är dåligt för miljön inte minst. Jag har ju rest till Växjö ett par gånger per termin, vilket tar mig i runda slängar tio timmars restid tur och retur. Mötena/föreläsningarna har tagit fem timmar ungefär. Do the math:)

Att ha träffarna på zoom sparar enormt mycket tid för mig, och även pengar. Dessutom blir det mer effektiv mötestid när man kan köra igång och avsluta direkt.

Speciellt i år när vi enbart diskuterat varandras texter, det kan man precis lika väl göra på zoom. Och det går så mycket snabbare. Det är tråkigare också såklart, men det positiva överväger.

Jag har under året haft Novalie hemma mer än i skolan. Hon går på gymnasiet och de har haft distansundervisning mestadels, förutom i början av vårterminen och även fram till höstlovet. Det har funkat, även om jag är rätt övertygad om att det inte blir samma kvalitet som när man är på plats. Inget ont om lärarna alls, för de är makalösa på att försöka fixa! Men det blir enklare för eleverna att synas mindre. På gott och ont.

Övriga skolbarn har gått i skolan, och det har funkat bra. Vi har fått info så fort någon på skolorna haft Corona och det är ytterst få gånger.

Sommaren var lugnare, restriktionerna var enklare att följa när man ändå är ute mestadels. Jag jobbade ju massor hemma, eller Jimpa jobbade och jag hejade på:) 🙈😂 Och jag hjälpte ju till efter bästa förmåga såklart.

Det har blivit en ny carport, ett nytt poolrum, numera uterum, trädgården är röjd, träden rejält beskurna🙈😂 de gamla solfångarna på taket är ett minne blott🙏🏻, massa skräp är bortforslat, inte minst alla tjugo+ cyklar, det är fixat med så mycket! Syrrans trädgård är fixad, hon har ett nytt staket, sovrum, hall, kök och vardagsrum är renoverat hos henne. Två rum kvar där, och här hemma finns det massor:)

Just renovering och hemmafix har väl varit trendande i år hos många:)

Jag vet inte hur många pooler som tillkommit i området, men det är många. Folk verkar ha gott om pengar, eller lån🙈

Det är bra för då kan de hållas hemma medan vi kör stranden ☀️😁

.

Ja, ett riktigt skitår.

Saker man aldrig trodde skulle hända, de blev vardag. Domedagsprofeterna hade mycket att göra. Folk visade sina mindre fina sidor, som att bunkra toapapper och pasta så andra blev utan. Rädsla tar sig uttryck i egoism, inget nytt under solen, men väl värt att jobba på för allas skull. Nästa gång kanske man själv blir utan.

Folk blev plötsligt allvetande hobbyepedemiologer, (som för övrigt blev ett nytt ord i år 🙈) och det blev mycket av ”Vi mot Dem”.

Både vi i Sverige mot resten av världen, men även inbördes. ”De där andra” som gjorde allt fel, medan ”jag” gjorde allt rätt.

Diskussioner om saker man inte vet ett dugg om, men ändå anser sig ha rätt att tycka i, som munskyddskrav eller ej till exempel. Har ni sett hur folk med munskydd tycker sig vara säkra? Så att de kan tränga sig nära och strunta i avstånd och handtvätt? Eller symptom.

I mataffären har jag gång på gång noterat detta. Munskyddspersonerna håller inte avstånd. Att de sen inte behärskar den ädla konsten att använda ett munskydd korrekt är jag heller inte förvånad över. Den roligaste bilden om det är nog denna:

Antingen har man munskyddet så här eller så tar man av och på det. Låter det kanske hänga på ena örat eller drar det ner under hakan eller upp i pannan. Petar och pillar.

Inte bra.

Nu kommer rekommendationer om munskydd i kollektivtrafik, vissa tider och vid trängsel. Företagen som bedriver kollektivtrafiken ska tillhandahålla munskydd. Ja, fast Upplands lokaltrafik tänker minsann inte göra det. 🤷🏼‍♀️

Företagen ska också se till att de används korrekt samt ta tillvara på dem på ett säkert vis efter användning. Hur nu det ska gå till? Finns ju inte ens sopkorgar längre🙈

Vaccinet är äntligen här. Nu ska bara hela världen vaccineras så kan kanske livet återgå till något mer normalt. Till sommaren kanske, säger de, så då håller vi väl tummarna för det✊🏻

Ja, jag känner mig helt klar med 2020 på alla plan. Ut med det gamla in med det nya!

Jag hoppas och önskar att det blir väldigt mycket bättre! 🙏🏻✊🏻

Rent intellektuellt så vet jag att inget ändras för att klockan slår över från 23.59 till 00.00 i morgon, men jag tänker låtsas. Fake it til you make it!

.

Nu ska jag iväg:) men jag återkommer senare:)

Ha en härlig onsdag! Den sista detta helvetesår😅

Hörs snart!

😘

Kommentarer

 1. Emelie

  Jag jobbar som gymnasielärare och håller med dig helt. Det funkar okej med distansen för de allra flesta men självklart är det en kvalitetsförsämring oavsett om vi lärare sliter vårt hår. De som drabbas hårdast är elever som redan har det kämpigt med skolarbetet av olika anledningar och det är en av många bedrövliga effekter denna pandemi har.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Ja det kan vi. Omöjligt att veta, men vi har hela tiden varit noga med att hålla avstånd, tvätta händerna och varit hemma vid minsta symptom. Japp, kommer med största säkerhet vaccinera mig.

  1. Helen

   Du vet att antalet döda är de som dog med Covid-19 inte av. Det är stor skillnad. I Sverige har vi inte haft fler dödsfall under 2020 än 2019. Jag är i begravningsbranschen och vi har i perioder haft extremt lite att göra. Så något måste ju Sverige ha gjort rätt.

   1. H

    Ger mig inte in i diskussionen om Sveriges strategi, men att vi haft lika många dödsfall som 2019 är felaktigt.
    Totalt under 2019 dog 88 766 personer i Sverige enligt statistiska centralbyrån. Fram till oktober hade det registrerats 79 627 dödsfall under 2020, och då är året ännu inte slut. Under normala omständigheter dör ca 15000 personer under nov-dec. Eftersom vi, sedan november, åter har en överdödlighet i landet, finns ingen orsak att anta att siffrorna skulle bli lägre i år. Även om vi skulle räkna med ca 15000 under nov-dec (”normalt” år under 2015-2019), har vi då 95000 dödsfall, vilket onekligen är fler än 88000.

  2. Profilbild
   familjenannorlunda

   Ja jag tror på vår strategi. Det finns många anledningar till att det spred sig i början, bland annat hade vi väldigt många hemvändande semesterfirare från Italien. Pandemier skördar liv. Ofrånkomligt. Men värt att komma ihåg är dels att länder räknar statistik olika, och att länder är olika redan från början. Ja, Finland har klarat sig jättebra. Men på vilken bekostnad? Vet vi det? Det ska vara värt att leva också. Och det ska finnas något efter Corona. Det dör många människor varje år, man kan inte bara räkna rakt av. Har en person Corona när den dör så behöver det ändå inte betyda att Corona dödade personen, det kan vara helt andra saker. Det här är jättesvårt, men jag tror faktiskt att vår linje är den rätta. För vårt land.

   1. Christina

    Jag måste säga att tyvärr så tror jag inte på Sveriges strategi hemskt att dom inte har kunnat skyddat dom gamla. Jag bor i Norge men älskar Sverige men är glad jag bor här nu med stängda gränser,smittspårning och karantän. Vi får se vilken strategi som har varit bäst när den hemska pandemin förhoppningsvis är över snart. Ha en fin kväll.

    1. H

     Jag måste bara få säga, de som i första hand är ansvariga för att många dött på ålderdomshem är varken stadsministern, Anders Tegnell eller någon annan anvarig för Sveriges strategi utan de som gått till sina jobb där eller i hemtjänsten med ’lite snuva men det är bara förkylning” eller de som gjort samma efter att ha varit ute och festat en helg ”för det får man och barena måste överleva” osv. De är de ansvariga i första hand i mina ögon! Att jobba med människor som inte kan klara sig själva innebär ett så mycket större ansvar än vad många av de som jobbar med det förstår ☹

     1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Japp, men här vill jag ändå lägga skuld uppåt. Privatiseringar av äldrevården kanske inte var så bra. Att personal ofta är timanställd är inte så bra. Att personal inte är utbildade eller kanske ens så speciellt intresserade är inte så bra. Att de kanske inte kan språket är inte så bra. Att på många ställen kan vem som helst få jobba, timmar såklart så det är otryggt. Ingen utbildning gör att man inte vet vad som krävs ens i normala fall, hur många larm har det inte varit om vanvård? Ingen utbildning, inga skydd och en pandemi ?? Det säger sig själv att det går åt helvete. Har man en låg inkomst, kanske ingen sjuklön alls så är det svårt att stanna hemma.
      Alla är sig själv närmast. Jag säger inte att det är rätt men allas första prio är sig själv och de sina. Står valet mellan att sätta mat på bordet till sina barn eller avstå inkomst för att förkylningen man tror sig ha potentiellt eventuellt kanske kan vara Corona… ja. På individnivå blir det
      Inte svårt. Fel, ja. Men det är lätt att döma när man själv inte sitter i den sitsen. Vården överlag behöver bättre lön och bättre villkor. Något som inte ens ser ut att bli av nu, ens med facit på handen att de är våran främsta försvarslinje, för mitt i brinnande pandemi varslas vårdpersonal, det är nya sparkrav och hela faderullan. VEM lockas till vården av det?
      Jag säger inte att all äldrevård suger, men på de ställen som har bra personal och styre så har det säkerligen fungerat bättre.

     2. L

      Arbetar som uska inom äldreomsorgen inom demensvård.
      I min stad verkar det vara helt omöjligt att få tag på bra personal.
      9 av 10 timvikarier har absolut ingen ansvarskänsla eller arbetsmoral. Eller så kan de inte språket ordentligt och det blir missförstånd väldigt ofta. ( Och det har inget med rasism att göra, det handlar om trygg vård för våra äldre). Som ordinarie personal så har man numera allt ansvar när man jobbar med en vikarie. Det blir mest att vikarien får öra enklare uppgifter och typ ”vakta” avdelningen. Oerhört stressande. Ord personal borde därmed ha extra betalt när man jobbar med vikarie som inte klarar jobbet fullt ut. Vikarien har ju ändå inte så dåligt betalt för att göra i princip ingenting.
      Jag vill betona att det FINNS toppen vikarier också men de är tyvärr väldigt svåra att hitta och försvinner också snabbt bort till den chef som kan hålla kvar och ge mkt jobb.
      Det som saknas är huvuden i vården.
      Man är alltid bara två personal hela tiden. Ibland 1 personal.
      Det är skarpt läge hela tiden och det krävs att båda två i personalen vet vad de håller på med och vad som ska göras. Det finns ingen tid att lära ut precis allt i minsta detalj. Om man fick vara fler huvuden på arbetspasset tex om man alltid var 3 så skulle det finnas tid för vikarier att lära sig ordentligt.
      Utbildad eller outbildad, det gäller alla.
      Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst i detta ämne men stoppar där.
      Gott Nytt År

     3. H

      Hemskt att ansvarskänsla är låg ihop med okunskap. Undrar tex om alla i våren förstår att det är möjligt att tvätta rent sina händer helt från bakterier när de har akrylnaglar? Alltid små små glipor där allt möjligt kan gömma sig… Det är sånt som dödar på plats, sen finns det som du säger stora systemfel ovanför som indirekt dödar ☹
      Jag har inte ändras liv i mina händer i mitt yrke men har respekt för de jag möter i vardagen.

    2. Malin

     Har du suttit hemma instängd i karantän sen i mars? Inte jobbat? Inte haft någon inkomst? Jättebra i så fall.
     Men det är inte så många som kan det. Om jag inte fick jobba på 9 månader skulle jag få sätta mitt företag i konkurs. Bli arbetslös. Söka nytt jobb utan att få gå ut är ju inte så lätt. Ännu svårare att sköta det jobb jag ev skulle få. Bo kvar i huset? Kan bli svårt utan inkomst. Sälja huset? Nej just det, det går ju inte heller, för ingen får ju gå ut på visning. Nej, fattar inte hur total karantän skulle funka. Även om man önskar att man kunde låsa in alla i 3 veckor och vips var viruset borta.

 2. carina

  Jag är en munskyddsperson,och jag lovar att jag är skitnoga med att hålla avstånd,sedan är det andra personer som inte gör det.

 3. H

  Iofs har jag andningsmask en stor del av dagarna på jobbet också, så till skillnad från folk som har sin mask upp och ner eller under näsan så vet jag faktiskt hur den används 😅

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Ja, kan man, som du, hantera munskydd/mask är det en stor skillnad:) Känn dig inte träffad, jag menade folk som tror att de är helt safe och beter sig på ett riskabelt sätt. 😳

 4. H

  Jag känner mig lite träffad i egenskap av munskyddsperson 🙁 Jag är supernoga med avstånd även om jag har andningsmask, iofs handlar jag också bara kl 8 på lördagar och då är det typ jag och tre pensionärer där som alla har munskydd/andningsmask, och de brukar också vara noga med avstånd. Men folk som rör sig ute vid andra tider kanske inte är lika noga när de har mask, det vet jag inte

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting