Okategoriserade

Så blir det:)

Så, idag kom besked från Trixie och Lovelias skola att de klurar på hur de ska lösa framtiden. Det är ju numera möjligt för även högstadiet att övergå till distansundervisning eller på olika sätt anpassa undervisningen för att undvika trängsel. Både i skolan och inom lokaltrafiken.

Deras skola är i gamla lokaler, fina men smala korridorer. Jag förstår att de vill se över det. Samtidigt som alla sådana här åtgärder känns som : ”Nu?? Varför inte från första början? Vad är så annorlunda NU?”

Svaret på det är att det är väl inget annorlunda egentligen, bara att det liksom aldrig tar slut.

Nåväl, de går i en friskola och som brukligt är så måste friskolor hålla på och ha lite avvikande lovdagar🙈. De skulle börjat en dag tidigare än de kommunala. När de sen skulle få ledigt vet jag inte men i slutänden jämnar det ut sig:)

Men nu börjar även de den 12/1. För att sen kanske vara hemma på heltid några veckor, eller gå varannan dag eller nåt liknande. Det ska de bestämma nu fram till skolstart. Jag anar att de kommer varva, när den ena är hemma är den andra på plats. Det blir nog bra.

Det jag mest funderar över är rent praktiskt. Gymnasierna har i de flesta fall skoldatorer, alla elever har en varsin. Det har inte högstadiet. Eller i alla fall inte mina barns. De har en superbra skolportal där allt finns så jag antar att de kan klara sig några veckor bara de har böckerna hemma. Vilket de inte har just nu.

Men att få till lektioner via zoom edyl vet jag inte hur det ska funka. Alla har inte datorer hemma. Det går ju via mobiler och plattor också förvisso och det har ju de flesta. De flesta. 🙏🏻

Jaja.

Den tvingande pandemilagen träder i kraft på söndag också. Det känns också som ett år för sent. Att införa den nu känns mer som ett försök att visa musklerna man inte har.

Jag är för övrigt lite risigt ute. Jag behöver böcker från biblioteket till en läsrapport. Och biblioteken är stängda. Rapporten ska in nästa vecka. Kanske får jag smita in på Akademibokhandeln med en dold kamera och smygfota sidorna;) För jag har ingen lust att köpa alla böcker, de är inte så kul men svindyra🙈

Jag kommer försöka lösa det genom att använda de böcker jag faktiskt köpt. Dock fattas det flera, jag har läst dem och lämnat tillbaka. Surar som fan att jag lämnade tillbaka några precis innan biblioteken stängde, för de hade jag fått behålla hemma annars.

Jag begriper faktiskt inte hur man kan stänga bibliotek helt. Har inte de en superviktig samhällsfunktion? Det måste rimligen gå att begränsa besökarna innan man stänger helt. Kanske bara ha lån/återlämna. Eller Max antal besökare.

Sånt här känns också kontraproduktivt. Man smittar varken mer eller mindre beroende på VAD det är för lokal man är i. Bibliotek smittar inte mer än Ica. Inte mer än paddelbanan, H&M eller restaurangen. Ja, det är kommunalt och ja då finns det makt att stänga. Men hjälper det då? Jag är ytterst tveksam. Antingen stänga allt, som i övriga länder vilket inte funkar speciellt bra det heller, eller ha öppet med restriktioner.

Jag som ränner på bibblan ser ju att det är mycket folk som läser nyheterna, det kanske är enda stället de får tillgång till nyheter, via tidningar och internet. Det är också av nöden tvunget att kunna låna böcker för många utbildningar, ännu mer än för min. Jag klarar mig alldeles utmärkt, så det är inte sagt ur ett ego-perspektiv, även om det kanske låter så:)

Ja.

Det är svårt att undvika pandemin:)

Nu till icke-pandemiska saker!

Jag och Lovelia kom iväg för att byta hennes byxor igår. Det blev en helt annan modell. Till ungarna tycker jag det är svårt att beställa kläder på nätet, vilket jag gjort. Till mig själv – inga problem, jag har koll på storlekarna på de ställen jag handlar.

Till killarna är det inte heller så svårt, jag beställde till alla tre och även Robbans passade perfekt, men till tjejerna 🙈Så svårt! De kan vara lika långa men se helt olika ut i kroppen och då är det två totalt skilda storlekar. Att köpa barnstorlekar funkar inte alls trots att de går upp till 170cl. Så, jag är ändå väldigt nöjd över att det endast var ett enda plagg som blev fel:)

Nu blev det annan modell och blå Istf svart.

Vi åkte vid femtiden, så lite folk i gallerian, och jag kom till och med ihåg vilken uppgång från garaget som låg närmast, så det var verkligen in och ut:)

Sen raka vägen till Citygross för mathandling, och sen hem för det roliga att packa upp allt.

Och sen satt jag med en deadline till midnatt🙈

Har haft flera nu på kort tid, och kommer ha flera framåt på kort tid. Nästa på måndag och den har jag helt fastnat på. Det är essän, på femton sidor om något inom mitt egna skrivande. Jag kan inte komma på ett skit. Och nej, det ska inte vara femton sidor till dess, tack och lov, utan en skiss över hur den är tänkt och några sidor. Men det hjälper inte så mycket😂

Jag funderar och funderar, mitt block är fullklottrat av idéer som suger, och tja… det behövs en snilleblixt typ NU:)

.

Nu ska jag ta och städa lite. Det blir inte kul, men nödvändigt har jag hört;)

Vi hörs snart!

Ha en bra fredag!! 😘

Kommentarer

 1. Em

  Sjukvården är annorlunda nu. Vården är överfull i landet samtidigt som personal som jobbade i början är sjukskriva pga utmattning eller sjuka i covid-19. Eller har sagt upp sig. Är katastrof 🙁 Så är väl därför de börjar med åtgärder även med yngre barn nu, de behöver få ner smittspridningen så mycket som möjligt. Läste att Uppsala och Jönköping har så mycket problem att andra sjuka får vänta nu, t.o.m cancersjuka får sin vård uppskjuten 🙁

 2. Annso

  Vårt bibliotek har ”öppet” men ändå stängt. Man får ringa dit och boka vilka böcker osv man vill låna och så bestämmer man en tid man hämtar de utanför dörren… smidigt och man möter ingen 😀

 3. Jessica

  ”Mitt” bibliotek har utlämning av böcker. Jag bokar på nätet så får jag ett sms när de plockat ihop beställningen

 4. Marie

  Som tur är har vi skoldatorer från åk fyra, både i hemkommunen och i den kommun som jag jobbar i. Och biblioteket här har inte öppet men möjlighet att hämta böcker man lånat. Ring och fråga?

 5. Anna

  Jag skulle ha fokuserat på något i skrivprocessen. I ditt fall kanske det något knepiga att få till korrekt research när du skriver om gisslandraman med diverse vapen, när du är en ensamstående niobarnsmamma i mellansvensk stad. Går att skruva till på en kul sätt, samtidigt som det blir faktabaserat utifrån vikten av trovärdig person-, situation- och miljöbeskrivning. Du skrev ju rätt kul som det här i bloggen när du och något av barnen hade testat att ta er loss rygg mot rygg, eller hur det nu var.

  1. familjenannorlunda

   Sant. Jag har tänkt på något åt det hållet men hade helt glömt det där, det kan ju bli kul! Det står research på mitt papper, men jag är fundersam till om jag kan fylla 15 sidor. Fast det borde jag kunna:)
   Tack !

 6. Mie

  Tror inte det gjort någon skillnad med pandemilag då eller nu. Länderna med sträng lockdown under våren har det ju inte skonsammare nu.
  Är inte helt övertygad att stängda grundskolor är rätt väg att gå. Time will tell…

 7. Mia

  Pandemi lagen må vara ett år försent, men det kanske har med att göra att alla inte tog sitt ansvar från början och gjorde de begränsningar som behövs.. Hade alla gjort sitt bästa utan att hitta kryphål så det inte gällde dem så hade vi troligen ett annat läge nu. Allt detta spring på badhus, gym, restauranger, stora hemma-middagar mm får nu betala sitt pris!
  Förstår att detta kan tolkas fel mot dig ang gym men det är inte meningen! <3

 8. Linda

  Det känns ju inte riktigt som att något är genomtänkt. Studera på distans men det ska vara halvt omöjligt att få tag på kurslitteratur. Biblioteket har ju faktiskt, som du säger, en viktig samhällsfunktion, ett sätt för människor utan hem att värma sig och få ta del av vad som händer i världen, att utbildningen ska vara ”fri” i Sverige utan att man ska behöva lägga tusentals kronor på böcker. Jag går aldrig till biblioteket då jag inte är student och jag har råd att köpa mina löjliga romaner online osv.

  Vet inte riktigt vars jag vill komma med mitt svammel, men jag tycker inte att något är genomtänkt här i Sverige när det kommer till pandemin. Inte ens ministrar håller sina rekommendationer. Som vanligt offras Eliasson, men alla andra då?

 9. Carina

  Håller med! Ett år försent typ! Men vi får trösta oss med att vi iaf kan handla på nätet. Mer än vår stadsminister kan tydligen 😉😂

 10. Sandra

  Ett tips är att kolla om bubblan verkligen är nedstängd. I min kommun har lokalerna varit stängda under lång tid men går finfint att boka på nätet och sedan hämta ut bestämd dag och klockslag vid ett utlämningsställe. Har hört att fler bibblor har på detta sätt, kolla med ditt.

 11. Karin

  På min sons skola, Thorén, fick de egen dator redan i fjärde klass. Ang biblioteket så kan man boka böcker så kommer de ut med dom. I alla fall där vi bor.

 12. Petra

  Vårt bibliotek fick öppna upp igen, dom har nu löst med att man får boka böcker som personalen plockar ihop och så är det ngt typ av överlämning på coronasäkert sätt 🙂

 13. Ekot

  Jurister kom fram till att man inte får stänga bibliotek, kolla om du inte kan beställa böckerna, och hämta på utsidan, det går där jag bor.

 14. mia

  Jag jobbar på bibliotek och här kan man fortfarande reservera och hämta ut böcker, vid nödfall även låna en dator. Vi har haft öppet med hårda restriktioner innan stängning men jag upplever att många inte följer de råd som ges av våra myndigheter, och man kräver att vi som jobbar på bibliotek ska hjälpa till vid datorer och annat , jag välkomnar därför att vi fick stänga våra dörrar.

 15. Marie

  I Gbg har biblioteken öppnar igen fast i rejält minskade tjänster. Snabba ärenden är de som gäller och allra helst förboka de böcker man vill ha så de går fort hämta dem. Man får tydligen inte stänga ned bibliotek hur som helst, här blev de nedslängda av fel orsak och tvingades öppna nu den 4/1. Ja den där pandemilagen borde kommit i våras. Här i Gbg vet jag flera av mina syskonbarnsbarn fått iPad redan i första klass el nollan rättare sagt just pga att alla föräldrar inte har möjlighet skaffa det till dina barn. De äldre fick dator/iPad i högstadiet. Tycker de är bra för kommer ihåg när en släktings barn gick i skolan och ofta fick läxor där dator/iPad behövdes och hon inte hade råd köpa vare sig dator el iPad till sina barn, visst de hade smartphones men är ju så plottrigt sitta med stora dokument på en liten telefon

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing