Okategoriserade

Söndagen blev vit:) och avslappning:)

Snö snö snö snö.

Det innebär att någon i hushållet måste skotta bort den. ”Någon” blev som vanligt jag. Jag tänkte i mitt stilla sinne att tjejtrion, Lovelia, Trixie, Novalie skulle kunna göra det, men icke. Jaja, jag gick väl ut själv då. Med en ljudbok i öronen och snön som dalade vit var det ändå ganska mysigt:)

Patricia kom in med sin ena vindrutetorkare i handen: ”Mamma, den lossnade!”

Jaha, det var väl bara att klä på sig och gå ut och försöka få tillbaka den. (Det var innan jag skottade, det var väl anledningen att jag insåg att det behövdes kan man säga, hihi)

Det är ju märkligt att vissa saker inte blir universella, som vindrutetorkare till exempel. Ska man behöva ha en jäkla ingenjörsutbildning för att få dit den? Alltid olika, alltid besvärliga. Alltid.

Men, nu sitter den. Tror jag:)

 

Jag har nåt skavsårsliknande ont ovanför hälen på ena foten. Igår när jag var ute med Doris på långpromenad började det så småningom göra ont, och jag snörade upp kängan för att rätta till strumpan. Men det var helt klart lite för sent, för jag har skitont nu. Högst oklart om jag kommer kunna ha på gympaskor när det är dags att träna… men får hoppas det för barfotaträning är inte min grej!

Men förutom klagomål på diverse saker är det bra:)

Det är vackert med snön även om det kan räcka nu. De pratar om en ”snösmocka” på nyheterna. Vad fasen är det? Nog för att jag gillar att hitta på nya ord, men alltså – snösmocka? Kom igen?

Det visar sig väl i morgon misstänker jag. Jag måste ta mig till affären för att köpa mjölk, i värsta fall får man väl ta pulkan, men förhoppningvis är man inte insnöad. Mer än vanligt då;)

.

Jag har skrivit klart det utkast på essäns början som ska vara inne i morgon, så nu kan jag påbörja läsrapporten. Efter att den är klar så kommer vi bara ha skönlitterärt skrivande resten av våren i barnkursen och det ska bli så kul:) Det är ju ändå det roligaste!

amaryllis

Nu, när julen är över och vi klarat av en dryg vecka av 2021 så tycker min amaryllis att det är finfint att blomma:)

Jag är för övrigt väldigt nöjd med mitt arrangemang, men absolut ingen har sagt att det är fint. Jag har fått fiska hos hela familjen: ”Visst ÄR det väl väldigt fint med den lilla granen, kulorna och det där gröna??”

Och då har de ju sagt att det är fint, men jag tror att de bara tror att de måste;)

Det är hyacinter på baksidan också, och de är på gång med blomma nummer två, doftar så gott.

Jag älskar hyacinter! Många tycker de luktar för mycket men för mig kan det inte lukta för mycket.

Amaryllis kan man ju få att blomma igen om man låter den vila. Vet ni hur många gånger jag försökt med det? Så många! Jag har följt alla råd, men inte fan blommar de nästa jul heller.

Nog för att jag oftast ledsnat på eländet långt innan nästa jul, de är inte så fina, men OM de får för sig att leva igen så glömmer de liksom att det är blomman man vill åt. Inte bara de långa gröna bladen.

Nu struntar jag i det, de får stå så länge de är fina, sen ett tag till för jag är långsam, och sen är det soporna. Är jag på bra humör kan jag skicka ut dem på komposten, men inte ens där trivs de.

Den här kostade 39kr på Ikea så det kan helt klart vara värt att köpa ny för att slippa irritera sig på den, eller komma ihåg den;)

Jag älskar Ikea, och jag saknar Ikea! Nog för att jag varit där även under förra året men då har det handlat om In och Ut, inga långa luncher eller fika, inga strövtåg bland alla avdelningar. Inget inspirationsletande. Inget … kul alls. Men så småningom blir det väl tid för det med.

.

Jag har funderat en del på just det. Tid.

Vi har ju olika åsikter om när julens saker ska fram och bort här inne, och jag respekterar alla, såklart. Men om vi ser på det i stort.

Idag har alla så bråttom hela tiden!

Det är bråttom till jobbet, bråttom hem, bråttom att fixa mat, bråttom att kolla slut på serier, bråttom att gå och lägga sig, bråttom att kliva upp. Det är bråttom att köpa nya grejor, nya boenden, nya bilar. Skitbråttom att komma i form efter graviditet eller skada. Bråttom att avsluta förhållanden som inte är passionerade och bråttom att skaffa ett nytt. Bråttom som fan att skaffa barn så fort man träffar en ny ”perfect match.” Och bråttom att skaffa ett till barn för att man ska, eller för att man träffat nån ny…

Vet ni att en av de meningar som sägs oftast till barn är : ”Skynda dig!”

Det är ju så man får ont i magen. Varför ska man rusa igenom allt hela tiden? Jag fattar ju att man kan ha brådis mellan varven, det har ju jag med, men ganska ofta känns det som att många fastnat i det där hetsiga. Inte minst med julen, man ska snabba sig på med att pynta, så man sen kan rappa på att ta bort skiten innan nyår.

Sen ska man rappa på med att stressa in i nästa grej, påsken kanske, eller midsommar.

Att vänta och längta efter saker är något som den moderna människan inte gör. Usch så stenålders!

Att få längta efter att äta kräftor är omodernt, det finns ju för sjutton kräftor i frysdisken året om, att vänta och längta efter sommaren och solen är bara för fattiga, de som har råd drar till solen på vintern. Allt ska finnas tillgängligt NU. Och sen gör vi det här också när vi ändå är på gång.

Försök stanna upp.

Andas.

Landa.

Ta sig tid att vara i nuet. Vad det än är. Det kanske är skittråkigt just nu, men ni vet att alla de där dagarna som kom och gick, det är de som är LIVET:)

Carpe diem är inte så fånigt ändå. Men, med tanke på nutidens stressade människor så kan jag förstå hur det har fått ett löjets sken över sig. Fånga dagen? Vafan är´ru inte klok? Varför då, det kommer ju en ny i morgon?

 

Jag ser folk på sociala medier som sitter på en sandstrand med ett azurblått hav framför sig och på allvar planerar nästa resa? Men? Du är ju där NU? Njut av det. Men nej, nästa kick är bakom hörnet. För det är så jag tycker det ser ut. Man söker nya kickar, som en helt vanlig missbrukare. Det duger inte med det man har man måste ha mera.

Att vara nöjd har blivit ett skällsord. Man måste sträva efter något hela tiden. Alltid vara på väg.

Det är inte det minsta konstigt att den psykiska ohälsan ökar, när man inte kan vila i nuet. Inte kan tillåta sig själv att bara vara.

Det finns idag möjlighet att köpa sig tid. Städhjälp, mat hem till dörren, matlådor levererade osv. Säkert bra. Eller? När man är så stressad att man inte hinner städa själv, är det verkligen  bra då?

Nog för att jag tycker det är aptråkigt att städa och mycket väl kan tänka mig städhjälp OM den kommer i form av en jungfru a la Alva i Madicken, för det är inte dammsugningen eller golvtorket som tar tid, det är allt jäkla plockande. Nu misstänker jag dock att det skulle tolkas som nån form av människorov att hålla en husjungfru;)

Jag fattar totalt grejen, så missförstå inte. Om det underlättar och ger folk mera tid att njuta av Nuet så är det ju toppen. Frågan är om det är så? Eller om det bara ger mer tid åt att stressa lite mer med något annat? Vad kom först, hönan eller ägget?

Jag VET att alla har olika liv, vi har alla olika förutsättningar, men något vi på riktigt är skyldiga oss själva är att ta hand om oss. Det enda vi är skyldiga oss själva.

Att ha tråkigt är inte farligt. Barn behöver också ha tråkigt, för ur det föds kreativiteten. Man måste inte boka in hela helgerna med uppstyrda saker för barnen, man kan bara vara.

Sluta ha bråttom. Njut av nuet. Längta efter nästa sak, vad det än är, men ta inte ut det i förskott bara för att det går. Vänta på kräftpremiären:)

Jag skulle önska att alla tog en kvart om dagen för att göra lite mental träning:)

I know, flummigt, men inte egentligen.

Ta en kvart, bestäm i förväg vilken tid och var du ska tillbringa din egen kvart. Någon gång under dagen har du femton minuter. Stressa bara inte in dem;)

Ladda hem någon form av ledarledd avslappning, finns massor på både Youtube, Spotify och var man nu hittar musik, ta en där de går igenom hela kroppen.

Sätt dig, eller lägg dig bekvämt, säg till familjen att hålla sig undan. Återigen, en ynka kvart. Är du ensamstående med barn? Det är jag med:) Då tar man med dem, eller så får de lova att vara lugna, beroende på åldern.

Se till att slappna av i kroppsdel efter kroppsdel. Lugnt och fint.

Det kommer krypa i kroppen och du kommer tycka att det är det mest idiotiska ever;) men kör det här varje dag, samma tid, samma avslappning i en vecka, och bestäm dig för att gå all in. Efter några gånger kommer du känna dig som en ny människa efter de här femton minuterna:)

Jag LOVAR!

Jag kanske ska starta workshops inom det:) Haha:)

.

Nä men hörrni, nu ska jag gå och lägga mig. Det går inte an att vara vaken hela nätterna och sova hela dagarna när skolan börjar. Bäst att vända lite på dygnet innan tisdag och skarpt läge:)

Vi hörs snart!

Natti natti 🙂

Kommentarer

 1. Katarina

  Hej!
  Jag har läst din blogg ett antal år nu, men aldrig kommenterat. Idag fick ditt inlägg mig att hämta barnen tidigare, ta en lugn middag med dem och sedan titta min man djupt i ögonen. Tack för ett inlägg som visar på vad som är viktigt just nu.

 2. tant H

  Enormt underhållande att läsa det Du skriver! Tack för det och speciellt nu när det är klass 3 Varning utfärdad i Västernorrland!
  Fin amaryllis och rätt pris! Skotta vidare….när du är klar och vägen är öppen så kommer Du hit och skottar fram mig ur snödrivan!
  Var rädd om Dig – Du är värdefull!

 3. Move

  Tack för en härlig blogg som jag följt länge😊
  Håller helt med dig!
  Björn Natthiko Lindblad har hittat på ett eget ord som jag tycker beskriver det hela bra: varsevara. Att vara i nuet.
  Lyssna gärna på hans kloka ord i Sommar &vinter i P1 eller Kristin Kaspersens Nyfiken på

 4. Lisa från Skåne

  Tack för bra inlägg alltid roligt att läsa dina. Amaryllis är så hårt drivna idag och i kombination med annan husvärme än förr svåra att få till blomma om, men hyascinterna kan du plantera i trädgården

 5. Carina K Sager

  Apropå snö smocka, i min lokaltidning varnades det för snösnyting(säg det några ggr i följd) 😂 och tack för ett bra inlägg, hög igenkänning på det att man aldrig väntar eller längtar och att vi aldrig låter våra barn göra det heller💕

 6. Agneta

  Hej
  Ja, igenkänning på blomkomplimang.Det får man alltid dra ur familjen ha,ha.
  Jag tycker att det blir lättare att njuta av livet och nuet ju äldre jag blir.Att inte bara jaga lycka.Att leva lite mindful är härligt. Jag har tre barn och tycker att det passar mig så bra.Två pojkar och en tjej.
  Om ni inte skiljt er,tror du att du hade velat ha fler barn? Kram

  1. familjenannorlunda

   Jag hade så gärna velat ha en sista. Jag var inte klar, det fattades en, det var inte två eller tre till utan en. Han hånade mig för min längtan. Verkligen hånade, och sa att jag var sjuk i huvudet och att vi redan hade för många. Sa att våra två yngsta aldrig borde fötts… och så mycket annat. … och sen då? Jo sen skaffade han en till med nån annan. Det sved och det sveket är totalt oförlåtligt för mig.

 7. Rille

  Jag håller med om mycket av det du skrivit i det här inlägget. Många är så desperat kicksökande, det gäller att hela tiden stressa vidare till nästa upplevelse. Jag tycker att det beteendet har blivit extra tydligt nu under pandemin. Många har inte tålamod att vänta på att vaccineringen ska genomföras eller smittspridningen minska, eftersom de inte har behövt vänta på något någonsin.
  Sedan förstärks nog det beteendet av sociala medier, där du hela tiden förväntas uppdatera med något nytt och spännande. ”Jag satt och läste en bra bok hela dagen” eller ”Idag var jag med barnen i pulkabacken” duger inte.

 8. Eva

  Så bra skrivet Carola.
  Hos mig får julpynt och juldukar vara kvar ett tag till, jag har ingen brådska för jag trivs så bra med färgerna och mysigheten =)

 9. Lotta

  Håller med om allt stressande. Vi är en lugnare familj om jag jämför med många andra. Umgås massor med barnen och njuter av småbarnsåren. Vi jobbar ofta om varann när vi båda jobbar, vilket underlättar vardagen enormt. Så den som ska jobba kväll kan lämna senare på förskolan och sen städa och förbereda så att middagen är klar.
  Nu är jag sjukskriven pga graviditet, och snart föräldraledig. Visst blir mindre pengar men också mindre stress för alla. Och ungarna älskar att få vara 6 timmar om dagen ×4 dagar i veckan på förskolan.

  Vi har dock tagit bort julen i en veckas tid, vill pynta fint till 2 årskalas till helgen istället för julen.

  Tack för en bra blogg 🙂

 10. Rille

  Det finns tydligen något som heter ”snökanon”. Då antar jag att ”snösmocka” är lite mildare, det är ju inte så illa att få en smocka som att bli skjuten med kanon? Eller?

 11. Lola/Carola

  Du är bara så helt fantastisk Carola 🙂

  Så himla bra skrivet idag (o alla andra dagar)

  Tack för jättetrevlig morgonläsning dagligen.

  Kramizz/ en annan Carola

 12. Malin

  Jag tål inte lukten av hyacinter, får huvudvärk o täppt näsa. Om jag kommer hem till nån med hyacinter så får de ta ut dem. Förstår inte heller hur man kan behöva hjälp med städning. Ok, visst skulle det ca skönt att leja nån typ en gång på våren o hösten för en grundlig rengöring, typ flyttstäda, verkligen in i minsta vrå. Men det vardagliga, nej det hinner man med. Jag håller efter lite hela tiden. Oj, handfatet behöver torkas av, vips, klart på 3 minuter. Några fläckar på en kökslucka, tjopp, bort. Sen har vi robotdammsugare som går mån-fre när vi inte är hemma. Så golvet är alltid dammsuget. Och det gör också att man måste hålla efter så att golvet inte är fullt av grejer som den kan fastna i.

 13. Ylva

  Kloka ord 🌸
  Även hos mig är julen kvar. Granen är så fin fortfarande och vacker att titta på så jag njuter så länge den är grann 😌
  Livet kommer som du säger inte igen så att om man bara lyckas bromsa ner lite grann så gör det nog alla gott!
  Ha en fin vecka Carola 🌸

  1. G C Hemdal

   Städning etc, har ni hört talas om LSS?! Underbart och det är inte ens mitt hem ju. Post kommer så fort jag fått en hundralapp vilket inte hänt sen andra oktober!!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing