Okategoriserade

Icke-binär

Det är ju vår på riktigt! Medeltemperaturen säger det och har det en gång blivit vår, eller någon annan årstid, så backar man inte. Så oavsett om det blir 20- och tre meter snö är det VÅR!!

Det ska firas!!!

Jag tar en kopp kaffe till:)

.

Jag känner ändå att det lättar lite med den enorma tröttheten. Det är så mkt som beror på ljuset, det inser jag mer och mer. Även en vacker solig vinterdag mår jag bättre. Det är mörkret och kylan som är boven i mitt mående. Vilket får mig att fundera en extra sväng på det här snacket om att flytta till solen. ☀️

Jag skulle kanske må som en prinsessa tolv månader om året då? Leva hela året i stället för att bara överleva.

Det tål att tänkas på helt klart:)

En annan sak jag tydligen borde tänka på enligt en irriterad följare på instagram, är att inkludera mera.

Jag hade skrivit att Patricia var i frisersalongen idag och i morgon mellan 10-17 och gärna ville ha kunder att öva på. Hon praktiserar ju. Barn, dam och herrklippningar. (Hör av er om ni är intresserade!!)

Kommentaren var : Icke-binära då?

Jag är ju lite gammal, och jäkligt fast i de gamla invanda spåren. Jag är tjej ut i fingerspetsarna och vill inte vara något annat. Jag har alltid hängt med killar på samma sätt som med tjejer, jag ser inte ett kön utan en person. På samma vis ser jag inte hudfärg och ras, jag skulle vara ett uselt polisvittne för mitt första intryck är helt andra saker än det. Längd, ålder, sätt att gå😂 till exempel.

Jag ser personen. Det andra är inte viktigt. Däremot är jag inte det minsta intresserad av tjejer när det kommer till romantik. Har aldrig ens snuddat vid tanken på det. Förutom rent praktiskt:) Fatta vad enkelt att leva ihop med en likadan som också vaknar i samma sekund som en unge gnyr, eller som låter toasitsen vara nedfälld 😉

Haha. Men nej, jag är en ren grottmänniska när det kommer till partner. Det ska vara en stor och stark man som kan beskydda en från allt. Instinkt.

Jag kan själv, är fullt kapabel att ta hand om mig själv, så det behövs ju ingen beskyddare, och rent så, det är få män idag som svingar sin knölpåk och ger sig in i närkamp med grizzlybjörnar;)

Vilket är bra för hur skulle det se ut? Men ni fattar. Jag är helt och fullt ut en tjej. Eller kärring om man så vill:)

Jag går inte runt och funderar på könsidentiteter. Varken för egen del eller andras del. Jag bryr mig inte. Det är inte på ett negativt sätt, utan bara att jag tycker det är oviktigt när det kommer till vem jag tycker om som vän. Eller medmänniska.

.

Så här skriver RFSU om Icke-binär:

Är en person som varken känner sig som tjej eller kille, utan till exempel som både och, mitt emellan, som ett annat kön eller inget kön, eller som har en flytande könsidentitet. En del icke-binära vill ändra på kroppen med olika typer av könsbekräftande behandlingar och/eller byta juridiskt kön. Icke-binära är ett samlingsbegrepp, det går att vara icke-binär på många olika sätt.

Lika klart som oklart:)

Rent ärligt så fattar jag mig inte riktigt på det. För jag är ju som sagt väldigt trygg i min egen könsidentitet.

Det känns mer som ett filosofiskt resonemang, just förklaringen ovan. Verkar sjukt jobbigt. Och krångligt. Jag har börjat skriva massa olika scenarion här men det blir just filosofiskt.

Om det hände istf det vad skulle då kunna bli följden av det som inte hände men skulle kunnat hända?

.

Nåväl. Icke-binära personer är också välkomna att klippa sig hos Patricia 🙂

För håret är likadant som hos en man eller en kvinna, vilket ju är vad hon ska lära sig.

Jag hoppas att ingen känner sig kränkt nu, av det jag skrivit, för det är inte min avsikt.

Jag menar tvärtom att alla är lika mycket värda oavsett kön. Eller brist på kön. Eller dubbla kön, eller vad man nu känner sig som. Det sitter inte i könet utan i personligheten🙂

Men, och nu tror jag att jag kommit fram till min slutsats: man kan inte alltid inkludera alla genom att nämna dem vid tillhörighet. Det innebär inte att man inte är medveten om att de finns. Eller att de inte får komma till ex en frisersalong, eller delta i ett evenemang. Det innebär Inte att man exkluderar dem.

Jag har nio barn, jag är alltid exkluderad från ”hela familjen-priser eller erbjudanden”. Alltid. Utan undantag faktiskt.

Handikappade är ofta exkluderade, kanske pga att det enbart finns trappor och ingen hiss, kanske inte finns hörslinga i lokalen, det finns få dövblinda tolkar osv.

Men en icke-binär person kan välja och vraka, om man väljer att se det så. De kan välja herr ELLER damtoaletten allt efter vilket kön de är just då, eller hur lång kön det är 😂

Jag fattar att det kanske inte funkar så, men rent tekniskt skulle det kunna göra det. Vilket det inte kan med andra grupper.

därför tycker jag att det är rätt overkill att bli upprörd över att jag skriver Barn, dam eller herr.

Eller upprörd är fel ord i ärlighetens namn, personen ville göra mig uppmärksamatt vissa personer alltid exkluderas.

Vilket kanske är sant på ett vis, men samtidigt pratas det massor om just könstillhörighet idag. Säger en människa att de är icke-binära så möts de väl (?) av ett ”Aha, ok” och sen är det inget som skiljer dem åt från nån annan.

En rullstolsburen person, eller en utvecklingsförsenad person kräver mer, och exkluderas därför.

Så, för MIG är alla människor lika mycket värda, men jag kommer inte att skriva en lång lista vilka jag inkluderar. Däremot kan jag skriva vilka jag exkluderar om det skulle vara viktigt🙂

Vad tycker ni? Är det solklart med alla ”nya” tillhörigheter, eller är det lite svårt att greppa även för er?

Det vore kul att höra era tankar och kanske erfarenheter:)

Nu måste jag ila!!

Kommentarer

  1. Emma Å

    Jag fattar att det är jobbigt och svårt att inkludera alla i allt jämnt. Såklart! Orka liksom, MEN det finns ju en anledningen till att vissa olika minoriteter behandlas mycket bättre idag än tidigare och det beror ju på att människor orkar ta diskussion, blir öppet arga och kränkta när de inte inkluderas och att man pratar om olikheter och orättvisor. Det är ju de som är ”jobbiga” som driver det framåt. De som orkar bry sig och förklarar gång på gång. (Obs! Jag fattar att det inte går att engagera sig jämnt!)

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Glöm inte de som blir sekundärkränkta … och mest gapar för att höra sin egen röst 🤣
      Menar inte dig, bäst att förtydliga så det inte blir fel.:)

      1. Emma Å

        Det är ju massor med folk som bara vill bli kränkta också, jättejobbigt. De som går igång på att bara klaga på vad som helst liksom. De bidrar bara med tråkig stämning och tyvärr onödigt dåligt samvete ibland.
        (Vill också förtydliga att jag inte ville ge dig kritik eller så, utan bara diskutera lite 😊🌻)

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Eller hur? De människor som letar efter saker att bli kränkta av, både för egen del och åt andras, sekundärkränkta stackare;) De tycker jag uppriktigt synd om. Det kan omöjligen vara roligt att leva i deras skor, så mkt agg som finns där🙈

  2. Maria

    Jag tänker så här, att det inte är några nya tillhörigheter. Dom har alltid funnits ju. Men uppmärksammas helt i sin rätta ordning i modernt samhälle. Dom har exkluderas och gör det fortfarande. Särskilt om man väljer att luta sig bakom en dold fördomsfullshet.
    Nåja. Vi är människor allihop. Vi har friheten att välja och känna efter.
    Det blir konstigt att jämföra med funktionshindrade personer.
    Men jag är ingen expert. Och jag är positiv så länge ingen far illa.

  3. Annika

    Jag lärde mig häromdagen (fyller 55 i år) att det finns något som heter ”asexualitet”.
    Aldrig hört förut, var tvungen att googla.
    Har du hört det? 🙂

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Ja det har jag hört talas om:) Men har svårt att förstå det, på samma sätt som jag har svårt att förstå ungefär alla andra varianter som inte är min 😂 Man är sig själv närmast helt enkelt:) Sen man låtsas att man fattar, det gör många människor, men det krävs nog betydligt mer än så för att riktigt F ö r s t å:)
      Men jag respekterar det, alla får vara som de vill så länge de inte skadar nån annan 👌🏼

  4. Mumintrollet

    När grannens tonåring plötsligt vacklade i sin könsidentitet, så tänkte jag, snälla, vänta lite, du är så ung! Och alldeles riktigt, nu efter ett par år känner hon annorlunda. Kände mig själv som ”ett neutrum” i den åldern, och har aldrig blivit en kvinnlig kvinna, men dock en kvinna… Med all respekt för allas olikheter❤💙

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Omg jag är så långt ifrån en kvinnlig kvinna😂😂 Men jag är kvinna och älskar det:)
      Förstår helt vad du menar med grannens barn, det är inte helt okomplicerat att det finns ett helt smörgåsbord att välja bland och att det nästan kan vara lite fult att känna sig som exakt det man är och vara nöjd med det:)

      1. samps

        känner typ lite samma, så kanske är ”inte så kvinnlig kvinna” jag ska benämna mig som x) dock fortfarande, prrecis som ni, kvinna biologiskt och har inga problem med det, kanske mer att jag (om jag fick välja heeeelt fritt) skulle dra mer åt det maskulina och inte bryr mig så mycket om typ ”kvinnlighet”, skulle aldrig typ raka benen ”för att man ska det som kvinna” tex, men nu ser ju samhällsnormen ut som den gör sååå tjaa… då får jag väl raka benen är det är shortsväder ändå då XD

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Haha kom precis ut ur duschen där jag rakat benen för första gången på ganska länge 😂 Men jag gillar inte den lurviga looken, varken där eller under armarna så det ryker:) Armhålorna typ dagligen medan benen blir då och då:)

  5. Astrid

    Klart vi fattar vad du menar. Jag funderar aldrig på varför någon kallar mig norrlänning fast jag inte bott där på 30 år känner mig hellre aldrig kränkt över det. Isf skulle du ha lagt till det i din frisör inbjudan. Men det går ju inte kan jag tycka. Listan skulle bli lång..
    Man kanske ska börja skriva människa 🤔
    Kram och tack för bra blogg ❤

  6. Em

    Det viktigaste jag lärt mig ”Du behöver inte förstå, du behöver bara respektera personen och förstå att du inte förstår.”.

    1. samps

      helt rimligt ju, håller faktiskt med. sen finns det ju självklart dom som typ aldrig skulle få för sig att ta vissa ord (tex ett visst pronomen) i sin mun och då är det väl bara att inse att den personen kommer aldrig ändra sig, men bara den ser mig för den jag är och inte gör nån skillnad så fine för mig. tror dock jag personligen skulle ha svårt att ha en kompis som typ totalvägrar vissa av ”mina” värderingar” (som tex det här med att okeja hen), är öppet homo/transfob osv (då är jag straight och cis ska ju tilläggas men ser inga som helst problem i vad någon annan är, det är ju deras ensak/val/känsla/identitet)

  7. Malin

    I vår idrottsförening skulle du och alla dina barn (I alla fall de hemmaboende) vara inkluderade i familjemedlemsskap. Där betalar alla familjer samma pris oavsett antal barn, och det priset motsvarar priset av medlemskap för en vuxen och ett barn, 1000 kr för ett år.

  8. Agnethe

    Hen började som ett hitta-på begrepp i 1970-talets kvinnosaksromaner. Där dök det upp till början! Hen betyder höna på engelska. Hur kan någon tro att hen är könsneutralt? 😅 Jag tror inte att någon människa inte har definierat sig som hon eller han. Oavsett lägning eller trans. Så varför hittas det på så mycket trams av personer som tror att dom är moderna eller snälla? Hen? De skrattar i England.

    1. Jenny

      Men oj, jag älskar ordet hen och kan verkligen inte förstå problemet med det. För mig är det självklart att inte säga hon om en ledare eller han om en sjuksköterska när jag pratar generellt, vet jag vilket kön det är då gäller givetvis hon eller han. För mig handlar det om att lyfta blicken och inkludera men framförallt vill jag med det jag säger inte bygga på de stereotyper och omedvetna handlingar som präglar vårt samhälle. Det räcker att läsa statistik för att förstå att tom i vårt land har vi en bit kvar gällande jämställdhet! Jag tror på ordets makt och att vi genom att tala inkluderande faktiskt gör skillnad.

      1. Profilbild
        familjenannorlunda

        Jag använder aldrig hen. Tycker det är så fult🙈 I ditt exempel skulle jag säga ”sjuksköterskan” utan att nämna varken han eller hon. Nu vet jag inte men visst heter det så om alla kön? Förr var iaf en Sjukskötare en lägre befattning vill jag bestämt minnas. Mina manliga kompisar är sjuksköterskor så det är dem jag lutar mig på här 🙂
        Kanske skulle jag välja ”Den vi pratade med” men aldrig hen. Jag undviker att säga han / hon om jag inte vet men med andra ord är hen eftersom det är så gräsligt 😂 Vet inte varför jag tycker så illa om det.

    2. Anna

      Hen är ett umärkt ord tycker jag. I finskan fungerar det alldeles utmärkt. Det finns inget han eller hon, man använder ordet ”hän”.
      Vad olika svenska ord betyder på engelska är väl inte särskilt relevant. Slut, barn, fart – finns säkert fler exempel. Det är ingen som tycker att vi ska sluta använda de orden bara för att de betyder något annat på engelska.

    3. Ingrid

      Agnethe: Alls ord är påhittade begrepp… men begreppet ”hen” diskuterades i språkforskningskretsar redan på 1950-talet..

      Och varför skulle det vara ett problem att ”hen” betyder något annat på ett annan språk?

  9. samps

    nåt som äcklar (ja, äcklar, verkligen) mig är att det ens fortfarande idag pratas om raser och ”coloured race”? till och med i FNs deklarationer ”du ska inte diskrimeras pga ras” i mitt tycke finns det inga raser, människan är EN ART och thats it. en bra video som tar upp just ”vad man är” är Prince Ea på fb där han pratar om labels/kategoriseringar/sätta folk i fack pga det och det, https://www.facebook.com/PrinceEa/posts/10159014374469769

    nä men ärligt, just det här med könstillhörigheter kan ju vara jävligt svårt för det syns ju faktiskt inte på alla att ”jaha den personen är icke-binär” (eller genderfluid, trans, homo, bi… som förvisso är läggningar mer än identiteter (inte alla dock)). klart att vissa icke-binära vill vara lite flytande och kanske (inte alltid medvetet kanske?) se lite ”svårdefinierade” ut men kanske fortfarande bär ett feminint/maskulint namn osv (då är det ju de facto inte mitt fel om jag skulle säga ”hon” till en icke-binär med i mitt tycke ett feminint namn tex). så tjaa, håller med om att det är lite overkill men tror också att dom ”berörda” ofta tänker mer i könsindentitet än könstillhörighet (dvs dom är ju inte *identitetsmässigt* alltid man eller kvinna, och ja jag kan tycka det kan behövas även i svenska en skillnad på ”sex” och ”gender” men det är ju en annan historia) och då (helt rimligt, iofs) känner sig exkluderade när det bara står att ”män och kvinnor” är välkomna till…
    för övrigt skulle jag inte bry mig mindre om könsidentiteter eller läggningar, känner helt att älska vem du vill och var vem/vad du vill men var kanske lite beredd på att det tar tid att lära sig att ”programmera om” och inse att ”just det den här personen vill bli kallad hen och icke-binär” osv, samma med transpersoner som genomgår sin transition osv.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Håller helt med, raser är ute. Människor är vi allihopa och när vi enats om det kanske vi kan släppa alla gamla oförrätter hit och dit. Låta udda vara jämnt. För när är det nog? När har man sonat för gamla synder? En generation räcker uppenbart inte, men två? Tre kanske? Eller aldrig, vilket det lutar åt nu.
      Ja, älska vem du vill, och var snäll mot alla så blir det bra ❤️ Make love not war, håller än 🙂

  10. Lena

    Känner bara samma sak just om människor överlag, kön, hudfärg , ålder eller utseende överlag är för mig helt oviktigt. Det är inget jag ens reflekterar över . Jag tycker om människor helt enkelt, personligheten eller samspel och interaktion är nog det viktigaste för mig. Att man trivs ihop. Har kanske lättare att umgås med män, oftast iallafall , men det har nog också mer med personlighet att göra än könet.
    För mig får andra älska och leva med och kalla sig vad de vill , det är inget jag bekymrar mig över.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Tror jag med, att det har med personligheten att göra. Jag föredrar ofta män för de har roligare saker för sig:) och det är sällan tjafs vilket jag är allergisk mot 🙂

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting