Okategoriserade

Funderar lite?

Jag blir lite konfunderad över er som ifrågasätter på mitt senaste inlägg. Nån sa att jag väl borde veta om ungen skolkar?

Eh nä? Själva grejen med skolk är ju att man gör det för att man inte vill gå dit. Om jag vet om det så frånvaroanmäler jag.🙃

Då är det inte skolk. Men saken är att det allra mesta är sen ankomst, några minuter hit eller dit, och faktiskt även lärare som sätter frånvaro felaktigt. Ja det är fel och jo det rättas oftast till men inte alltid. Varför vet jag inte, men det har säkert sin förklaring. Kanske en sen ankomst som registreras som hel lektion? Vad vet jag.

Men inte fan kommer en unge hem och berättar om sin dag såhär:

”Först hade vi matte, sen so och då kom jag försent tre minuter, sen kemi och då skolkade jag för det är så tråkigt. Sen gympa och då kom hela klassen sent tillbaka till nästa lektion för läraren drog över. Sen lunch, och sen skolkade jag från fysiken. ”

Snarare säger en tonåring på frågan hur dagen varit ”Ok.”

Jag har bra kommunikation med barnen, och med skolorna, men ändå rinner saker mellan stolarna. Som förälder är det svårt att ha full koll på varje minut av deras dag, man ska inte ens ha det tycker jag. De ska få ha viss frihet, under ansvar helst:)

Studiebidraget ryker vid 4% frånvaro. Det är inte mycket att bolla med, och det räcker med några bussar som fastnar i stadstrafiken eller att man har långt att transportera sig mellan två lektioner. Lägg till några timmars ogiltig frånvaro, som, let’s be ärliga här- vi alla har haft. Både som barn och vuxen. Ibland medvetet, ibland omedvetet. Men vi har alla varit med om det. Säger man annat förskönar man sig själv 😆

Jag hatar att vara sen, och gör alltid mitt yttersta för att vara i tid, men ibland skiter det sig, och man blir sen ändå🤷🏼‍♀️Det är livet.

När ett barn blir 18 år försvinner allt inflytande man haft i skolan, och om inte barnet själv säger att det är ok, så får man inte veta ett skit längre. Gällande allt. Frånvaro, dåliga betyg, bra betyg, uppförande, behov av stöd osv. Det är helt galet, men så är det.

.

Studiebidraget kommer från CSN och flerbarnstillägg från Försäkringskassan. De ska kommunicera med varandra. Eftersom barnbidrag och flerbarnstillägg automatiskt delas ut till alla barnfamiljer så är det inte så förbannat enkelt att ha koll på när man aktivt måste agera. Speciellt inte när man, som vid båda de här tillfällena, inte fått någon info från skolan om frånvaron. Det jag inte vet, det är faktiskt helt omöjligt att agera på. Eller hur? 😅

Jag har vid två tillfällen missat det. TVÅ. På 27 år. Det tycker jag kan kategoriseras i facket för otur och inte i slarv.

Jag motsätter mig inte heller att betala tillbaka det. Det är som det är. Det är heller inte månader av indraget studiebidrag utan en, eller två.

Det jag sa, är att FK, som är en statlig myndighet, slarvar. En överenskommelse som är okejad av mig och dem, glöms bort. Det är inte okej någonstans.

Det har jag svårt för att någon kan tycka är i min negativa vågskål? Jag har gjort rätt, de fel. De har slarvat. Jag må ha missat att anmäla att min unges studiebidrag drogs in, men är det verkligen en miss från mitt håll när jag inte får den informationen från skolan? Knappast. Jag tar ändå konsekvensen utan att tjafsa.

Min ekonomi är inte relevant här. Eller att ungen har frånvaro. Det som är viktigt är att vi har en myndighet som slarvar. Är det verkligen ok?

.

Jag har valt att inte prata om ekonomi här. Eller politik, eller sex. Det är fullt medvetet av många anledningar.

Ibland snuddar jag dock vid det när det handlar om andra saker, som nu. Det är ingen invit till att jag ska gå mer ingående på något, utan helt enkelt bara för att det blir så ibland:)

Om jag vill ha en avbetalningsplan så är det ett val jag gör för att det passar mig bäst. Att ifrågasätta det är respektlöst kan jag tycka 🤷🏼‍♀️

Så, det var det.

.

Nu ska jag gå vidare med livet, solen skiner och det blåser iskalla vindar🥶ett riktigt lurigt väder. Ser fint ut inifrån men sen anfaller det när man sticker ut snoken:)

Jag har en gäst idag❤️

En som är högt älskad och som sätter fart på alla, håller ett högt tempo och är lite all over the place:)

Gissa vem??

Kommentarer

  1. samps

    oj bara 4 procent? när jag gick gymnasiet 2010-2013 var det nog kring 20% (eller om det var 20 timmar per månad kanske?) som det först rök? 4% är ju ingenting, några sena ankomster och man är körd o.O

  2. Ellinor Blomqvist

    Herrejösses vilka konstiga människor det finns🙈Alla är tydligen felfria och jag är tacksam att jag inte tillhör dem🤔Kram

  3. Karin

    Nu var det ju visserligen 15-ish år sedan jag gick ur skolan men inte sjutton talade jag om för min mamma att jag ibland skippade lektioner! Vill dock minnas att gränser för skolk var bra mycket högre än 4%? För det blir ju bara drygt 6 timmar på en månad och jag missade betydligt mer än så (typ alla idrottslektioner, haha) men blev aldrig av med studiebidraget. Minns en gång i 3:an på gymnasiet då vi var några klasskompisar som skippade en hel dag och tog båten till Fredrikshamn istället 😉

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag är inte säker på att det fanns nån gräns förr? Iaf inte på min tid, för det gick utmärkt att både skolka utan att föräldrarna fick veta, och bidraget var kvar. Sena ankomster var det gott om , bussarna gick inte så optimalt och jag var trött då med🙈Tror inte att de ens registrerades. Knappt sjukfrånvaron… det var tider det 😂😂

  4. carina

    När min äldsta dotter gick i nian,skolkade hon en vecka från måndag till torsdag, utan att skolan kontaktade oss. På torsdag eftermiddag ringde dom från skolan och berättade,och då höll jag på att gå i taket,för dom viste också var hon hade varit alla dom dagarna,på en annan skola,för det var någon kille som hon var kär i. Men att dom inte kontaktade oss föräldrar förrän hela veckan hade gått,det gick över mitt förstånd.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Hehe, ja, det är ju lite sådär. Intentionerna är såklart att meddela direkt men sen ska de hinna med också… vilket inte är så enkelt. 🤷🏼‍♀️
      Men tonåringar gör som tonåringar vill, och struntar just då i konsekvenserna 😅

  5. Emily

    Jag har bara haft bra erfarenheter av FK, har de dessutom som samarbetspartner i jobbet, och vet hur hårt handläggarna sliter men för ett år sedan var jag med om att en felaktig utbetalning gjordes till mig. Jag var i kontakt med dem direkt och fick efter ett kort tag muntligt besked om att jag inte skulle behöva betala tillbaka (cirka 3500 kronor). Blev därför väldigt besviken när jag ett år senare (för några veckorsedan)fick ett återkrav på beloppet! Givetvis finns inga noteringar om detta, vilket handläggaren såklart borde ha gjort, så det var bara att betala även om det känns surt och jag känner mig lurad.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Hm… vad konstigt att du inte skulle behöva betala tillbaka om den var felaktig? Men, jag håller med, har de en gång sagt det måste de dokumentera det! Det där är väldigt typiskt dem, och något jag råkat ut för många gånger. Man pratar med en som försvinner eller lämnar över till nån annan, och sen är all dokumentation borta🤷🏼‍♀️
      Det är inte ok, inte när det gäller en statlig myndighet.

      1. A

        Jag tror att de flesta inklusive jag som arbetar på Försäkringskassan gör sitt yttersta för att göra ett bra arbete för alla de försäkrade. Sedan finns det såklart alltid förbättringar som behöver göras utifrån feedback man får vilket är bra men det blir så tokigt att spä på ett generellt ”hat” mot Försäkringskassan. Det är helt vanliga individer som arbetar där och där jag är övertygad om att alla medarbetare försöker tillämpa lagstiftningen på ett rättssäkert vis men det är ibland svårt och en utmaning inte minst när det kommer till förmåner som handlar om individuella bedömningar där individen hamnar utanför eller mellan stolarna på ett lagrum. Är man missnöjd behöver man rikta sin kritik politiskt eftersom Försäkringskassan ju är en lagstyrd myndighet. Jag förstår att människor kan ha dåliga erfarenheter där det blivit tokigt eller där medarbetaren kanske gjort ett mänskligt fel eller är rakt av olämplig i sin yrkesroll men då bör man se till sakfrågan och inte understryka hatet mot Försäkringskassan. Vi har ett socialt trygghetsnät vi bör vara oerhört tacksamma för som andra länder saknar. Tycker det är tråkigt när man generaliserar och inte ser människan bakom yrkesrollen där jag och många med mig gör sitt yttersta för att utreda ärenden på bästa vis.

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Ja det finns säkerligen bra folk även där, men det finns väldigt många pappskallar också. Du kan inte tycka att ni gör ett bra jobb, med allt det som skrivs i media och sociala medier? Folk drabbas hårt av era individuella bedömningar till exempel. Det skiljer mellan olika kommuner och personer.
          Jag anser att ni som jobbar på Fk har det yttersta ansvaret att stå upp emot era bestämmande. Ni, som ser. Ni som inte är sjuka och sköra och får era liv sönderslagna.
          Ni som vet att det inte funkar.
          Men, ”ni” skyller liksom på att ni är styrda uppifrån, att era händer är bakbundna. Och därför kommer vi ingenstans.
          Anställda på myndigheter där det inte funkar ska ta det vidare och strida för att det blir bättre. Det är deras skyldighet.
          Vårt sociala trygghetsnät i Sverige HAR varit bra, men idag suger det. Hemlösa pensionärer…? Mentalpatienter som går lösa och begår brott? Barn som far illa, kvinnor som misshandlas av sina män, män som misshandlas av sina kvinnor. Jag säger inte att allt är FK S göra för det är det inte, men att säga att vårt trygghetsnät funkar är inte sant.
          Du gör säkert ditt yttersta, och det är ju tur att det finns vettigt folk också, men alltså, det funkar ju inte som det ska idag. Det är inte personligt mot dig, utan mot hela myndigheten.
          Förlåt men jag har haft så mkt eget strul under åren plus att jag sett så jäkla mkt elände orsakat av dels handläggares inkompetens och dels stelbenta regler som bara är till för att folk inte ska få ersättning. Jag kommer aldrig kunna lita på FK för de bevisar gång på gång att det inte går 🤷🏼‍♀️
          Men inget personligt mot dig, såvida du inte haft mig på ditt bord 😂

          1. A

            Oj! Jag vet inte riktigt hur jag ska besvara ditt svar🙂 Mitt inlägg var inte tänkt som kritik utan ett sätt att förmedla ett vidare perspektiv på saken.

            Det förakt du referar till på sociala medier bottnar i myndighetsbeslut som fallit illa ut för individer utifrån gällande lagstiftning och det är fruktansvärt! Men vi som fattar besluten är inte illasinnade omänskliga och hjärtlösa individer…jag är skyldigt än en gång att följa gällande lag🙂 Föraktet bottnar också i avsaknad att se utifrån samtliga aktörers perspektiv och ett helhetsperspektiv.

            När du skriver att vi har en skyldighet att i relation till våra ”bestämmande” stå upp? Hur menar du då? Att jag i min statstjänstemannaroll ska begå tjänstefel och utreda ärenden utifrån min personliga åsikt? Vart landar vi då? Alla ärenden måste utredas sakligt, opartiskt och enligt lag för att skydda medborgaren och bevara en rättssäkerhet. Som sagt detta är en politisk sakfrågan som du påverkar genom din demokratiska röst. Är du politiskt aktiv för att medverka till att förändra samhället?
            Försäkringskassan är ett utförande organ och inte ett lagstiftande. Det handlar inte om att skylla ifrån sig utan om att följa de lagar, förordningar och föreskrifter som finns.

            Det finns såklart mycket som är väldigt fel och som behöver revideras men det måste ske på rätt instans och gå den rätta vägen. Vi är alla pusselbitar i ett vidare perspektiv där jag i min yrkesroll har vissa skyldigheter och det innefattar inte att stå upp mot ”mina bestämmande” utan att rösta och verka politiskt om jag anser att något i samhället är tokigt.

            Jag tänker jag avrundar här🙂 Jag tog det inte personligt och är inte kränkt 😉 Jag vill inte ta del av någon pajkastning. Min tanke var att nyansera ditt perspektiv men jag förstår nu att det inte går😉 Hoppas det löser sig på bästa vis för dig🙂

          2. Profilbild
            familjenannorlunda

            Jag menade inte att ni som arbetar ska begå tjänstefel, såklart inte. Det ber jag om ursäkt för om det uppfattades så!! Det jag menar är att ni som jobbar och ser hur fel det blir, hur illa det gör individer, ska ta det uppåt. Om inte ni säger till att det inte funkar och kräver förändring så kommer det inte bli någon, för helt uppenbart lyssnar inte politikerna på folket som drabbas. Oavsett parti. Enskilda individer sopas under mattan, och det hänvisas till regler. Men, om ni som ska utföra ordern uppifrån protesterar och säger att det inte funkar, så är det mer kraft bakom. Att rösta för ett annat styre hjälper inte, det är ganska klart efter många års facit.
            Så, det jag menar är att ni som jobbar där, och till stor del får ta folks frustration, ångest och sorg, har ett ansvar att tala om att det inte funkar som tänkt. Hur ska annars styrande kunna utreda?
            Jag är glad att du inte tog det personligt för det var inte menat så:)
            Att det inte funkar är knappast ditt fel, men du (och dina kollegor) har möjligheten på ett annat sätt än drabbade att försöka få till en förändring:)
            Den starka måste hjälpa den svaga helt enkelt.

          3. Maria

            Jag har också jobbat på FK, när det gäller återbetalningsplaner så står det väldigt tydligt på FKs hemsida att om det finns en avbetalningsplan sedan tidigare och ett nytt återkrav blir aktuellt så måste individen själv meddela att denna plan ska gälla även vid nya återkravet.

            Det går inte heller att komma ifrån att FK är en politiskt styrd organisation och lagar och regler skriva på regeringskansliet. Ang att signalera att bestämmelserna är skeva och slår fel, så förs ju dialog med departementet hela tiden, åtminstone på min tid.
            Att man ska förändra och förbättra sjukförsäkringen nu, är väldigt välkommet!!! men sen så är det ju så att det finns alltid 2 sidor av myntet, allt som står i Aftonbladet är inte jämt hela sanningen.

          4. Profilbild
            familjenannorlunda

            Aftonbladet är aldrig min källa. Och jag har ringt och pratat med ansvarig handläggare som tydligt konfirmerade att avbetalningsplanen skulle fortsätta gälla. Det är ju det som är hela irritationsmomentet här 😅Att hon liksom inte kommer ihåg det…

  6. Helahea

    Men Herre Jösses! Jag tar mig för pannan o skakar på huvudet när jag läser vissa kommentarer!! Hur faan kan ni med att skuldbelägga en ensamstående mor för att hennes tonåringar har ”misskött ” skolan???

  7. Anette

    Så här säger skollagen:
    ”När det gäller information om myndiga elevers skolgång finns det i bestämmelser om samverkan med hemmen och om utvecklingssamtalet inget uttryckligt stöd för skolan att kontakta föräldrarna. Skolan kan t.ex. inte på eget initiativ informera föräldrarna till en myndig elev om dennes frånvaro från skolan. Eleven kan dock ge sitt samtycke till att skolan lämnar ut uppgifter till föräldrarna.”

    Ska barnen bo hemma när de är myndiga är det väl åndå rimligt att de ger dig möjlighet att få reda på frånvaro kan jag tycka!

    1. Lena

      Du tror på allvar att barn kommer hem och berättar om sen ankomst, kanske vid flera tillfällen, och vid aktivt skolk?

    2. Profilbild
      familjenannorlunda

      Haha, Karin, skulle inte du aldrig komma tillbaka hit…? Svårt att avvänja dig från ditt guilty pleasure?
      Det finns hjälp att få😘

  8. Lotta

    I min kommun så får man ett sms direkt när ens barn har frånvaro. Räcker med att de kommer 1 minut försent till lektionen. Så här har man stenkoll. Iaf tills de fyller 18. Sen blir det ju fel ibland men det har gått fort att rätta till om man pratar med deras mentor.

    Tror att det är Jack som kommer ☺️

    1. G C Hemdal

      Pengar sex och politik diskuterar du inte??!!??!! Nä för ni skall lära er alla att det är Godemannen/Förvaltaren som bestämmer ALLT detta och mkt mer därtill!! Igår tex gick jag till hårfrisörskan för att ä tligen få färga håret som är till hälften grått gick därifrån med klägg i hela och en skrikande hårfrisörska som sa jag var skyldig henne!! hon tog inga uppgifter till sin Klarna faktura innan hon satte igång och ovanstående gubbe 👿 svarade ju inte i tid och när han väl gjorde det så var det ju blankt nej och inget betalades ut. Jaa de har skolkat ich det var ju svårt när det var två adresser pappan måste ju ryta i också men två var ju att de ville byta gymnasielinje. Men det var ju också 👿 som bollade med pengarna som FK skulle ha. MAN BESTÄMMER INGENTING SJÄLV LEV 🇰🇵!!

      1. Anna

        Om du har en god man och står under förmyndarskap finns säkert en anledning till detta. Men nu har ju inte Carola dessa problem som du har.

        1. G C Hemdal

          God man och förvaltare är tydligen inte samma sak. Nä anledningen var att TH skilde sig och vi skulle få två arv och det fick inte min pojkvän sköta man måste vara gift!! Nä hon har ju en massa andra problem och det är honoch jag som skriver INTE DU!!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting