Okategoriserade

Läkare 🤷🏼‍♀️

Imorse var det Rise and shine lite onödigt tidigt, men Lovelia har en tid hos läkare.

Kan förresten någon förklara för mig varför man tas bort som vårdnadshavare från 1177 när ungarna fyller 13 år?

Helt plötsligt kan man inte sköta deras sjukvårdsärenden utan det förväntas de kunna själva. Fast… i allt annat, viktigt som oviktigt, ska man stå till tjänst tills de blir myndiga. Jag fattar seriöst inte?

Om det är för att de ska kunna gå till typ ungdomsmottagningar och skaffa preventivmedel edyl, så är de ju inte ens byxmyndiga då? Fattar inte? Då skulle ma iaf kunna sätta föräldrasekretess på just det.

Nu kan jag inte ens boka tid för covid test åt dem, och då blir det heller inga test gjorda 🤷🏼‍♀️så enkelt är det. Nu har de inte varit i behov av det förvisso men den dagen kanske kommer.

Iaf, jag är ju inte den som är den utan jag loggade in på mig själv och bad om en tid för henne, och det lyckades 🙂

Hejsvejs sekretess ändå😂

Lovelia har ont i knäna. Antagligen slatter, som stavas lite olika- schlatter till ex. Men jag kör den enklaste varianten.

Hon spelar basket och har haft ont i två år ungefär. Vi har sökt hjälp en gång tidigare och fick komma till en sjukgymnast. Eller flråt fysioterapeut 🤦‍♀️ Inget ont om flashigare uppdateringar av titeln på samma jobb, men nog fan är det lite svårare att fatta allt. Mina kompisar är fortfarande sjukgymnaster i alla fall, och det känns bra 🙂

Nåväl, hon var ung och kändes inte som att hon hade så mkt erfarenhet. Jag hade redan googlat samma saker som hon slog upp på datorn 🙈Först gav hon Lovelia övningar för nåt annat, som hon fick mer ont av, men på återbesöket höll hon ändå med mig i min diagnos. Hittills har jag inte haft fel 😂

Loppan har haft en coach som är mkt duktig på knän och som hjälpt henne med övningar och låtit henne vila vid behov. Coachen nu… hm nja. Jag tror jag ska låta det vara osagt 😆 Övriga föräldrar i laget älskar att han även tränar damlaget, det är lite extra speciellt bra då tydligen, (kallas väl Starstrucked med andra ord 🙈) men jag fattar seriöst inte om de är helt blinda eller bara vägrar inse att de sjabblade bort en sjukt bra coach. För en som skäller mer på tjejerna. En som inte låter den som gått av för att vila de onda knäna/eller andra skador några minuter, komma in igen. Och det handlar inte om matcher utan om rena träningar. Jag har en aning svårt att se hur det kan vara bättre än en coach som gav sitt allt för tjejerna. Men det är tydligen bara jag. Eller så är det Kejsarens nya kläder all over.

Läkaren idag ville hellre ha det till löparknä. Inte slatter. Men då ska man ömma på utsidan av knät, inte fram. Lovelia har inte ont på sidan, utan enbart framtill. Men hon envisades med löparknä och ville ta en runda till med sjukgymnastik.

Alltså nej. Ibland blir jag trött på vården. 🤦‍♀️

Lovelia följde alla sjukgymnastens övningar, till punkt och pricka utan att det blev det minst bättre. Varför göra om samma sak? Varför skulle resultatet bli annorlunda?

Lite protester från mitt håll och nu blir det röntgen och ortopedkonsult. Man måste ju liksom ta nästa steg i utredningen, inte stå på samma ställe och hoppa. Men att det alltid ska krävas att man har lite koll, och att man tjatar och ställer krav? Jag orkar inte det, då hade jag kunnat bli läkare själv liksom.

Mota. Det är något vården är bra på. Mota och trötta ut folk så de ger upp. 🙈

Det är en jäkla tur att jag känner mkt sjukvårdsfolk som är mycket bra. Inom alla kategorier:) så man inte tappar hoppet om att de finns.

Även många läkare 🙂 Men de är inom fel specialité. L

Nu får hon vänta på röntgen och konsulten men det är i alla fall i rullning. Återstår att se om jag diagnosticerat rätt även denna gång 😎 Jag ska också ta ett snack med killarna när vi kollar fotboll nästa gång, de är ju sjukgymnaster hela bunten:)

Loppan fick också ta blodprover, just in case.

Det var en nervös väntan på lab men sen var det ju inga problem. En nål i armvecket, tre rör blod och sen var det klart. Värre att stickas i fingret 😆

Jag själv har usla kärl. Sådär så jag räknar med flera försök för de rullar undan, försvinner helt, eller spricker. Oftast allt på samma gång. Och sen, om de väl träffar, så är det inte alls säkert att det går att tappa ut nåt blod. Armen som ser sämst ut, är bäst, vilket de inte alltid lyssnar på, och då blir det många stick. Jag är inte stickrädd, konstigt nog:) Jag har varit men det försvann nån gång på vägen.

Mina kärl är sönderstuckna och ärriga. Det beror inte på något drogmissbruk utan på att jag legat mkt på sjukhus. Ett antal operationer med sövningar och blodprov kan göra saker med ens blodkärl. Mina åtta graviditeter har ytterligare spätt på sticktillfällena, men under graviditeterna är jag lättstucken, då ökar blodmängden och jag luras att tro att kroppen reparerat sig.

Men så är det inte. Jag vill gärna bli blodgivare men har blivit tillsagd att spara kärlen om att utifall jag behöver dem själv. Låter klokt ändå 😇

.

När hon var klar åkte vi hem och sen skjutsade jag henne till skolan lagom till nästa lektion började. Jag svängde förbi för att få mina fransar fixade hos Dau och samtidigt få en pratstund.

Idag behövde jag lite samtalsterapi och att samtidigt få bli ompysslad är ju det bästa av två världar. Hon har alltid bara en kund i salongen, man möter ingen på väg varken ut eller in, det är munskydd på och väldigt säkert.

Kolla vad jag har hemma!!

En ståtlig kungsängslilja på en plats där jag definitivt inte planterat någon och heller aldrig sett någon förr. Det kan iofs bero på att det stod en buske här förut;)

Vår landskapsblomma 👌🏼

Syrran kunde inte träna idag, så jag messade Jimpa och frågade om han ville ha sällskap. Han brukar köra på måndagar vid tre, och det är alltid roligare att inte vara ensam. Jag skulle tränat på förmiddagen men bokade av när jag insåg att det skulle bli tajt. Orkar inte stressa.🙈😆

Så jag mötte upp honom där och så körde vi ett pass med gummiband. Jag valde såklart de tuffaste banden med mest motstånd och det är jobbigare än man kan tro. 😂

Det låter ju lite mesigt, träna med gummiband, men testa – det är kul och effektivt. Man kommer åt muskler man annars missar. På gott och ont. Speciellt ont i morgon / övermorgon 😂

I morgon ska jag köra HIT, det blir … kul:) Jag har fortfarande ont i axeln så jag modifierar, vilket gör att det blir lite lättare men då hetsas det om högre tempo så det jämnar ut sig:)

Jag håller på att läsa kursarnas texter. Det är runt 55 sidor och vi är fem stycken så det tar tid. Tur att alla är bra 🙂

På torsdag är det opponering och seminarie och det ser jag fram emot:)

Och nu ser jag fram emot att krypa till kojs!

Vi hörs i morgon 😘😘

Natti natti

Kommentarer

  1. Anna - Lena

    Boka provtagning funkar fint att göra åt barn under 18 år. Däremot kan man inte se provsvaret där utan behöver ringa in och få det. Har bokat prov flera gånger åt min 14- åring.

  2. Lena

    Nu ska vi se här. Övernördig som alltid när det gäller fysioterapi, biomekanik och ortopedi 😜

    Mb Osgood-Schlatter (döpt efter herrar Osgood och Schlatter, såklart manliga läkare, som typ allt annat) är förvisso vanlig MEN kan även förväxlas med både tex problem med Hoffas fatpad (en gosig liten fettkudde som kan ge otroligt med trassel) som också sitter på framsidan av knät strax nedom knäskålen och hopparknä (samma sena som påverkas vid MB Schlatter, men hopparknä eller patellartendinopati sitter i själva senan och MB Schlatter sitter i infästningen mot smalbenet). Smärta på framsidan av knät kan även bero på ojämnheter mellan trochlean , dvs nedre delen av lårbenet, och knäskålen, och kallas för PFSS, patello femuralt smärtsyndrom. Finns även andra orsaker till främre knäsmärta, men dessa är vanligast. Att komma fram till vad som är vad kräver att man matchar undersökningsfynd med anamnesen, ställer frågor som när smärtan uppkommer, om smärtan är värst uppför/nedför trappor/backe, smärta i sittande, mer smärta i heels vs gympaskor (och om smärta i heels, jämför smärta i stilettklackar mot kilklack) när under träningen smärtan uppkommer etc.

    Som ändå hyfsat välutbildad sjukgymnast (dubbelmagister i idrottsmedicin och fysioterapi) blir jag beklämd när man 1) inte kan ställa en klar diagnos på ett knä som ändå har hyfsat enkel biomekanik, ffa jämfört med tex en axel, och 2) om man (som det verkar) ger ett standardprogram utan att följa upp. Blir patienten inte markant bättre är man fel ute och måste göra om och göra rätt. Täta uppföljningar och justeringar av träningsprogram anser jag vara en självklarhet, ffa på en växande idrottande individ.

    Kan även passa på att nämna som info, att idag är det inte alls en självklarhet att operera trasiga korsband, utan man provar i princip alltid (så länge det inte är pengar inblandade) att under minst tre månader aktivt träna upp övrig struktur kring knät innan man går in och joxar intraartikulärt (dvs inuti leden, där korsband sitter).

    Finns några riktigt vassa sjukgymnaster i Uppsala, både på den privata sidan och i den offentliga primärvården, som vet vad de pysslar med när det gäller knärehabilitering, så att få ordning på ett knä utan skalpellglada ortopeder borde inte vara svårt om man bara kommer till rätt person (och nej, den här genomnördiga fysion är inte alls bitter idag efter att ha jobbat över två h för att få tag i en ortoped som ”glömde” skriva ut nödvändig och dessutom utlovad smärtlindring till en patient som skadade sig rejält för över en vecka sedan… 😉)

    Så, sammanfattningsvis: mer korrekta diagnosen med påföljande vettig, individanpassad rehab före strålning och knivgalna ortopeder😉. Tack för mig!

  3. Ulrica

    Gällande schlatter funkade det för oss att tejpa med kinesiologitejp. Kolla youtube, välj en enkel tejpning med en tejpning över knäskål och en precis över PM (punktum maximum). Det verkar va samma tejpning för schlatter och jumpers knee, funkade bra för oss, kinesiologitejp finns på Apotea.

  4. Petra

    Egenprovtagning av Corona när man bokar via 1177 går att boka åt sina barn under 18, gjorde det senast idag. Man loggar in med sitt personnr sen när man ska välja vilken man ska boka test åt kan man välja åt barn under 18, väldigt enkelt!
    Däremot så måste dom logga in själv för att se svar eller ringa för att kolla!

    Sen så kan man faktiskt vilja gå till ungdomsmottagningen även om man inte är byxmyndig, kan ju faktiskt vara dom som tycker det är jobbigt att ta upp med ens föräldrar att man vill tex ha p-piller/minipiller, det hjälper ju även för att få regelbunden mens och för vissa mindre blödningar och mensvärk.

    Det finns en massa anledningar, och man kan i alla fall här fortfarande ringa Hc eller dit man vill för att boka tid till sina barn.

  5. Sofie

    Jag gick i ett halvår och hade ont i knät efter en liten olycka på skolidrotten för många år sen. Skulle träna med sjukgymnast men det blev inte bättre, det vek sig ofta så jag höll på att ramla. Sen en dag så ”knäcktes” knät och det kunde varken böjas eller sträckas. Fruktansvärt ont gjorde det. Då fick jag röntgas och man såg att främre korsbandet var av och meniskskada….Sen blev det operation.
    Opererat det knät 4 ggr då det inte blev riktigt bra. Eftersom jag hade så mycket problem med det så överbelastades andra knät så det blev samma skada där sen, så sammanlagt 5 operationer. 😆

    Sjukgymnastik och knäskydd i all ära men är det fel inuti så måste det ju lagas! Slatter har jag ingen erfarenhet av alls men det borde man väl kunna åtgärda med titthålsoperation? 🤔 Gäller att vara på som en iller på vården, annars händer ingenting av min erfarenhet…

    Hoppas din dotter får ordning på knäna snart, vet hur ont och jobbigt det är. 😐

  6. Anna

    Hej vilket elände hon går igenom vet av egen erfarenhet. Mitt elände startade när jag var ca 12 och höll på tills jag lackade ur på dig runt 15år. Detta var på 80talet. Jag fick inte göra så inte si. Cykla och simma var okej. Fick rediga knäskydd till slut av ortopeden. Och började spela fotboll totalt galet. Men detta stärkte mina knän så att problemen avtog. Fick aldrig någon förklaring på felandet. Men någon gång på nittiotalet så träffade jag en läkare. Som förklarade att många tjejer i den åldern som jag var i när problemen började. Oftast växer lite för snabbt så knäna inte hänger med. Det sitter nämligen växthormonskapslar i knäna. Finns inte mycket att göra än stärka och fortsätta träna. Men ge dig inte bra med en ortoped koll.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Det är en sena som inte hänger med när de växer. Jättevanligt så jag blir så fundersam på varför läkaren ska ha en annan diagnos, som det inte ens finns tecken på.
      Det går att operera i värsta fall vilket jag ändå ser som en sista utväg men hon måste utredas klart.
      Förr hade man ingen koll, som med så mkt annat😎Vet att många hade problem på min tid med, det är som sagt väldigt vanligt bland sportande växande unga.
      Skönt att ditt onda försvann 🙂

  7. Ewi

    Det blir ännu dummare, sen får man inte hämta ut deras mediciner när de är över 13 heller, som man ändå ska ha ansvar för. Enda jag vet är att skaffa FrejaID åt dem, då kan de i alla fall logga in på 1177.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Vem kom ens på den här idiotiska idén?? Då kan de ju få rösta också? Och gå på bolaget? Om de ändå ska sköta sin medicinska hälsa själv, vad kan vara viktigare än det?

    2. Marie

      Men det är jättelätt att ge fullmakt åt förälder att hämta på apotek. Två knapptryck bort.

      1177 tycker jag inte är så svårt heller. Bara be barnet godkänna min inloggning på sin bank-id. Och om jag vet att jag måste boka ett läkarbesök så får tonåringen låta mobilen ligga hemma så att jag kan boka.

        1. Marie

          Men varför har man inte någon inloggning till 1177? Det är ju bara bank-id?!
          Till och med min 105-åriga farmor fixar det utan problem!

    3. Ulrica

      Att man inte får hämta ut mediciner till sina barn över 13 år till 15 är lögn, det har jag gjort flera gånger. Anledningen till att journalen är spärrad mellan 13-15 år är för att man kommit fram till att många ungdomar inte vågar ta kontakt med sjukvården för att föräldrarna kan söka information via 1177. Vi utgår alltid från att målsman vill det bästa gällande barnen men många styr sina barn på ett osunt sätt. Det kan gälla p-piller, STD, misshandel, missbruk mm. Det är 2 år då man får ringa istället, det kan inte va skitjobbigt om det ”räddar” några från dessa missförhållande.

      1. Sofi

        Mediciner har jag hämtat ut flera gånger. Det är bara att visa sitt eget körkort. Jag gick på banken och skaffade ett riktigt bank id åt min 15-åring. Så nu kan hon logga in själv på 1177 och boka tid.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting