Okategoriserade

Sluta röka igen:)

Reklam för Pfizer

.

Jag berättade ju för ett tag sen om mitt förflutna som rökare. Något som för evigt kommer att stanna i det förflutna, för jag känner idag ingen lust alls efter att röka. Tvärtom.

Jag skulle dock ljuga om jag sa att jag är helt oberörd av rök idag, för det är jag inte. Allra oftast luktar det apa, och jag backar ett extra steg från kompisarna som blossar:)

Men ibland, speciellt i samband med alkohol, så kan det dofta gott. Ni vet, vissa saker hör ihop som handen i handsken, och just alkohol och cigg är ju en sån kombo. De gånger jag feströkte var det ALLTID i kombination med alkohol. Det var knappast som att jag kände ett sug efter att blossa en helt vanlig skruttig tisdag i november bara för att. Nix.

Idag finns det hjälp att få för den typen av situationer – appen Alex är en typ av AI-baserad ”sluta röka-coach” som kan hjälpa till att hantera suger efter cigg i situationer där man vet att det kan vara svårt att stå emot, som när du är ute på fest till exempel.

Faktiskt än idag, 28 år efter att jag slutade, så kan de här situationerna ibland toucha triggerpunkterna. Inte så att jag kastar mig över närmsta cigarettpaket, men jag kan känna en längtan tillbaka till dåtiden…Det är inte klokt, och jag tror inte att det någonsin ger sig helt. Min räddning här är att jag insåg snabbt att jag blev äckelbakis;)

.

Här får ni lite tråkiga men dessvärre sanna fakta om rökning:

  • 2020 rökte 7% av svenska befolkningen. Det låter inte så mycket, men betänk att det är ungefär en miljon människor. En miljon, alltså.
  • Att sluta röka kan vara svårt. Tre av fyra rökare vill sluta, men alltför få lyckas.
  • Endast 4-7%, klarar av att sluta röka på lång sikt utan hjälp. Det innebär att ca: 95% dessvärre inte lyckas.
  • Varannan rökare dör i förtid, och i snitt förkortar rökning livet med tio år.
  • I Sverige så insjuknar varje år ungefär 100000 personer i rökningsrelaterade sjukdomar, som förmaksflimmer,diabetes och KOL.

Det finns massor av fakta om att rökning är dåligt. Ingen går runt idag och tror att det är bra. Det är inte bra för någonting alls.

Men nu till roligare fakta!

  • Det är aldrig försent att sluta med nikotin.
  • Tar man hjälp av vården så fyrdubblas chanserna till att man blir, och förblir rökfri:D
  • Motivation och stöd från omgivningen ses idag som de främst framgångsfaktorerna för att kunna sluta.
  • Redan inom en timme efter att ha slutat röka så är puls och blodtryck normaliserade, och inom några veckor så är cirkulationen, lungfunktionen och sårläkningen förbättrade.

 

Hälsofördelarna är alltså stora ♥ Man har bara ett liv, och det är klokt att ta hand om sig.

 

Mina egna hälsofördelar var ju först och främst att jag, som ju slutade röka när jag blev gravid med mitt första barn, visste att mitt barn i magen inte utsattes för skadliga ämnen.

.

Jag var ung när jag slutade röka, bara 23 år, men jag hade många rykande år bakom mig. Först med passiv rökning i ett hem där det röktes, sen som rökare själv.

Att sluta är det bästa jag gjort för min hälsa någonsin:)

.

Om du vill sluta röka, eller är nära någon som vill, så finns det bra hjälp att få. Ta den. För siffrorna ljuger inte, risken att inte lyckas sluta är större om du försöker på egen hand.

Ett misslyckande sätter sig i huvudet, och gör att det nästa gång bli ännu lite tuffare, rent mentalt. Det finns ingen anledning att utsätta sig för det:) Man ska vara snäll mot sig själv, inte minst när det gäller en sån här sak, som är kämpig. Jag tycker att man ska ge sig själv de bästa förutsättningarna som finns:)

 

Jag samarbetar här med Pfizer för att sprida informationen att det finns hjälp att få, och att du även kan testa om/hur rökberoende du är. Det kan du göra HÄR

 

Kommentarer

  1. Sofia

    Bör tillägga (fast ingen rökare bryr sig) att bor man granne med en rökare i lägenhet så är det jättetrist att sitta ut för det luktar rök samt sticker i halsen så man hostar. Många tror säkert att man vrål hostar bara för att retas men det går inte att stå i mot. Röken kommer t.o.m. in i min lägenhet när jag har fönster/ventiler öppna. Tyvärr är jag omringad av rökare och det ska verkligen rökas jämnt och ständigt. Sen hör man dag och natt hur personen hostar så man tror denne ska spy. Då undrar jag varför man fortsätta röka?!
    Tack för en bra blogg!
    Sofia

  2. Jenny

    Bra samarbete 👍👏
    Jag var en av de som lyckades sluta på egen hand och det är jag så otroligt glad över 😊
    Kram och tack för bästa bloggen ❤️

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting