Okategoriserade

Jag vill påminna er:)

Reklam för Pfizer

.

Det finns vissa samarbeten som mitt hjärta klappar lite extra för, och det gäller i allra högsta grad det jag gör med Pfizer om rökavvänjning.

Att jag är så glad över det här är för att av egen erfarenhet, så vet jag att när man håller på med något man borde sluta med – så tar det tid. Det tar tid att komma så långt i sin process att man är villig att göra det jobb som krävs. Det är lite som en trappa.

Först vill man ju överhuvudtaget inte sluta, varför då? Man började ju precis och har allt under kontroll, jag kan sluta vilken dag som helst.

Sen, blir cigaretterna en vän, kanske en livlina. Att få gå ut och ta den där ciggen kanske är det enda som får en igenom dagen. Det kanske är den enda break man får och man vill ha den. Man vill fortfarande inte sluta.

Sen kryper det på, man vet att man inte borde, man kanske börjar känna av negativa ”bieffekter” som taskigt flås, sämre smak/lukt, slemmiga luftrör och hosta edyl. Kanske börjar ens barn be att man ska sluta röka. Det dåliga samvetet är ständigt närvarande i varenda cigarett.

Man börjar fundera på att sluta. Då kanske man blir rädd för att misslyckas? Rädd för att må dåligt, bli arg, gå upp/ner i vikt, tappa sin möjlighet till ensamtid och vila, osv. Man kanske inte vågar för man är rädd för att behöva erkänna, för andra och sig själv, att man inte kan.

Här kan man tänka på att nikotin är starkt beroendeframkallande, faktiskt anses tillvänjningen vara snabbare än för kokain och heroin. Ja, du läste rätt! Så att det är svårt att övervinna det beroendet är inte så konstigt, och man behöver inte klandra sin ”dåliga karaktär”. Det är svårt. Men inte alls omöjligt!

Har man nu kommit fram till att man faktiskt skulle vilja sluta röka så har man kommit en väldigt lång bit på väg. Jag tycker nog att man kan få en rejäl high five redan nu:D

Nu börjar det svåra, det hälsosamma valet man får göra gång på gång, dag efter dag, timme efter timme – att välja att avstå från att röka. Här är det bästa man kan göra att ta hjälpAv omgivningen och vården.

Att berätta för folk att man ska sluta röka och be dem om hjälp gör, förhoppningvis, att deras stöd kickar in när man själv vacklar:)

Det finns olika sätt att få hjälp, till exempel kan man använda sig av en digital sluta röka-coach:) En app som genererar en personlig plan som är baserad på KBT, där man kan upptäcka vad som triggar igång ens röksug, och även hitta verktyg för att lära sig hantera det. På köpet får man statistik, som ju jag gillar:) hur många rökfria dagar har man, hur mycket pengar har man sparat osv.

Kostnadsfritt så klart.

 

Jag har testat den, och tycker den verkar som ett bra verktyg.

Att få stöd med sin rökavvänjning fyrdubblar chanserna att bli, och förbli, rökfri. Detta enligt National Health Services i Storbritannien.

Tre av fyra rökare vill sluta, men studier visar att så lite som 4-7% är rökfria på lång sikt utan hjälp. Det är ju onödigt att utsätta sig för ett misslyckande som kanske kunnat undvikas, när det finns hjälp. Bara ett klick bort dessutom 🙂

Här kan du läsa mer om råd och stöd i rökavvänjning.

Om man inte röker, men har en närstående eller vän som vill sluta, så kan man också ha nytta av att läsa, så att man kan stötta så bra som möjligt. Man kan med fördel se det som ett teamwork 🙂

.

Jag funkar väldigt mycket så, och det här får jag jobba mentalt med hela tiden, att om jag misslyckats med vad det än är, så förutsätter jag att resultatet blir samma nästa gång.

Vad händer då? Jo jag har tagit ut förlusten i förskott utan att egentligen ge det en chans.

Det här gäller i allt i livet, om jag exempelvis misslyckats med att lyfta en viss vikt på gymmet, så blir det ett stor mentalt hinder att överkomma nästa gång. Det handlar ju mer om dagsform än något annat, men hjärnan kan vara taskig. ”Varför skulle du klara det den här gången tror du?”

På gymmet kan pepp och stöd från kompisarna vara helt avgörande för att få upp vikten. Och tvärtom, om de säger att det där klarar du aldrig, då sitter vikten fastlimmad i golvet.

Det är ju såklart samma sak när man försöker sluta röka, för varje misslyckande så får man, förutom allt det jobbiga i att avvänja kroppen från nikotin, en mental barriär. Har man folk runt sig som stöttar och peppar i stället för att bjuda på cigaretter så tuffar det lättare på i rätt riktning:)

 

Pfizer har bra information om rökavvänjning här, ta en stund och läs det.

Vare sig du röker eller ej så kan du ha nytta av det:)

 

Fakta om rökning i Sverige:

  • 2020 rökte 7% av befolkningen dagligen. Det är nästan 1 miljon människor.
  • 3 av 4 rökare vill sluta, men allt för få lyckas.
  • I Sverige insjuknar ca 100.000 människor om året i rökningsrelaterade sjukdomar, som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabets, sjukdomar i andningsorganen ex. KOL.
  • I Sverige får 6800 personer cancer till följd av rökning

MEN…

    Det är ALDRIG försent att sluta röka!! Enligt Vårdguide är puls och blodtryck normaliserade inom en timme och efter några veckor är cirkulationen, lungfunktionen och sårläkningen förbättrade 🙂

Du kan kontakta din vårdcentral eller få hjälp av tex den digitala vårdgivaren Medicheck. Där får du hjälp av en specialistläkare som berättar om de behandlingar som finns och vilket stöd du kan få.

 

 

Kommentarer

  1. Malin

    Jag är så glad att jag inte har några rökare i min bekantskapskrets. Behöver aldrig be någon gå låååångt bort, dvs av från min tomt, för att röka. Det har rökts EN gång på vår tomt o det var på inflyttningsfesten för 10 år sedan. Jag tål inte rök, blir täppt i näsan bara av att någon på långt håll röker. Skulle aldrig kunna bo i lägenhet, eller hus heller för den delen, med rökande granne. Jobbar som målare, så är ju ofta hemma hos folk, och det händer ju att man vill öppna fönstret för att få lite luftgenomströmning och torkning. Men har hänt att grannar sitter ute på balkongen o röker, vidrigt.
    Fattar inte hur vi stod ut förr när det röktes både här o där. Nu är det ju tack o lov väldigt få som röker. Men desto mer märks ju puckona som gör det.

  2. samps

    7% av sveriges befolkning lär väl dock vara knappa miljonen, inte miljarden? 😀 vi är ju 10ish mille här… 😀

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting