Okategoriserade

Online-hjälp:)

Reklam för Pfizer

.

Det viktigaste vi har i livet är vår hälsa.

Det är som det gamla talesättet säger: Den som är frisk har tusen önskningar, den som är sjuk har bara en.

Hälsa är enkelt att ignorera så länge man har den, men den dag som den vacklar så blir man väldigt medveten om den. På gott och ont, kanske.

Jag har absolut tagit min hälsa för given, men med åren så inser man att den inte alls är något självklart, tvärtom så kan man behöva jobba på den. Att ta hand om sig själv är väl investerad tid:)

Att sluta röka är en av de bästa saker man kan göra för sin hälsa, nu, i morgon och för all framtid.

Äta, träna, sova och sånt där är också viktigt, såklart:)

Pfizer har bra information om rökavvänjning, råd och stöd HÄR

Där finns den  A.I-baserade digitala sluta röka-coachen Alex:) och  Sluta röka plan med dag för dag som sträcker sig ända från de viktiga förberedelserna och som sen guidar dig igenom dag för dag, vecka, månad och ända till framtiden, och även tar upp återfall och hur man hanterar det.

Jag har kollat på Alex, en app, för att veta vad jag pratar om, och jag är övertygad om att den är ett bra redskap. Jag har ju varit rökfri i 28 år, men det gick inte att skriva in, men rent krasst behöver man heller inte räkna dagarna efter så många år. Men jag minns väl hur jag räknade dagar i början, och statistik är alltid kul:)

Lite allmänt pepp också om hur mkt pengar man sparat… och jag önskar ju lite att jag lagt undan det jag förr blossade upp. Det hade varit kul. Det finns många bra redskap, som att lära sig känna igen och hantera triggersituationer till exempel.

Heja Alex helt enkelt:)

Den finns att ladda ner, kostnadsfritt, där appar finns

På hemsidan finns också  råd till anhöriga om hur de kan stötta, tips på hur man ersätter den tillfredsställelsen man får av att röka, och även tips på hur man får bort röklukt inomhus, och mer än så.

Det är läsvärt, för både dig som vill sluta och dig som vill stötta någon som vill sluta:)

.

Att sluta röka kan vara väldigt olika. För en del går det nästan oförskämt lätt, och andra kämpar och misslyckas gång på gång. Men ett misslyckande eller två, eller fler, innebär inte att det är hopplöst. Alla kan. Det ÄR svårt, men inte alls omöjligt.

Jag hade världens bästa motivation ju, jag var gravid. För MIG var det den optimala anledningen, och också det som gjorde att jag inte föll tillbaka. För någon annan är det något helt annat.

Enligt National Health Services i Storbritannien så fyrdubblar man sina chanser att lyckas sluta röka om man tar hjälp av vården.

Det kan röra sig om exempelvis KBT för vanans makt är svår att bryta. Ett rökberoende är dubbelt, dels handlar det om beroendet av nikotin, men lika mycket om att bryta vanan där man brukar röka. Kanske varje gång man kliver utanför ytterdörren, eller efter att man ätit, till kaffet, när man pratar i telefon eller lagar mat.

Nu för tiden kan man söka hjälp online. Jag själv kan strunta i saker, eller skjuta upp dem, enbart för att jag måste ta kontakt i flera steg och sen vänta för att få komma dit. Jag vet, det är inte bra, men jag vet också att jag inte är ensam.

Så därför passar allt som är online mig mycket bättre:)

 

Många bäckar små kan vara det som gör att man klarar av att sluta röka just den här gången:) Börja med att kontakta din vårdcentral eller ta hjälp av exempelvis den digitala vårdgivaren Medicheck. Där kan du få hjälp av specialistläkare som berättar om de behandlingar som finns och vilket stöd du kan få.

Ett första viktigt steg för att lyckas sluta röka !

Ni hittar mer info Här

 

Kommentarer

  1. Maja

    Tack för tipset, verkligen dags för mig att sluta röka så laddade ner appen o börjat jobba med den. Den 4/7 ska jag bli rökfri💪🏾💪🏾

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting