Okategoriserade

Nu börjas det;) Folk har för bråttom!

Jag satt och scrollade på Instagram idag och folk är helt galna, allt som andas det minsta jul måste bort NU! Som att julen ens är slut, om man nu ska vara sån så hör ju trettondagsafton dit med. Men folk klagar och tycker att de haft julen framme alldeles för länge. Jag fattar inte, för det är samma människor som säger sig älska julen och allt som hör därtill…? Men bara till och med annandagen alltså. Märklish.

Folk har för jävla bråttom! Om de kunde landa lite, vara i nuet i stället för att hela tiden vara på väg på nästa grej och nästa och nästa. Shit. Livet är det som pågår här och nu. ”Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet”, stod det längst ner i min almanacka jag hade för länge sen. Ett ordspråk/citat varje dag, och det där har satt sig:) Vem som sa det vet jag inte, och det är inte så noga, orden är lika kloka ändå. Men allvarligt nu, folk ägnar så lång tid åt att förbereda saker, som julen, och sen när de kommit fram till ett magiskt datum så är allt värdelöst, och ska bort. Orka. Njut för fan! Själv satte jag precis i nya ljus i min för denna jul nya ljusstake:)

Jag känner att jag blir stressad av folk som ska bort med julen. Och det gillar jag inte. Förr plockade inte en enda en bort saker före tjugondagKnut, och det var inte det minsta panik över det. Ingen hade heller speciellt mycket kvar efter det datumet, det fanns tydliga gränser. Eller riktlinjer. Man satte upp stjärnor och ljusstakar till första advent, och tomtar och gran några dagar innan jul och så bort med allt tjugondagKnut. Nu gör alla som de vill, och helst ska man vara först. Både med att ta fram och ta undan. Bråttom bråttom. Till vad kan man undra? Och varför, när det allmänna tillståndet hos så många är att känna stress? Ta det lugnt, njut av det du skapat och carpe fucking diem. Men just det har ju blivit ett hån, något man garvar åt, fånga dagen, vem gör det ens??? Va? Man ska ha snabba puckar, fara mellan alla aktiviteter man har fyllt dagarna med och helst inte riktigt hinna med, då jäklar är man bra! Det är fint att vara stressad, har ni insett det?

Tvärtom är det latmaskvarning på den som inte stressar, som kanske stannar hemma och sover middag i stället för en padelmatch på lunchen. Som tar hand om sig och inser det viktiga i återhämtning och lugn och ro.

Måste ta upp det här sättet man kollar serier på också! Herregud🙈 Folk sträcktittar, kan ligga och glo på en serie en hel helg för att bli av med den….? Vafan? Antingen kollar man, och reflekterar en aning över vad man ser, eller så kan man skita i det. Att klämma tio avsnitt på raken är fan sjukt. Vem orkar? Eller jo, de allra flesta verkar göra det, men jag trycker det är stört. Jag får kryp i kroppen efter två avsnitt på raken, och kan på sin höjd se tre, max max max fyra. Inte ens när jag opererade foten och låg på soffan och hade ont glodde jag på serier i sträck. Men, folk gör det. Och sen är de skitstolta! ”Ja men nu har vi äntligen betat av alla säsonger av Game of thrones!” ”Ok…men sista säsongen släpptes igår….?” ”Ja jag vet, vi hade inte tid förrän sent i går kväll, men nu har vi kollat på de tio avsnitten, skönt att ha det gjort! Har du nåt bra förslag på serie vi kan kolla på nu förresten??”

Stress. Jag lovar, det är ren och skär stress även om man upplever det som något positivt. Även positiv stress kan vara negativt, och att ägna en hel jäkla helg och att ligga i soffan och glo på en serie för att man vill bli av med den, är ett beteende som garanterat är stressfyllt. Jag har inte ens tid… Och undrar hur folk har det helt plötsligt, de som annars har kalendrarna fulltecknade, allra helst helgerna då det ska ägnas åt barnens aktiviteter, gärna flera per unge? Jo, men se då går man upp lite tidigare för att hinna med…. Tjena. Eller så sover man, tar en välförtjänt sovmorgon på sin lediga dag. Men då hinner man inte sträckolla serier?? Nä, just det. Tagga ner för fan. En sak i taget.

Så undrar folk varför den psykiska ohälsan ökar? Det är inte det minsta konstigt, när man inte tar det lugnt på riktigt utan konstant stressar över saker man måste göra. Som man inte alls MÅSTE göra, utan bara tror att man måste göra. Newsflash – ingen bryr sig om vad du gör, alla har fullt upp med sig själva. Och att ta ner julen innan den rent kalendermässigt är slut🤦‍♀️

Gud jag tror jag måste starta upp min vilande Hälsocoach-karriär för jag är så förbannat klok:)

Nu ska jag göra något helt annat, med mina julsaker kvar ska jag nu läsa igenom ett antal artiklar, som jag sen ska fundera runt. Är de essäer, eller inte? Varför/Varför inte? Och så ska jag skriva massa ord om det:) Och sen, ska jag se ETT avsnitt av Witcher:) Det sista, kanske är det näst sista jag vet inte så noga, och då kan det hända att jag ser båda de två sista:) Men, då är det ju slut sen, och det är inte så kul, så kanske sparar jag sista ett tag 🙂

Vi hörs snart igen !

Kommentarer

 1. Mona

  Åh var glad jag blir av att läsa detta! Precis så är det. Varför ens plocka fram julsaker liksom, när dom ska bort direkt??
  Jag blir också stressad av att höra folk rasera allt på juldagen. Hos mej står julen tryggt till ca tjugonde knut 🙂

 2. Sofia

  Du satte precis ord på mina tankar. Så bra skrivet 👏🏻👏🏻👏🏻
  Stör mig orimligt mycket på alla ”bråttommänniskor”. Verkar som att planering och se fram emot är det viktiga. När det väl blir dags vill de få det överstökat så snabbt som möjligt så att de kan gå vidare med nästa grej som ska planeras. Visst, fira jul en dag om ni vill (ovärt-det är ju tiden efter julafton som är mysigast 😉), men skriv inte att julen är ÖVER så länge det faktamässigt fortfarande är jul.

 3. Karin

  Gällande adventsljusstakar/julgran/julpynt håller jag delvis med dig, i teorin. Nu har jag inte julgran själv, och knappt mycket till pynt heller utan satsar mest på belysning samt blommor i form av kransar, hyacinter och amaryllis. Nu när alla blommor vissnat (som redan bytts en eller ett par gånger) åker de ut, plockade även ner belysningen idag då jag köpt nya lampor som jag hellre vill ha upp.
  Skulle dock inte plockat ner allt efter julhelgen, men förstår att folk som redan haft allt framme i ett par veckor tröttnar. Och spelar det ärligt talat någon roll vad andra gör?

  Din spaning gällande tv-serier håller jag dock inte alls med om! Har svårt att tänka mig att den ökande psykiska ohälsan har att göra med att folk tittar på för många avsnitt av Game of thrones i rad. Själv tycker jag att det är helt fantstiskt att få ”mata” en serie när tid och lust finns, och har inga problem alls med att reflektera under tiden. Sparar gärna serier tills alla avsnitt har gått så att möjligheten finns.
  Själv brukar du ju fastna i böcker och sitta i timmar och lyssna/läsa, det är ju exakt samma sak! 🙂

   1. familjenannorlunda

    Det gör vi ju alla, om det mesta, så varför inte om detta? Det stör mig, då vill jag ventilera det, så enkelt är det:) På samma sätt som du kände att du ville skriva din kommentar 😂Vi är nog lika goda kålsupare allihopa 😅

  1. familjenannorlunda

   Nja, inte riktigt samma sak. Jag gör massa annat samtidigt om jag lyssnar, och massa annat i pauser om jag läser. Har sällan tid att läsa en hel helg, typ aldrig. Läsa är också en helt annan sak rent psykiskt, inget vitt ljus och snabba bilder utan vilsamt. Inte mitt påhitt utan forskarna är rätt ense om det:)
   Jag menar heller inte att ohälsan ökar pga att man sträcktittar, utan det handlar om när man stressar för att hinna sträcktitta, när man klämmer in det i sitt redan fullspäckade schema för att man inte vågar chansa på att missa något. Kallas FOMO – fear of missing out, alltså rädsla att missa något om man inte gör det direkt. Typ. Tror forskarna är rätt ense där med om att det är stressande.

 4. ML

  Innan jag började arbeta inom handel så hade jag kvar allt till tjugondag Knut men julen börjar så tidigt inom handel, några av konkurrenterna tog fram lite när det fortfarande var sommar, sensommar visserligen men tok för tidigt, vi började typ i mitten på oktober alldeles för tidigt men ändå så gick man bland nyheterna och dregla, i år längtade jag till första advent för det är så mysigt med belysningen och nu har jag tagit bort tomtar och juldukar och har börjat putsa fönster och byta gardiner och ta ner stakar och stjärnor.
  Det är lustigt att lika underbart och härligt som det är att plocka fram julen, lika underbart och härligt är det att ta bort den men det är självklart en stor nackdel med att arbeta inom handel att man tröttnar för man ser det så länge.
  Under covid perioden har vi firat 2 jular hemma bara vi 3 och bara några julklappar till dottern och det är helt underbart att slippa hetsen att hitta julklappar själv när man upplever julklappshetsen varje arbetsdag med kunderna. Denna jul har väldigt få visat hänsyn och hållit avstånd till personal och andra kunder så vi har inte velat träffa andra i släkten för smittans skull, tråkigt men samtidigt skönt för man kan fira som själv vill och inte som andra vill.

 5. Birgitta S

  Hej! Här har inget åkt ut njuter av att det lyser upp i mörkret.
  Har hänt att jag hittat en tomte i Maj men tomten verkade inte lida av det.
  Må så gott med din fina familj .

  1. familjenannorlunda

   Haha ja men nån rymmer alltid, eller så sitter det kvar ett klistermärke med tomtar på diskmaskinen 😂😂

 6. Anna

  Är inte det här lite av en generationsfråga? Så upplever jag det iallafall. Många av mina vänner i min ålder (60-talist) gör ganska tydlig skillnad på advent och jul. Under adventstiden är det adventsstjärna i fönstret och adventsljusstakar. Tomtar, gran och glitter hör till julen så det får vänta tills det är dags för jul. Och det är det ju 24:e december. Då börjar julen. Den tar inte slut då. Den tar slut efter trettonhelgen. I min barndom, och fortfarande på 90-talet när mina barn var små, var det julkalas och firande ända till och med trettonhelgen. Sedan var det julgransplundringskalas runt tjugondag Knut.
  När jag hör mina yngre kollegor och bekanta prata om jul så är det från första advent fram till julafton, möjligen juldagen, som menas. Jul för dem är det som i min värld är advent. Och mina barn verkar inte vara något undantag här. Trots att de vuxit upp med det jag ansett ”rätt” verkar det som att de anammat det här med jul hela december och ut med granen på annandagen. Så det är väl det som kallas utveckling förmodar jag.

  1. familjenannorlunda

   Så kan det absolut vara:) Jag känner lite att om man ska fira något, typ jul, så ska man ha en aning koll på varför. Jesus och gänget alltså;) Inte bara julklappar, julgodis och julbord för att det är kul och gott, utan man ska veta att det finns en tradition bakom.
   Då blir det rätt:)
   Utveckling får inte glömma bort vad traditionen kommer ifrån och vad betydelsen är:)
   Du fattar🤗

 7. Marie

  För mig är december julmånaden. Då är det mysigt att lyssna på julmusik, baka, fixa – i sällskap med julgran och annat pynt. Det förstärker känslan.
  Efter de tre juldagarna är julen över, enligt mig. Julgranen åker ut till nyår och pyntet likaså. Stjärnorna i fönstret har jag plockat ner idag.
  Vi är alla olika och bara man gör så att man trivs så är allt bra.
  Jag kan ibland höra på dina inlägg att du är stressad i december; det är mycket som ska fixas i det sista. Så stress före eller efter jämnar säkert ut sig 😉

  1. Mia från Skåne

   Jag håller med exakt i det du skriver. Jag älskar att pynta tidigt och fixa inför julen. Känner oftast ingen stress utan slappnar av och njuter.

  2. familjenannorlunda

   Haha den som inte är stressad i december ljuger 🙈 Iaf om man är huvudansvarig för en familj. Sen kan det säkert kännas kul, det brukar jag också tycka, men nog fasen är det mer än vanligt som ska fixas:)

 8. Ann-sofie

  Eftersom jag i många år hjälpt mina föräldrar då mamma var sjuk och nu plockar fram o tar bort julsakerna till pappa ,så blir det att jag ställer fram och tar bort mitt tidigt så får pappa ha sitt framme till 20 knut:)

 9. Jessica

  Jag älskar verkligen julen och allt med den…och för mig är den bästa tiden all förväntan inför julen, så från första advent och framåt. Därför åker ljusstakar upp tills dess och granen kommer in runt lucia – älskar att njuta av den innan jul. Detta medför kanske att jag inte orkar hålla ut ända fram till Tjugondag Knut…betyder inte att jag är stressad för det. 🙂

  1. Linda

   Och jag är exakt likadan, älskar tiden från första advent då allt åker upp här hemma. Efter julhelgen känner jag mig mätt på julen och vill bort med allt till nyårshelgen. Tänker att alla får göra som dom vill där och skulle heller aldrig kommentera hur andra väljer att göra.

   1. Sofi

    Jag är likadan. Njuter före jul. På nyårsdagen åker det bort. Jag blir mer stressad av att ha julen framme. Känner mig mycket lugnare när den är bortplockad.

 10. Rille

  ”Njut för fan” – ett odödligt citat signerat Carola Wetterholm. 😀
  Absolut har du rätt, många människor letar kick efter kick efter kick, det måste hända något hela tiden. Faktiskt tror jag att ”Fånga dagen” bär en del av skulden. Många tror att det innebär att man måste göra något extraordinärt av varje dag, vilket ökar stressen. Ungefär som ”Lev varje dag som om det vore den sista”. ”Vem vill leva hela livet i full panik och dödsångest?”, som Rocky sa. 🙂
  Nu ger jag mig ut på könsstereotypernas stormiga hav, men min upplevelse är att det mest är kvinnor som stressar på det här sättet. Det är sällan man hör om män som går mindfulness-kurser, vilket jag tror beror på att män i allmänhet har lättare att vara i nuet. En man kan sätta sig med en öl och vara nöjd med sitt fina hus, sina snälla barn och sin vackra fru, medan en kvinna alltid hittar något som måste tapetseras eller målas om – eller julsaker som måste tas bort. 😀

  1. familjenannorlunda

   Haha kan hålla med dig där, män kan nog ha en bättre förmåga generellt att ta det lugnt hemma. Om det beror på att det finns en kvinna som gör allt som måste göras kan diskuteras, men de singelmän jag känner är faktiskt också nöjda med en öl och lugn och ro 🙂
   Nej, att leva som varje dag vore den sista måste vara stressande! Men man kan försöka göra det bästa av varje dag, och det kan ju innebära att ta det lugnt:)

 11. Elsa

  Brukar fråga min granne om hon firar efter Ikeakalendern, så trist med människor som förstör våra gemensamma traditioner. ok att man kanske inte äter allt som man gjorde förr, typ sånt som grisfötter och sylta men vi kan väl ändå hålla tiderna gemensamma. Här är det Tjugondag knut som gäller. Snart äter vi väl Lussebullar på Midsommar och Semlor på Julafton. Att ha något gemensamt att se fram emot stärker samhörigheten men om alla ”ändrar” om i kalendern, hur blir det då?

  1. familjenannorlunda

   Exakt, vi tappar bort viktiga saker på vägen. Gemenskap. När alla gör lika så stärks vår flockkänsla och den är viktig. Samma sak är det ju med att det finns så oerhörda mängder serier och alla streamas . Förr kollade alla Twin peaks på fredagkvällen och sen gick diskussionerna höga på måndag på jobb och skola:) Man hade något att samlas runt, något egentligen helt oviktigt men det skapade en känsla av samhörighet.
   Ingen kunde kolla färdig serien innan nån annan, och inga spoilers förekom. Idag har ju folk sett serier via andra länder redan innan de släppts i Sverige. Massor av gånger har jag följt en serie och sen fått den spoilad av någon som sett klart långt innan mig, räcker ju med att nån säger att det var sorgligt… inte fan vill jag se mer då!
   Alltså måste man man skynda sig innan nån sabbar… = stress.
   Inte bra.
   Bakåtsträvande enligt en del, och jo på ett sätt. Men stressigt likafullt 🙂

 12. Hanna mamma till 5

  Jag kan bara hålla med. Blir stressad av allas stress över att få undan julen. Själv är man äntligen lite ledig från jobbet och vill njuta av lugnet efter stormen. Ta vara på dagarna och bara vara. Stressa gör man när man måste. Ledighet ska vara återhämtning och avkoppling. Länge leve carpe diem något fler borde testa på.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing