Okategoriserade

Uppsala ❤️

Jag bor som bekant i Uppsala, och det har jag gjort sen den där Nobeldagen för många år sen då jag föddes:) Jag har heller inga planer på att flytta härifrån, och har nog aldrig haft. Jo, möjligen utomlands, men ska jag bo i Sverige, så är det i Uppsala.

Det finns massor av vackra platser i Sverige, både mer eller mindre än min stad, och det finns definitivt trevligare städer att bo i. Min stad har de senaste åren tappat bort sin lagomhet och i stället blivit ett jäkla tillhåll för kriminella. Varför kan man ju bara spekulera i kanske, men jag tror att en stor bidragande orsak är att de som bestämmer politiskt här, väldigt väldigt VÄLDIGT gärna vill bo i Stockholm, och kan inte Stockholm komma till dem så får väl de komma till Stockholm, eller nåt🤷‍♀️ Framför allt vill Pelling det, men han kan väl, flytta dit i stället då, utan att sabba Uppsala.Nej, sorry, jag avskyr Erik Pelling, men vi skiter i honom nu😅

Men Uppsala hade flest skjutningar i hela landet förra eller förrförra året, vilket inte är klokt. För inte allt för många år sen var det något som aldrig hände, som man bara hörde talas om, och nu leder vi en skitdålig liga. Inte bra. Trots det så älskar jag mitt Uppsala ❤️ det är här jag har mina rötter och det är här jag är hemma:)

Nu går vi till det som är vackert i Uppsala:) Idag hade jag tid för att göra nya fransar hos Dau klockan 13, och sen ett utvecklingssamtal med Lovelia klockan 15. Det blev en timmes håltimme där i mellan och jag passade på att promenera. I full storm, för jäklar vad det blåste idag! Det var sådär att man kunde luta sig mot vinden i kastbyarna, och ibland stod jag helt enkelt still:D Kom ingen vart🤷‍♀️ Jag promenerade runt i de vackraste delarna. Eftersom det stormade så gjorde det varken till eller från med alla gatusopande bilar som for runt, dammet var på sina ställen rejält. Jag gick upp mot Domkyrkoplan, och förbi Gustavianum, med sin anatomiska teater där uppe under kupolen.

Där dissekerade man människor förut, inför dels studenter och dels betalande allmänhet. Ibland är det skönt att tiderna ändras, tänk att kunna köpa biljetter till en obduktion idag 😜

Olof Rudbeck d.ä. lät uppföra den anatomiska teatern på taket till det som då var universitetshuset i Uppsala, och det här var 1662-63. Vid den stora stadsbranden 1702 så lär Rudbeck ha dirigerat släckningsarbetet uppifrån taket. Jag antar att gubben besatt en enorm torndönsstämma:) Att höras över ett dånande brandinferno kan inte vara helt enkelt. Jag antar att han hade viss framgång ändå, eftersom de gamla byggnaderna står kvar:)

Domkyrkan, ståtlig som få med sina 118 meter höga torn och lika lång. Så fick man lära sig det i skolan, men tydligen kunde de inte mäta så noga på den tiden, för numera säger man att den är 119meter. Men ska man vara noga, och det ska man, så är den 118,7 meter hög, och 118,95 meter lång😅

Domkyrkan i Uppsala är den störst i Norden, och en av de fem kyrkklockorna, den största, Storan:) väger 7360kilo. Men hur är det ens möjligt?

Nu har de äntligen tagit bort de fula byggnadsställningarna som omgärdat kyrkan i flera år, och den ser pampig ut igen:)

Jag gick höger och svängde förbi Universitetet, och gladdes åt att se Ukrainas flagga där. Här har jag inte studerat, de har inga kul kurser på distans, och jag har heller inte hittat några på plats som jag vill gå. Men det kanske kommer:)

Erik Gustaf Geijer är gubben som står staty framför, och hans maka kanske? Det kommer jag inte ihåg:) Jag har för övrigt en väldigt bra vän, som kallas Google, som jag konsulterat flitigt här;)

Maffig byggnad ändå va?? Många trappsteg att skrida uppför eller kanske köra trappträning i? Jag klev långsamt uppför dem idag 🙂

Eftersom det stormade så gräsligt så försökte jag mest komma undan vinden och tassade ner för Carolinabacken, och sen svängde jag upp så jag gick igenom valvet, Skytteanum, som jag inte fotade för det var massa folk i vägen, där det står följande bokstäver HISFR – FMNTG.

Jajamen, bokstäver vars betydelse man var tvungen att lära sig i skolan. Det betyder Herr Johan Skytte Friherre Riksråd – Fru Maria Nääf Till Grönsöö. Eller, som mamma lärde mig för att komma ihåg: Här Inne Sitter Far Rika Far Med Nio Tunnor Guld😂

Man rundar domkyrkan och kommer fram nedanför den, vid den lilla charmiga gränden, som säkert heter något, typ Domtrappgränd eller så, men eftersom det ligger en restaurang här som heter Domtrappkällaren så är det vad man oftast säger, för då vet alla. För övrigt ägs den restaurangen av en av killarna vi festar loss med ibland, så OM ni är där, kan ni kolla på den eminenta läggningen av en matta i en trapp, den har vid bidragit till;) En sen och extremt blöt natt så rev vi loss den gamla efter önskemål;) Haha. Maten är jäkligt fin, och vill man dricka fin-öl eller gin&tonic går man en trappa upp till DomCraft:)

Det är så fint i den här delen av staden:) Vi har såklart fula ställen med, shitloads av dem till och med, men det här är fantastiskt:)

Mina fransar då? Jo de är också fantastiska 🙂

Nu är det dags att knyta sig! Säg till om ni vill ha mer guidande i Uppsala så fixar jag 🙂

Natti natti 😘

Kommentarer

  1. Lm

    Har varit i Uppsala några gånger och åker snart dit igen.
    Domkyrkan är något så otroligt vacker invändigt så man tror nästan inte det är sant!
    Enda nackdelen som jag tyckte då var att det var åt h-e för många cyklister som bara körde. Inga hänsyn till högerregel osv, bara rätt ut och rätt över vägarna. På övergångsställen och trottoarer.
    Det var en pärs att köra bil där vill jag lova.
    Det är bra att folk cyklar men trafikvett borde de ändå lära sig.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Ja cyklisterna här är hopplösa, minst en håller man på att köra över varenda gång man kör bil. De har noll respekt för trafiken. 😳Men kyrkan är fin 🙂

  2. tant H

    Tack Carola för att jag får se bilder från just studentstaden Uppsala! Precis som att vandra där själv! Speciellt nu när det går mot Valborgsfirande!
    Så generöst av Dig Carola att dela med Dig!
    Detta gör min dag ljus…tiden att springa nerför backen är över för min del men visst kommer jag att besöka Domtrappkällaren om tillfälle ges!
    Ha en jättefin dag!

  3. Rille

    Härliga, vårfriska uppsalabilder! Jag har bara varit i Uppsala två gånger, men dina bilder inspirerar till ett nytt besök. Många spännande och vackra saker att se och se om!
    Roligt också att du är stolt över din hemstad. Jag har så svårt för människor som pratar skit om platsen de kommer ifrån.
    Nu har ni både Pelle Svanslös och Pelling Sanslös då! 😊

  4. Ekot

    Hej!
    Ja, gärna mer stadsvandring! Kan vara bra att sticka emellan med någon fult ibland med 🙂 Nu när det är ljust ute får du gärna visa lite mer trädgård efter nedtagna träd, har du några planer på att plantera något där? Hur gör du med husvagn i år, ett avslutat kapitel eller kör du en säsong till?

  5. Birgitta S

    Hej! Vad bra du skriver jag läste med stort intresse. Vaknade kl 4 känner mig risig ont i halsen o febrig . Skit inte haft minsta nysning under hela pandemin 2 år.
    Nu skall jag försöka att somna om. Tack för en bra blogg !

    1. G C Hemdal

      Jättefina bilder om Uppsala. Varit flera ggr när jag var liten också. Senast jag var där såg vi Jerry Williams konsert innan han dog 😢. MEN jag satte mig snett mittemot en vacker kvinna med nya ögonfransar igår på pendeln Farsta Strand. Jag gick av vid Odenplan men hon vid Stockholm Central, jag tänkte jag ska se till hon kommer på Uppsala pendeln men det var inte du va ❓

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting