Okategoriserade

Tandläkare, möte, operationer:)

Jamie har, precis som Patricia, mjölktänder som sitter hårt. De sitter fast som kapsyler ovanpå de permanenta tänderna och är i vägen. För ett halvår sen var vi hos tandläkaren för en vanlig koll, och då sa de att han måste vicka på dem. Det har han gjort, men det är inte helt enkelt när vi haft en pandemi och hela familjen är mer än vanligt tokdrillade i att inte ha fingrarna i ansiktet, och absolut inte i munnen😂 Han har blivit utskälld ett antal gånger av syskonen, och i sak är det ju rätt. Men även om han haft rena händer och vickat så vrålar övriga. Vi har haft tid för kontroll flera gånger, och de har ringt och ställt in den. Idag trodde jag att jag skulle behöva lämna återbud för jag har ett möte med min skola, eller en föreläsning/diskussion snarare. Han hade tid 11.40 och mötet började 12.05. Jag tyckte det var en märklig tid, fem över? Men okej, det får gå, om de är i tid hos tandläkaren (jag vet, chansen är lika stor som att vinna på lotto🙈) så kan jag dra igång mötet i mobilen på väg hem. Det går. Vi kör så:) Inte optimalt, men funkar. Så kollade jag igår igen, och det visade sig att mötet ju var klockan 16.00 😁 Däremot var tiden som han lagt in kommentaren 12.05:)

Där sen man, och allt löste sig. Jag skrev en lapp till Jamies lärare att han skulle till tandläkaren och behövde gå 11.15 Ja, jag reflekterade själv över det retro i att skriva en lapp i stället för att maila:) Men vafan, de har ju inte en lärare längre, utan massor. Som uppgjort för att det ska strula. Lapp is da shit. Funkade perfekt för 11.11 gled han in i bilen och vi drog iväg. Tjugo minuter tidiga men det är bra med tanke på parkeringssituationen. Nu fanns det faktiskt plats precis utanför så vi var i mer än god tid.

Vi kom också in 11.39! Måste köpa en triss:) Tanden som ska loss är en aning lös, hon tog i rejält och då rör den sig. Hon frågade hur Jamie ville göra, om han ville ha en deadline på att den ska vara ute? De bestämde att han får maj ut på sig, sen drar de ut den.

Jamie är rädd för att dra ut den. Ni som hängt här länge minns kanske att han som liten ramlade och bet sig rejält i tungan, så det var ett hål i den. *ryyys* Allt fick ju på käften, även tänderna, och efter några år fick han en ”blåsa” högt upp under tandköttet, svårt att se för när jag borstade tänderna på honom satt jag bakom honom, för det är så förbannat svårt att borsta på andra:D Jag vet inte hur länge den satt där men när jag såg den så åkte vi direkt för att kolla. Det visade sig att det blivit en fistel på nåt vis och tanden måste bort. Den satt ju som gjuten, hade tänkt sitta där i flera år till, så det blev full insats. Pre-medicinering och lite halvsederad låg han stilla och det enda dramatiska som hände då var att jag, som ändå är väldigt sansad i akuta situationer med blod som sprutar och ben som är av, seriöst höll på att svimma🙈 Aldrig förr eller senare varit med om det, och avstår gärna. Började med att jag kände ett dovt illamående och kände mig kallsvettig, tänkte att det var väl själva fan att bli risig exakt precis NU, men sen kände jag hur jag började försvinna och fick snabbt som ögat ner huvudet mellan knäna. Låtsades såklart knyta skorna länge och väl, för man kan ju inte erkänna att man håller på att svimma:D
Men tänder och ögon går inte.. Spelade säkert in att jag varit orolig över att Jamie skulle bli rädd och ledsen. Fötter är också sjukt äckligt, för den delen. När en av ungarna opererade ett nageltrång(Dr Dreamy för övrigt, shit vad stilig han var😍) så höll jag ögonen på allt utom det. Kanske på läkaren:)

Jag vet att man inte måste kolla på operationer, eller såren, och vissa har jag nu lärt mig avstå;) men jag vill gärna se.

Men, Jamie är alltså orolig över att behöva dra ut den, så nu ska vi ha vickningstid deluxe:)

Eftersom han missade lunchen så svängde vi in på Ica och köpte drickyoghurt och nåt att tugga på innan jag släppte av honom på vägen hem. Hemma insåg jag att mitt kaffe var slut. Jag avskyr att barnen dricker kaffe! 😂 fan ta dem, som dricker upp allt utan att säga till. Nu går det ingen nöd på mig, för även om mitt älskade snabbkaffe var slut så har jag fullt med Nespresso-kapslar. Finkaffe:) Men det är en annan sak. Nu måste jag komma ihåg det när jag ska iväg och träna i kväll. Förnedringträning idag igen. Men hörni, visst var det nyss jag skrev det? Dagarna bara rusar fram.

Igår när vi tränade skulle vi göra marklyft. Ledaren puttade fram en lös viktskiva till mig och sa att jag skulle stå på den med det svaga benet. Han har gjort det förr, men då enbart under hälen och det blev så ostadigt att jag sparkade bort den illa kvickt:) Men eftersom han är kunnig och ser att jag lyfter snett, på ett sätt som jag själv inte riktigt fattar hur jag ska kompensera, så ställde jag mig på den. Den är kanske en centimeter hög. Jag har en benlängdsskillnad som numera klassas som normal, 1,5cm. Jag har haft ett par centimeter till, minns inte hur mycket, men det löste läkarna genom att stanna växten i det friska benet, och låta det andra komma ikapp. De opererade in märlor över tillväxtzonen i knät och hämmade tillväxten där. De satt i ungefär sex år innan de tog ut dem, och det enda problemet var att de gav utslag i securityn på flygplatser 😁

De valde mellan den varianten eller ett aningens mer både långdraget och bökigare sätt, att förlänga benet med hjälp av en teknik som heter Ilizarov och innefattar en extern ställning som man borrar in i skelettet och sen skruvar man ett visst antal millimeter per dag så skelettet dras ut. Lite osäker på om man även här har av benet, alltså medvetet bryter av det, men det tror jag.

Det ser ju värre ut än det är, det mesta av instrumentet är helt fritt från benet, det som sticker in är de små pinnarna. Det här är ett vanligt sätt att fixera benbrott efter olyckor också.

Jag har stått med på en operation där man satte ett annat instrument på lårbenet för att förlänga det. Ortofix:)

Dålig bild, men instrumentet sitter alltså på utsidan av kroppen, som ilizarovet, men här inte rumt om utan på en sida. Läkarna hade en extrem likhet med vanliga snickare 😉 de använde samma verktyg, och var ungefär lika försiktiga;) Hamrade in spikarna i lårbenet, och sen hävde sig två stora starka ortopeder över den här tonårskillens ben och bröt åt varsitt håll för att få en fraktur. Både såg ut och lät läskigt🙈

Grejen är att när ett ben går av så startar ju en reparationsprocess, ben bildas och är först mjukt och ostabilt för att sen hårdna. Om man då skruvar ut instrumentet så drar man hela tiden isär frakturen så mer ben bildas och bygger ut mellanrummet. Som ju är millimeter, det handlar nog om max en millimeter om dagen, fördelat på fyra skruvomgångar, alltså en kvarts millimeter i taget. Gör inte ont.

Jag har jobbat med ungdomar som förlängt ben och det största problemet är oftast kläder. Det är svårt att få på ett par byxor:) Givetvis är det bökigt, och såren kan vara geggiga och det kan skava och ha sig, men jag tror det är en relativt enkel grej. Jag tror att mina läkare diskuterade att förlänga både underben och lårben, vilket hade inneburit två olika instrument. Kanske samtidigt, kanske efter varandra, jag vet inte. Men de valde det andra:)

De snodde alltså ett par centimeter av min slutliga längd, och jag blev kortisen i min familj. Mamma, pappa, syrran – alla var länge och det retades alltid om att jag var såååå kort. Typ fyra centimeter eller så;)

Alla fall, vart skulle jag komma med detta???

Jo, marklyften!😂 Jag tvivlade på den där viktplattans funktion, men man måste ju testa. Lyfte tvekande som en annan Tomas Tvivlaren, men det kändes väldigt bra. Ledaren tjoade: ”Men nu är det RAKT!” Och jag kunde också lyfta ett stort antal fler repetitioner än på länge🙌 Kanske viktplattan, kanske placebo. Skit samma men det kändes bra:)

Nu ska jag gå ner och tvätta sofföverdrag. Jag har redan kört dem en gång, men hade inget blekmedel så ska tvätta om med det nu. Soffan nere hos killarna är nämligen VIT, detta idiotiska val, men det är syrrans gamla soffa. Går ju att köpa nytt överdrag men man kan också tvätta. Det har jag bara inte gjort förut;) Ska slänga ut kuddarna på vädring och piska dem lite också. Börjar bli klart där nere nu🙌

Vi hörs snart igen:)Ha en fortsatt bra dag😘

´

Kommentarer

  1. J

    Kolla om han kan få lustgas under utdraget om de e väldigt jobbigt för honom.
    Mitt barn har opererat ut tänder som inte ville lossna. Fick lustgas i näsan o de gick toppen! Nu va de inte för rädsla mitt barn fick utan som komplement t bedövning då de tar dåligt.
    Eller om han kan få en uns lugnande. E ju ingen hit om Man som barn blir rädd

  2. Kristina

    Nuförtiden kan man förlänga med magneter (magneter inne i benet) och en magnet utanför. Istället för att skruva drar man isär lite i taget med magnetisk kraft, så slipper man skruvarna genom huden och infektionsrisk/ärr/otymplighet. Fast ex-fix används ju också en del, det beror lite på hur mkt man måste förlänga. Men snart är det nog historia. Kommer kvarstå som behandling vid vissa frakturer dock -bäcken läker sällan bra utan ex-fix 😩

  3. Helena

    Min yngsta son (8 år) har precis dragit en tand och ska dra två till om drygt 2 veckor. Han hade sån tur med tandläkare, vi har fått gå och bara ”söva” tanden för att han ska få vara med om det innan det blev verkligt. När första tanden var dragen var han så stolt och nu ser han fram emot att dra de nästa två också. Men jag har hört på andra att det inte varit samma ”inskolning” ( de kallade det för det) så jag är mer än nöjd eftersom vi var rädda att han skulle utveckla tandläkarskräck.

  4. Ekot

    Heja Jamie, blir nog enklare att dra nu om det behövs, den permanenta brukar ha skavt bort lite av roten. När du har tvättat, vädrat och allt är fräscht, släng ett överkast i fin färg över soffan? Lätt att lyfta ut och skaka bort smulor och djurhår sedan…

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Det har alltid legat ett överkast/filt edyl i den, annars hade den varit helt sabbad nu 😂😂 Den är så dum bara med lösa kuddar i ryggen som behöver puffas hela tiden, Tomelilla-soffa 😅

      1. G C Hemdal

        Jag hade också så med att mjölktänder a inte lossnade över de permanenta tänderna när jag skulle börja skolan hösten 1969. Heja Jamie, för mig gick det bra till slut, döttrarna fick inte så vad jag kommer ihåg. Berätta om tandställning, det behöver den ena, visst fick din ena inte det eller fick hon betala?! 👄

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting