Okategoriserade

Nej hörni

Jag orkar verkligen inte med de av er som skriver om att det ju är självklart att en halvsyster ska ärva lika mycket som oss. Jag orkar heller inte förklara tusen gånger om att det inte handlar om hennes laglott, utan om arvslotten, efterarvet som juristerna envisas med att säga. Jag orkar heller inte med att bli ifrågasatt för att jag inte är en sniken människa, eller för att jag tycker att alla barn ska vänta tills båda i ett par gått bort, för att jag anser att det i första hand är maken+makans pengar. Se er omkring! Hur många hemlösa pensionärer finns det inte pga att deras äkta hälft gått bort och de inte har råd, pga arv bland annat? Det är väl för fasen inte okey? Att sko sig på andras bekostnad? JAG tycker inte det.

Det som det handlar om är att pappas och mammas gemensamma vilja blivit kränkt av en jurist som inte brydde sig om att lyssna, och verkligen se till så att de förstod varandra, och i och med det så kommer nu det som pappa alltid aktivt jobbat för att det inte skulle ske, ske. Det må låta illa, men skit i det. Det är inte vad det handlar om, ni vet inget om hur och varför det blev som det blev från första början. Det gör inte jag heller. Men en sak som är väldigt tydlig är att hennes mamma inte ville att pappa skulle finnas i hennes liv. Och i början av sextiotalet hade en pappa inga rättigheter. Barnet var mammans ansvar. Att då min pappa både fasas och fasar ut från hennes liv är inte det minsta konstigt. Ni får tycka det om ni vill, men sluta argumentera mot mig.

Juristen gjorde fel. Det var aldrig meningen att halvsyster skulle ha mer än sin laglott. Suck it up. Det spelar ingen roll vad ni tycker om det, och jag vill inte höra det. JAG VILL INTE HÖRA DET.

I det här är det enda jag behöver stöd. Förståelse. Pepp. Det som de flesta av er ger mig, tusen tack för det ❤️

Att jag är upprörd och ledsen handlar såklart inte om att vi två systrar ska behöva dela med oss! Det fattar väl ändå vem som helst som känner mig via den här bloggen?! Det handlar om mamma. Det handlar om pappas sista vilja som nu solkas ner, det handlar om att det han inte ville nu blir, det handlar om att det som han ville – skydda mamma, och i förlängningen oss från exakt det här inte blir. Hans sista vilja trampas på. Vem fan tycker att det är okey?

DET är vad det handlar om och ni som inte fattar det, kan ni snälla sätta er på era händer och inte skriva något mer till mig? Ni får tycka som ni vill, men ni behöver inte tala om det för mig.

Till er underbara som bara är stöttande, de allra flesta alltså, jag uppskattar verkligen ert stöd. Det är för mig mitt viktigaste redskap att få skriva. Att få vända och vrida och få olika perspektiv på det. För övrigt, de av er som har en annan åsikt men ändå framför den fint – ta inte åt er, för det är inte er jag menar ❤️ Ni är ofta en stor del i att perspektiven faktiskt blir just det, perspektiv.

Så, med det sagt tänker jag gå och sova. För som det är just nu blir det inte så mycket sömn. Tankarna envisas med att virvla runt i 380 knyck, och det är ju aldrig så förbannat oproduktivt som på natten, vem löser världsproblemen då liksom;) Det enda som blir av det är trötthet.

I morgon är det fredag och helgen börjar. Jag och syrran kommer ta en tripp nedåt …. Öh, Småland tror jag, Vetlanda? Jo jag tror det var så, herregud alla dessa län och städer jag inte har nån större koll på;) Men det är dags att hämta hem annexet. Eftersom vi hade så kul på vår förra roadtrip så förutser jag att vi har det denna gång med. Vi tänker dessutom vara wild and crazy och inte boka övernattning:D Kanske är vi pigga och orkar köra direkt hem igen, eller så letar vi reda på nåt, eller så får vi väl sova i bilen. Det har jag aldrig gjort så det kan bli kul:)

Det enda ”kravet” är en riktigt god fika och minst en loppis. Men sen kommer vi väl att stanna på Biltema och käka räkmacka och kladdkaka:D Jag känner oss. Tar med baddräkten också ifall man får feeling.

För övrigt:) det finns en app som heter Whats-app. Om någon skickar mig bilder där så åker de raka vägen in i min kamerarulle. Jag tror jag sagt det förr. Men alltså, ibland har jag missat att jag fått meddelanden där, och då kan jag sitta länge och fundera på var i hela friden bilden kommer ifrån…. Som den här:

Kunde omöjligen fatta. Försökte få det till att det var en bild från Uppsala som jag tagit men när då?? Jäkligt snygg moppe i alla fall! Men när tog jag den? Kunde inte komma på att jag ens varit inne i stan sista dagarna. Tills jag flera timmar senare insåg att det var från fotbollskompisen som är i Thailand:D Han hade också skickat bilder på andra saker, men de accepterade jag bara som fullt normala. Varför jag nu tycker det är normalt att ha bilder på thaimenyer fast jag aldrig någonsin äter på sådana restauranger? Jag är inte förtjust alls i thaimat och argumenterar alltid emot om nån vill käka sånt, jag föredrar typ nästan all annan mat. Nu har jag inte ätit mig igenom hela det Thailändska köket men det jag smakat räcker. Och jodå, viss mat är svingod! Men det är mycket som påverkar mig där, de som vet, de vet.🙈

Ok, hur hamnade jag i Thailand, när jag var på väg till Vetlanda? Typiskt, men jag skulle lägga in en bild och så hittade jag hans:D

I alla fall, jag ska ta min värkande kropp och lägga den mellan de svala lakanen i sängen, och kanske läsa lite:)

Godnatt på er, och tänk lite innan ni kommenterar, jag orkar inte bli mer ledsen och arg. Tack ❤️

Kommentarer

 1. Ella

  Men dina barn är ju ”halvsystern”. Handen på hjärtat nu, hade du sagt åt dina barn att avstå från hundratusen spänn för att deras pappa tyckte att hans pengar skulle gå till frugan istället? Nej, det hade du troligen inte.
  Din halvsyster har gått miste om mycket pengar redan. Även om din pappa troligen betalat underhåll varje månad så vet alla att det är långt från vad ett barn kostar. Att han har valt att inte ha kontakt med henne gör ju också att hon inte bara förlorat pengar, utan faktiskt också en förälders närvaro under sin uppväxt.

  1. familjenannorlunda

   Jag är inte mina barn, och vad de skulle göra kan jag inte svara på. Jag kan bara svara för mig själv. Jag skulle inte vilja att deras pappas nya familj fick gå från hus och hem för att lösa ut mina barn, det är korrekt.
   Något som verkar otroligt svårt att fatta är att det var extremt stor skillnad på nu och då. Om min pappa fått oss med mamma och sen fått fler barn med någon annan efteråt, säg på 80-talet, så hade det garanterat varit en annan femma beroende på vad som hänt i samhället. Min pappa var inte en elak eller taskig person. Det finns omständigheter som ni inte har en aning om och därför vore det klokt av er att inte säga så mkt. Halvsysters mamma ville också att pappa skulle hålla sig undan, hon ville inte ha med honom att göra utan klarade sig själv. Det fanns ingen osämja mellan de två, så det var mammans val. Hon var äldre och hade ett barn redan🤷🏼‍♀️så hon hade väl koll. Så om nu halvsyster saknat sin bio-farsa så får faktiskt hennes morsa ta på sig en stor del av skulden. Men det var så här det ofta var DÅ. Mamman valde. Pappa bodde inte ens på samma ort utan flyttade pga utbildning.
   Min halvsyster har om jag fattat rätt, haft en pappa i sitt liv. Inte en biologisk men en bra och närvarande, så det är inte synd om henne. Hennes mammas val kan egentligen inte lastas på min pappa. Mamman lever än idag för övrigt, så att det skulle tagits upp någon kontakt under åren mot hennes uttryckliga vilja vore ju fel det med.
   Oavsett! Meningen var en annan, juristen gjorde fel och nu blir det väldigt mycket mer pengar än vad tanken var, för det är helt lagligt och i sin ordning att skriva bort arvslotten. Dessutom inte det minsta ovanligt enligt dödsbo-juristen🤷🏼‍♀️

 2. therese

  spelar ingen roll dock om det var en felskrivning för man kan inte testamentera bort laglotten oavsett om man vill eller inte. Arvslotten kan du testamentera bort, det har vi själva varit med om när morfar valde bort vår mamma i sitt testamente, men laglotten har både särkullbarn och barn till båda föräldrarna rätt till med den skillnad att särkullbarnet har rätt att få ut det direkt. Kan ju vara så att det inte ens finns laglotten kvar annars. En annan möjlighet är ju att man påverkar särkullbarnet att vänta med sin det till efter er mamma dör men då skall hon ju ha del av hela boet. Det är då liksom kompensationen för att hon väntat.
  Men skriva bort henne helt går inte och det skulle en jurist sagt från början.

  1. familjenannorlunda

   Jag kanske är otydlig men det tror jag inte. Det är ju exakt det jag sagt. Att meningen var att hon skulle ha sin laglott och inget mer. Det var tanken med testamentet. Juristen skrev det så att hon nu ska ha både laglott plus arvslott. Och det är ingen som vill neka henne sin laglott, inte heller är diskussionen om att hon skulle skjuta upp den, utan få den nu. Laglotten alltså. Enligt lag och pappas&mammas vilja.
   Däremot tycker jag egentligen att inget barn ska ha ut något innan båda dör. Men jag VET att särkullbarn ska ha ut sin laglott Direkt. Och så var avsikten.

 3. C

  En liten undran bara, sitter inte dina barn i samma situation som din halvsyster? Förutom att deras sk pappa lever. Sen är det ju lätt för alla här som inte känner någon av er att ha en åsikt. Det kanske inte finns någon levande person som vet vad som verkligen hänt. Men jag hoppas bara att det löser sig till det bästa för alla inblandade och att ingen behöver känna sig överkörd. Kanske behövs bara lite tid att tänka och känna efter?

 4. Britt-Marie

  Läs alltid igenom en juridisk handling innan den undertecknas för att upptäcka ev. fel. Det gäller för alla.
  Ett testamente kan ändras många gånger av testamentatorn, synd att felskrivningen inte upptäcktes i tid. Nu är det försent.

  1. familjenannorlunda

   Ja det är ju det som är grejen här, att för mamma och pappa så tolkade de det hela som att ”våra bröstarvingar” var jag och syrran. Eftersom mamma ju inte har fler barn än oss. 🤷🏼‍♀️ De var otroligt nöjda med sitt testamente när det var gjort för nu skulle det bli så som de ville. Och så blev det inte så.

  2. therese

   fast man kan inte skriva bort ett särkullbarn så felskrivningen spelar ingen roll. I en domstol hade ett sånt testamente inte gällt. Arvinge har alltid rätt till laglotten dvs halva sin arvslott. Och särkullbarnet har rätt att få det när hens förälder dör.

 5. Sj

  Fast du väljer ju ändå att dela med dig om allt i ditt liv nästan, lite kommentarer kommer komma. Synd om din mamma? Hon har ju allt nu skrev du? Hon behöver ju inte lösa ut din halvsyrra förrän hon själv dör, skrev du ju? Alltså – kommer det bara påverka dig och din syrra när er mamma går bort (och ni struntar ju i pengarna så då löser det ju sig).

  1. familjenannorlunda

   Du fattar inte 🤷🏼‍♀️ Jag har förklarat tillräckligt många gånger så du får läsa dig klok

   1. Sj

    ”Det handlar inte om pengar” nej nej eller hur… ditt förra inlägg… stackars din halvsyster! Ge henne pengarna hon har rätt till, inte hennes fel att din pappa och hennes mamma låg och satte henne till jorden för över 50 år sen.
    Din mamma och pappa gjorde ett misstag, liksom C. Get over it. Din pappa vet inget längre om ”hans sista önskan”. Så det är enbart ni som är kvar och har medvetandet kvar som kan tjafsa om detta. Och allt man kan läsa sig till är att pengarna skaver hos er. 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

     1. Lm

      Ibland undrar man ju om folk ens tänker. I det här fallet håller jag helt med dig Carola. Det är din pappas sista vilja det gäller.
      Sen tycker jag att även särkullbarns eller vad det nu heter, ska få vänta med laglotten tills båda makarna är borta.
      Många gånger dyker det upp barn som ingen i stort sett vetat om men när det gäller pengar dyker de upp.
      Självklart ska de ha sin laglott men inte så länge det finns en efterlevande make / maka

 6. M

  Under inställningar i whats app kan du stänga av så att bilder andra skickar till dig inte hamnar i din kamerarulle. Tips!

  1. familjenannorlunda

   Tack!! Jag har säkert ställt in så jag får in dem, och jag gillar det, en blir bara väldigt förvånad ibland 😂

   1. samps

    täntke precis skriva detsamma, eller (funkar iaf på android, vet inte på iphone?) välja att dina bilder (layouten när du går in på galleriet) ligger i respektive album (kamerarulle, whatsapp, instagram, hämtade filer/downloads osv) 😀 alltså inte flödet ”bilder”, utan ”album” 🙂

 7. Astrid

  Man borde få vänta när man är särkullbarn, fruktansvärt om man måste flytta för att arvslott ska betalas ut. Kanske funkade tidigare men ni är det sjukt dyrt att köpa ut någon om man har ett hus eller tex, bor i Stockholms.
  Tycker synd om din mamma ❤️
  Dåliga Karma på halvsystern, även om vill ha upprättelse el vad det nu är…
  Jag hoppas det löser sig till det bästa, förstår verkligen att du är frustrerad. Styrkekram ❤️

 8. Frida

  Fina Carola ❤ jag förstår att detta med halvsyster är jobbigt, funderar på, kan det vara så att hon på ngt vis tycker sig ha rätt att hämnas gångna tider? Och då hamnar din mamma i kläm? Det var en annan tid, som du säger, men nu, idag, så har taggen vuxit ut och när pappan är död och känslorna kommer över henne så…
  Att hon inte gör det här mot er utan mot vad som inte blev?
  Jag är särkullbarn och skulle aldrig kunna tänka mig att kräva ut ngt öht fast att jag vuxit upp med delad vårdnad. Jag är vuxen och får klara min ekonomi själv anser jag. Tycker så synd om din mamma och förstår verkligen hennes tanke om att lösa allt nu direkt för att slippa tänka på det mer. Det är ju förjävligt att en jurist ska begå fel när de var så tydliga med vad de ville.
  Hoppas ni kan få ngn rätsida på detta.

 9. Annica

  Jag förstår dig fullt ut.
  Fick min beskärda del när min pappa gick bort och mitt syskon som redan fått ut sin del ville ha mer. Trots testamente skulle jag bevisa att hen fått sin del, trodde det var det testamentet bevisade 🙄
  Höll på att bli knasig
  Stå på dig ❤️

  1. familjenannorlunda

   Det är ju en annan värld. Juridiken är som medicinen. Ett helt annat språk. Obegripligt för icke invigda. Hoppas det löste sig för dig! Tack ❤️

 10. Lena

  Hej Carola, jag förstår verkligen er situation. Jag skulle önska att er mor fullkomligt skiter i att köpa ut henne. Fan.. förlåt men det bästa vore ju om hon istället levde livet och t.ex
  gav barnbarnen en slant istället, jag kanske tänker fel. Kram Lena

 11. Mumintrollet

  Känner precis som någon annan; detta var liiite väl privat… Har inte velat läsa och har ingen åsikt.

  1. familjenannorlunda

   HHa men att DU inte vill läsa förvånar mkt inte… du brukar ju vara rätt anti det mesta jag gör 😂

   1. Mumintrollet

    Nej nu minns du fel, jag älskar ditt sätt att uttrycka dig, och oftast är du både vass och kul.

 12. Maria

  Varför? Varför behåller du inte den här privata informationen privat? Det undrar jag. Om du nu inte förväntar dig andras åsikter och tankar kring det hela. Då borde du hålla det som är privat privat. Jag har dock ingen åsikt om förfarandet.

  1. familjenannorlunda

   Svaret på varför är därför 🤷🏼‍♀️ För att jag dels anser att det är en del av mitt liv som påverkar mig mycket just nu, och dels för att berätta så andra kanske kan se över sina testamenten edyl innan det är försent. Jag tycker inte det här är speciellt privat ens, det handlar om en vardaglig händelse som drabbar alla förr eller senare. Vad är det som är så jäkla privat och farligt att dela med sig av?
   Inget. När folk inte vill läsa innantill utan börjar hojta om saker jag inte ens skrivit, som att halvsyster inte skulle få ärva alls, osv, då är det kanske inte i mina ögon så konstruktivt…
   Men att berätta för att kanske få någons kloka råd…? Det är väl inte det minsta konstigt med det?

   1. Maria

    Jag förstår. Tänkte mest utifrån ditt välbefinnande, och att slippa tråkiga kommentarer om din mammas situation. Carola, jag har följt dig länge och du är min absoluta favorit i sociala medier. Jag är ledsen för dina tråkiga kommentarer och därför undrar jag om den privata delen.
    Men du svarar så klokt.
    Då kan jag säga, känner jag, att jag skrivit ett testamente för cirka 10 år sen. Jag har särkullbarn. Min man och jag har tillgångar och gemensamma barn. Min man sitter i orubbat bo om jag går bort före honom. Vi har även skrivit in att det våra gemensamma barn ärver är deras enskilda egendomar. Deras respektive, hur mycket vi än älskar dem, får aldrig ta del av vårt arv till barnen. Särkullbarnet får sin arvslott, efter att min man gått bort. Hen kan överklaga såklart. Men så står i testamentet.

    1. familjenannorlunda

     Kolla då upp det där med orubbat bo, för jag tror det kan ha varit det som var anledningen att mamma och pappa skrev nytt… inte säker men har för mig att det ändrats 😔

     1. Karin

      Orubbat bo var väl pga att för närmare 30 år sedan fick även gemensamma barn ut vid dödsfall 1. De behövde då aktivt avstå. Tycker det går att dela privata saker utan att skriva så mycket i princip ärekränkande saker om en person som en inte ens haft en dialog med. Det förstår jag inte hur det är kopplat med att upplysa andra om juridiken.

 13. Eva

  Carola, du förklarar på ett bra sätt när det gäller det här med Juristen, jag förstår inte att hon inte förstår att det blivit fel??
  Gaahh!
  Jag sa till mig själv igår när jag läste här att jag skulle ALDRIG vara så gniden och ta dom pengarna som i det här fallet inte var mina, ALDRIG!

  Kämpa på fina du och ha en trevlig resa till Vetlanda imorgon.
  Din mamma behöver många kramar också, kram kram =)

 14. Therese

  Kämpa på!!
  Jag hejar på er!

  Du har inspirerat mig många gånger. Till och med fått mig att våga göra ett stort livsval.
  Jag vågade säga upp mig från ett jobb jag inte trivdes med för att plugga och få ett jobb som gjorde att jag kunde vara hemma med barnen mer. Sket i vad folk skulle säga! 🤭 du inspirerade mig också till att våga skaffa barn nr 3.
  Tack för en riktigt bra blogg. 👍🏼

  1. familjenannorlunda

   Men åh ❤️❤️❤️ vad himla glad jag blir! Stolt över att jag inspirerat dig och glad att du vågade ta steget🤗🤗 Heja dig !

 15. Marie

  Förstår dig. Min bror dog för några år sen pappa är fortfarande i livet så när han dör ska hans barn ha sin del så är lagen. Men hon har aldrig haft kontakt med pappa och knappt vår bror heller. Som tur är så har pappa sålt sin sommarstuga och levt upp de pengarna så där finns inget att hämta. Och hans lägenhet är uppsagd och de lilla värdefulla som fanns är borta. Så är bara hans försäkring som vi kan dela på men de pengarna kommer gå till bregravning/kista mm så blir noll kr över. De känns skönt faktiskt för vi känner varför ska hon ha pengar av någon hon aldrig träffat el ens brytt sig om. Så förstår din känsla helt och hållet

  1. familjenannorlunda

   Tack 🤗jag börjar tro att jag inte kan formulera mig korrekt längre när folk hoppar på saker som inte är relevanta. Egentligen. Så skönt att höra att du förstår ❤️
   Vad tråkigt med din bror, beklagar det😥

 16. Jenny

  Känns så sjukt att det inte går att lösa när det så uppenbart är juristen som gjort fel! Förstår att du blir galen!! Men vi är många som hejar på dig och håller tummarna att det ska lösa sig till det bästa ❤️ Kram och tack för bästa bloggen ❤️

  1. familjenannorlunda

   Tack!!! Och ja det är ju det som är så förbannat sjukt. En enda människa är enväldig.

 17. Agneta

  Jag har ett hus på ostkusten, Småland som ni får låna om ni vill. Utanför Oskarshamn. Kanske för lång avstickare? Det säger 9 mil från Vetlanda.🧡

  1. familjenannorlunda

   Men vad gulligt av dig!!! Jag tror vi kommer åka tillbaka samma dag. Det lutar nog åt det, men tusen tack för ditt fina erbjudande ❤️

 18. Lena

  Blir så upprörd att din pappas sista vilja inte uppfylls. Och att din mamma inte ska kunna leva och njuta utan att behöva ha detta hängande över sig. Din halvsyster har ju inte heller vad jag förstår försökt att finnas i Er pappas liv tidigare. Som vuxen har man eget ansvar också till kontakt.
  All styrka till Er 🌻

  1. familjenannorlunda

   Jag tänkte faktiskt på det i natt. Att barn aldrig är den som ska ha ansvaret för ett umgänge/kontakt utan det är den vuxne. Men när barnet blir vuxen så tycker jag att ansvaret ligger även hos dem. Vill man inte träffa sin pappa/mamma så gör man inte det. Men vill man ha kontakt så är det lika mkt upp till det vuxna barnet.
   Den enda kontakt som funnits är julkort. Hon har aldrig skrivit mer än sitt och familjens namn på det, inga personliga hälsningar eller info. Samma från mamma/pappas håll. Hennes intresse av honom var noll. Hans av henne noll.
   Tack för din omtanke ❤️🤗

   1. Anna

    Låter hemskt att en far har noll intresse av sitt barn. Juridikens värld är en helt annan värld med begrepp man inte har koll på, lite läskigt !
    Förstår att situationen är besvärlig, förstår hur ni tänker, men även hur hon tänker. Hoppas det löser sig!

 19. Ellinor

  Skickar styrka och omtanke och hoppas att du kan stänga av tankarna lite och njuta av fina timmar på utflykt✊️💪🏾❤️

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing