Okategoriserade

Som på små moln:)

Jag har vetat att jag varit ledsen över mitt instagram, såklart. Jag har verkligen deppat. Riktigt hur jobbigt det varit insåg jag i samma sekund som jag fick tillbaka det. Herrejösses vad mycket känslor!

Och nu är jag rädd att det ska försvinna igen. Aldrig är man nöjd. Men eftersom det tydligen var så enkelt att få det avaktiverat, så varför skulle det inte hända igen? Frågan är nog bara när.

Tolv dagars ångest! Och en maktlöshet över att inte få tag i någon på instagram som kan hjälpa till. Idag gjorde jag ett nytt konto, tänkte att det får bli så. Och tack vare det, så började jag fundera. Jag önskar att jag kom ihåg alla steg jag tagit för att kunna hjälpa er som varit med om samma sak, men sanningen är att chocken att bli bestulen gjort det hela rätt förvirrat. Jag kommer inte ihåg. Men jag har letat på alla hjälpsidor de har, först visste jag ju inte ens om kontot blivit kapat eller avaktiverat. Janelles Simon tittade och förklarade att snubben som mailade inte tagit sig in på mitt konto, utan bara tagit en skärmdump på det, och på något vis fått det låst. Eftersom mitt instagram plötsligt fått svart bakgrund och allt stod på turkiska och att man med panik inte tänker klart, så tog jag bara för givet att eftersom jag inte kom åt kontot och ingen annan heller såg det så hade han kapat det. Så mina första försök att få hjälp gällde kapning. Sen när jag lugnat ner mig och insett att det Simon sa lät vettigt, så började jag leta efter info om avaktiverat konto.

Instagram kan avvaktivera om de tycker man missköter sig, och i mitt fall verkar det som de ansåg att jag hade ett ”bot-liknande” beteende, alltså en robot som spammar, för att knäcka mitt lösen. Jag tycker ju att det inte är jag som kan anklagas för att göra fel, men det skiter ju de i. När sånt händer så avaktiverar de kontot. Det är väl kanske på sätt och vis bra, antar jag, för då kan ingen ta sig in på det, varken jag eller hackaren. Mest troligt är det sig själva de skyddar mest, men ändå.

Någon eller några dagar efter att jag fått mail från idioten som hackat(jag avvänder det ordet det är enklast) så fick jag ett Mail till. Från Facebook den här gången, på arabiska. Alltså de där krumelurerna som inte har ett enda dugg likhet med vårt alfabet. Jag kollade mailadressen och den var typ ”cc++a.fsrhsf.** at facebooksupportpunktkom. Såg inte direkt legitim ut, och mailet innehöll en länk. ”Klicka aldrig på okända länkar” det vet ju alla. Det såg ut som den gick till instagrams hjälpcenter, men inte fan vågar jag klicka. Och eftersom min arabiska är väldigt dålig;) och jag dessutom förutsatte att det hängde ihop med turken som hackat…. Så lät jag det vara.

Idag när jag skulle lägga ut lite bilder på det nya kontot snurrade jag förbi det där mailet, och började fundera…?

Tidigare i veckan, eller helgen kanske, var det en av er läsare som kommenterade att samma turk gjort samma sak med hennes instagram. Vi har mailat, och hon hade lyckats hitta en väg att be om en granskning. Jag hade bara kommit till en sida där jag skulle skicka en bild på mitt körkort, vilket jag gjort typ 25 gånger, men är högst osäker på att det ens gått fram. Det står ”Välj Fil, i en knapp och bredvid den står det ”inga filer valda” Jag har tryckt, valt filer, ser att de ligger där under, men det står ändå att inga filer är valda. Svårt att veta då, går det iväg eller inte? Det står också att de inte kan göra något om man inte skickar in id. Nä. Just det, och vafan? Det är så jäkla snurrigt. Ett svar skulle komma ”inom kort” … jaha, och vad är det då? En minut, en timme, en vecka? Jag har skickat in det där, eller inte, i tolv dagars tid.

Nu lyckades jag be om en granskning och fick direkt ett svar, vilket ju i sig var ett bevis för att mina bilder på körkortet inte kommit fram.🤦‍♀️ Svaret var på engelska och i princip stod det att kontot var avaktiverat för att jag brutit mot någon av följande regler, och så rabblade de upp dem. Jag har ju inte gjort något, utan det var hackaren.

Jag svarade, på engelska, och försökte förklara. Dagen efter kom ett nytt mail, likadant men med ett litet tillägg på slutet, om man ansåg att ens konto stängts av av misstag kunde man klicka där. Äntligen ! Det hände något så jag kan prova något nytt! Jag fyllde i uppgifterna om mitt konto, mail osv. Och sen fick jag skriva i en ruta varför jag ansåg att de var fel. Sen, inget. Det har inte hänt ett dugg.

Idag när jag såg fotot på det arabiska mailet klickade något till, kunde det vara så att…. Jag hade ju ett legit mail från Facebook och nu jämförde jag mailadresserna…och jodå. Det arabiska är också från Facebook, på riktigt. Men vad fan står det? Jag kopierade hela och tog upp en arabisk-svensk översättning, klistrade in och kunde läsa att redan två dagar efter att det blivit kapat hade jag fått svar!

Jag skulle skicka in ett foto på mig, där jag höll i mitt körkort så det syntes tydligt. Okey… jag gjorde det, och seriöst nu – inom tre minuter fick jag svar; Det verkar som ditt konto avaktiverats av misstag, vi ber om ursäkt men nu kan du logga in igen….

Så det gjorde jag, och vips är instagram tillbaka. Om jag vågat öppna ett arabiskt mail tidigare hade jag haft det tillbaka tidigare. Och om de bara SKRIVIT PÅ ETT SPRÅK SOM ÄR LITE KOMPATIBELT MED DET LAND JAG BOR I…. Så hade mycket ångest kunnat undvikas. Jag fattar inte varför det var på arabiska? Jag svarade ju, på svenska och engelska för säkerhets skull, och fick svar igen på arabiska?

Vem vågar klicka på arabiska länkar? När man blivit kapad av en turk, risken är ju att det är samma brottsliga nätverk liksom. Jag var riktigt tveksam till om jag skulle våga skicka bild på mitt körkort dessutom… men bestämde att det nog var ok. Svaret sen, var att de förstör alla sådana handlingar så det får man ju hoppas.

Jag är såklart superlycklig över att ha det tillbaka, jag grät en skvätt till och med och kramade om Corrinda som var närmast när jag lyckades logga in. Men jag kommer nog aldrig kunna fatta varför det kom mail på arabiska ? Är svenska krumelurer lika? Knappast, de arabiska är ju som ett chiffer.

Om jag ska försöka förklara vad jag gjort, så handlar det mesta om deras hjälpcenter. Gå dit och leta reda på rätt ämne.

Sen, när ni ska logga in, tryck på ”Glömt lösenord.” Då får man ange sitt telefonnummer och så skickar de en kod man ska slå in. Men testa att i stället klicka på en rad som säger: Behöver du mer hjälp?/Prova något annat, eller liknande. Där kom jag till en supportbegäran. Sen har jag ingen aning om vad jag gjorde för att få det arabiska mailet, men jag har ju anmält på varenda ställe som går, flera gånger, och jag antar att det kanske är så att man får ETT svar, på valfritt språk 😉 Men jag vet inte.🤷‍♀️ Jag har ingen aning om hur jag gjorde, jag är ledsen. Jag har googlat som en dåre. Det är så jobbigt att inte få kontakt, och det är svårt när man inte kan GÖRA något, bara sitta och vänta eller skicka in anmälningar som man inte vet om de kommer fram. Instagram borde verkligen skaffa en riktig support, för så många användare förtjänar det.

Men ge inte upp! Och kolla skräpposten, och står det att det är från Facebook då är det nog det, speciellt om adressen ser ut som en tvååring gått loss på tangentbordet😂

Jag är sjukt lycklig nu! En stor sten lossnade och plötsligt blev det roligare att leva. Antagligen inte så länge, men jag gläds så länge det varar:)

Nu ska jag sova! Imorgon är det både naprapat och kirurgsamtal. Antar som jag sagt förr att han inte direkt kommer säga att han researchat och nu är på hugget att göra det, utan tvärtom, men jag ska kämpa:) Just nu är jag oövervinnelig! Just nu 😅

Vi hörs i morgon igen! Natti natti 🙂

Kommentarer

  1. Monica

    Modigt av dig 😅😅 Jag hade aldrig vågat å trycka mig vidare å visa körkortet, men kul å se att du är tillbaka på IG🥳🥳🥳

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Ibland är det en fin linje mellan modig och korkad 😂 Men det var ju sammalika adress på mailen annars hade jag aldrig vågat! Dessutom visste jag ju inte adressen innan jag äntligen fick ett svar från Facebook så jag kunde jämföra..
      ja det är så kul att vara tillbaka 🙏🏻🤷🏼‍♀️

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting