Okategoriserade

Naturhistoriska riksmuseumet

Jag börjar få lite småpanik över att sommarlovet snart är över och vi har gjort typ inget. Det är samma visa varenda år, första veckorna går åt till att bara vara, ta igen sig, återhämta sig. Så rätt var det är har det gått massor av veckor:)

Dags att göra något! Hela förra veckan var Lovelia med kompisar på västkusten, och Novalie och Trixie började jobba, så det var bara killarna hemma. Syrran har äntligen semester också vilket är trevligt så man får sällskap. Jag såg att nån på Instagram varit på Naturhistoriska och frågade syrran och killarna om de ville åka dit. Svaret var JA. Kollade med Janelle också och de var med på noterna.

Sagt och gjort, i fredags åkte vi dit.

Det är några år sen vi var här, så det var kul. Jag blev förvånad över hur billigt det var ändå att parkera, tror jag betalade 80 kronor eller så och då var vi där i runt fem timmar. Hemma i stan kan det kosta mer än så för att göra fransarna, som tar en timme.. Nä, okey det var överdrivet, men det är svindyrt att parkera i Uppsala.

Inträde på Naturhistoriska är noll kronor, om man inte vill se bio på Cosmonova. Det vill vi inte, så noll kronor. Och massor av spännande saker!

De har olika utställningar och vi började högst upp och jobbade oss neråt. Jag gillar den om människan, hur kroppen ser ut och där man kan testa olika saker som greppstyrkan, eller hur länge man kan hänga i armarna. Najs också att det var lite kö hela tiden så man inte kunde briljera utan var ”tvungen” att släppa taget;) Man kan försöka sätta skelettdelar på rätt plats i ett pussel, eller organen i bukhålan på rätt ställe, vilket är typ helt hopplöst. Jag kan ju det egentligen, mina anatomikunskaper är ok, men det får liksom inte rum:) Man kan lyssna på ett ljudmemory och försöka para ihop rätt ljud, man kan känna på varm/kallt osv. Perfekt för kidsen som får testa saker:)

Alla djuren är kul också, syrran och jag tar ju som alltid en hel evighet på oss. Vi läser på skyltarna och kollar noga, och testar allt som går att testa, lyssnar på alla djurläten och kollar på alla quiz.

Svårt att fota överlag bara, det glänser eller så är det massa folk med på bilderna. Eftersom det alltid är någon som irriterar sig på när jag lägger ut bilder med annat folk på så ids jag inte göra det:) Jag får alltid massa arga kommentarer om att det är så många med skyddad identitet som kan bli avslöjade av just mina bilder, för alla vet ju att alla bad guys läser min blogg, i huvudsyfte att söka reda på sina fd nära och kära som gömmer sig för dem😜

Nåväl, det var en passus:) Jack var en riktig liten solstråle, förutom när han inte var det:) Han har humör den lilla skiten, och ibland passar det inte. För det allra mesta är han dock go och glad. Vi startade med en fika, medhavd matsäck, som oftast består av ”runda mackor och mjukost”

Jag raljerar INTE över folk med skyddad identitet nu, utan över de sekundärkränkta personer som blir arga å andras vägnar, utan anledning för de flesta känner ingen med personskydd.🤷‍♀️ Plus att det faktiskt är tillåtet att fotografera på allmänna platser. Det kan inte vara mitt ansvar faktiskt. Men jag försöker alltid undvika annat folk, för det är enklast så och blir dessutom bäst bilder så:)

Det här är så enkelt och så gott! Inga överblivna mackor som sen behöver kastas utan man gör efter behov. Vi tog en till paus efter några timmar, och syrran och jag skulle gå och hämta matsäcken, och lyckades gå helt jäkla vilse! Traskade nerför trappor, genom en utställning, upp för trapporna på andra sidan, tillbaka genom en annan utställning, och sen uppför trapporna igen….för att komma tillbaka där vi startade…? Hm.,…vafan? Fick göra the walk of shame förbi borden där alla satt😜 och det visade sig att vi skulle gått andra hållet, då var det inte ens långt…. Jaja:)

Man kan inte alltid vara bäst:)

Man ser varifrån skaparna till exempelvis Monsters inc fått sin inspiration från, det här är nåt gammalt urtidsdjur.

Dinosaurier är alltid gulligt, och de här äggen är lika oemotståndliga varenda gång:)

Till sist har man ändå fått nog. Man är fullmatad av information och intryck, det finns en gräns för hur många gamla skelett man kan se och hur många uppstoppade djur man pallar med:) Men det är så väl värt ett besök!

På innergården hade de en fotoutställning om bin, som jag inte lyckades uppbåda intresse nog för att se, istället släppte vi loss alla killarna så de fick springa runt här. Det var precis efter stängning så ingen annan stördes. Det fanns en bana där de fick gå på olika underlag, mjukt, hårt, knöligt, sviktande, och sen kunde de klä ut sig till bi:)

Haha, de ställde väldigt motvilligt upp på bild:D

Jack blev nån hybrid mellan bi och dinaosurie, sprang runt som en humla…(fasen det var nog kanske humlor …. Jaja. ) och lät som en dinosaurie:)

Att han orkade hålla fokus så länge är imponerande, han är bara snart fyra, och det blir som sagt overload av intryck.

Vi hade en superfin dag, och jag rekommenderar verkligen ett besök på Naturhistoriska. Gratis inträde som sagt, och massor att se och uppleva. Passar för alla åldrar skulle jag vilja säga:)

Vi kommer tillbaka! Hemma var det inte helt glada miner från Trixie och Novalie att vi åkt utan dem, så kanske mer snart än vi tror:)

Det var vår fredag det😍

Kommentarer

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting