Baka BrödOkategoriseradeRecept

Dagen före Fettisdagen:)

Fet-tisdagen, inte Fettis. Ett knepigt namn ändå tycker jag Det viktiga är att man får äta semlor i alla fall 🙂

Jag har faktiskt för första, eller kanske är det andra, men i så fall är det preskriberat, gången i mitt liv bakat egna semlor. Vi brukar annars köpa de där semlebullarna och göra egna, för alla barnen föredrar lite olika. Jamie vill helst bara ha bulle, Robban gillar mandelmassa, nån annan vill bara ha lite, och nån vill ha bara grädde. Men, eftersom jag är lite kaxig då mitt bakande gått bra så ville jag testa.

Jag ger er receptet längst ner. Jag tyckte det var alldeles för lite kardemumma bara så kommer öka på det rejält till nästa gång.

Degen blev jättefin, som en liten kulle:)

Däremot vet jag inte hur jag ska få till så där perfekt runda bullar? Mina blev… inte så bra ‍♀️

De där skarvarna måste bort. Det syns också väldigt väl att jag inte penslade hela bullen med ägg, men inte tänkte jag på det

Sen fick jag för mig att göra egen mandelmassa. Det har jag absolut aldrig gjort. Men det var busenkelt, och härligt att få den konsistens som jag föredrar, lite kornig.

Vi hällde i lite, eller ganska mkt, kardemumma i mandelmassan som kompensation för att det var för lite i bullen, och det blev gott:)

Sen var det bara att montera ihop som man ville och jäklar så goda de blev! Om jag skulle betygsätta dem mellan 1-5 så skulle det bli en 4:)

Möjligen svag, pga utseendet, men för att vara första gången är jag mer än nöjd. Jag gjorde också ett par stycken mini-semlor. Det var perfekt att trycka i sig en sån efter den stora

Samtidigt så bakade jag vörtbröd, och gjorde müsli för det är lika bra att ta allt på en gång när sakerna redan är framme.

Jag fattar inte varför det blir så många bröd av det här receptet, tycker det är som de flesta andra men det blir tre rejäla limpor. I receptet står det en flaska julmust och en julöl, men idag hade jag i två flaskor av den här.

Nån inte speciellt god kombo av must och öl, tror jag. Vi köpte den till jul, de kostade nästan inget alls och vi tänkte det kunde vara gott till nån slags fördrink. Det var det inte. Men det blev jäkligt gott i vörtbrödet. Måste kolla om de finns kvar:)

Drygt tre timmar hängde jag i köket och hann med bröd, müsli och semlor, plus middag. Rätt bra jobbat ändå ju. Vi har semlor kvar till i morgon också, vilket ju är tur:) Att fuska såhär och tjuvstarta semleätandet var en total omöjlighet på dåtiden. Då gjorde ingen det, tror inte ens det fanns att köpa i butik innan fettisdagen? Men å andra sidan var traditioner viktigt då, och att tjuvstarta fanns inte. Kräftpremiär, surströmmingspremiär, semlor … vi kunde konsten att VÄNTA Det är något väldigt härligt med att få vänta och längta efter saker. Tycker ärligt lite synd om dagens folk som inte upplevt det. De som trycker igång Kalle Anka och hans vänner på en vanlig tisdag i juli, alltså ….

Och jo… jag tjuvstartar jag medMen det tar emot!

Nåväl:) Här kommer receptet! Jag använde Lindas bakskolas:)

SEMLOR Ca 15 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade ( alldeles för lite! Jag kommer lugnt ta matsked(ar) ist)
1 krm salt
3 ägg
200 g smör, rumsvarmt
12–13 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
200 g mandelmassa
3–4 msk mjölk
ca 5 dl vispgrädde 

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Kör degen i maskinen i ca 5 min så glutentrådarna blir starka. 

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 15 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.  Pensla bullarna med uppvispat ägg. Låt dem jäsa på låten i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bullarna längst ner i ugnen i 12–13 min. Låt dem kallna på ett galler.

6. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. 

7. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.

8. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.

9. Sätt på locken. Pudra över florsocker. Ät och njut!

Receptet på mandelmassa är från Arla:)

Mandelmassa

200g sötmandel

3 bittermandlar. ( hade jag inte)

2,5dl florsocker

1 äggvita


Skålla och skala mandel och bittermandel, låt torka på hushållspapper. Mixa dem mycket fint i matberedare.

Tillsätt florsocker och äggvita och arbeta samman till en slät massa. Tillsätt mer florsocker om massan blir för fuktig, eller eventuellt några droppar vatten om den blir för torr och kompakt.

Tips! Man kan också göra mandelmassa utan att skålla och skala mandeln.

Kommentarer

 1. Monica

  Har du märkt om det är stor skillnad i matkostnader när du bakar limpor?
  Jag har så gammal spis/ugn med ojämn värme, det är inte kul att baka då. Det är nog snart 2 år sen jag bakade nåt. Men det är vansinnigt gott, så jag får äta andras hembakade.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Ja det blir ju betydligt billigare. Men räknar man in jobb och el så kanske det hamnar på samma i slutet🤷🏼‍♀️Men fasen det tar emot att köpa sketet vitt bröd som förr kostade 12 kr och nu snudd på 30kr…

 2. Marlene

  Kupa handen när du rullar bollarna, och Lägg skarven ner mot plåten nästa gång, så syns den inte. Och sockervatten att pensla med.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Törs jag erkänna att det är skarvar lite här och var….🙈🙈 Men ok! Ska öva på det, helt klart, tack 🙂

 3. Tilda

  Brukar skippa att pensla med ägg före gräddning och istället pensla med ljummet vatten efteråt. Då får man en mjuk yta på bullen. Men dina ser supergoda ut! Måste också få tacka för en toppenblogg. Ärlig, trevlig å inget tillgjort!

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Jag tror jag föredrar vatten jag med! Enklare framför allt och blir inte riktigt samma skorpa. Som iofs är Reebok ibland 🙂 Haha ok, inser direkt att jag kanske inte har något jag föredrar utan att det varierar🙈😂
   Tack!! Jag uppskattar att få höra det ❤️

 4. Lena Näslund

  Snyggt!
  Testa Fredriks fikas rostade mandlar nästa gång om du orkar, supergott, känns lyxigt!

  Tror det är Brinken bakar som visar i något klipp hur man gör släta bullar genom att knåda på bänken med en kupad hand.

  Roligt att följa dig, har gjort det i många år!

 5. Anne-Marie

  För mig blev det köpes semmelbullar en gång för flera år sen när orken o tiden inte fanns. Men det blev bara en gång.. Men jag har bakat mkt genom åren, så det hör liksom till med eget. Ofta så mkt godare och så mkt billigare.

  För att få runda bullar trycker man rätt hårt med handloven? och rullar typ en sekund (längst ner, i ”hörnet” av handen före handleden..😅) När bollen så blivit rund lyfter du lite på handen och fortsätter rulla, använd mer av bortre delen av handen, alltså nedanför lillfingret.
  Äh det går ju inte att beskriva i ord.. Såg att Brinken bakar lagt ut en video, fast hon tryckte inte till, och har handen mer rakt ovanför bullen. Jag följer med handsidan i bordet.

  1. Anne-Marie

   Blev lite krånglig beskrivning i min kommentar 😅

   Ang kardemumman, det är mer smak i nymortlad kardemumma än malen. Man brukar dubblera mängden med malen. 0.5 tsk låter alldeles för lite, brukar vara ca 2 tsk kärnor (=1.5 msk malen).

 6. Ekot

  Energismart att använda ugnen till flera saker när den ändå är uppvärmd! Min dotter har skippat pensling med ägg, hon penslar sockervatten när hon precis tagit ut, väldig snyggt och de torkar långsammare. Hon är s duktig att jag inte brytt mig om att ta efter 🙂

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting