Okategoriserade

Stora depparedagen idag dĂ„đŸ˜Ź

I dag, tredje mÄndagen i januari Àr tydligen den deppigaste pÄ hela Äret. Början av en ny arbetsvecka, ekonomin suger efter jul och nyÄr, kallt och mörkt ute bÄde nÀr man kliver upp, gÄr ivÀg och kommer hem igen. Forskaren Cliff Arnall, forskar pÄ just det, och har tagit fram en formel pÄ HUR deppig den faktiskt Àr.

Han kallar den för Blue monday.

Formeln innehÄller massa bokstÀver och skit jag inte begriper, men tydligen Àr faktorerna som spelar in: VÀdret, ekonomisk skuld, mÄnadslön, tid som förflutit sen julen, tiden som gÄtt sen vi avgett, och misslyckats, med vÄra nyÄrslöften, lÄg motivationsnivÄ och behovet av att vidta ÄtgÀrder.

Cliff Arnall menar att efter julen och nyÄr, med firande och trevligheter, sÄ börjar verkligheten sjunka in, landningen efter helgerna blir hÄrd. I samband med det börjar kreditrÀkningarna efter julen ramla in för betalning.

Ja, det lÄter ju deppigt. Som fan. (Jag handlar helst inte pÄ kredit sÄ just det Àr jag befriad frÄn nu. Tacksamt nog för det Àr ju annat som ska betalas i januari)

I Ă„r kan man lĂ€gga till de hot om krig som vĂ„ra politiker i princip fĂ„r att lĂ„ta som att kriget stĂ„r pĂ„ grĂ€nsen vid Gotland. ÖB var inte bĂ€ttre han


För övrigt tycker jag att vÄr statsminister Àr en pajas, som har en retorik som alltid lÄter som att det Àr katastrof. Han tittar in i kameran med de dÀr sorgsna ögonen och suckar, talar t y d l i g t som om han stavar till nÄn som ska skriva, och lÄter som att det Àr hans sista stund pÄ jorden. Fan, vi kan vÀl bÀttre Àn sÄ! Utan att vara speciellt politiska intresserad sÄ mÄste jag ta tillfÀllet i akt att framhÀva Magdalena Andersson. Hennes retorik Àr enkel att förstÄ, hon talar med bönder pÄ bönders vis, sÄ att sÀga. AnvÀnder inte en massa knepiga ord, skapar ingen onödig panik utan Àr saklig och lugn. Jag brukar ogilla kvinnliga politiker, för de Àr i mina ögon mest skrÀniga och gapiga (Gudrun Schyman, Ebba Busch) men Andersson Àr fan GULD.

Barnen hemma fick ju rÄpanik, och vad det verkar var de inte ensamma om det. Jag Àr helt för att vi ska ha ett starkt försvar, det har jag sagt förr, men skrÀmseltaktik gillar jag inte. Det skapar panik och folk börjar visa sina egoistiska sidor.

NÄvÀl, tillbaka till Arnalls deppiga mÄndag.

Tydligen tar mÄnga avstÄnd till hans formel, inte minst universitet i Cardiff dÀr han jobbat. En svensk psykolog och psykoterapeut , Christina Hermanrud tycker ÀndÄ att det finns en poÀng med Cliff Arnalls forskning.

Hon pekar pÄ att vi har vad som kallas för oxveckorna framför oss, jag hade inte fattat att det var en specifik tid pÄ Äret, men det Àr tydligen frÄn nu till pÄsk?

Bristen pÄ ljus pÄverkar oss, bÄde till kropp och sinne, det ör viktigt att ta vara pÄ dagsljuset och gÀrna gÄ ut en stund mitt pÄ dagen.

En annan sak Ă€r att den dĂ€r kĂ€nslan av nystart Ă€r övergĂ„ende, man har ju samma problem kvar, som en taskig chef, en jobbig sluttermin i skolan osv. (Jag sa ju det! De hĂ€r nystarterna Ă€r bara for show
 inget som gör nĂ„n skillnad egentligen.)

Den hÀr texten kommer raka vÀgen frÄn Aftonbladet, jag har skrivit om den efter eget huvud dock, de ocksÄ har en faktaruta med hur man deppar mindre:

*Kom ut en svÀng varje dag nÀr det Àr som ljusast.

*Hitta pÄ roliga saker, det behöver inte vara dyrt. Kanske ordna hemmaspa eller ha knytkalas. Det viktiga Àr att man unnar sig nÄt.

(Fan jag HATAR uttrycket unna sig .. Vet inte varför men det fÄr mig att rysa.)

*Är du ensam? Ta kontakt med en gammal vĂ€n, eller fundera över vad du tycker Ă€r roligt, varför inte börja en kurs?

———-

Klyschigt som fan😂

Men fakta Àr ÀndÄ att ljuset pÄverkar oss. Jag gÄr runt som en björn som blivit vÀckt i förtid, Àr segare Àn sirap i starten och inte förrÀn framÄt tvÄtiden pÄ dagen börjar jag bli nÄgotsÄnÀr produktiv.

Jag löser det genom att vÀnda lite pÄ dygnet. Jag kan plugga, skriva, jobba under dygnets och veckans alla dagar, sÄ jag kör mitt eget race.

Ofta har jag ett trĂ€ningspass vid lunch, och innan det blir det inga större saker utrĂ€ttade, men har jag bara fĂ„tt trĂ€na, duschat och Ă€tit sĂ„ börjar saker falla pĂ„ plats. Jag har Ă€gnat hela helgen Ă„t att jobba med saker som behövts, och totalt utslaget pĂ„ en 40-timmars arbetsvecka tror jag att jag ligger en aning över 40 timmar. Tiderna dĂ€remot Ă€r inte mellan 8-17😂

Jag Àr usel pÄ att gÄ ut sÄ hÀr Ärs, jag gillar inte kyla. Jag gÄr ut, men oftast Àr det inte ljust dÄ.

Att hitta pĂ„ roliga saker, det Ă€r nĂ„got jag tror stenhĂ„rt pĂ„! Bara att boka in nĂ„got lĂ€ngre fram gör sĂ„ man fĂ„r nĂ„got att se fram emot, och det Ă€r positivt. I vardagen försöker jag göra nĂ„got jag gillar varje dag, som att lĂ€sa, eller virka😅

Vill ni se mina alster för övrigt? Jag har virkat en mössa och ett pannband. Det Àr nÄgot ifrÄn felfritt men fan sÄ sköna de blev. Jag som hatar huvudbonader kanske mÄste börja anvÀnda det nu;) Jag mÀtte mössan efter mitt huvud och den blev perfekt, sitter löst men inte för löst, och fast pÄ huvudet utan att glida upp. Jag tackar ocksÄ för rÄdet att virka ihop och göra en rund virkning istf att virka en rektangel. Vilken gamechanger det var! Plötsligt blev det liksom rÀtt utan att jag behövde rÀkna maskor. Typ rÀtt iaf. Jag kunde till och med kolla pÄ tv samtidigt sÄ det var verkligen en winwin.

Men jag blir lĂ€tt manisk. I fredags satt jag frĂ„n 20-02
. Först repade jag upp massor, sen virkade jag, repade upp lite, virkade och sen var det sĂ„ lite kvar av garnet att jag tĂ€nkte att jag ville göra slut pĂ„ det. DĂ„ var ju mössan klar att sy ihop sĂ„ dĂ„ mĂ„ste jag göra det
. 😀

Ja, det var mitt sÀtt att göra nÄgot kul:) Andra saker jag gör Àr att gÄ ut och svira med Helen, eller killarna och syrran. Jag ser det som sjÀlavÄrd.

Sista rÄdet, Àr du ensam sÄ ta kontakt med en gammal vÀn, tja men det Àr ju inte sÄ enkelt oftast. Alla,( mÄnga dÄ, lika bra att förtydliga annars kommer kommentarerna om att de visst inte Àr sÄ) har ju fullt upp med sitt, livet, familjen, jobbet, fritiden. Men man kan alltid försöka. De dÀr gamla vÀnnerna kan man aldrig trÀffa för ofta:D

GĂ„ en kurs
 ja, det Ă€r kul! Jag Ă€lskar att gĂ„ kurser, dels för att lĂ€ra mig nĂ„t nytt, men ocksĂ„ för att fĂ„ trĂ€ffa likasinnade. Jag fick hem nĂ„t kursprogram hĂ€romdagen men det lockade noll och intet. Vet inte var det var ifrĂ„n heller.

Att gÄ en kurs tror jag Àr grejen. Finns det ingen man vill gÄ kanske det fortfarande gÄr att starta en egen i typ Medborgarskolan regi? Eller sÄ kör man bara lappar pÄ Ica: VÀlkommen pÄ min kurs i broderi. Typ.

NÄgot jag mellan varven funderar pÄ Àr bokklubbar och syjuntor.

Vi har husvagnen vinterförvarad ute pÄ landet hos en bondfamilj i ett mindre samhÀlle, och dÀr Àr det sÄ mycket aktiviteter. Jag vill bo dÀr! De har syjunta och vÀvstuga, och danser osv. Alla, det Àr bÄde barn, vuxna, tonÄringar och pensionÀrer, alla tillsammans, vilket Àr ljuvligt ju!

Jag tÀnker att Facebook Àr en gÄva nÀr det gÀller sÄnt hÀr. Corrinda hittade ju sina resekompisar till Costa Rica i en grupp dÀr, och förutom att det ledde till att hon numera bor i SkÄne sÄ var det en lycktrÀff. En av tjejerna och hon blev som systrar, och hon bor i SkÄne. Jag kan absolut inga orter dÀr sÄ jag kommer inte ihÄg. Sölvesborg kanske?

Det finns grupper för allt pĂ„ Facebook, och finns det inte en specifik sĂ„ kan man starta en sjĂ€lv. ”Vi som vill gĂ„ lĂ„ngpromenader i skogen” ”Vi som vill sitta pĂ„ en bĂ€nk och snacka skit och dricka kaffe” eller varför inte ”Vi som vill dricka rödtjut pĂ„ tisdagar” ?

.

Ja, och vad ville jag med det hÀr inlÀgget dÄ?

Vet inte. Men sĂ„g Depparedagen och tyckte att det var en kul sak att skriva om. Vad gör ni för att mota bort det deppiga? NĂ€r det mest Ă€r ett grĂ„dask man traskar runt i, vardagen Ă€r som sirap och det kĂ€nns som att man Ă€r i en oĂ€ndlig tunnel. Det behöver nödvĂ€ndigtvis inte vara att man Ă€r less eller deppig, men ni vet – nĂ€r det inte hĂ€nder nĂ„got speciellt utan det bara rullar pĂ„?

Jag vill ha lite konserter att se fram emot, och allra helst vill jag att Nickelback ska komma. De jĂ€klarna drar ut pĂ„ EuropaturnĂ© men hoppar tydligen över Sverige? Det Ă€r lusigt gjort! Jag hade kunnat strĂ€cka mig till att Ă„ka till Göteborg men nu blir det typ Paris
. Lite skillnad;)

Mina inbokade saker framöver Àr: Kanske ett barhÀng pÄ fredag. Definitivt ett trettioÄrskalas pÄ lördag. Soultrain veckan efter. Ja. Det var det:D

Vad har ni? Inspirera mig!

Nu ska jag ta tag i lite annat Ă€n att sitta hĂ€r med er, vi hörs snart 🙂

Kommentarer

  1. Vanessa Johansson

    Jag mÄste upp tidigt pÄ mornarna o brukar unn mig att kolla om du har skrivit ett inlÀgg. Blir sÄ glad nÀr du har det, dÄ unnar jag mig att ligga kvar i sÀngen o lÀsa innan dagen börjar!

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Det blir jag glad över att höra:) Och ska försöka se till sÄ du fÄr starta dagen pÄ det viset ofta:)

  2. G C Hemdal

    Precis Sölvesborg ligger i Blekinge och Bromölla? ligger i SkĂ„ne och Kristianstad, dĂ€r hon pluggade och min mamma kommer ifrĂ„n ligger i SkĂ„ne. Idag Ă€r vĂ€dret fint och krispigt inte deppigt. Nu mitt schema mĂ„ndagar datakunskap tisdagar trĂ€ffa barn och barnbarn onsdagar mobilkunskap och spanska kurs torsdagar engelska kurs fredagar söka praktik och historiakurs lördagar simning och söndagar gĂ„ i kyrkan och tvĂ€ttstugan. đŸŽŒđŸŽ”đŸŽ¶SĂ„ gĂ„r hela veckan alla dagar och Ă„r, tog alla jobb och alla familjer alla pengar mm.

  3. Anna

    Jag har precis gĂ„tt med i Äldrekontakt som Ă€r en ideell förening för ensamma Ă€ldre. Jag ska vara fikavĂ€rd vilket innebĂ€r att bjuda pĂ„ fika hemma hos mig tvĂ„ söndagar per Ă„r. MedelĂ„ldern pĂ„ de Ă€ldre i gruppen Ă€r 87,5, hur fantastiskt. Det finns otroligt mĂ„nga Ă€ldre som varken har familj eller vĂ€nner. SĂ„ glad att kunna göra ngt litet för dessa.

  4. Helene Stockfors VÀntönen

    Carola, du som har sĂ„n erfarenhet av att studera, hjĂ€lp mig🙏 Har sĂ„ svĂ„rt för det hĂ€r med kĂ€lla och kĂ€llförteckning. Har precis börjat plugga och har lĂ€mnat in min första uppgift som baserades pĂ„ en film. Hur f-n skriver man kĂ€lla dĂ„?

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag har ju lÀst konstnÀrliga kurser och det har inte varit supernoga med kÀllor. AlltsÄ de ska vara med men vi har mest fÄtt hÀnvisa i löpande text.
      Googla! Jag vet att jag lÀste hur man refererar till film nÀr jag skulle lÀmna in min senare nu, jag jag anvÀnde en e-bok och fattade inte hur jag skulle göra. Ofta finns det pÄ skolans hemsida hur man ska referera. Eller nÄn annans. Det viktiga Àr att man hÄller sig till ett sÀtt. Finns ju olika för att krÄngla till det hela. Men börjar man enligt Oxford fÄr man köra det hela uppgiften.
      Det Àr sÄ olika hur de vill ha det att det Àr
      SvÄrt att sÀga.
      Jag hade kunnat referera i löpande text till filmen, och sen tagit upp den i kÀllförteckningen.

    2. Rille

      NÀr jag lÀste pÄ universitet för knappt tio Är sedan, anvÀnde vi oftast Harvard-systemet. Högskolan i BorÄs har en bra guide till det systemet pÄ sin hemsida, dÀr det stÄr hur man refererar till ljud och rörlig bild (kapitel 16). Kanske det kan vara till hjÀlp?
      Viktigt, som Carola skriver, att inte blanda olika referensmetoder. Lycka till!

  5. Annelie

    Avskyr kyla, mörker, snö och vinter i allmĂ€nhet sĂ„ deppigheten Ă€r brutal nu. GlĂ€djen idag Ă€r att min fina son fyller Ă„r, grattis till honom đŸ„łâ€ïž och att jag har vĂ€rldens bĂ€sta barnbarn, han Ă€r ett stort lyckopiller 💖
    Ha en fortsatt fin kvĂ€ll 😍

  6. Ingrid

    Efter en fallolycka, blev jag sÄ illa tvungen att hitta pÄ lite annat, för att inte bli galen. Började lÀsa spanska online, jÀttekul! LÀser mycket böcker, ser pÄ serier, har kontakt med vÀnner, mest online. Det viktiga Àr att hitta nÄgot som gör en sjÀlv lite uppiggad. Har stora barn, men barn med sÀrskilda behov sÄ det blir en lite annan övergÄng, Àn nÀr man slÀpper ut friska barn vidare i vÀrlden.

  7. Lilian

    Sölvesborg ligger i Blekinge. 😊 SĂ„ du hade rĂ€tt i att du inte har koll pĂ„ vĂ„ra skĂ„nska orter. 😄

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag har inte koll ens pĂ„ mina nĂ€rmaste landskap och stĂ€der😂 Antar att det Ă€r jobbigare för skĂ„ningar att man inte har koll Ă€n vad det Ă€r för mig😅De Ă€r liksom ett mellanting-folk. Ska de vara svenskar? Eller danskar? Eller ska SkĂ„ne vara ett eget land đŸ€·đŸŒâ€â™€ïž
      Allt norr om GĂ€vle Ă€r Norrland för mĂ„nga och strax söder om Stockholm har vi SkĂ„ne 🙈
      NĂ„n gĂ„ng kanske jag fĂ„r för mig att bĂ€ttra pĂ„ min geografikunskap, men inte idag đŸ€—

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma frÄn Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen pÄ heltid. Vi Àr en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . TvÀtt och mat...och ytterklÀder i den trÄnga hallen... Ett Àr sÀkert och det Àr att det blir aldrig trÄkigt med nio barn i familjen! Maila mig? GÀrna :) HÀr : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting