Okategoriserade

Jag blir så provocerad:/

På SVT idag kan man läsa om att Region Uppsala beslutat att bekosta vissa hemförlossningar:

 

”En konflikt mellan det rödgröna politiska styret på ena sidan och läkare och delar av barnmorskekåren på andra sidan pågår just nu i Region Uppsala. Det efter att styret beslutat att bekosta vissa hemförlossningar från och med 2026.

Men beslutet har väckt kritik och överklagats.

– Politikerna går emot hela yrkeskårer, säger Tanja Tydén, barnmorska.

Region Uppsala vill som tredje län i Sverige erbjuda finansierade hemförlossningar och nyligen beslutade man att det ska vara igång redan 2026. Visionen är då att erbjuda friska omföderskor möjligheten att föda hemma om de skulle vilja.

Men beslutet har fått kraftig kritik.

– Nu är det politiker som kan mindre om hälso- och sjukvård som bestämmer på vilket sätt vi ska jobba, säger Tanja Tydén, barnmorska och forskare.

Hon har tillsammans med tre läkare överklagat beslutet till förvaltningsrätten. De menar att läkarkåren är överens om att hemförlossningar är för riskabla och att resurserna i stället borde ges förlossningsvården på Akademiska sjukhuset.

Men det håller Unn Harsem (C), 1:e vice ordförande i regionstyrelsen, inte med om.

– Både läkare och barnmorskor är individer och jag tror att det även finns de som tycker att det är ett bra beslut. Jag kan förstå läkarnas perspektiv då du i vården jobbar med de sjukaste och det färgar det du ser. De har helt rätt i att riskerna finns och det är bra att det flaggas upp, säger hon.

Trots överklagan uppger Unn Harsem att den inte kommer att påverka införandet av regionfinansierade hemförlossningar.

Omdebatterade hemförlossningar

Få regioner i Sverige erbjuder finansierade hemförlossningar. I Umeå finns det 15 frivilliga barnmorskor som kan bistå vid hemfödsel – men det måste ske på barnmorskans fritid.

Även i Stockholm erbjuds möjligheten men där har projektet varit kritiserat och under en period fick det pausas. En rapport visade där på flera brister.

Då kan du få förlösa hemma

Det finns i dagsläget inga givna ramar kring hur hemförlossningen kommer att se ut förutom att det är aktuellt för friska omföderskor med en normal graviditet. Men i underlaget som lämnades in tillsammans med beslutet så har man jämfört hur Region Stockholm arbetar med hemförlossningar och hur det skulle kunna se ut i Uppsala.

Där rekommenderar man två barnmorskor per hemmafödsel. Samt att det ska finnas rutiner för hur man snabbt kan transportera kvinnan och barnet till sjukhuset. I Stockholm räknar man på en transporttid på 10 till 15 minuter. Vilket skulle innebära att bara kvinnor i centrala Uppsala skulle kunna få förlösas hemma.”

(Artikeln i sitt ursprung här)

 

Och jag blir så in i helvete provocerad.

Ja! Att föda barn är något som en kvinnas kropp är skapad för att göra.

Men det är inte en jävla walk-in-the-park för det. Det är grisigt och gör ont. Man kan dö av det, barnet kan dö av det. Det var vanligt förr innan vi hade kompetent förlossningsvård.Trots att vi i dag har en hög kompetens inom förlossningsvården så händer det ändå att mamman och/eller barnet dör i samband med en förlossning. Med all tänkbar medicinsk utrusning att tillgå.

Varför ska det uppmuntras att gambla med det? Varför vill man inte ha de bästa medicinska förutsättningarna när man föder barn? Vem är det som sätter de tankarna i huvudet på en gravid kvinna? Vad föranleder ett sånt beslut? Är det för att det är för fullt på förlossningsavdelningen? Får man för lite uppmärksamhet? Tror man att det är en dans på rosor, att eftersom det gick fint första gången man kläckte en bebis så kommer det vara som en nysning gång två? Förstår man inte på allvar riskerna? Tror man att man är odödlig? Att inget kan hända. ”Jag är ju frisk?”

Shit happens på en sekund. På en enda sekund kan allt ändras. Från liv till död. Från frisk till sjuk.

Om det är för lite personal på förlossningen så gör man det ju nu ännu sämre för andra, när två barnmorskor ska kopplas in på varje hemförlossning. När pengarna i stället för att gå till hela förlossningsavdelningen nu går till några få kvinnor. Två barnmorskor per födande som skulle kunna göra mer nytta på sjukhuset. En förlossning kan ta många timmar och  två barnmorskor som ska sitta och titta på när en frisk kvinna tar sig igenom de olika faserna, det är resursslöseri.

”De har helt rätt i att riskerna finns och det är bra att det flaggas upp, säger hon.(Unn Harsem)”

Jag kan nästan lova att när det går snett så önskar varenda födande kvinna och varenda blivande pappa att de valt annorlunda, då är de där 10-15 minuternas väntan på en ambulans de längsta ever, kanske det sista man gör i livet dessutom. När en livmoder bestämmer sig för att börja blöda då går det förbannat snabbt, det är över på några få minuter. Sen dör man. Och när man är död så är man död för evigt, det finns inga extraliv. Det låter hårt, men det är ju bättre att det låter hårt än att man ska romantisera det hela. Det är inte ofarligt att föda barn. 

När ett barn behöver komma ut NU med hjälp av urakut kejsarsnitt och det tar 10-15 minuter med ambulans, mot de få minutrar det tar från att beslutet tas i förlossningssalen till att barnet är ute … då är det försent. Behovet av ett kejsarsnitt kan uppstå plötsligt och akut, oavsett hur frisk man är och hur normal graviditet man haft.

Vad kommer Unn Harsem och det idiotiska skitstyret vi har i Uppsala att säga när den första kvinnan dör i samband med en hemförlossning? När ett barn dör? ”Ojsan?” Eller är det vad som behövs för att stoppa de här galenskaperna kanske.

”– Nu är det politiker som kan mindre om hälso- och sjukvård som bestämmer på vilket sätt vi ska jobba, säger Tanja Tydén, barnmorska och forskare.”

Det här är signifikant för Uppsala, för det är samma tänk när det gäller allt. Man skiter i de som kan saker bäst, kör över och vägrar lyssna. När läkare, barnmorskor och forskare säger ”Stopp nu, hold your horses!” så ska Uppsalas politiker driva igenom saken snabbare, för de kan inte backa. Jag fattar inte. När blev politikerna specialister på förlossningsvård?

”Trots överklagan uppger Unn Harsem att den inte kommer att påverka införandet av regionfinansierade hemförlossningar.”

I det långa loppet kommer det kanske rent krasst kosta kommunen mycket pengar i form av livslång rehabilitering och vård pga förlossningsskador. Som hade kunnat undvikas om födseln skett på sjukhus.

 

Jag fattar visst, en del kvinnor känner sig inte trygga på sjukhus, en del hade en jobbig upplevelse just med sjukhuset under sin förlossning, en del vill helt enkelt inte föda på sjukhus. Men grejen är att när det går snett så kommer man ångra det. Jag har extremt svårt för att tro att en kvinna hellre dör eller förlorar sitt barn, än att föda på ett sjukhus. Kanske skulle man i stället vara mer generös med att låta en kvinna med jobbiga upplevelser från ett sjukhus få möjlighet att välja att föda på ett annat sjukhus? Få stöd under graviditeten för att känna sig trygg?

Jag har fött nio barn, under totalt åtta förlossningar. Jag är långt ifrån nån expert, men jag har lite att utgå ifrån. Alla mina graviditeter har förlöpt utan problem, förlossningarna har varit okomplicerade och snabba. Som längst tog det första gången  sex timmar, sen snittade jag runt 1,5-2 timmar. Vid en av mina förlossningar tyckte barnmorskan att jag blödde mer än vad hon ville och direkt kallades expertis in. Vid en annan fick barnet barnet tas iväg, skakas igång och få syrgas, resurser stod redo då med. En annan unge hade navelsträngen hårt virad runt halsen, hjärtljuden försvann under värkarna, där var vi minuter från ett urakut kejsarsnitt. Inget av de här sakerna visade sig vara allvarliga, men de hade kunnat vara det, och hade jag då fött hemma hade jag själv varit död, plus tre av mina barn. I värsta fall. I lite bättre fall hade barnen ”bara” blivit lite skadade av syrebrist.

Förlossningsvården har ändrats mycket under åren, och inte bara till det bättre. Jag är exempelvis  inget fan av att skickas hem sex timmar efter förlossningen, av flera anledningar. Främst för att jag vet att det första dygnet är mer riskabelt, OM något ska hända så är det sannolikt då det sker, med både den nyfödda och mamman.

Det är för lite personal, absolut. Det om något borde prioriteras. Att bekosta hemförlossningar är inte ett bra komplement, det är ett uselt. Region Uppsala borde lägga fokus på den stora massan av kvinnor som föder sina barn på sjukhus, inte på enstaka som väljer att riskera liv. Det finns mycket som skulle kunna förbättras och det enklaste sättet är att prata med personalen. De vet vad de behöver för att kunna bistå och hjälpa på bästa sätt. Prata med mammor, (för all del, prata med papporna också även om de faktiskt får stå tillbaka just här;) ) de vet vad de saknade eller önskade sig. Prata inte med politikerna. För de vet inte ett skit om förlossningsvård.

I delar av Sverige har man lagt ner förlossningsavdelningar så kvinnor måste åka 20, kanske 30, 40 mil för att föda sina barn. Om man som jag inte har några förvarningar om att något är på gång utan från en minut till en annan drar det igång rejält, då får man föda barn i bilen, längs en vägkant. Även om man inte föder snabbt så är risken stor att man inte hinner in. Att sitta i en bil med värkarbetet i full gång är inte heller jättekul. De kvinnorna vill inget hellre än att ha sin förlossning tryggad, och jag blir sjukt provocerad av att kvinnor i storstäder väljer bort det som andra inte ens kan få. Att välja bort sjukhusförlossningar är arrogant och egoistiskt. Mot sig själv, mot andra kvinnor och mot barnet som ska födas.

Att lägga ner förlossningsavdelningar är för övrigt ett oförlåtligt beslut, grundat i kvinnoförakt. Säg vad man vill men så måste det ju rimligen vara, annars skulle de vara kvar.

Till sist, jag gillar inte att ställa män mot kvinnor, jag anser att vi är alla människor, lika mycket värda, men jag kan inte låta bli nu:

Om män födde barn skulle det här inte ens diskuteras. Då skulle själva förlossningen vara noga kontrollerad, planerad och utförd under smärtfria förhållanden. Män hade krävt en vecka på sjukhus efteråt för att bli servade tillbaka till livet, de hade aldrig rest sig upp och åkt hem sex timmar efter det jobbigaste de gjort i hela sitt liv, även om de varit höga på endorfiner. De hade aldrig accepterat en väntetid på 10-15 minuter, de hade aldrig riskerat sitt eget liv, inte heller sitt barns även om det kommit i andra hand. Män hade krävt en säker förlossning på alla sätt och vis.

Men kvinnor ska föda hemma med risk för livet?

 

 

(Jag vet att det inte funkar att kommentera, det är beklagligt som sjutton, för det här hade vi kunnat ha en givande diskussion runt, men det verkar gå att kommentera under andra inlägg, om ni vill:) )

(Förresten verkar det funka, jag skrev inlägget i ett gammalt utkast, som av nån anledning har kvar kommentarsrutan. Jag vet inte, kommentera om ni vill och kan:)). )

Kommentarer

 1. Agneta

  Det går inte kommentera på nyaste inlägget. Så skriver här. Nä, du gnäller inte. Du uttrycker en oro när dumhet tar över. Jag vet inte hur man ska få vanliga människor att diskutera viktiga saker . Fortsätt.

 2. Carola Hjälm Balado

  Men du, försökte kommentera på övre inlägget men kunde inte.
  jag måste faktiskt säga emot dej nu, tid till sjukhus vid hemförlossning gäller med ambulans om de två väldigt erfarna barnmorskor som är på plats gör bedömningen att det behövs sjukhusvård! att skriva att det är fel på/de lider av syrebristskador för att man är hemmafödd känns inte helt ok? tänk istället vad bra att jag med mina sista två ( av sex) som är födda hemma inte tog upp plats på förlossning/BB o dessa platsbristtider som ju någon annan då fick?! bra va! och att föda hemma är inget du gör lite sådär hipp som happ utan kräver en hel del planering innan!

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Nej det är nåt vajsing med kommentarerna, det är under nån slags koll:)
   Nu blir jag rätt trött på att det ska ifrågasättas när jag helt uppenbart är ironisk, givetvis tror jag inte att nån av politikerna är födda hemma, däremot i farstun;) och det fattar du också.
   Nej jag tycker inte att du gjorde en bra insats för laget när du födde hemma, tvärtom så riskerade du att flera barn blev utan en mamma, eller ett syskon. Det finns massor av risker. Det finns massor av fördelar också men riskerna överväger. Inte de gånger som allt går bra, men den enda gången det inte gör det är en gång för mkt.
   Två barnmorskor på en födande kvinna? Under ett helt förlopp som kan vara långt. Resursslöseri, och om något så är det taskigt mot andra födande kvinnor på förlossningen som då går miste om barnmorskor.
   Att det är platsbrist på förlossningarna borde åtgärdas INNAN nåt sånt här införs.

   1. Carola Hjälm Balado

    Men fan vad grinigt? ja det fattar jag men tycker ändå inte att du behöver skriva så nedvärderande? å hursom, allt i livet är inte svart eller vitt.. å du har inte alltid rätt i allt och även om du har det så får vi andra människor ha andra åsikter… jag har följt dej i många år men tackar för mej nu..

    1. Profilbild
     familjenannorlunda

     Okey, vad ska jag göra med den infon tro;) Det är kanske lika bra. För om man inte riktigt hänger med när jag är ironisk så blir det jobbigt, om man känner att det irriterar när jag drar saker till sin spets eller bara överdriver, eller för den delen bara giddrar – då är det nog så. Om man tolkar det som en personlig nedvärdering, eller blir kränkt å egen eller andras sida, då är det nog läge för ett avslut:)
     Jag har åsikter – ja. Och jag står för dem. Sen innebär inte det att min åsikt är den rätta, såklart. Men det är den jag kommer uttala mig utifrån. Det är den jag kommer försvara, men jag kan absolut ändra åsikt om fakta kommer fram som visar på annat. I det här fallet så finns det för eller emot och jag har en åsikt som jag anser är rätt. Du en annan. Du får såklart ha din åsikt men om du framför den här så får du räkna med mothugg. Det är väl inte ens konstigt?

 3. T

  Jag tror tyvärr okunniga influencers, som yoga girl, bidrar till inställningen att det skulle vara något fint att föda hemma. Själv blev jag oväntat så dålig strax efter jag fött att jag behövde läggas in på Iva. Det hade man ju inte kunnat förutse innan det väl hände, tänk om jag varit hemma då?

 4. Birgitta S

  Håller med dig fullt. Har 2 barn o skulle aldrig överväga hemmaförlossoning, Ena sonen behövde kuvös direkt.Trevlig kväll!

 5. Jenny

  En stor anledning tror jag till att en del kvinnor vill föda hemma är ju att förlossningsvården i Sverige är så pass undermålig. Många förlossningar skyndas på och väldigt många kvinnor känner sig otrygga vilket jag verkligen kan förstå.
  Jag skulle själv inte välja att föda hemma men kan förstå att man överväger det alternativet. Att få föda i en trygg miljö tror jag ger så mycket bättre upplevelse för båda kvinnor, barn och partner. Många utav de komplikationer som uppstår vid förlossning på sjukhus kanske inte ens hade uppstått om kvinnan fått föda hemma i en trygg miljö. Ska kvinnor inte få välja kejsarsnitt heller eftersom det också medför risker?
  Se till att förlossningsvården i Sverige fungerar som den ska så att de födande kan känna sig trygga. Sen kan vi prata om att hemförlossning med skattepengar kan förbjudas tycker jag.

 6. Sofia

  Jag är helt stum. Så dessa politiker väljer alltså att köra över alla experter? De borde sparkas omgående, de saknar ju omdöme helt och hållet. Politikerna alltså. Dessutom att lägga pengar på detta i ett läge där sjukvården behöver fler resurser är ju väldigt felprioriterat. Om folk inte är nöjda med förlossningsvården är det väl enklast att sätta in resurser där, inte lägga till detta galna alternativ.

 7. Sofia

  Håller också med helt. Även om sjukhusmiljön inte är den mysigaste så är den åtminstone säkrare. Första barnet fastnade så hennes nyckelben bröts, tredje hade navelsträngen 3 varv hårt runt halsen. Då var det bra att det fanns utrustning till hands.
  Borde väl vara bättre att göra sig av med några av de där i mellanskiktet och satsa på den personal som uträttar något rent praktiskt istället.

 8. Sandra

  Jag är en av dem som övervägt hemförlossning. Dock att betala ur egen ficka, vilket jag i slutändan inte hade möjlighet till. Men jag vill ändå skicka med att det faktiskt inte behöver handla om att man är naiv för de risker ett barnafödande innebär, utan att det kan finnas fler nyanser i det som snarare handlar om att få det säkrare. I mitt fall gick tankarna mot hemförlossning eftersom jag har så negativa erfarenheter från sjukhus att jag visste att jag ganska troligt skulle låsa mig så mycket pga otrygghet att det skulle kunna få påverkan på förlossningsförloppet. Vilket det med facit i hand också fick. Än mer än vad jag hade kunnat föreställa mig. Och även om det på papperet inte blev en traumatisk (dock väldigt långdragen) förlossning har jag nu i efterhand bedömts ha fått ptsd av hur det blev, och kan inte ta till mig mitt barn. Där både närvarande barnmorska, barnmorskan från MVC och senare barn- och föräldrapsykolog samstämmigt menar att det handlar om min otrygghet i den miljön. Och att den otryggheten starkt också bidrog till att förlossningen blev så utdragen (och slutade i påtvingat kejsarsnitt, dock inte urakut), och förmodligen påverkade barnet i början (hamnade på neo för andning). Så jo, en förlossning i annan, för mig tryggare miljö kunde faktiskt ha blivit tryggare för mitt barn. Trots att jag inte ville utsätta honom eller mig för onödig risk.

  Men att bara vilja föda hemma för att det är rent och naturligt och romantiskt, nej där är jag helt med dig i att det 1: är alldeles för naivt, 2: inget vården ska betala för.

  1. Sandra

   Med ovan sagt kan jag tillägga att jag inte vet hur jag i slutändan valt om det visat sig vara en reell möjlighet för mig, rent ekonomiskt. Just kring att det kan gå åt helvete. Ville bara nyansera bilden lite kring varför man kan tänkas vilja välja något sådant här🤗

 9. Camilla

  Håller helt med dig. Har fyra barn nummer två han jag inte ens in på Bb det gick bra men ingen vet. Det går snabbt.

 10. Sassa

  Tror ärligt talat att det är såna som tex Vulverine som fått många att bli äm mer rädda och sen vilja föda hemna. När man som jag ofrivilligt barnlös efter 9 missfall diskuterar (-eller FÖRSÖKER-) så vägrar hon ta frågan. Eller svara på hur man kan rättfärdiga resursfördelningen om hemfödslar skulle ta 2 barnmorskor från en hel avdelning till EN födande kvinna..
  Jag har inte ens fått några barn men bara mina missfall hade kostat mig livet. Att riskera sitt kommande barns liv på det sättet provocerar mig så mycket att jag vill skrika!!

 11. Mormor

  I maj förlorade min dotter sin lilla flicka, hade min dotter inte varit på förlossningen så hade hon troligtvis inte överlevt själv heller. Jag är så tacksam över förlossningsvården och ännu mer i denna tragedi, och hoppas att alla mammor som vill föda hemma, tänker över det noga, man vet aldrig vad som händer.

 12. Marie

  Jag höll på att inte hinna in till förlossningen med mitt enda barn. Hade inte nån gång under graviditeten en tanke på att föda hemma. Det gick bra men läkare tillkallades på plats och i efterhand var jag oerhört glad över att så skedde.

 13. Ann

  Håller helt med dig! Min trea, som var en okomplicerad graviditet, föddes helt okomplicerat på BB men efter två, tre andetag var han blåaktig. Han syresatte sig inte. Blev ambulans till det stora sjukhuset med neo där han låg med andningshjälp, kuvös och syrgas i 3 1/2 vecka.

 14. Vivi

  Ja, det är totalstört att dessa okunniga idioter fördelar resurser på det här viset. Som du säger – när (inte om) det börjar komma fall där mor och/eller barn dör till följd av detta så kommer de ju inte att ta något som helst ansvar heller.

 15. Elin

  Fick urakut snitt med barn nr 3, trots 2 smidiga förlossningar innan. Skulle ALDRIG kunna riskera mina barns liv/hälsa genom hemförlossning. Därtill känns det oetiskt att resurser tas från andra kvinnor.

 16. Annika

  Håller med dig i vartenda ord! Sett för mkt elände för att vara för hemförlossningar. O att dessutom montera ner förlossningsvården i stora delar av landet borde vara straffbart! Mvh

 17. Ewi

  Kan inte mer än hålla med. Efter 2 ”komplikationsfria” förlossningarna fick 3:an tas med akut snitt. Hemförlossningar är ett jävla hittepå och inget folk ska utsättas för. Ha en hemmalik miljö på en avdelning på sjukhuset istället, för de som inte behöver så mycket. Då kan ju ändå läkaren springa över på larm.

 18. Marie

  Är det inte en fråga som tas upp för att det är populärt att föda hemma? Förövrigt håller jag med dig. Jag förstår inte varför man ska föda hemma (jo jag förstår argumenten) när vi har en väldigt förlossningsvård i Sverige.

 19. Camilla

  Håller så mkt med dig Carola. Har bara fött ett barn men skulle aldrig i livet överväga att föda hemma.

 20. mesen

  Har bara fött två barn (verkar inte bli fler och det enda bra med det är att jag slipper fler förlossningar) och det har gått utan komplikationer. Hade aldrig övervägt att föda hemma, är precis som du medveten om riskerna – OM det händer något så vill jag vara där jag kan få hjälp. Tror säkert att man skulle kunna gå varandra till mötes och göra det lite lugnare/mysigare på förlossningsavdelningen om det nu är där skon klämmer. Om det fanns pengar.

  Och ang hur förlossnings-/BB-vården (inte) prioriteras… Förr var det väl standard att ligga kvar på sjukhus ett tag efter att man fött? Innan det effektiviserades bort.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Absolut, när jag föddes i slutet av 1969 låg man kvar en vecka, och när jag fick Janelle 94, vet det runt 3 dagar för förstföderskor, sen gick det utför. Jag har vägrat åka hem, fick välja med Patricia men sa nej. Sen blev det tvillingar och då var jag tvungen att ligga kvar, så småningom var jag mångföderska som de vill ha lite extra koll på:)
   Men det är galet, man borde få ligga kvar, för det är mkt som kan gå fel, och bara få vila upp sig är värt mkt. Om man vill:)

 21. Lilian

  Der funkar här men inte i inlägget där du skrev att du trodde det skulle fungera. Jag är en sån person som planerar i god tid och har ordning och koll på det mesta MEN det är ofta jag är lite sotis på min syster som är så som du beskriver att du är. Jag tänker att det skulle kunna vara skönt att bara strunta i måsten och göra roligare saker.. Men man är ju som man är på gott och ont.🙂

   1. G C Hemdal

    Håller också helt med dig Carola, ettan var på ”upplivningen” tvåan fick de ”slå igång” trean hade navelsträngen två varv runt halsen och de kom fram med den minsta syrgas ask jag någonsin sett. Känslan när hon ändrade färg från blågrå till rosenrosa 😭❤️💗🩷och allt jag fick sy etc. Hade aldrig funkat hemma!!!!!!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting