Jag har haft pumpa hemma varje Halloween sen de började säljas i butiker i Sverige, första gången var när Janelle och Patricia var pyttesmå:) Jag gillar Halloween, det är kul med saker som piggar upp i höstmörkret, även om det är dödsläskigt:)
Varje år har jag bakat på pumpaköttet, det är så jäkla tacksamt, och man kan ju inte bara slänga det. Om jag inte använder det direkt så fryser jag det. Jag vet att något av barnen fick pumpapuré som sin första smakportion:D Borde ju vara något av majbarnen. Ni är flera som efterfrågar recept så jag tänker att i år förekommer jag er, och här kommer mitt bästa recept på Pumpakaka. Jag har testat många olika men det här är bäst:)
Jag använder Leila Lindholms Piece of cake, en bakbok som jag ofta använder. Det är den eller Sju sorters kakor som gäller.
Leilas recept är på en morotskaka, men pumpan är väldigt lik morot och det blir suveränt att bara byta ut.
Såhär gör jag:
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1-2 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk malen kanel
- 1-2 tsk malen kardemumma
- 1 tsk malen ingefära
- 1 nypa salt
- 1 1/2 dl solrosolja
- 4 1/2 dl pumpakött, som du gröpt ur pumpan, och kokat med lite vatten i kanske 10-15 minuter tills det blir mjukt, då brukar jag ta handmixern och mixa det till ett grovt mos. Jag har också låtit bli att koka det alls, och det funkar precis lika bra, då skär jag ner det i så små bitar jag orkar, tänk rivna morötter. Ta inte för mkt vatten om ni kokar, utan bara en skvätt så det kokar fint.
Cream Cheese Frosting
- 60 g mjukt smör
- 4 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- Skal av 1 lime ( jag kör citron/limejucie på flaska!)
- 100 g philadelphiaost
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
- Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
- Tillsätt solrosolja och det urgröpta pumpaköttet.
- Fyll smeten i en smord kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Min ugn tycker att det behövs lite mer, så kanske en timme, drygt, kolla!
Låt pumpakakan svalna.
Cream Cheese Frosting
- Vispa alla ingredienser krämigt.
- Bred frostingen över pumpakakan.
Jag gör inte alltid frosting, barnen är inte jätteförtjusta i det, så det är olika år från år.
Bilden är gammal och jag tror det är godis som ligger ovanpå, har absolut ingen koll:D Men det var ju fiffigt;) Annars kan man ju dekorera som man vill, med köpta saker eller göra helt eget.
Kakan blir väldigt saftig och håller sig länge, den blir nästan godare efter någon dag, men inget slår ju ugnsvarma kakor:)
Lycka till och berätta gärna om ni bakar den vad ni tycker:)
Kommentarer