Frågor & Svar

Fråga så svarar jag:)

Ni är flera som önskat en frågestund, så varsågoda och fråga:)

    Skriv era frågor under det här inlägget 🙂

Kommentarer

 1. Tove Kathrine

  Hei Carola!
  Jeg har nettopp sett alle episodene av familjen annorlunda som har gått i reprise på svensk tv. Jeg er svært imponert av hvordan du takler hverdagen med så mange barn! Jeg har fem barn, en jente på 15 år, en gutt på 12, tvillinger- jente og gutt på 8. og ei jente på 4 år. Jeg elsker mammatilværelsen, og skulle gjerne hatt flere barn! Jeg driver en barneklesbutikk her hvor jeg bor, og vi har masse fine barneklær av flott kvalitet. Mye dansk design. Jeg har lyst til å sende noe til dine små, kan jeg det? Det er ikke fordi jeg tror du ikke kan skaffe dem klær selv, men fordi jeg har blitt så glad i dere:-) Mvh. Tove fra Norge.

 2. Kimsan

  frågade för några veckor sen men kopierade min egen kommentar och frågar igen 😉
  Hej Carola!
  Hoppas du hade det bra på mammagalan, skönt att få rå om sig själv och ha lite lyx!
  Jo jag har skrivit till dig förut och du har svarat… men nu minns jag inte riktigt och tänkte att du kanske kunde skriva några rader till mig igen!? 🙂
  Det gäller amnings b-h:ar från glammom, jag behöver verkligen investera i en och jag tänkte fråga dig om råd!
  Vilken/vilka är din favorit, med eller utan bygel, modell, storlek osv… ja inte för att jag kan beställa den storlek som du har men jag tänkte mer i jämförelse med den du har i vanliga fall ;), ja du fattar säkert :).

  Tack på förhand mvh Kimsan
  Carola: Asch, förlåt! Jag såg den här frågan och skulle svara, men så försvann den långt bak och jag glömde…f´låt…
  Jag har köpt flera av märket YOU, och de är superfina, och sköna, och jag kommer nog använda dem även efter amningen, det syns knappt att det är amningsbh:) Med bygel. Jag har min vanliga storlek, och faktiskt så mailade jag dem och frågade, och fick supersnabbt svar, så funderar du på nåt, fråga!! Eller GIlla dem på Facebook så kan du fråga där:) Shit, nu kikade jag in på deras sida för att se om jag kunde rekommendera dig nåt, och de har ju fått in massa nya fina….Men jag ska inte ha nån ny…;)

 3. Emelie

  Först och främst vill jag skriva och säga att ni verkar vara en helt fantastisk familj. Många barn = mycket kärlek 🙂 Och du verkar minst sagt vara en toppenmamma som har tid för alla! Funderar på en sak, du har ju döttrar som är i ålder då vissa (om än unga) bildar egna familjer. Hur ställer du dig till det, om ni planerar fler barn? Alltså, att möjligheten finns att du blir mormor samtidigt som du kanske själv får ytterligare ett barn? 🙂 Vet att det ju självlkart inte är något du kan styra över, men hur skulle du uppleva det?
  Carola: Ingen av Janelle och Patricia vill ha barn än på länge säger de, så det är faktiskt inget jag funderat över:) Jag tror att det skulle kunna vara lite mysigt att ha en egen bebis och få ett barnbarn i samma ålder, men jag vet ju inte.:)

 4. lolita

  hur gamal är lovelia ska jordan och jamie börja på dagis
  Carola: Lovelia är 4½, fyller 5 i september, och Jordan och JAmie ska inte börja på dagis:)

 5. Lewis

  Hej!
  Hur skulle du reagera om något av sina barn visade sig vara homo-, bisexuell eller ha en transidentitet?
  Carola: Jag har ärligt talat ingen aning! Jag tror att jag skulle tycka att det var lite synd med tanka på barnbarn, hihi, eftersom det ju blir lite besvärligare då:) Jag har inget emot människor som har andra läggningar, så länge som det inte är farligt för andra. Jag älskar ju mina ungar oavsett, så det skulle aldrig förändras:)

 6. lolita

  delar robert och corinda rum
  Carola: Nej, bara natten inför födelsedagen:) För ingen av dem vill kliva upp och sjunga för den andre för att sen hoppa i säng och bli sjungen för….lite knepigt med tvillingar ibland, men än så länge funkar det att de sover i samma rum den natten:)

 7. Annika

  Jag funderar på det ”glapp” som är mellan de två första och tvillingarna, och efter tvillingarna.
  Var det planerat eller hur blev det så?
  Carola: Glappet beror dels på att vi bodde lite trångt i en trea, dels på att vi liksom var ”färdiga” i folks ögon, två barn är ju liksom standard, och det kändes som väldigt många att skaffa en trea:) Men jag var säker på att vi skulle ha fler, och så fort vi flyttade till hus så började vi planera för det, och så blev det tvillingar:)
  Vips så var vi en STOR familj;) och ansågs ännu mer färdiga, men jag längtade så efter ännu en till, men det var ganska fullt upp med två små och två lite större att det fick dröja några år tills nästa kom.
  De som kommit efter har det varit ungafär 2 år i mellan och det känns som det varit alldeles lagom:)

 8. Maria

  Hur tänker du kring att börja arbeta igen? Även om ni får fler barn kommer det ju en dag när det yngsta barnet börjar skolan. Jag har själv fyra barn och den minsta blir tre år i sommar. Jag är fortfarande hemma med barnen och skulle gärna fortsätta med det om bara ekonomin tillät.
  Det skulle vara intressant att veta hur du funderar om framtiden. Kommer du börja jobba inom ert familjeföretag?
  Tack för en jättebra blogg, läser varje dag!
  Carola: Tack för att du läser:) Jag tänker inte så mkt på vad jag ska göra sen, men nåt blir det ju, även om jag inte alls längtar efter nåt annat än det jag gör nu. Antingen blir det väl inom sjukvården som ju är mitt yrke, eller inom familjeföretaget, eller så hittar jag på nåt helt annat. Jag vet inte 🙂

 9. Julia

  Hej! Hoppas på svar 🙂
  Jag har fått uppfattningen sv att du är en sån förälder ”mina barn gör inga fel” ”mina barn och andras skitungar” är det så? Eller vad har du för syn på saken? Menar inte att detta är en spydig kommentar, det är svårt att få uppfattningen helt eftersom detta är en blogg, men har fått den uppfattningen på bloggen.
  Carola: Herregud, absolut inte!! Jag är väl medveten om att mina ungar är precis lika som alla andras. Men jag försöker såklart uppfostra dem till att bli fina människor:) Sen tror jag att alla föräldrar tycker att ens egna barn är lite sötare, lite klokare, lite mer empatiska, lite roligare osv än andras barn, för det hör liksom till;) Men jag vet att mina ungar kan de med, de är inga änglar.

 10. Signe

  Om du skulle få en till flicka/pojke vilka är de 3 finaste pojk/flick namnen du skulle vela ge barnet????
  Carola: Det här är svårt att svara på, för det ändras hela tiden…namn jag gillade när tonåringarna var små, kan jag idag känna att det var en himla tur att vi inte valde;)
  Så förlåt, men jag kan inte ge dig ett svar:)

 11. Signe

  Hej Carola! Älskar eran familj och önskar mig också en stor familj när jag blir stor! Jag är bara 12 år än. Min fråga är:
  Skulle du kunna lägga in en nystanen bild på varje barn med födelsedatum och längd????? Det skulle vara jätte snällt!:)
  Carola: det kan jag göra:) Tack för de snälla orden:)

 12. Sara

  Vilka ögonfärger har dina barn?
  Carola: De har olika nyanser av blått:) Lite melerade, som skiftar beroende på väder och kläder, men mestadels blått.

 13. Therese med fyra

  Hej,
  Ännu en nyfiken läsare till din blogg som vill fråga;)

  Har du och Per varit i olika faser vad det gäller önskan om antalet barn någon gång? Om det varit så, hur har ni tagit er igenom det? Fixar du med minneslådor och fotoböcker mm till varje barn? Hur gör du i så fall? Sparar du mycket av deras bebiskläder?
  Bloggträff i Skåne någon gång i framtiden?
  Kram
  Carola: Ja men absolut:) Han ville ha ETT barn, jag sa SJU….;) och det har ju blivit mer som jag ville så du kan ju gissa hur bra jag är på att övertala( tjata,hehe).
  Usch, mitt dåliga samvete!! Nej, det har inte blivit mer än till de två första..övriga har en del framkallade foton i album, men inget speciellt..Det blir sämre och sämre dessutom iom att alla foton ligger på datorn! Varsin Mina första år, har de.
  Jag spar allt. ALLT. Det kan vara bra att ha, och framför allt är det svårt att skiljas ifrån:)
  Bloggträff i Skåne, låter väldigt långt…min ac är trasig ju 😉 men vem vet?
  Kram!

 14. annica

  Hej! Annica här 🙂 jag har ju som sagt 4 barn, jag hinner inte med de 2 stora… de är 9,6, snart 4 och 2. All tid går till de 2 små… Hur gör du?

  Kram
  Carola: Hejsan:) Jag tycker att jag hinner med alla, det gör säkert du med. De stora kräver ju inte, eller behöver lika mkt fokus som de små. Jag är ju alltid hemma, så de små har mig ensam på förmiddagar frm till 2 då skolbarnen kommer, och så tonåringarna ännu senare.
  Jamie och Jordan är ju de som tar mest tid och kraft och fokus, men de är samtidigt rätt enkla att distrahera med nåt, en film eller ett smörgåsrån;) och då kan jag ägna mig åt de andra.
  Jag sitter ofta med Trixie, Novalie, Robban och Corrinda och äter mellis efter skolan, då har Lovelia, Jordan och Jamie ofta ledsnat på mitt sällskap sen länge, så de vill bara äta och gå från bordet och leka;)
  Sen kommer ofta Janelle hem vid middagslagning och då brukar hon antingen sitta vid köksbordet och sällskapa eller hjälpa till. Patricia är inte lika intresserad av att umgås, men hon kommer ofta och snackar en liten stund när det bara är jag i köket.
  Nej, jag vet inte hur jag ska förklara det , men jag hinner med, och det tycker ungarna åxå. 🙂
  De större har ju ofta kompisar med hem så då vill de inte alls umgås med mig…så de väljer ju mer själva att inte få lika mkt tid med mig som de skulle kunna få, om du fattar hur jag menar?
  Svamligt, sorry:)

 15. Maria

  Jag har själv fem barn, 12, 8, tvillingar på 15 månader och lillebror på 4 månader. Jag kan ibland tycka att det är svårt att hinna hjälpa de större med läxor eller få tid med dem då de tre små kräver så mycket. Kan ibland få ett uns av dåligt samvete och tänka att jag försummar de stora. Får du den känslan någon gång? Du verkar hinna så mkt nämligen som jag aldrig får tid till och då har du ju ändå fyra barn till mot vad jag har. Samtidigt så vet jag att de stora barnen älskar sina små syskon massor så det är liksom bara mitt dåliga samvete som spelar in!

  Kram Maria
  http://blogg.mama.nu/fanea
  Carola: Jag har inte dåligt samvete, det tror jag är den stora skillnaden:) Jag vet att jag inte kommer hinna allt, och prioriterar det som är viktigt, och sen det som är roligt:) och sen tar jag det där tråkgörat som måste göras, men jag kan gärna skjuta upp det länge, som med att ta undan vinterkläderna tex. Nu har ju du tre små väldigt tätt, så det är säkert mer krävande än vad jag har haft det som tagit de en och en:) Mina tvillingar kom ju nästan 5 år efter de två första, och det är 3 år till Novalie som kom efter dem. Jag hjälper ofta till med läxor med en bebis i famnen, eller i gåstolen på golvet, de är ju vana vid att det är ständigt stök runt dem i skolan, så det är ju hur lugnt som helst hemma om man jämför:)
  Kram på dig!

 16. Maja

  Jag är så imponerad av dig, vilken fantastisk mamma du är! Hur hittar du ork och energi till vardagen? Jag är hemma med en liten fyramånaders bebis och en tvååring ( delar dina åsikter om förskola till fullo, men det är en annan historia). Jag älskar att vara med mina barn, men är så trött på kvällarna. Träna, eh nej! Blogga orkar jag inte heller påbörja. Slocknar oftast framför teven ;)! Nu till min andra fråga. Vilket är ditt bästa tips på hur man nattar flera barn? Mina barn väcker varandra och min tvååring vill att vi ska ligga med honom i sängen tills han somnar, tar minst en halvtimma! Hopplöst svårt de kvällar då man är ensam. Hur gör man? Kram från en annan UppsalamammA
  Carola: Stor kram tillbaka, du är åxå en fantastisk mamma:) Jag är ju inte mer enegisk än nån annan, det är jag övertygad om, men jag är väldigt kvällspigg så då hinne rjag ju träna och blogga:)
  Däremot är jag segare än segast på morgonen så där tappar jag ju några timmar…tyvärr, hade önskat att vara piggelin då:)
  Vi har bara legat bredvid ett barn vid sängdags och det är Janelle. Sen kom Patricia när J var 22 månader och då funkade det inte att sitta där inne, Perra jobbade kväll då, så jag var ofta ensam.
  Jag gjorde då som så att de fick somna i soffan hos mig, på varsin sida…sen bar jag in dem. Funkade superbra med de två, men skulle absolut inte funka på Jordan..Nu har vi med alla barnen tagit en tuff match när vi bestämt att det är dags att somna själv, och lagt dem i sängen och sen har de fått tjoa där inne, och vi har gått och lagt ner och stoppat om. Eller, jag har lite svårt för att låta dem skrika nämligen, så jag kan göra så att jag till en början sätter mig därinne med dem, med datorn eller en bok och sen inte gör nåt väsen av mig alls. De brukar lära sig fort att det är lika bra att somna:) Se bara till att de är mätta, torra och framför allt trötta:)
  Se till att de gillar sin säng, kanske mysig kudde, fina påslakan, nappen bara där eller nallen, och kanske vällingen:)
  Det underlättar att ha den andra föräldern hemma när man påbörjar nåt sånt här, eller iaf en annan vuxen som kan assistera de första kvällarna, annars funkar det inte så bra. Det tar inte så många kvällar innan de har fattat galoppen, och det är underbart att bara kunna gå in och lägga dem, säga godnatt och gå ut:) Vissa av våra barn har självmant gått och lagt sig när de varit trötta, redan som små, Novalie tex:) Helt okey:)
  Lycka till!

 17. Alba

  Hej:-) Sparar du Lovelias kläder om ni får en flickbaby? Ärver Jordan mycket av Robban?
  Carola: Jag sparar allt som kan vara bra att ha, så ja, Lovelias kläder ligger undanstoppade:)
  Efter Robban finns det inte så mkt kvar dock, väldigt märkligt, men det som finns är oftast helt ok att ärva så de kläderna har Jordan och Jamie:) Det tycker Robban är himla mysigt:)

 18. Johanna

  Hej, du har ju både utbildning å erfarenhet, har du nån gång funderar på att skriva en bok om barn?
  Har hört många som fått många barn eller sladdisar att de blir nojjigare med åldern, har du ändrat dig i mamma rollen med tiden/åldern?
  Tycker du är en väldigt fin mamma och har lärt mig mycket av dig! Tack för fin blogg 🙂
  Carola: Åh tack, vad snällt:) Jag har funderat på det ibland, speciellt ville jag skriva en bok om att få tvillingar för det var bara negativa läskiga beskrivningar när jag väntade mina…och jag upplevde det som underbart att få vänta, föda och sen ha tvillingar:)
  Jag blir nog tvärtom mindre nojig med åren, förutom under graviditeten, men jag har aldrig varit speciellt orolig som mamma, så idag kan det nog ibland bli så att jag släpper ungarna lite för mkt enligt andra:) Men de växer med ansvar:)
  Jag har helt klart ändrat mig med antalet barn och år, det gör nog alla. Saker som var världsviktiga när Janelle var liten känns idag som petitesser, och saker som var besvärliga då, är idag vardagsmat…:)
  Men jag tror att det mestadels är till det positiva:)

 19. Linda

  Hej,har läst nånstans att Jordan inte tar napp utan suger på nappflaskan för att sova. Min pojk (6 mån) suger heller inte på napp utan vill suga på nappflaskenappen,han behöver ibland suga på den nån gång under natten då han vaknar (ej för mat). Jag är ju lite orolig för hur det kommer att gå på förskolan,när han nu ska börja där.Komma med en nappflaska för att kunna sova,han behöver den ju till dagssovningen me. Hur funkar detta för er ? Jag vet att Jordan inte går på förskola, men berätta lite.
  Carola: Ja, sådär gör Jordan med:) SKa din kille börja alldeles nu på förskolan? För annars kanske han hinner vänja sig av med den, och om inte….så skulle jag se till att det finns en flaska där att suga på, spela roll liksom:)

 20. Jossan

  Hej!!! Läser din blogg dagligen å ja gillar verkligen
  Det ja läser 🙂
  Ni har verkligen så härliga barn 🙂

  Men en liten fråga, hur får ni allt att gå runt??
  Rent ekonomiskt alltså??
  När man läser din blogg så märker man att du har
  Ett stort intresse av att shoppa (kanske inte mkt
  Onödigt men det blir mkt med så många barn)
  Å det verkar som att det inte ”bara” är billiga ting
  Som ni köper..

  Sj är ja just nu mammaledig till mitt första
  Barn å vi bor super billigt ändå känns det inte
  Som att man har råd å shoppa lika mkt.. Å då har
  Ja bara 1 barn..
  Föräldrapengen är ju dock varierande från person
  Till person, men ändå.

  Tack för en super härlig blogg 🙂
  Carola: Jag diskuterar inte vår ekonomi här:) men det är klart att det kostar massor med en stor familj, men vi försöker ju att inte slösa. Jag gillar att shoppa, men allra helst ska det vara billigt, annars är det inte lika kul:) Utslaget på en månad så blir det inte så mkt som jag handlar som är onödigt, utan det är oftast sånt som behövs. Alla barn får sällan saker samma månad, utan ska det handlas skor så tar jag några i taget, sprider utgifterna lite;)
  Kram:)

 21. Elin

  Hej Carola!
  Hur kommer det sig att ni skaffat så många barn?
  Har en dotter på 3 år och är väldigt sugen på flera men känner mig lite rädd på något sätt, kan inte sätta ord på det men känner du att det får vara nog nu eller kan du tänka dig fler? Tycker du verkar vara en fantastisk person och jag läser din blogg varje dag, du och dina barn får mig att le
  Carola: Tack:) Jag vet hur du känner det, tror jag, för när vi hade bara Janelle så kände jag att hon tog all min tid, all min kärlek. Hur skulle det kunna gå att få in ännu en liten person i livet? Jag hade nästan bestämt mig för att vänta med syskon de tre år som sades vara det bästa, när jag plötsligt plussade och var gravid med Patricia:) Då var Janelle bara ett år, och jag var orolig för hur det skulle gå, men det visade sig ju att man bara öppnar upp ett lika stort hjärta även för barn nummer två, och tre och fyra..osv:) Kärleken räcker till i överflöd, och allt annat löser sig det med:)
  Jag känner inte att det är nog, utan kommer nog alltid att känna att det skulle kunna få plats en till;)
  Om jag så blir 125 år:)
  Lycka till, och kör du på ett syskon, det blir bara roligare och mer underbart:)

 22. Emma

  Är det inte sjukt att tänka på att när Jamie är 8 år är du 50 år?????
  Carola: Nej. Jag är ju liksom inte den enda mamman som får barn på andra sidan 40 strecket:)
  Jag tycker att så länge man kan bli gravid på naturlig väg så är inte åldern nåt större hinder, det är ju liksom tänkt så. Hade jag tyckt att det var sjukt eller konstigt så hade vi ju inte skaffat oss de senaste barnen, eller hur?

 23. Anonym

  När började du blogga på mama?
  Finns det planer på fler barn eller är ni klara med den biten?
  Går Jordan på dagis?
  När tog du körkort?
  Vad har du för utbildning?
  Gillar du dyra märkeskläder?
  Carola: Det är nog 1½ år sen, eller så, innan bloggade jag ju ett annat ställe, länk finns i min länklista, sen 07.
  Vet inte;)
  Nej han är hemma med mig och Jamie-
  Hm…när jag var 26 år tror jag, länge sen mao:)
  Jag har bara gymnasieutb, men med olika påbyggnadsutbildningar inom barnomsorg och så till barnsköterska på sjukhus.
  Nja, jag köper inte dyra märkeskläder, men jag kan tycka de är fina såklart, men går hellre och köper de billiga kopiorna:)

 24. Malin

  Skriv din kommentar här!

  Hej Carola! Jag följer din blogg och tycker att ni är en härlig familj ! Det jag undrar över är hur du lyckas amma dina barn under så lång tid? Hur lyckas du bibehålla intresset för bröstet så att säga? Jag har tre barn och den minsta är nu två mån och jag vill amma han gärna uppåt ett års ålder. Har du nå tips? Mina två första blev inte nöjd till slut vid 4-5 mån ålder samt blev nyfiken tidigt på vad vi stoppade i oss :/

  Tacksam för tips och råd!
  Carola: Tack:) Jag erbjuder ju inget annat, så de har inget annat val än att amma;)
  Ingen av dem har visat nåt intresse för annan mat före tidigast 6-7månader, och då har de fått sitta och pilla med små bitar av sånt, men ändå haft amning som huvudsaklig föda. Jag har gett dem smakisar, men inte bytt ut några mål utan de har mest bara smakat och sen ammat, och de har inte fått nån välling/ersättning förrän de varit runt ett år, (jag har jobbat nätter och då har vi introducerat sånt).
  Jag vet inte hur man håller deras intresse vid liv, för de har liksom bara ammat på, jag ser det nog som så naturligt att det är så det ska vara tror jag.
  Vet inte om det var några bra råd, men det är så jag gjort:)
  Lycka till!

 25. Linda

  Hej Carola !
  Min funderning är hur du och Perra lyckas ”bolla” småbarns föräldrar livet med tonårs livet? på en och samma gång. Ni är helt underbar familj, jag följer dig och din familj på din blogg, när jag har möjlighet och tid !
  Ha en bra vecka !
  Carola: Menar du hur vi hinner med både små och stora barn? De stora har ju mkt längre kvällar än de små, och vi finns ju alltid hemma då, så på så vis hinner de prata med oss i flera timmar, om de skulle vilja, vilket de inte gör;)
  Ibland krockar det ju, men oftast fungerar det väldigt bra.
  Tack för de fina orden:)

 26. Moa

  Hej!
  Är det så att man har fullt upp hela tiden när man har 9 barn?
  Dags och byta header? Haha 🙂
  Vill ni ha fler barn?
  Carola: Ja, och nej….:) Jag skulle kunna ränna runt hela dagarna, men prioriterar att ha kul åxå:) Men nog finns det att göra så sysslolös är man aldrig.
  Ja, headern ska bytas…men du vet….ska bara..;)
  Kanske;)

 27. Ida

  Hur mÃ¥nga rum har ni i erat hus? Vilka av barnen delar rum? Har de minsta nÃ¥got eget ”lekrum”? Vilka av era barn är mest lika/olika som personer?
  Carola: Vi har 8 rum, varav 7 sovrum. Huset är i två plan och 224kvm stort. Novalie, Trixie och Lovelia delar en stor gillestuga med stora fönster. Jordan och Jamie kommer att få dela rum så småningom, övriga har egna. Idag har vi ett lekrum till småkillarna, eftersom de sover inne hos oss.
  Shiit den sista var svÃ¥r…Alla barn är lika, men ändÃ¥ olika, sÃ¥ det är jättesvÃ¥rt attsäga..
  Mest lika är nog Janelle och Novalie, om man ser till sättet, de är båda enormt empatiska och ansvarsfulla, och tar gärna hand om alla andra, både syskon och kompisar. Minst lika är nog Janelle och Patricia som är som natt och dag i allt:)

 28. Elin - gravid i vecka 37

  Har du alltid haft lätt för att amma? Hur länge har du ammat barnen?
  Carola: Ja, alltid. Jag tror att jag förutsatte att det skulle vara enkelt, men jag vet att jag blev väldigt förvånad över att det gjorde så förbannat ont i början första gången….det hade ingen sagt nåt om, men det gick ju över och sen ammade jag tills hon var 13 månader. Jag har ammat som minst 11 månader, och som mest 2½ år:)De flesta har varit runt ett år när de slutat.

 29. Stina

  Hej Carola!
  Älskar att läsa om ert liv i bloggen =) Tack för att vi får följa er vardag.
  Går ingen av de små på förskola? Är alla barnen hemma? Har läst något om kyrkis i bloggen, vad är det?
  Ha det bra!
  Carola: Hej:) Tack för att du vill följa oss:)
  Nej ingen går på förskola, utan de små är hemma med mig, INgen går heller på fritids eftersom de inte får det när jag är hemma. Kyrkis är en verksamhet som kyrkan har, det är mkt lek, men också mkt lärande. De pysslar massor, lär sig om planeter och träd och människokroppen osv. och så pratar de såklart en del om Gud och Jesus och hans kompisar;) Inget som stör oss, även om vi inte är aktiva troende:)
  Helt underbara ledare, som det är en otrolig förmån att få lämna sina barn till några timmar i veckan:)

 30. Maja

  Hej!
  1. Har något/några av era barn adhd eller liknade?
  2. Varför har ni inte en egen säng till Jamie? Är det av egoistiska själ, dvs att Du vill att han ska vara beroende av dig?
  3. Ungefär hur stort är erat matkonto per vecka/månad?
  4. Har något/några av barnen någon allergi?
  5. Har ni planer att fortsätta renovera erat hus? Jag tänkte på att ni gjorde ju om hela köket, är det ex vardagrummet som står på tur?
  6. Har ni flera soffor i vardagsrummet? Jag tänkte så hela familjen kan sitta tillsammans och ex titta på en film.
  7. Har Jordan blivit lugnare?
  8. Har era barn vecko/månadspeng? Isåfall hur mycket? Det är något jag själv tycker är så svårt att veta vad som är ”lagom”
  9. Har ni fler djur än två katter?
  10. Vill barnen ha ”ett eget” djur?

  Kram
  Carola: 1. Nej, det har de inte.
  2, Det får inte plats en till i vårt sovrum…Jordan ska få byta säng, men han vill inte det än, och då får Jamie fortsätta sova hos mig. Nej, jag vill inte att han ska vara beroende av mig, tvärtom så börjar jag ledsna på att sova med honom spom ien igel;) Han ska få en snart:)
  3,Vet inte med säkerhet, vi handlar ju båda två så full koll har vi inte, men det är massor, säkert mellan 10-15 tusen..
  4, Nej.
  5 Ja, det har vi, allt behöver rustas, nästa stora projekt är badrummet, eller göra om nere i tvättstugan, eller bara fixa vardagsrummet …men vi har inga planer på att göra det just nu. Köket fick vi ett arv så vi kunde göra iordning det:)
  6. Vi har en tresits soffa och två fåtöljer i vardagsrummet, och den andra tresitsen står nere i tjejernas rum. Vi sitter sällan alla och tittar på tv samtidigt, men om det händer så klämmer vi ihop oss, småtjejerna tar helst en kudde och filt och ligger på golvet:)
  7. Jajamen:) Inte foglig, men lite mer så att han faktiskt lyssnar på vad jag säger:)
  8. Nej, de får sina studiebidrag när de börjar i gymnasiet, men de mindre har inga månadspengar utan får när de behöver till nåt.
  9. Nej, bara de två goskatterna 🙂
  10. Ja de vill ha hundar, och hamstrar och hästar och guldfiskar osv;) Vi har haft marsvin och kanin, men djur i bur är inget för oss, de blev skamligt bortglömda och var mest till besvär och så ska inte djur ha det, så det blir aldrig några sådana djur igen. SKulle vi skaffa oss nåt så blir det en hund nån gång.
  Kram:)

 31. Lotta

  Hej

  Har inte Jamie en egen spjälsäng att sova i? Låter som det behövs andra rutiner så ska du nog se att han lär sig….
  Carola: Nej han har ju inte det…inget av barnen har någonsin legat i sina spjälisar när de varit små utan de har alltid sovit med mig och då är det ju så onödigt att ha en säng stående som man bara fyller med skräp…Han sover i sin vagn i vardagsrummet tills han vaknar första gången när jag lagt mig då hämtar jag honom till mig och så sover han där resten av natten. Men snart blir det egen säng till lille gulliganen:)

 32. Becca

  1. Umgås dom största tjejerna mkt med sina yngre syskon?
  2. Vilka av alla barnen tycker du är mest lika varandra och vrf ?
  3. Hur kommer det sig att Janelle & Patricia är så
  olika? Umgås dom mkt tillsammans?
  4. Kan inte du skriva lite om hur varje familjemedlem är ? + katterna 🙂
  Carola:
  1. NJa, det skiljer ju en del i ålder på dem, men visst händer det att de umgås med de mindre. Corrinda hänger ofta med de mindre:) De kikar på film ihop, eller sitter och pratar.
  2. Det är nog Janelle och Novalie, de är precis lika snälla, omtänksamma och vill att alla ska ha det bra. Alla barn är rätt lika på många sätt, men helt olika på andra..
  3: Jag har ingen aning! De är som natt och dag bara, även fast de var väldigt tighta som små. Patricia är intresserad av mode och vägrar visa sig ute osminkad, medan Janelle inte bryr sig speciellt i om hon går på ica utan smink och i joggingbyxor;) Fast de kan ha väldigt roligt ihop, och bara sitta och flamsa och tramsa, så det finns hopp om dem;) I nuläget umgås de inte mer än nödvändigt, men de undviker ju inte varandra heller.
  4. Perra: Arbetsnarkoman som inte kan sitta still;) Jag brukar tycka att han är som Charles Ingalls, pappan i Lilla huset på prärien;)
  Carola: Tja, jag är ju jag:)
  Janelle: Myndig, genomsnäll, klok
  Patricia: Nyfiken,lite labil;) men omtänksam
  Robban: Tv spels fantast, djurvän, mammas gosse:)
  Corrinda: Basketstjärna, tjatig, stort hjärta
  Novalie: Empatisk, klok, ordningssam
  Trixie: Vetgirig, snäll, glad
  Lovelia: Busig, mysig, hjälpsam
  Jordan: Busig, smart, nyfiken
  Jamie: Liten, söt och gullig
  Smulan och Zlatan är de mest ljuvliga katter man kan ha, de tolererar allt som barnen gör, och älskar verkligen ungarna och vill vara tillsammans med dem:)

 33. Jenny

  Hejsan! Är det inte dags för en ny header?:-)
  Carola: Joooo:) Jag ska fixa bilder så ska jag få hjälp av Mama, så det kommer:)

 34. Kristin-Tvillinggravid

  Hej!
  Jag väntar tvillingar till sommaren och undrar vad det mest ovärderliga var att ha/göra när era tvillingar kom?
  Skriv gärna lite tips vad som är bra att tänka på 🙂
  Det är våra första två barn 🙂
  Kram Kristin
  Carola: Grattis!! Vad spännande, du /ni har en underbar resa framför er, njut!
  Hm, det bästa var nog kanske babysittrarna, eller gåstolarna när de blev lite större..
  Idag skulle jag skaffat en bärsjal så man kunde knyta in dem och få lite fria armar ibland, eller ha två korta sjalar med en på var hötf när de blev lite större.
  Jag skulle absolut skaffa en vagn där man kan sätta fast bilbarnstolarna!!! Om ni kommer åka mkt bil så är det guld värt, för det är så tungt att bära babyskydden…Jag ville ha mina i samma vagn, alltså inte i varsin insats, så jag hade en gammal begagnad tvillingliggvagn till dem, den var rymlig så man slapp vända dem när de var bara några månader.
  Mitt bästa råd är att ta det lugnt och inte stressa upp er, för det kommer bli stökigt i perioder, men de går över:) Vila när de sover, glöm inte att äta, och om du vill amma så se till att du har allt du behöver runt dig, så du slipper sakna nåt när du sen sitter där:)
  Ang amning, det tar tid att amma i början, det gör det även med ett barn, men om man bara orkar med de första månaderna så rullar det på sen och man har igen det. Jag ammade mina tvillingar i 2½ år:)
  Vill du inte amma så se till att ha flera flaskor så du slipper diska hela tiden:)
  Lycka till:)

 35. Sara

  Antar att du kommer få denna fråga många gånger,men jag kan inte låta bli att undra – Har ni planer på fler barn?:)
  Kram
  Carola: Det får framtiden utvisa:)

 36. Erica

  Jag gillar eran familj, ni e så härliga! 🙂
  Har du en bra relation med tonåringarna? Vad kommer du arbeta med när Jamie o Jordan börjar på förskolan? Hur tycker du att du e som mamma?
  Ha det bäst hela familjen! Kramar till er! <3
  Carola: Tack:) Jag har en bra relation med dem, även om jag och Patricia bråkar rätt mkt så har vi en fin relation, och de kan berätta det mesta om de vill,. Janelle berättar ”allt” och ber ofta om råd, medan Patricia vill klara sig själv och inte är lika öppen, vilket jag respeketerar:) Jag uppskattar mina tonåringars sällskap oerhört mkt, för de är så kloka och roliga:)
  Jag har inte funderat över vad jag ska jobba med sen, men antingen går jag väl tillbaka till vården, eller jobbar på Syltkrukan, eller så hittar jag på nåt helt annat:) Vad vet jag inte….men bra betalt ska det vara;)
  Jag tycker ju såklart att jag är en bra mamma;) Jag är ganska medgörlig, de får göra och prova saker som de vill, jag vill inte hålla tillbaka dem om det inte är nödvändigt. Jag litar på dem och förutsätter att de sköter sig, och ger dem frihet under ansvar:) Min förhoppning är att de ska växa upp till kloka mogna människor, med fötterna på jorden och ambitioner och en stark självkänsla:)

 37. Anna Köhler

  först vill jag säga att jag älskar att läsa om din familj 🙂

  undrar om du inte kan visa fler bilder på patricia?
  Carola: Tack, och det ska jag försöka göra, hon är inte helt lätt att få med på bild…;)

 38. Josse

  Hur mycket får Janelle och Patricia när dem passat barnen?
  Carola: Väldigt olika,beroende på vad anledningen är. Om det bara gäller att hålla ett öga på dem medan jag åker iväg snabbt så får de inget alls, men bokar vi upp en lördag för dem så får de betalt så det ska vara värt det, det blir nog runt 100kr/timme…så det är tur att vi inte är borta så ofta;)
  Ibland vill de ha nåt annat ist , som Janelle som ville ha ett spel nedladdat, och ett iphoneskal..

 39. Ida

  Har du alltid velat ha en stor familj? Skulle ni tacka ja till att medverka i fler tv-program? Brukar folk kolla lite extra på er när ni är ute allihop? Brukar ni få mycket kommentarer om er stora familj?
  Carola: Jag har alltid velat det, men inte vetat eller förutsatt eftersom barn kommer om de vill.
  Jag är extremt lycklig över att så många ville komma till oss utan krångel:)
  Vi har fått förfrågningar på lite olika saker, men inget som varit aktuellt för oss, vi vill inte vara med i nåt bara för att synas, utan det ska i så fall vara nåt seriöst som vi kan stå för.
  Ja kommer vi alla så syns vi:) Det är inte så ofta nån vågar säga nåt till oss, men det händer och då är det bara i positiva ordalag, att vi är så rika som har alla dessa barn edyl.
  Ibland kan folk se lite irriterade ut åxå…;)

 40. Tess W

  Hur gör ni när barnen slutar med blöjor? Ungefär hur gamla var de när de slutade och har det varit något problem? Har haft en sängvätare och nu är lillan snart 4 år så det känns som det är dax snart! Har barnen själva bestämt att det är dax att sluta? Eller har ni bestämt?
  Goda råd emottages tacksamt!

  Varför har du tagit bort funktionen att högerklicka på bloggen? Jag har Dyslexi och behöver den funktionen för att stava rätt ibland!
  Om jag högerklickar står det att den funktionen är borttagen från den här bloggen! Kan du fixa tillbaka den?

  Stora kramar Tess W
  Carola: De har varit runt tre år allihopa, oftast sommaren de fyller tre eftersom det är lite enklare med mindre kläder. Det har varit några olyckor, men de har lärt sig snabbt, och har de väl blivit torra så kan jag räkna på fingrarna antalet olyckor, för alla tillsammans:) Har de bara fattat och bestämt sig så går det bra. Nattblöjan har kunnat vara kvar längre, men oftast bara som säkerhet.
  Jag tror på att vänta in dem så att de själva är redo.
  Och sen har jag , tvärt emot alla psykologer…blivit arg när de kissat på sig.. Varför man ska låtsas som att det är ingen fara har jag aldrig fattat, för då begriper ju inte barnet att det är fel..?
  Jag morrar lite och så brukar de fatta att det är lika bra att gå på toa i tid;) INte första gången, men när det hänt några gånger.
  Jag vet inte att jag har klickat bort nån sån funktion? Tror det sköts från Mamas sida, och jag inte kan göra nåt åt det, men jag kan kolla:)

 41. Viktoria

  Har era barn veckopeng?
  Carola: Nej. De äldsta får sina studiebidrag, eller det som blir över när jag betalat deras telefonräkningar;) men övriga får när de behöver nåt. Vill de gå på tex bio så får de det, och vill de köpa en tidning så får de det åxå, ibland iaf:) De har inte klagat och då känns det som ett bra upplägg:)

 42. Sofia

  I vilka veckor är dina barn födda? 🙂
  Carola: Nu ska vi se om jag kommer ihåg…
  Janelle v 40+5
  Patricia v 40+3
  Robban&Corrinda v 38+2
  Novalie v 39+1
  Trixie v 41+6….!
  Lovelia v 38+0
  Jordan v 40+3
  Jamie v 40+0

 43. johanna

  Har någon av patricia eller janelle nåt jobb?
  Vad har ni för regler för när dom ska vara hemma osv och vad behöver barnen hjälpa till med hemma? 🙂
  Carola: Nej, de är slöa….:) Jag tjatar om att de borde skaffa sig nåt, men de orkar inte;)
  Vi har 1-2 som hemtid för de stora på helger, Janelle är ju myndig nu så hon får göra lite som hon vill, om hon meddelar det. Robban & Corrinda har inte haft så sena vanor än så de har inte fått nån sen hemtid.
  Vi äter middag 17.30 och då ska man vara hemma eller ha meddelat att man inte kommer/ blir sen.
  Vi har infört städområden som ska göras varje dag enl ett rullande schema, och det är det dagliga underhållet, typ plocka upp kläder, torka av handfatet, ställa i ordning i hallen osv.
  Sen får de hjälpa till med lite utöver det, plocka i och ur disken, duka osv.
  Jag tycker att man ska hjälpas åt i en familj, och det hade jag tyckt även om vi haft förre barn.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting