Allmänt

Ni är verkligen inte klara:)

Jag kan diskutera dagis i evigheter, men det blir lätt trist om alla inlägg handlar om det. Men vi kan väl hålla det under detta inlägg nu? Så kan vi diskutera tills alla känner sig nöjda:)
Jag har ett väldigt egenpåhittat ( haha not) knep och det är att skriva för och nackdelarlistor.
Man kan alltid hitta något positivt i det mesta, inte allt. Och tvärtom även i det mest positiva finns ofta nån liten pytteliten nackdel.
Så varför gör vi inte det? Skriv tre fyra för och nackdelar för eller emot dagis 🙂 och för eller emot hemma.
Oj vad rörigt det lät, fattar ni? Jag har gruvligt ont i huvudet, men kurerar med kaffe;)
Varsågoda, kommentarsfältet är ert:)

Jag hoppas ni öser på för det här är nåt jag tycker skulle vara spännande att höra!
Och kanske försöka tänka tvärtom sig själv? Att jag skulle argumentera FÖR dagis osv.
Eller så skriv vad ni vill om detta ämne.
🙂
Nu måste jag ha mer kaffe, sen röja hela huset på ytan och sen är det förhoppningsvis klart nog i skallen för att läsa om coachning… Annars blir det film och te:) och mera inlägg, jag har haft full rulle 🙂

Kommentarer

  1. Anna

    Fördelar: 1. bra träning i att vänta på sin tur och lyssna på andra ( om nu barnen inte har turen att ha många syskon:). )
    2. Roligt med engagerade pedagoger som går på utflykter och deltar i lek på ett sätt vi som föräldrar inte alltid orkar eller har lust till. 3. Stimulerande miljöer där allt utgår från barnens bästa!
    Nackdelar: ett barn mår så bra av att vara med sina föräldrar, att delta i familjen hemma och alla hemmets göromål! 2. Stora barngrupper blir en stressig miljö, skona barnen från stress, de får nog av det sen! 3. Att välja att ha större syskon på förskolan borde göra att de innerst inne känner sig lite bortvalda då det nya barnet jämt får vara hemma!
    Jag tror att ha det äldre barnet på fsk nästan alltid är för föräldrarnas skull, trötta föräldrar som inte orkar med det engagemang det äldre barnet behöver, men det är kanske Åxå ok, vi måste orka för att kunna vara bra föräldrar!!!

    Tolerans och att inte döma andra för deras sätt att leva är så viktigt, vi gör alla så gott vi kan och väljer det vi tror är det bästa för just våra familjer!

    Tack för en bra blogg, beundransvärd är du som uppfostrar fina barn på egen hand och dessutom satsar på utbildning!!!

  2. Ann.B

    Hej!
    Håller med dig och tänker som dig till 100 procent.
    Har aldrig haft barnen på dagis om jag inte måste.
    Håller också med dig om riskakorna 🙂 dom med ost och dom med pizzasmak får ätas ute här hemma:)
    Kram Ann

  3. Sara

    Jag är mitt upp i att utbilda mig till förskollärare. För MIG är det en märklig och främmande tanke att inte ha sitt barn på förskolan då förskolan är så mycket mer än bara omsorg och utvecklandet av barnets social kompetens(den är jag helt säker på att barnet kan utveckla på annat håll än i förskolan). Däremot anser jag att all annan lära som finns i förskolan är enormt viktig för barnet och samhällets framtid. Vi pratar hållbar utveckling (ja det jobbas mycket med det inom förskolan,står tydligt i läroplanen),men också läran om värdegrunder,demokrati och humanism på ett uppmuntrande och ”lärandelek” sätt. Det förhållningssätt som vi som utbildade pedagoger har till barnets lärande är mest troligt inget som man har ”bara för att man är förälder” på samma sätt som att du inte kan ställa diagnos på din sjuka hund bara för att du är hundägare,utan du får uppsöka utbildad veterinär. Dessutom anser JAG att förskolans genomsyrande arbete med kunskapslära och utveckling för varje individ oavsett behov och förutsättningen är viktigt och något som kan vara svårt att hantera som förälder. Det är mina åsikter. Sen kan jag tycka det är fel gentemot barnet att det ska gå långa dagar på förskolan i ett årsåldern, då anser inte jag att det är för barnets bästa. Om jag fick önska skulle förskolan vara för barn mellan 3-5 år,i den åldern är förskolan faktiskt givande,i måttlig mängd!:)

  4. Mormor

    Hej , jag har haft dagis till mina barn , men valde bort det kommunala. Så våra barn gick på föräldra koperativ dagis , detta bästa som hänt våra varn och vi föräldrar var jätte nöjda , ingen stor barngrupp och barnen kunde välja i stort sett vad de ville , en del barn var ute och en del barn var inne , denna val möjlighet älskade våra barn . Jag skulle aldrig vilja ha mina barn på dagis i dag , för barngrupperna är så stora , tycker synd om barnen och pedagogerna , men jag är medveten att man är tvungen att lämna sina barn .

  5. Sanna

    Börjar med att säga att jag hade gärna varit hemma med mina barn till typ 4-5års åldern. När jag fick andra barnet hade jag storebror på fsk 15h/v och det skäms jag lite för, men då jag fick en utmattningsdepression i samma veva och verkligen inte sov något alls så var det bästa lösningen just då.
    Hur som, angående de nya reglerna i Uppsala, tänkte belysa en aspekt som inte många tänker på… Det finns väldigt många barn i Sverige idag som lever under bedrövliga förhållanden. Fattiga och trasiga familjer. Där fyller fsk en viktig roll, det blir en trygg punkt i tillvaron, där barnen kan äta sig mätta och känna sig trygga. Jag arbetar med familjer som har det svårt och ser så sjukt mkt elände. Att arbetslösa föräldrar kan ha dessa barn på fsk är verkligen en räddning. Fsk fyller också en viktig funktion för nyanlända flyktingar, barnen får hjälp att lära sig språket och glömma lite av allt elände de varit med om – trots att mamma och pappa kanske varken har jobb eller annan sysselsättning. Sen finns det de 4-åringar som kanske mkt hellre är på fsk än hemma med mamma och skrikig bebis, dock tycker jag att det blir snett i de kommuner som har lång kö till fsk. Att då ha barn på fsk av bekvämlighetsskäl på fsk är ju orättvist mot den ensamstående som verkligen behöver en plats.
    bara massa jidder nu, men det finns många sidor av det här myntet.

    1. Helena

      Tack för viktiga perspektiv, du har helt rätt hela vägen. Jag tycker absolut inte du ska skämmas för att du hade ett barn på förskolan 15 timmar i veckan, oavsett hur du mådde.
      Vi bodde på landet när bebis nummer två kom och storebror fick fortsätta gå på förskolan16 timmar i veckan och det var helt rätt. Dels för att vi då kunde behålla hans plats och dels för att lillasyster så småningom fick en plats på samma ställe. Vi har haft förmånen att kunna vara hemma med barnen tills de var runt två år men jag är medveten om att detta inte funkar för alla. Som förskollärare skulle jag vilja säga att det finns två negativa saker med dagens förskola och det är att grupperna ibland är större än vad barn och personal klarar av samt att det ibland är för stor omsättning på personal vilket inte är något vidare bra för barnen. I övrigt tycker jag att en förskola som håller höga pedagogiska mått är en utmärkt plats för alla barn att vara på.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting