Allmänt

Uppåttjack någon? Och den finaste presenten ♥

Igår var det fredag, och jag hade fullt snurr mest hela dagen.

På morgonen sov jag och killarna, jag är sjukt trött, och fattar inte varför inte de är det? 😉 De sover rätt länge, men sen är det fullt ös, medan jag helst vill gå och lägga mig igen. Jag behöver sol. Jag behöver värme. Jag behöver nån form av uppåttjack, kaffe funkar inte, undras om man kan ta det intravenöst? Jag knaprar vitaminer, tränar, äter bra mat, men är så förbannat trött. Det är inget nypåfund, jag vill minnas att det brukar vara såhär på höstarna, kanske är det är värre i år för att jag helt enkelt ÄR trött. Långt in i själen. Trött för att det aldrig blir bättre.

Men jag är övertygad om att det bara är att härda ut, se till att träna så kroppen får sitt så följer väl knoppen med vad det lider, på tisdag var det solar på väderkartan:)

 

Igår då, jag hann bara avsluta en grej så tog nästa vid, men det är bra. De dagarna hinner man inte tänka så mkt på att man är trött:)

Först röjde jag som alltid, men nu skulle det dessutom komma en reporter från våran lokaltidning och göra en intervju, så jag ville ju att det skulle se hyfsat ut. Hon kom vid 14 och vi pratade till 16:) Jättetrevligt, och jag länkar kanske sen om den kommer på nätet. Det ska handla om hur man hinner med i vardagen.

När jag vinkat av henne så packade jag in all återvinning som jag kastat ut i garaget tidigare under dagen, och den som redan låg där… för jag hade då noterat att ventilationens lampa lyste rött, och det innebär att filtret måste rengöras. Den sitter på väggen högt upp och är stor..man måste balansera på en stege, och skruva upp fyra stora vred för att få loss en lucka och sen ta ut filtret…I vägen för detta arbete stod återvinningskassar i mängder:)

In med dem i bilen och ner till affären, där vi har olika insamlingar, och i samma sekund som jag kom dit kom jag ihåg varför jag hellre åker till den stora återvinningen…där är det bara att kasta i stora öppna containrar, här är det små pyttehål som man får kasta några förpackningar i taget. Det tar tid. Men nu är det gjort.

Så in på affären och handla för att kunna baka, Corrindas basketlag hade hand om kiosken på RM idag, och det skulle bakas till det. Hem, och sätta ungarna på att laga tacos, medan jag och Patricia rev av Paolos 15 minuter fast en egen ihopkombad version då fredagar är egen träning.

Syrran och jag skulle för en gångs skull dricka vin, hon passar katter hos mamma och pappa den här helgen, så det funkar att promenera hem:) så efter att de 15 minuterna var gjorda och en snabb dusch åkte jag och hämtade henne.

Sen var det dags att prova Paolos vin:)

Paolo Roberto

Det var gott. Lättdrucket. Jag är inte jätteförtjust i vita viner så mer än så kan jag inte säga:) Men vi har en flaska till, och det känns inte jobbigt att behöva dricka upp den, när nu det blir..:)

Apropå vin och alkohol. Vi har haft diskussioner här hemma, och nu vill jag höra era åsikter:)

Jag fick ju då smaka alkohol av alla de slag hemma när jag var liten, alltså SMAKA inte dricka, en liten pyttesmutt. För mig gjorde det att jag senare inte var ett enda dugg nyfiken på att dricka alkohol, och jag var säkert en 18-19 år innan jag drack första gången, och ännu några år innan jag var riktig packad. Riktigt dretfull har jag varit ett fåtal gånger, men alltid kunnat ta vara på mig själv.

Alltså tvärt emot vad forskningen påstår att det funkar. Jag har kanske alltid gått tvärtemot;) Man kan väl kanske åxå notera att jag är född i en tid då det liksom inte var så noga, man åkte bil utan att sitta fastspänd åxå…men DET gjorde jag 🙂

Nåväl, nu har jag två stora barn, en som är 20 år och alltså får gå på bolaget själv och köpa sprit. Där är det inga funderingar, henne skulle jag lugnt kunna bjuda på ett glas vin om så vore, helt lagligt.

Men den andra? Hon som är 19. Hon får dricka själv på krogen, men inte köpa ut. Får hon dricka hemma?

Jag är en morsa med feta principer, så att jag skulle köpa ut finns inte på världskartan, och det vet de.Den frågan har aldrig ens kommit upp. Jag fattar med andra ord inte hur andra vuxna kan vara så veliga;)  Är du under 20 så får du gå på krogen om du ska dricka, tough shit, men så är det.Jag tror att om man talar om vad man har för ståndpunkt för ungarna redan när de är mindre så är det inte så svårt att stå för den sen.

Men, som sagt det här med att dricka ett glas vin eller en öl hemma till middagen med mig, vad säger lagen?

Jag har fortfarande mina principer som säger att jag inte sitter och pimplar ihop med mina ungar (haha, som om jag skulle dricka speciellt ofta…) och det har heller aldrig kommit upp som en fråga, mer än att vi har diskuterat det vuxna emellan.

 

Efter middagen, så hjälpte syrran mig att baka, och det blev fyra omgångar kladdkakemuffins, Robban kom på att hans klass skulle sälja på torget så jag bakade till honom med, men sen efter att ha letat i mailboxen så visade det sig att det inte alls var den här lördagen utan nästa. Jaha. Kuuul:) Men barnen blev ju glada som fick äta muffins, de är skitgoda, ni ska få receptet.

Efter att vi röjt köket så promenerade jag halvvägs hem med syrran, och så tillbaka. Det var rätt skönt väder ute, friskt, men inte svinkallt.

Sen var det hopp i säng, och slocknade som ett ljus.

 

Idag, lördag. Jag sov till Jamie vaknade vid 9, men han låg kvar tills tjejerna kom upp vid halv tio kanske, och jag slumrade vidare till 11…jag är som sagt trött:)

Dagen har inte varit min bästa, men lallat på. Corrinda spelade match 12.00 så jag tog med Jamie och Lovelia och åkte dit för att kika. De vann med många poäng och ligger fint till i RM:)

RM basket

På väg hem så åkte jag in på Sallén för att köpa ett lysrör, det där som är trasigt i källaren, som Bravida satte upp…och det måste varit nåt extremt specialspecial för det finns bara som beställningsvara, och kostade fan 350kr…

Jag har beställt ett men vet inte om jag vill ha det. Funderar på att byta armaturen i stället. Den ska nog egentligen sitta på en vägg, den här sitter som en plafond i taket och lysröret liksom ramlar ur hela tiden då det är lite för tungt. Jag hade tejpat fast det med silvertejp;) Nja, kanske ska byta faktiskt, det är ju muppigt att ha ett som är svindyrt och inte riktigt funkar. Får tänka ordentligt i morgon.

Hämtade paket och handlade middag, Corrinda valde och det blev hamburgare och pommes.

Min vän sen många år, Magdalena messade att hon skulle komma vid 18, det var bestämt sen innan, och jag som tänkt köra veckotestet med Paolo när jag kom hem, åt några mackor, drack en kopp kaffe och gick och lade mig. Lite huvudvärk och den där tröttheten…Gahhh.

Nu är jag pigg:) och klockan är halv tre på natten…

Jag sov en halvtimme, fyrtio minuter medan Corrinda lagade mat. Tanken är att hon och Robban ska få laga mat nån gång i veckan. Patricia gör det redan, och eftersom jag tycker det är gruvligt tråkigt och de faktiskt behöver lära sig det så är det en bra lösning:) Dessutom kan de då får bestämma lite över vad de vill laga.

Man ska ju faktiskt kunna låta de här barnen flytta hemifrån en gång i tiden, hur jobbigt det än är, och då är det fint om de kan laga mat. Jag kunde det inte.

 

Magdalena och hennes äldsta, Michaela kom strax före 18 och de hade med sig present till mig ♥

Jag suger på att komma ihåg när folk fyller år, och är ännu sämre på att fixa presenter, så jag blir alltid så förvånad, men väldigt glad när andra kommer ihåg. Jag fyller 10 december, så det är inte dags än, men vi bor långt ifrån varandra.

Jag fick en av de finaste presenter jag någonsin fått:

carola wetterholm

 

Ett halsband med alla barnens namn och månadsstenar ♥ beställt från EvesAddiction.com och det är så fint !!! ♥

När man har många barn är det svårt att ha ”vanliga” namnhalsband, det blir för många, och jag har länge velat ha ett utan att hitta något, så jag tror att Magdalena läst mina tankar:)

Hon och hennes man är faddrar till mina barn, tillsammans med min syrra. Jag är fadder till hennes äldsta. Vi träffades första dagen i gymnasiet och har haft massa kul ihop:) Hon var med när jag träffade exet, jag var med när hon träffade sin man,och våra familjer har umgåtts under alla år, inte jätteofta sen de flyttade först en bit utanför stan och sen ännu längre, men det gör liksom inget, för hon är en såndär vän man bara tar upp tråden där man sist släppte den:)

Vi satt och babblade och pratade, och de var så trevligt:)  Jag måste ta mig iväg ut åt deras håll, det är evigheter sen..det är tur att de har ärenden i stan mellan varven i alla fall.

 

När de åkte så stoppade jag en trött Jamie i säng, han somnade på en sekund, och sen fixade jag lite här och var innan det var dags att dra på träningskläderna, och köra den där jäkla utmaningen/testet. Samma som förra lördagen, man ska se hur många varv av 10 armhävningar, 10 situps och 15 knäböj man hinner på 15 minuter. Jag hann 17 förra veckan, och 17 idag. Jag begriper inte hur jag ska kunna öka på det för det går i ett snabbt tempo, men vi får väl se. Sen tog jag en tur på löpbandet, snabbt PW tempo, och sprang en hel och en halv reklampaus, i den sista halva stannade löpbandet automatiskt som det gör efter 30 minuter så det var inte för att jag var slut:)

Kanske att jag får lite bättre kondis ändå, jag brukar flåsa som en blåsbälg efter en minuts löpning och hjärtat bankar som om det håller på att hoppa ur bröstet, men idag var det inte så illa;)

Sen började en film på fyran som var så förbannat dåligt att det var pinsamt, så jag hoppade in i duschen i stället, och  efter det har jag zappat lite, halvkikat på Predator, pratat med Corrinda, och grejat på.

Nu börjar jag bli trött, det är ju galet att sova middag, men ack så skönt det är just då:)

 

I morgon är det säkert nåt jag glömt, men annars ska filtret rengöras till ventilationen, och sen träna med Peter, hoppas att Janelle är på, syrran jobbar. Det visar sig:)

Nu är det väl dags att sova kanske..

Natti natti 🙂

 

Kommentarer

  1. Anne-Marie

    Jag har aldrig smakat alkohol och aldrig varit på systemet. Har nu tonårsbarn, och vi kommer aldrig att erbjuda dem. Däremot om det blir lockande för dem så kommer vi prata och upplysa om dess dåliga effekter. Alkohol finns inte med i våra liv, helt ointressant. Så mycket tråkigheter som ofta följer.

    Tråkigt att det förutsätts att man ska dricka sig berusad, det är normen.
    ”Där spriten går in, går vettet ut”

  2. Frida

    Jag är 18, snart 19 år. Mina föräldrar dricker väldigt väldigt sällan alkohol så vi har nästan aldrig haft det hemma.
    Jag har aldrig smakat på alkohol och har inga planer på att göra det heller 🙂

  3. Viktoria

    Jag fick smaka alkohol hemma ganska tidigt (smaka alltså, inte dricka fulla glas), mest likör eller vin.
    Jag söp skallen av mig varje helg från att jag flyttade hemifrån vid 16. Jag tror ju inte ungdomar super för att de är intresserade av att känna smaken av olika sorters alkoholhaltiga drycker 😉
    Mina barn får inte smaka före 18 år och det skulle aldrig falla mig in att köpa ut. Om någon annan vuxen köpte ut åt mina barn skulle jag inte tveka en sekund att göra en polisanmälan.
    Sonens klass (åk 8) fick nyligen göra en enkät om ämnet och det visade sig att nästan 50% av barnen fått dricka alkohol hemma. Skrämmande!

  4. Mormor

    Inlägg angående mig , vet inte var du bor , men där vi bor och för våra barn gick i skolan flödade det hembränt och detta är hemskt och otäckt . Har jätte mycket erfarenhet ang. Droger vet av erfarenhet att det inte alls är de ungdomar som blir bjudna hemma som hamnar i drogträsket alls. Jobbar med detta

  5. Marie

    Jag är uppväxt som du med att smaka. Mina föräldrar trodde stenhårt på att om man smakar så vet man vad det är och är således mindre frestad. Det har funkat. Ett tag på högskolan festade vi en del men jag har aldrig varit så full att jag inte kommit hem själv. Vad jag vet har mina bröder gått igenom samma sak typ. Alltså förespråkar jag att smaka hemma för jag vet att det funkar, vi dricker måttligt.

  6. Sommarkurs

    Carola, uppåttjack och alkohol i samma inlägg-modigt!
    Uppfödd och uppfostrad av danskar så säger jag nej till all form av alkohol till de som icke får handla själv.
    Med andra ord går jag (vis av erfarenheten) tvärtemot min egen uppfostran.

  7. Britt

    Så mysigt ni verkar ha i er stora familj, trots allt trist som hänt! Gillar din typ av galghumor och vassa tunga du kör med ibland, det går åt i detta samhälle.Med din inställning blir säkert vardagslivet betydligt lättare. Blir intressant att läsa reportaget, just frågan hur du hinner med utan att gå in i väggen!

    1. Ida

      Ja det där hur du får ihop vardagen ska bli intressant att läsa om. Det handlar ju inte bara om att man ska överleva och att det ska funka praktiskt, det ska ju funka psykiskt också. Det är ju viktigt att känna att man orkar med och att man mår bra mitt i allt också.

  8. Anne

    Vilken underbar omtanke och värme bakom gåvan du fick! Faktiskt det vackraste namnsmycke jag sett. Trädet som symbol betyder så mycket. Alkoholfrågan var intressant. Spännande att läsa svaren. Lägger mig inte i debatten, eftersom jag inte har barn, förutom att jag konstaterar att det fortfarande finns människor som köper ut åt sina barn och det är faktiskt katastrof!! Det är helt olagligt oavsett vem som gör det! Hemma användes starka drycker endast vid förkylning! Själv dricker jag vin till maten några gånger om året. Har faktiskt aldrig varit riktigt berusad. Har alltid haft för stort kontrollbehov för att känna det som lockande. En lite kul grej var när jag pluggade i Uppsala och gick på vårbalen. Jag hade dragits med halsfluss av och till hela våren och ätit två omgångar penicillin. På balen kände jag att jag höll på att bli sjuk igen. Så jag köpte en snaps, svepte hela i ett drag (första och enda ggn i mitt liv) och höll på att storkna. Smärtan i halsen försvann och kom inte tillbaka! Dagen därpå var jag frisk!

  9. Camilla hockeymamma

    Nej Mormor det är inte upp till var och en att bestämma själv vi har lagar kring alkohol för att skydda barn att köpa ut är ett brott,dock är det vanligt inte så vanligt att föräldrar som köper ut som en äldre kompis.Det finns undersökningar som görs varje år på åk 8 och åk 2 gymnasiet och därför så vet man att de som får smaka hemma dricker mindre än de som blir bjuden på ett glas hemma men de som dricker minst är de som har föräldrar som inte vare sig bjuder eller låter smaka.Att det sedan finns ungdomar som inte dricker alls eller öerhört måttligt trots att de har föräldrar som köper ,bjuder eller låter smaka hemma måste ses som att man har tur.Vad det gäller att bjuda en 18 åring hemma så går det bra så länge du inte överserverar de dricker på ditt ansvar på samma sätt som att en resturang inte får servera en redan berusad,men du får inte ge 18 åringen en flaska vin som de försvinner ut med,samma regler som på krogen alltså.Titta på systembolagets reklam för att inte langa den är faktiskt både informativ och bra.

  10. Helena

    Sen, angående din trötthet: inte konstigt med allt du varit med om tänker jag plus allt du ensam får bära både fysiskt och mentalt, runt barnen. Men, jag kan bara säga som så att jag ser att du nattugglar och sover länge på fm (även barnen) och det är i grunden bättre att sova kväll och natt än morgon/fm. Det visar all forskning på. Helt enkelt: typ sov från det att solen går ner tills den går upp..minus plus några timmar så mår kroppen bäst

    Carola: Jo, jag vet att det anses så, men jag är nu en gång för alla nattuggla och mår inte alls bra av att vakna och kliva upp tidigt. Jag funkar bättre framåt lunch.Har läst väldigt intressant forskning om detta, och det finns olika typer av människor, typ A – morgonmänniskor som får mest gjort mellan tidig morgon och framåt 14, och så typ B människor som är värdelösa innan 12-14 men sen får massa gjort:) Det är ju klart att det är så, egentligen, men samhället funkar bättre för typ A…

    1. Lotta

      Håller med dig Helena! Sov när det är natt och kliv upp på morgonen och var vaken. För då somnar man gott på kvällen i god tid. Jag är oxå nattuggla och sover som bäst på fm:-) Men mår bäst när jag icke gör det. Och nu jobbar jag mån-fre så då blir det bra rutiner.

  11. Helena

    Enligt statistiken är det barn som bjuds hemma tidigt som i högre grad riskerar att trilla dit på ett beroende än barn som inte bjuds. Är man 18 tycker jag däremot att det är helt okej att få dricka lite vin eller ett par öl på hemmaplan, absolut inte innan.

  12. Mormor

    Hej vi har fyra barn och vi har både bjudit och handlat ut till de , detta var vår filosofi att de ordnade kanske själv och man vet inte vad det kunde vara jag vet att när mina barn var yngre så var det jätte mycket hembränt och det sa vi blankt nej till , våra barn drack sig inte fulla alls om ni tror det , men de gar fått smaka hemma och då blir det inte lika intressant , men jag tycker att det är upp till var och en att bestämma över detta , man känner sina barn bäst själv .

  13. Loppan

    Jag tycker det är ok att bjuda en 19-åring på ett glas vin just för att de dels är myndiga och dels tillåter samhället att de köper ett glas vin på restaurang.
    Om ni är hos vänner får ju de bjuda henne på ett glas eftersom man får dricka när man fyllt 18. Då måste även du som förälder gå bjuda ju!
    ( jag tog sovmorgon idag, jag är ju en av morgonläsarna…)

  14. Kristina Å.

    vi bestämde tidigt att vi inte skulle bjuda våra barn på alkohol innan de fyllt 18 år. Skulle aldrig i livet köpa ut. De har faktiskt heller aldrig fått smaka. En av tjejerna är nu 18 och nån gång har jag erbjudit ett glas vin men det vill hon inte ha men jag vet att hon dricker ute på krogen. Jag har för mig att det annars är helt ok att bjuda på en mindre mängd alkohol till de som är under 20 om det sker under ordnade former etc. Lite svårt att tolka lagtexten kanske.
    Trött är bara förnamnet, usch vilken tråkig period just nu, mörkt när man går till jobbet och mörkt när man kommer hem.
    Satsa på ny armatur tycker jag.

  15. Marie

    Åh så fint halsband! Vill bara tacka för tidigare tips om Coldzyme!!! Har använt det några gånger nu, både jag och maken, och det fungerar verkligen! Dyrt men väl värt pengarna. Tack!!!

  16. Anna

    Bara en undran till alla: När ni pratar om ”ingen” alkohol. Menar ni HELT alkoholfritt då? Alltså inte, typ Herrljungacider osv…

    Jag blir lite förvirrad när det gäller alkoholfritt. För ibland när jag varit ute o beställt ”non alcoholic”/alkoholfritt, så får man ibland in nån lätt-variant. Alltså i mina ögon sett, inte HELT alkoholfri.

    Nån som vet o kan förklara???

    1. Ella

      Jag syftade på alkoholfritt som i… Väldigt lite alkohol får jag erkänna, haha. Mina föräldrar tyckte att det var rätt okej ibland med väldigt lätt-alkoholhaltig cider, men i 9 fall av 10 var det ju helt alkoholfritt som gällde.

  17. Maria med 4

    Jag bjuder familjens 18-åring på ett glas vin till maten eller lite glögg. Hon tackar dock nej, eftersom hon inte uppskattar smaken 🙂
    Vi har varit mycket tydliga med att vi inte accepterar någon alkohol före 18, och jag tror att det haft en dämpande effekt.

  18. Ella

    Gällande alkohol så är det förmodligen otroligt individuellt, mina föräldrar var sjukt noga med att jag inte fick dricka eller smaka någon form av alkohol hemma överhuvudtaget. Drack alkohol ”på riktigt” första gången då jag var 19 tror jag, har druckit alkohol ett par gånger sen dess men ser ingen stor grej i det. Tror mer att det hänger på hur barnet är i övrigt snarare än alkoholmängden som föräldrarna låtit en smaka på.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting