Allmänt

Städa, städa, städa, men om sex veckor…..:)

..då är en liten rymning inplanerad:) Det är så härligt att få små avbrott i vardagen, och att få längta så smått efter något lite speciellt, om det så bara är en liten tripp med goda vänner:)

Mer om husmorsflykten för ett dygn vid ett senare tillfälle:) Tänk så nöjd man kan vara med så lite va? Ett ynka dygn med lite lyx och man längtar i flera veckor 🙂

Idag har jag dock inte haft nån vidare lyx, utan jag städade vardagsrummet. Plockade undan alla ”vintriga” saker som de femtielva olika lammfällar som åker fram till jul, och alla julfodral på kuddarna i soffan;) Jamen vafan jag har ju liksom förträngt dem, (och den lilla tomten som står i bokhyllan, hans kompisar i badrummet och den hängande tomten på väggen (pytteliten) och ….en stor tomte som sitter i fönstret i hallen.. Alltså…ordstävet att ”Det första man blir blind på är ögonen” stämmer så väl. Jag brukar alltid missa något, men så här mycket?)

Sen dammade jag högt och lågt, lika mkt damm på båda ställena,fick blunda bra när jag dammade gardinstängerna…ojojoj.. slängde ut vintergardinerna, (de är inte juliga), och dammsög både golv, soffor, fåtöljer och övriga möbler.  Glömde kristallkronan inser jag nu…men skitsamma.;)

Borde ha våttorkat golvet men hann inte (aka struntade i det, tar det en annan dag)

Fram med våriga kuddfodral och vips ser det lite bättre ut. Jag gillar ju inte vintern utan älskar sol och värme och även de våriga härliga pastellerna.

Fortsatte i sovrummet, och köket.

Sen kom barnen från skolan och tja…bara att börja om i morgon igen:)

 

Utvecklingssamtalet med Robban, som jag skrivit upp idag, visade sig vara på onsdag…tur att Robban hade lite koll själv för en gångs skull, så jag inte for iväg.

vaxduk

Ny vaxduk, finns på soff och stil de gamla var väldigt fläckiga, något jag tycker rimmar illa med en vaxduk;) men vissa saker färgar helt klart av sig något så kopiöst, tomat tex…

 

Lovelia ville ha hjälp med matteläxan och det svider rätt bra i självförtroendet när man INTE BEGRIPER hur fan de menar? Alltså Ettans matte…på lågstadiet, inte första ring eller första året på universitetet, utan basic…

Det är ofta de formulerar sig på ett sätt som jag inte fattar, även om jag kan räkna ut talen, så kan jag inte för mitt liv förstå vad de menar. Ibland är det ju dessutom inslag av figurer, och då är det stenkört. Det är i de lägena jag är extra glad över att de har större syskon, för de får gå in och översätta det hela. Ja det är pinsamt, men så är det 😉

Vi klurade ut de flesta i alla fall. Sen hjälpte hon mig med att laga middag, innan Patricia tog över och jag åkte och tränade.

 

Det är verkligen vårkänsla ute nu, och jag kommer på mig själv med att sura över att de inte börjat sopa gatorna än, och så inser jag att det ju bara är början på mars. Det kommer väl mer snö, men förhoppningsvis inte. Det blommar, eller snarare knoppas, i rabatterna, jag har både snödroppar, påskliljor och tulpaner på väg upp.

Inne på köksbordet har jag pärlhyacinter och påskliljor, det kan vara de finaste blommor jag vet, påskliljor, men de luktar ju skunk;)

 

Jag blir glad att ni skickar era tips och länkar på bilar, och att ni delar med er av era erfarenheter. Jag har kört personbil för många år sen, när Janelle och Patricia var små, det var en svart Saab kombi, och den var skitsnygg, och fantastisk att köra. Sen dess har jag kört VWbuss. Först en vinröd, med tio platser, där vi fick plocka ur ett säte eftersom tio platser kräver busskort….men inte nio. Trams. Sen en silverfärgad, den jag har idag.

Sen kör jag såklart både pappas och syrrans ibland, så ofta jag får möjlighet, och det är väldigt mycket mer ”att köra bil” i dem än i min buss, där ”åker man med” i stället. Fattar ni skillnaden?

Det står en stackars mazda på uppfarten med, den vi ska övningsköra i, men den är trasig. Det var något med startmotorn, men nu har den stått i två år, så nu är det väl massa mer. Jag måste försöka fixa till den så vi kan börja köra igen, jag och Patricia.

Farmor betalade äldsta kusinens, som är 22, körkort, och hon gav Janelle ett körkort( alltså ett löfte om att betala allt) när hon fyllde 17, och hon övningskör nu, på körskola.

Patricia fick inte samma… Jag tänker bara konstatera det och inte säga något mer tror jag, utan ni får själva fylla i vad ni tror jag anser om det 😉

Jag fattar att man kanske inte vill ge alla 12 barnbarn ett körkort, men de tre äldsta är födda 93,94, 95 och sen dröjer det till 00 innan nästa. Nej, jag ska inte säga nåt mer:)

Mazdan behöver fixas, om nån vill skruva på en hederlig riktig bil från typ 87, när bilar var bilar och inte datorer, så är ni välkomna:) Den var faktiskt helt ok, gick igenom besiktningen utan anmärkning, innan startmotorn, och den är superkul att köra, muskelservo och KD ( korsdrag istf AC)

Fasen, jag kanske ska ringa bilverkstan här hemma i morgon…påminn mig!

Jaha, det var ett långt sidospår, men jag är tacksam över era inputs, det kan man aldrig få för många av!

 

Nä, om man ska ta och sluta svamla och gå och sova i stället kanske…ja, jag gör så.

Natti natti 🙂

 

 

Kommentarer

  1. Anette

    Jag kom direkt att tänka på att när situationen blivit som den blivit så börjar svärmor helt plötsligt straffa dig genom barnen och inte t.ex. erbjuda sig att betala nåt i Patricias körkort. Nu är det väl bara DINA barn hördu. Så där funkar många när det blir struligt, man fattar inte att man mest straffar barnen.

  2. Anna

    Tycker också att det blir väldigt orättvist mellan barnen angående körkort. Ett mindre bidrag till alla barnens körkort hade varit mer rättvist. Janelle har visserligen fått ett löfte (och jag kanske är helt galen) men när situationen nu är som den är kanske Janelle och Patricia kan dela på körlektionerna? Vem vet farmor kanske dessutom kommer på andra tankar;)

    I och för sig blir det orättvist mot de andra syskonen, men det är några år kvar till de andra ska börja och förhoppningsvis hinner saker och ting ordna upp sig lite tills dess…

    Jag och min bror fick 10 000 kronor var till körkort av mamma och resten jobbade vi hop själva (jobbade lite extra under gymnasiet och på loven). Jag är väldigt tacksam för de pengarna jag fick (min pappa dog i cancer när jag var 5 år så mamma kämpade verkligen för att spara ihop de där pengarna) även om de inte räckte till hela körkortet. De underlättade verkligen, gjorde att det ändå kändes lättare att spara ihop resten ( det var därför jag tänkte att de kanske kunde dela).

    Jag förstår att alla föräldrar inte kan ge sina barn ett körkort eller stora bidrag till körkort. Livet är olika och vi gör alla vårt bästa utifrån våra förutsättningar.

  3. carina

    Min svärmor var också väldigt orättvis,det första barnbarnet fick i princip mycket mer än dom andra,han har dessutom fyra syskon,som aldrig fick lika mycket som han,minns en jul när hans lillebror grinade för att han bara fått någon skitsak,medan den andre fått något betydligt dyrare och finare. Han var den ende som fick följa me dem till husvagnen i fjällen etc.etc. När vi fick barn började hon på samma vis med våran äldsta dotter,men då sa min man ifrån,att fick inte alla lika så behövde hon inte ge någon. Sedan blev det faktiskt bättre och jag tyckte absolut inte dåligt om min svärmor. Men nu när vi har egna barnbarn så ska det nästan vara på öret när dom får presenter el.dyl. så tycker jag att det ska vara:-)

  4. camilla hockeymamma

    Så finns det ju högst normala mor och farföräldrar som kanske har haft som ambition att ge sina barnbarn både det ena och det andra men att det händer saker i livet och ekonomin kanske tar andra vägar och då kanske det finns de som redan fått ett körkort och så går inte det till barn tre,fyra fem nu tror jag inte att din farmor har det så jag tror att hon INTE vill ge dina barn något körkort och detta har med hela er familjesituation att göra,kunde hon så hade hon säkert backat ur även din äldsta dotters körkort.Jag har tex betalt min äldsta sons körkort men inte hela körkortet åt en utav mina döttrar och andra sidan så har hon fått till handpenningen på en bil,min yngsta son har fått sina träningsläger i USA betalt av mormor och morfar mina döttrar har fått andra grejer,inte alltid samma saker men till ett ungefärligt samma värde.Finns det pengar så är min familj generösa men i bland är det inte så och det får man acceptera.Men i ert fall handlar det nog om helt andra saker.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag vet inte riktigt vad det handlar om dock..? Hennes ekonomi är exakt lika snarare bättre än förr, och tilläggas kan nog att hon försökte krångla sig ur löftet till Janelle åxå. Födelsedagen efter att hon fått löftet om betalt körkort kom hon med ” bidrag till körkortet” och ville ha med mina föräldrar på det… Som ju visste om löftet och dessutom köpt annat..
      Glömt? Förträngt? Fast när Janelle sen väl tog mod till sig och bad om det så var det inga problem bara ”hejsan svejsan så bra! Du kanske kan övningsköra med pappa? Och passa på att skälla lite på honom?”
      Hennes pappa har alltså inte hört av sig mer än grattis och god jul på över två år….
      Nä det är något onormalt med den tanten.

      1. Camilla hockeymamma

        Det var väl de jag tänkte,hon har ingen lust helt enkelt men har man lovat en present så har man ju det och det var ju klädsamt att hon höll sig till det avtalet.Ja inte vet jag hur de ska återskapa kontakten det blir nog helt omöjligt att få relationen med dina vuxna barn och deras far att bli bra det är i vart fallär det inte dina flickors ansvar.Vi gjorde så här med vår 94 när hon tog körkort 10 lektioner på två veckor och minst 1 timmes körning med mig om dagen,teorin läste hon i själv och vi bokade uppkörning själva,bil hyr man nuförtiden av trafikverket.det krävdes en del av henne och en del av mig men jäkligt skönt när det vart klart (för alla)Jag har ju också en stor bil som kanske inte är den bästa att övningsköra med men jag bytte bil med min son eller min brorsa så det löste sig ganska bra och det blev inte så förskräckligt dyrt helle.Nu är det övningskörning med ungen som nyss fyllt 18 han har fått några lektioner i födelsedagspresent och i julklapp av mormor och morfar men resten får nog vi hosta upp,det är ju skönt att slippa betala allt och lite får han lägga själv.Jo just det med min metod så måste eleven kunna växla och hantera bilen annars så räcker inte 10 lektioner i varje fall inte i Stockholms området där min dotter körde upp.Riskettan och tvåan är också bra om det är klart.

  5. Susanne

    Håller med dig Carola angående körkort. Man kan inte göra skillnad till varken sina barn eller barnbarn. Sånt måste vara rättvist!

  6. lotta

    Förstår att Patricia är ledsen. Men om jag förstått allt rätt ,så har det inte med farmors ekonomi att göra. Utan hon straffar ERA barn för att göra dig ledsen. FY vilket galet beteende.

  7. Nina

    Men då är det väl bättre att ge ett par körlektioner till alla, istället för hela kortet, även om man inte vet från början hur många barnbarn man kommer att få… Den där farmodern ger jag inte mycket för! Hoppas hon läser bloggen, och att det känns hårt i hjärtat, om hon har nåt vill säga….

  8. mettemy

    Jag skulle nog åxå bli glad även om jag bara fick hjälp till ett barn det blir iallafall ett barn mindre som jag måste hjälpa 🙂 Min älsta ( deras första barnbarn) fick en dator i julklapp av mormor och morfar en gång, så dyr present har ingen av de efterföljande barnbarnen fått helt enkelt för att de blev äldre=jobbade mindre= svårare att ha råd med dyra saker till alla barnbarn. Men jag skulle bli lite sur i ditt fall eftersom att hon kanske gör skillnad av andra orsaker än sin ekonomi…

  9. Åsa

    Nä fy vad surt det måste kännas, det är ju så klart jättesnällt att hjälpa med körkortet, men man ju inte bara hjälpa några av sina barnbarn!

  10. Karin

    Med tanke på vad det kostar så skulle jag vara glad över de barn som får hjälp. Din dotter kanske inte haft råd annars?

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Det hade hon inte. På samma vis som Patricia inte har det. En får hela körkortet, den som fyller året efter får inget. Jag tycker inte man gör skillnad på barnbarnen. Då kan man hellre ge alla barnbarn samma bidrag, lågt eller högt. Det handlar inte om att jag vill att barnen ska få pengar, det handlar om rättvisa. Inte minst för att osämjan mellan barnen riskerar att bli en issue.

      1. Karin

        Svårt att hitta ett sätt att göra dig nöjd. Jag är hellre glad över det som ges än missnöjd med det som inte ges. För att komma vidare ger jag några konkreta råd. Ta körkort när du bor hemma med möjlighet till att övningsköra. Häng på när barn nr 1 går på körskola. Sitt med i baksätet på någon lektion. Låt barn nr 1 sitta med när barn nr 2 övningskör hemma. Min19-åring som haft körkort i ett år har jättebra input när nu nr 2 ska övningsköra hemma. Jag är tveksam om vi ens kommer att betala för körskola denna gång. Sätt igång med nr 2 hemma så kan hon ta rygg och får en massa hjälp.

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Det värsta är att bilen vi ska köra med är trasig och att det är svårt med barnvakt… Nummer ett bor inte hemma.,jag har helt enkelt svårt att komma iväg.

          1. Karin

            Förstår det. Jag jobbar själv mkt och körde då med min dotter som gick på gymnasiet med massor av plugg. Löste de så att hon körde när vi skulle iväg. Dina döttrar kan köra din systers bil till träning mm. Har inte äldsta dottern bil. Använd den och din systers och dina föräldrars. Omprioritera i ditt liv ett tag. Hoppa bortaträningen ibland. Döttrarna jobbar kanske deltid så kör dagtid med småbarnen i baksätet. Kör när barnens pappa har umgänge. Det går att få in Ivardagen.

          2. Profilbild
            familjenannorlunda

            Jag övnings kör inte med barn i bilen. Det finns inte på kartan, annars hade det ju varit easypeasy 🙂
            Men vi kommer att få till det på nåt vis, helt säker. Dock utan bortprioritering av träning.. Den är prio ett efter barnen:)
            Tack för dina förslag 🙂

  11. Karin

    Vad generöst av farmor att bekosta körkort för de äldsta barnbarnen. Så har även mina föräldrar gjort för barnbarnen. Kanske kan dina föräldrar ge i present till din 20-åring?

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag tycker det är höjden av orättvisa att ge några barnbarn körkort. Alla eller ingen är min devis där. Och om inte alla tolv, som var iaf 10 st när första fick, så de tre som är jämnåriga. Patricia känner sig väldigt mkt mindre värd än de två äldre.
      Mina föräldrar har inte den ekonomin tyvärr, men OM…. Så skulle det gälla ALLA barnbarn.

  12. Mia

    Jag övningskörde också med en äldre bil. En volvo kombi med muskelservo och hård komppling, gas och bromsar som inte svarade så fort man nuddade vid pedalen. Kontentan av detta var att jag fick en chock när jag skulle köra körskolans nya bilar, så det kändes som att jag fick börja övningsköra på nytt. Haha

  13. Fia

    Bolandskolan har meckarglada killar som tar emot bilar för en lite billigare peng. Kan vara värt att ringa. Sylveniusgatan håller dessa killar till på.

  14. Siv

    Om det finns någon utbildning för bilmekaniker i Uppsala så kolla där om dom vill skruva på din bil.

    Kan vara billigare och kanske blir dom glada att få mecka på en liiiiite 😉 äldre bil.

    Kram och lycka till!

  15. Malin Lennartsson

    Du är inte ensam ang fatta nada med barnens matteläxor!! Jag blev också omkörd redan i lågstadiet..
    Inte super stärkande för självförtroendet. Men vi är ju bra på så mycket annat! Ellerhur!?

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting