Allmänt

Kräksjuka delar man inte med sig av! Punkt.

Okey, jag är irriterad, och ja det blir hårda ord idag:) Men de är ack så sanna.

 

Man tycker ju att folk borde lära sig nån gång, men det verkar som att det är en omöjlig uppgift att få folk att begripa att efter en kräksjuka så ska man stanna hemma.

I minst 48 timmar, och GÄRNA 72 efter sista spyan/diarrèn.

INTE efter första spyan. Utan sista.

Och dessutom så gäller det hela familjen. Om Olle börjar kräkas på lördag klockan 12 så får han gå tillbaka till förskola/skola/arbete som TIDIGAST måndag klockan 12. Inte måndag klockan 7.

Om Olles brorsa börjar kräkas på söndagen sen, klockan 12, så är båda hemma till på tisdag klockan 12.

Och om deras syrra börjar kräkas söndag klockan 23 så gäller tisdag kl 23. För alla.

Typ så alltså.

Begrips?

Ja det kan bli långdraget. Men vet ni? Och nu kommer det – det ingår i paketet SKAFFA BARN:

 

När man blir förälder så kommer det automatiskt att man måste vara hemma med sjuka barn. Det kan man aldrig förhandla bort, utan det måste man ta med i beräkningen när man skaffar sitt barn. De blir sjuka de små rackarna. Ofta dessutom.

Om man sitter på ett arbete så in i bänken important att ,man omöjligen kan stanna hemma med sina sjuka barn, då är det dags att tänka till ordentligt. Antingen skaffar man inte barn -problemet är löst.

Eller så skaffar man en backup av något slag. Hur vet inte jag, det får alla importanta personer lösa på sitt eget sätt.

Men håll för bövelen på 48-timmars regeln!

Jag jobbade ihop med en läkare ett tag, En dag kom hen till arbetet och såg ut som ett lik. Berättade att hen spytt en gång i timmen hela natten. Men nu skulle det minsann gås viktig rond på neurologintensiven….Jorråmenvadfan? Jag höll på allvar på att ramla av stolen. Vår chef hörde det och läkaren kommenderades hem och var inte välkommen tillbaka innan det gått de där 48 timmarna. Men alltså… en läkare?

Personer med viktiga arbeten tenderar att tro att de är oumbärliga, men i ytterst få fall är det så.

 

Jag hörde precis om en arg förälder som fått veta att ett barn på förskolan varit hemma och kräkts under helgen. Men ungen var på förskolan måndag morgon. Och därmed är alla övriga dagisbarn och personal i farozonen för att bli magsjuka.

Det är ett helt oacceptabelt beteende och jag blir så förbannad och trött när jag hör sånt här.

Vem är så korkad att man inte fattar? Till och med jag kan räkna till 48 liksom. I mitt fall räknar jag oftast till 72 dessutom. Och det handlar inte om att jag inte jobbar, utan det handlar om respekt mot mina medmänniskor. Både mina barn och dem de träffar.  Jag gjorde samma när jag jobbade. Det kan ni vara säkra på.

Att lämna sitt barn på förskola, eller skola, eller gå själv till arbetet innan det gått den här tiden det är taskigt. Det är elakt. Det är okamratligt.

Barnet, även om det verkar piggt, så smittar det. Och när jag hör vissa föräldrar säga: ” Åh men hen klättrar på väggarna av att vara hemma så hen fick gå till dagis (eller lekland!!”)” Då vill jag bara ta dem i örat:)

Om din unge är så förbannat rastlös, så aktivera den då. Nånstans där den inte smittar. Även det ingår i paketet FÖRÄLDER. Det är Ditt ansvar. Inte personalens. Även om du är sjuk själv, nyförlöst eller har en asjobbig kolikunge hemma… det är ändå ditt ansvar. Lös det. Det finns inga ursäkter. 

Skänk en tanke till de vuxna som jobbar med ditt barn, de smittas och de får en karensdag. Du kan vabba utan den… Jag tycker så synd om personal som jobbar med barn, eftersom de ideligen utsätts för smittor som är onödiga. Bara för att vissa föräldrar anser att deras jobb är viktigare.

Eller? Vad är det som gör att man inte kan hålla på 48-timmarsregeln? Det kan ju omöjligen handla om okunskap så mycket som det informeras, möjligen om arrogans och egoism.

Det kan handla om ekonomi. Ja. Det blir svårare då. MEN rent krasst så måste man ändå lösa det, även om man förlorar ekonomiskt på det så måste man respektera andra människor. Jag vet att många lever på marginalerna, men det är faktiskt inte en ursäkt för att lämna sjuka barn på förskola. Även förskolepersonalen kan ha det tufft ekonomiskt.

Detta är såklart känsligt, men de allra flesta lever inte på ruinens brant, men ändå lämnas sjuka barn.

 

De andra barnen på förskola/skola då? Är det skit samma om de blir sjuka bara du får lämna din unge?

Att med fullt medvetande lämna sina barn när de är potentiella smittbärare borde rubriceras som förberedelse till åsamkande av kroppsskada. Typ:)

Barnet med diabetes eller hjärtsjukdom drabbas hårt av en enkel magsjuka. Även vuxna personer med olika besvär drabbas hårt. Folk kan dö av det. Ja dö.

Alla vet att kräksjuka smittar deluxe. Hittills har jag inte hört en enda person som uppskattar att drabbas av den, så varför i hela friden kan vi inte alla ta vårt ansvar att försöka minska spridningen?

 

Okey, vi har skolplikt i det här landet. Det innebär att lärarna blir irriterade om man håller friska skolbarn hemma. Jag har gjort det ändå, men det blir ruskigt grinigt.

Men när vi kommer till förskolebarn så är det ingen jäkla närvaroplikt där, utan där borde det vara nolltolerans på att lämna barn med kräksjuka syskon hemma. Dessutom så är förskolebarn aningen mer benägna att slicka och suga på saker än vad skolbarnen är så smittorisken ökar pga av det.

Jag har nio barn. Ensamstående utan backup av pappan. Vid vissa tillfällen har jag haft en sisådär sex, sju barn som är sjuka samtidigt. I lite olika stadier av sjukan. Jag är en helt vanlig människa som inte är vare sig starkare, bättre eller coolare än nån annan förälder. Ingen jäkla supermorsa. Jag klarar av att ta hand om ett helt  litet fotbollslag som är sjuka. Plus en bebis som det oftast varit. Plus att jag då har grym kräkfobi icke att förglömma.

Varför klarar då inte andra föräldrar av att ta hand om två, eller tre sjuka barn?

Man måste ju. Ja, man blir trött och sliten. I bästa fall så kan man vila upp sig när de blivit friska, i sämsta fall kommer man ligga efter med sömnen ett tag. Man får helt enkelt göra det bästa av situationen. Sov de där tiominuters tupplurarna. Kalla in nån som kan vara barnvakt och sov. Oftast finns det ju två föräldrar dessutom.

Men oavsett, du har valt att bli förälder, det är ditt ansvar att ta hand om dina barn. Du kan inte lämna in det syskon som är ”friskt” för att få sova, få avlastning, få ägna dig åt det akut sjuka barnet.

Så är det bara.

 

Jag vet inte hur många gånger jag fått höra om att det lämnats in sjuka barn på förskolan. Föräldrar proppar i ungen alvedon och chansar på att det håller sig hyfsat pigg några timmar så de hinner med sitt viktiga möte innan personalen ringer dem. Föräldrar som säger” Han kräktes igår, men slutade vid fyra i morse så det är okey nu” Föräldrar som tar med sig det kräksjuka lillasyskonet in på avdelningen när de lämnar barnet. Föräldrar med en bebis som sitter på musikleken i kyrkan och berättar om hur gärna de ville gå dit, så därför lämnade de storasyskonet på dagis trots att det kräktes igår…för det var nog bara nåt hen ätit… Och så vidare.  I en evighet.

Ifrågasätter man så får man nån ej hållbar förklaring tillbaka, och de blir skitsura.

Personalen går på knäna som det är, och med sjuka kollegor blir det inte direkt enklare. Varför fattar man inte det? Det drabbar ju även i slutänden ditt barn att det är personalbrist.

Men den förälder som lämnar in ungar innan 48 timmar gått, är även ofta den förälder som tjuter ilsket när det kommer vikarier…. Tänk en extra gång här va. Det är ju på grund av att du inte kan respektera inkubationstiden som personalen är sjuk….hm….just ja. Och det är även för att du inte respekterar inkubationstiden som andra barn blir sjuka och så smittas din unge igen…och så suckar du irriterat över att det bara går runt och runt..

Det krävs inte många högskolepoäng för att förstå det här, men det verkar ändå vara något av det mest obegripliga i universum? Märkligt.

 

Det finns såklart många föräldrar som respekterar 48-timmarsregeln. Väldigt många och jag vill ge en stor eloge till var och en av er. Ni gör rätt. Fortsätt så:)

 

Till sist- om DU håller dina barn hemma när de är sjuka, och håller hårt på inkubationstiden, så kommer det att komma tillbaka i form av att alla smittor minskar. Det är ju inte direkt kärnfysik så varför är det så svårt att fatta?

Vi delar inte med oss av kräksjuka – okey?

 

 

Kommentarer

  1. Cecilia

    Bästa jag läst! Även jag är ensam med barn utan pappa som avlastar. Jag har fem barn. Ekonomin är skral. Skulle aldrig släppa i väg mina smittsamma barn på förskola, skola, lekland, barnkalas etc. Kommer smittan hem till oss, stannar den där och går inte vidare. Håller hårt på timmarna och tar inga chansningar. ( Magsjuka smittar inte innan det bryter ut, däremot lång tid efteråt. Såg att någon bland kommentarerna trodde att det smittade innan utbrottet. Det stämmer inte. )

  2. Angelina

    Jag håller med dig! är så förbannat trött på egotrippade folk……det är MINST 48 timmer EFTER SIIIIIISSSTA symptom, hur svåååårt kan det vara??

  3. Ulrika

    Jag kanske är barnslig men för mig låter det helt hysteriskt att isolerar en hel familj för ett virus som dessutom smittar som mest 12-48 h innan man blir sjuk. Det är ju säkert praktiskt möjligt att hålla en hel familj med fullt friska individer hemma om man är arbetslös men för en normal familj med blandade åldrar på barn, 2 arbetande föräldrar känns det heltokigt. Mina barn är över 12, dvs jag får inte längre VAB för vanliga normala sjukdomar, och de klarar sig alldeles utmärkt själva när de är sjuka. Jag sticker ut hakan och förordar istället att föräldrar lär sina barn hygien, tvätta händerna noga innan mat, sluta bita på naglar och att man vistas utomhus istället för att sitta inne och glo. Min ekonomi skulle aldrig tillåta att jag fullt frisk stannar hemma utan lön, för det kan väl inte vara meningen att man ska ta semester för att sitta hemma i isolering, dessutom är det inte bara så att bestämma sig för semester på morgonkvisten. Jag vet inte hur situationen ser ut i andra familjer utan kan bara jämföra med vår. Vi har under småbarnstiden kanske varit kräksjuka 2 eller 3 gånger. Oftast bara en i familjen åt gången. Men hade jag varit arbetslös hade jag kanske också unnat mig att hålla hela familjen hemma, låter mysigt. Undrar bara vad skolan hade tyckt….

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Skolan blir sura;) men i längden är det positivt även för dem.
      Kräksjuka smittar som allra mest luftburet och kräks du så handlar det om miljontals partiklar. Spolar du med öppet lock sprids det i hela badrummet. Vid en kräka är det 2-3 meter omkring som det är värst. Dvs.. där man som förälder måste vistas. Att torka spyor är en grym smitthärd. I och med att det flyger runt överallt så får man det på kläder händer och väggar skor toalett soffa.. där man befinner sig. Så går man iväg och bär med sig smittan.. till jobbet då kanske där man sen smittar nån med sämre immunförsvar…
      Har du haft så få tillfällen med magsjuka i familjen så kan du aldrig förstå hur överjävligt det kan vara och hur länge man kan få dras med det..! Det är alltid enklare att döma efter sig själv

  4. Charlotte - Problem i skolan? Jag kan hjälpa dig!

    Jag tog upp på ett föräldramöte att vi alla skulle komma överens om att syskon till magsjuka barn hålls hemma – men det ville i princip ingen mer än jag????
    Det mest använda argumentet var ”men det är skönt för det sjuka barnet att vara hemma själv och utan syskon som stör”…..men vad fan?! Då får väl det friska syskonet lära sig att vara lugn och visa hänsyn till sitt sjuka syskon!

  5. Annika K

    Ja fy fan säger jag bara,
    Egoistiska människor som lämnar in barnen halvsjuka och knappt friska från magsjuka eller ja från vad som helst egentligen.
    Men magsjukan är nog den mest smittsamma.
    Jobba eller inte jobba. Barnen ska INTE till förskolan när de spytt natten innan, snorar o hostar så de storknar osv osv osv.
    Finns minsann barn som kommer halvdåliga trots att föräldern är hemma o är föräldraledig eller arbetslös.
    Det är orespekt mot pedagogerna, andra barn på förskolan och deras föräldrar.

    Det är livet som barnförälder att barnen blir sjuka lite då o då. Och det skulle bli färre vabbdagar för ALLA om ALLA kunde se till att vara hemma så länge det behövs.
    En förälder som för det första inte hämtade barnet så fort den kunde för att jobbet bla bla. Detta barn var magsjukt. Spydde första spyan på golvet i lekhallen. Sedan hade hen dessutom mage att säga till oss pedagoger att ni har väl ingen karensdag. Say what??!!
    Vad har det med saken att göra? JAG vill inte ha magsjuka. Inte heller de andra barnen eller föräldrarna till dem.

    Skärp er för helvete o stanna hemma med sjuka barn. Punkt!

  6. Linnea

    Bra skrivet!
    Finns även andra som drabbas, jobbade i mataffär där det bjöds på typ skinkmacka och julmust kring jul.
    Barn + mormor/farmor är i affären. Ungen pillar på allt inkl lösgodiset. Jag borde ha sagt ngt men var fast i kassan. Väl framme vid mackorna vill barnet ha, då säger mormor/farmor ”men lilla x, du får ingen macka nu när du är magsjuk ”
    Tog rast och duschade i klorin sen.

  7. Ylva

    Surt bara att fk kräver läkarintyg från dag 8! Inte alltid lätt få ett sådant!
    Men i övrigt håller jag med dig.
    Hade gärna sluppit vabba för magsjuka så ofta.
    /Mamman som vabbar en förkylning som aldrig lämnar oss och som utvecklas till vattkoppor = snart bråka med fk gissar jag på.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Lycka till med Fk ?De kanske kan komma hem och ta över om de tjafsar 😉
      Nä, men visst är det en dum regel på flera vis, och bra på ett vis. Borde kunna anpassas tycker man

  8. Kakan

    Inte för å va den men det är 48h efter att man har blivit frisk som gäller. Alltså börjat äta och mår bra igen. Inte efter senaste spyan!
    Hatar när folk inte kan hålla sig hemma och alla sjukdomar bara går runt, runt….

  9. Pillan

    På mina yngsta barns skola (0-5) förväntar sug personalen att man håller syskon till kräksjuka barn hemma. Det efterlevs inte alltid, men jag är glad att de påpekar det.

  10. Kia Sandström

    Kloka kvinna?.. Tänk om alla föräldrar hade samma syn som du och tänkte på barnens bäst.
    / från en som jobbar på Förskola.

  11. Kia Sandström

    Kloka kvinna?.. Tänk om alla föräldrar hade samma syn som du och tänkte på barnens bäst.
    / från en som jobbar på Förskola

  12. Titti

    Det du skriver är jätteviktigt. Lika viktigt som att vi ska lära alla våra barn (och vuxna) att tvätta händerna NOGA innan en stoppar något i munnen. Kräksjukan kryper liksom inte in i oss. Vi äter upp den genom att stoppa något kontaminerat i munnen. Tex när vi biter på naglarna, äter mat osv.
    Handsprit är bra. Handtvätt är bättre. Själv kör jag Handtvätt först och sprit sen. Alltid. Året runt.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Det är alltid bra med god handhygien. Men mot luftburna smittor är det svårt att skydda sig. När det flyger små osynliga smittpartiklar är det bara att sluta andas som funkar..;) eller munskydd 🙂

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Alltså jag trodde inte ni var så ordagranna:)
          Med luftburet menade jag att det flyger omkring överallt. Ja via droppar förvisso men det flyger likväl runt där man kräks. Och sprids lååångt.

      1. Titti

        Men ingen kräksjuka är luftburen smitta. Adeno-, rota- och calici är droppsmitta. Matförgiftning är bakterier men stoppar i sig. Tro mig, jag är lika rädd för magsjuka som alla andra men ingen kräksjuka ”flyger omkring ”. ?

      2. Titti

        Men ingen kräksjuka är luftburen smitta. Adeno-, rota- och calici är droppsmitta. Matförgiftning är bakterier men stoppar i sig. Tro mig, jag är lika rädd för magsjuka som alla andra men ingen kräksjuka ”flyger omkring ”. ?

  13. Ewi

    Jag har en unge som blir kräksjuk och en som är immun, precis som sin far, farmor och farfar. Rätt skönt nu när den immuna är den enda kvar på förskolan. Jag o det äldsta skolbarnet blir sjuka ibland ändå, men inte alls lika ofta längre.

  14. Mps

    Jag håller med dig i mycket. Men blir provocerad av att du säger så. Du jobbar inte. Alla vi andra kämpar med krav från jobb och krav från familj. Det är många att ta hänsyn till. Själv kämpar man att få ekonomin att gå ihop. Jag undrar (På ett genuint och inte elakt sätt) hur det går ihop?

    1. Malin

      Jag undrar detsamma.. Och jag förstår att kan man ”jobba” hemifrån med blogg, så underlättar det livet… Jag skulle gärna vilja ha det så med och kunna ta hem barnen så fort de blir lite dassiga! Kunna finnas till hands för barnen jämt! Men vi har tyvärr inte råd! =( vabbar jag förlorar jag nästan 1300kr en dag! då mitt jobb drar 1,5 dagar varje dag.. och får ut 600 från fk.. Behöver jag vabba i 2 veckor, vilket jag skulle behöva ibland med 3 barn om jag har otur får jag alltså ut 6000kr från fk, och förlorar 13000.. Det är väldigt stor skillnad… Därför är jag en av de föräldrar som kör mina barn till dagis/skola om de känns lite halvkrassliga vid kl 6.30 på morgonen! Sen får de ringa om de inte orkar! Jag kan inte vara hemma utifallatt.. Och jag jobbar också inom skolans värld, och jag har sån ångest över detta! Tycker synd om barnen såklart, men också om mina arbetskollegor, då jag vet att de som jag när någon annan är hemma går på knäna! Det finns inga vikarier inom skolans värld idag… Vad gör man när man vet att klassen kommer få ha en lärarlös skoldag, eller bli ihopsatt med en annan klass och vara 45st i ett klassrum… Föräldrar som får reda på detta och i sin tur klagar.. Nej det är inte lätt! Dock håller jag med dig om magsjukan.. =)

      Carola: Men allra oftast så väljer vi ganska mycket själva vad vi jobbar med..? Så att skylla på det känns inte okey. Vi väljer oftast att bli föräldrar också, så det där paketet jag pratade om gäller:)
      Ja, det är sjukt lyxigt att kunna jobba hemifrån, men de gånger som jag har något möte eller event som kräver min närvaro så är det en gång och aldrig mer. Och är barnen sjuka då så får jag vackert ställa in och det innebär ekonomisk förlust för MIG, på precis samma vis som för dig.
      Jag har heller absolut ingen som kan vikariera för mig….;)
      Så om vi alla kunde hjälpas åt att hålla smittorna inom familjen så att säga skulle vi alla tjäna på det!

      1. Lisbeth

        Men det är ingen ursäkt!
        Vad säger du till föräldrarna till barnen ni smittar ner?
        Och till de föräldrar som måste hålla sina friska barn hemma från skolan eftersom de har kroniska, svåra sjukdomar som gör att de faktiskt kan dö av att få kräksjuka?
        Vad säger du till personalen som gång efter annan får finna sig i att bli smittade på arbetsplatsen?
        Vad säger du till föräldern vars barn blir sjuka och smittar ner sina kroniskt sjuka anhöriga – vad tycker du att de ska göra? Kan lova dig att de har ännu sämre ställt än dig ekonomiskt..
        Fruktansvärt själviskt.

    2. Petra

      Så du menar att du som jobbar ska ha rätt att smitta ner mig som också jobbar och kämpar för att få ekonomin att gå ihop bara för att din ekonomi är så viktig? Du har inte tänkt på att om alla håller sina barn eller sig själva hemma den rekommenderade tiden så kommer vi alla få färre vab-dagar och/eller sjukdagar och det betyder ju bättre ekonomi?
      Menar inget illa med min kommentar men undrar bara hur du tänker…

    3. Profilbild
      familjenannorlunda

      Bli provocerad du:) och så läser du igen meningen där jag skrev att vi gjorde likadant när jag jobbade. För jag har inte varit hemmamamma forever.
      Om du smittar mig för att din ekonomi inte går ihop så kan det ju innebära att min ekonomi totalkraschar…
      Om jag smittar dig för att jag inte har råd att vara hemma så kanske din ekonomi totalkraschar..
      Tänk på din nästa och var inte ego. Om alla tänkte så ändå

    4. Charlotte - Problem i skolan? Jag kan hjälpa dig!

      Fast hur går ekonomin för de som Ni smittar ner då? Är du säker på ett just er ekonomi är mer tight än de som du smittar ner?
      Jag får exakt samma – ”inte så konstigt att du är hemma, du är ju student”….Öh, jag var hemma exakt lika mkt med mina sjuka barn när jag jobbade som ekonomiansvarig också.! Att skaffa barn innebär automatiskt VAB – så enkelt är det!

  15. Anonym

    Jag brukar aldrig kommentera din blogg,bara läsa ;). Men den här gången har jag något att säga så….. Jag har två barn,ett stort & en i värsta stoppa allt i munnen åldern( 2 1/2). Sedan november har det varit magsjuka av & till på hans förskola. Efter jag ställt mig upp på föräldramöten där & berättat att sista (lindrig dessutom)magsjukan fick jag 2 hjärtstillestånd. Innom loppet av några timmar. Läs statestiken på att överleva 1 & förstå varför jag undviker magsjuka som pesten. 2:a stoppet hade jag inte överlevt om jag inte legat på akuten då inte ens min inopererade hjärtstartare lyckade få igång hjärtat utan personalen fått jobba en stund för få liv i mig. På sonens förskola (5 avdelningar) är både personal & föräldrar toppen på varna direkt någon överhuvudtaget minstänker magsjuka stannar vi hemma. Men de som inte har samma tur? Som har diabetes,hjärtfel osv ? 72 timmar är rimlig tid då det kan rädda liv…..

  16. Neta

    Ja som pensionerad förskolepersonal kan jag bara hålla med dig även om det där reglerna är rätt nya. Fanns inte för 20 år sedan men så fick vi epedemier också.
    Gäller att inte lämna barn med öli för tidigt heller, att vara pigg hemma är inte samma sak som att orka en dag på förskolan.
    Med Bvc i ryggen stängde vi i 2 dar en gång då en öli bara gick runt. Vi personal som var friska jobbade men tog inte emot barn. Vi städade i stället hela avd och diskade varenda leksak ner till kloss och legobit, tvättade alla textilier ner till minsta dockstrumpa. Torkade tak, väggar och golv ja till o med fönstren.
    Efter det körde vi obligatorisk handtvätt på alla vuxna och barn innan dom fick lämna in på själva avd. Tvättrummen låg i hallen. Då äntligen blev vi av med den smittan men så hade det pågått i 6 månader för att det lämnades in barn som var hostiga och snoriga.

    Inte varit med om det varken före eller efter det tillfället men effektivt var det.

  17. Eva

    Så jävla bra skrivet Carola!
    Det är ju precis så det är! Skaffar man barn så ingår ju allt som du säger. Jag jobbar på en fsk och det är likadant jämt, alla ursäkter.. Han/hon hostade så han kräktes det är inte magsjuka, storsyskonet säger lillasyskonet kräktes eller fick Alvedon mm.. Jag tycker så synd om barnen som inte får vara hemma då dom är sjuka. Tyvärr så är det som om många skaffar barn bara för att man ska och inte för att man egentligen vill ha barn.
    Önskar att många fler skulle tänka som du gör!! ❤️
    Kram ❤️

  18. Marie

    Håller med dig !!
    Förutom om det när man räknar 48 timmar från.
    Det är just där många gör fel och det smittas runt hejvilt.
    Det är INTE 48 timmar från sista kräket utan 48 timmar från det barnet kan äta och dricka normalt och inte har diarre,
    Förstår inte varför så många räknar 48 timmar från sista kräket ( iofs går det ofta runt info från någon på facebook dom vill ska spridas i kräksjuketider och där dom med missat när man räknar från och kör på 48h från sista spyan….därför många missar och koll hur det ska räknas )….klart som sjutton fler smittas och det går runt då.
    Säg man kräks sista gången runt lunch på måndag, tisdag kanske rummlig än lite i magen, hängig, men klarar dricka lite, få i sig någon rostad macka, får behålla = räknas som sjuk…..Onsdagmorgon ja då kan man orka äta mer normalt, dricka mer, mår inte dåligt osv från frukost och under dagen, NU räknas dom 48 timmarna….OM man inte har diarre kvar då är man dålig än….så tidigast fredag morgon, om man mått helt bra sen onsdagens frukost, kan man återgå skola/jobb.
    Därav det pratas om att kanske sätta 72-timmars på kräksjukan så kanske det hindrar något barn/vuxen att komma alldeles tillbaka förtidigt.
    Men tyvärr för många föräldrar så klarar dom inte vara hemma hela dagarna med sina barn i väntan på att bli smittfri…..jobbet eller egentiden är viktigare….att dom sen kan smitta människor som kan dö pga nedsatt immunförsvar osv och att dom kan bli smittade igen själva för dom förde vidare och det bara går runt…..det struntar dom i men gnäller när dom blir sjuka igen och än en gång måste vara hemma….
    Sen bara nått dygn efter sista spyan kan man se dom dra med barnet på affärer eller gå dit själva om dom varit drabbade,,,,,liksom hallåååå….ni smittar…eller tar med dom på sina jobb….bland andra människor….jösses!!

    1. Pia

      Halleluja!
      Och även vi isolerar oss hemma. En vuxen går till jobbet för att hen jobbar solokvist och alltså inte riskerar smitta någon-men ungar hålles hemma-punkt. Fast fasiken, jag tror vi är ensamma om det där vi bor.

  19. Carina H

    Det var rätta ord. förstår inte vissa föräldrar som inte fattar regler. finns fall där föräldrar som petar in alvedon på barnen och skickar dom till förskolan. puckon är vad dom är.

  20. Jennifer

    Skriver under på hela det här inlägget. Har själv jobbat inom barnomsorgen, och man går till jobbet med kalla kårar under magsjukeepidemier. Man bara väntar på sin ”tur”.
    En gång hade ett barn fått magsjuka under helgen (vilket inte personalen fick reda på direkt),och kom till förskolan på måndagen. På eftermiddagen berättar storebror att lillebror kräkts. Föräldrarnas respektlöshet för andra människor ledde till att ett helt hus med ca 60 barn plus pedagoger insjuknade i magsjuka. Pga ETT barn. Kan också säga att det är inte det lättaste att få vikarier till en förskola där det härjar magsjuka….
    önskar så att fler kunde tänka som du när det gäller smitta.

  21. Milla

    Amen!!!! Jag kan tänka mig att dela ditt inlägg dagligen fram till semestern för att få folk att kanske tänka till en extra gång!

  22. Sara

    Amen!
    Läste en blogg eller nåt i den stilen av någon som påstod sig jobba på ”barnakuten” och hon tyckte att det var fördjävligt att förskolan ville att man höll friska syskon hemma när man hade sjuka syskon. De skulle minsann missa massa pedagogisk utveckling och det sjuka barnet skulle få undermålig omvårdnad. Jaja…. tänkte jag och tänkte att hon glömt att skriva att det såklart inte gällde vid kräksjuka. Joråsåatt…det gjorde det visst! För den pedagogiska utvecklingen var minsann viktig och det kunde man som förälder inte stå för helt själv. Ens en vecka!

    Gud vad skönt att jag inte är så ängslig som förälder tänkte jag då. Mina barn verkar utvecklas utmärkt trots att de fått klara sig helt utan dagis fram till två och vara hemma även om bara ett av dem är sjukt på riktigt. Kräksjuka kan dock sända det ena barnet och barnafadern till sjukhus en vecka eller två. Så snälla, inga nästan friska kräkisar på dagis!

  23. M

    Jag kör stenhårt på 72 timmar + pigg och kry ovanpå det, vilket ibland faktiskt kan ta ännu längre tid om det var riktigt slitig magsjuka.
    Sen skulle jag önska att folk läste det sista du skrev och tänkte så gällande alla riktigt smittsamma saker, som löss tex.
    /Hon som jobbat på en skola där löss gick non-stop i nästan ett helt år. Bara för att vissa föräldrar inte behagade ta hand om smittan hos sig

    1. Marie

      På dotterns skola ledsnade man på lössen som aldrig försvann. Man luskammade hela klassen och ringde efter föräldrarna som fick hämta sina barn med order om att dom inte var välkommen tillbaka förändring efter sistallet avlusningen. Då hade lössen vandrat runt i hela klassen i ca 1 år.
      Så håller med dig där.

  24. Helena

    Det är dessutom respektlös mot det egna barnet. Det är en sak att orka vara uppe och leka hemma och något helt annat orka med en hel dag på förskolan eller skolan.

  25. Petra

    Det är inte 48 timmar sen senaste kräkan utan sista symptom som lika väl kan varadålig aptit! Många som missar det, och ska man skriva ett helt inlägg om det så kanske det borde vara rätt information!

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Ja det kan man tycka:) så hela inlägget sög eftersom jag missade det? För MIG är det så jäkla självklart allt ungen är frisk på alla sätt och vis, att formuleringen blev som den blev.
      Sorry och jag ändrar så fort jag kan så alla blir nöjda 😉

  26. Åsa

    Frågar här också! Nu handlade inte den här diskussionen om precis detta men det var en het diskussion på en annan blogg om magsjuka och många ansåg att alla i familjen skulle vara hemma! Vi var några med både mindre barn och tonårsbarn som frågade vad skolan säger och vilken ersättning den andra föräldern tar eller vad man kan ta för ersättning om barnen är över 12. På mitt jobb kan man iallafall inte ta semester med så kort varsel! Ingen av alla dom som ansåg att alla i familjen ska vara hemma ville svara på detta? Jag tycker också självklart att man håller alla förskolebarn hemma men högstadie- och gymnasie barn och båda föräldrarna! Kanske någon här kan/vill svara hur ni gör eller hur man ska göra!

    1. M

      Jag som arbetat på skola har hört följande, små barn (utan skolplikt) bör(ska) vara hemma om magsjuka går för att undvika spridningen. Dom har inte samma koll på hur handhygienen bör vara och behöver därför vara hemma. Och missminner jag mig inte helt så finns det väl ett alternativ på vab-ansökan om att man vabbar pga smitta? Barn med skolplikt kan gå om enbart syskon är sjuka eftersom att dom (förhoppningsvis) vet hur god handhygien ska ske och att dom förmodligen inte stoppar diverse leksaker/pennor osv i munnen. Så det skulle jag utgå ifrån om jag hade barn i flera åldrar. Sen lite sunt förnuft som förälder, vet man med sig att sin 7åring är VÄLDIGT närgången, gärna gnager på en penna och kanske glömmer tvätta händerna emellanåt kanske man har den hemma också isåfall tänker iaf jag. Vuxna kan ju arbeta om magsjuka går i hemmet just pga att dom vet och förstår hur viktig handhygienen är i magsjuketider för att undvika smittspridning. Hoppas du känner att du fått något hum om hur någon annan tänker nu iaf.

  27. Lena

    När min son gick på dagis .Var ordning å reda ?Alla föräldrar var informerade att en magsjuka offtast innebär sjukhus vistelse för han . Eftersom han har diabetes…..
    Å efftersom alla höll barna hemma tills dom var smitt fria så dog de ut snabbt å alla slapp vabba för de bara går runt..

  28. Eva

    Bra skrivet!!!! Själv har jag Addisons sjukdom= magsjuka=akut sjukhusvård?. Många med mig med div kroniska sjukdomar= kris.
    Å vem vill ha magsjuka. INGEN. Tack

  29. Jill

    Tack för ett så viktigt inlägg. Har själv en son med typ 1 diabetes. En vanlig magsjuka innebär nästintill alltid sjukhusvistelse med dropp för att blodsockret inte går att hålla över 4. Vi har klarat 1 gång hemma. Det innebar att han spydde i en vecka. Förmodligen för att magen inte får vila, då vi hela tiden måste få i en gråtande unge mat för att kunna hålla blodsockret över 4 och kunna fortsätta ge det livsviktiga insulinet. Annars precis som du säger väntar döden. Tack för en toppenblogg!

  30. Maja

    Jsg vill bara påpeka att det är 48 symptomfria timmar som gäller. Dvs du är hemma 48 timmar från det du är frisk igen, dvs du mår och äter och får behålla maten. Detta är det många som missar. Det är alltså inte sista rallybajset eller spyan som avgör när du kan gå till förskola, skola eller jobb.

  31. Rille

    Jag håller med dig om det mesta, men hänger inte riktigt med på ditt räkneexempel i början av inlägget. Varför ska Olle fortsätta vara hemma när hans 48 timmar gått? Då är det väl lika logiskt att hålla alla tre barnen hemma direkt när Olle börjar kräkas, om det är smitta från syskonen som man är rädd för?
    Dessutom antar jag att du menar att man räknar de 48 timmarna från när Olle slutar kräkas, inte när han börjar. Som du skrev på raden ovanför.

    Carola: Ja, men det var ju nu en lördag:) Börjar Olle kräkas en måndag hålls alla ungar hemma tills det gått 48 timmar sen den sista ungen kräktes. Ja, 48 timmar sen SENASTE kräkan:) Det skrev jag väl?

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting