Allmänt

Hur gör jag för att hålla mina tonåringar från alkohol och droger?

 

Vi ska spinna vidare på detta med Sista april.

 

 

Hur gör jag för att hålla mina tonåringar från alkohol och droger?

Vi pratar mycket om det. Frågar de om mina (rätt blygsamma) ungdomsfyllor så får de veta. Och jag kryddar ordentligt så det låter väldigt mycket hemskare än det var;)

Jag berättar att det är roligare om man kommer ihåg vad man gjort, helt värdelöst att ha minnesluckor, och kanske veta att man gjort bort sig, men inte hur.

Jag ägnar mig åt skräckpropaganda. Berättar i detalj hur en magpumpning går till, eller hur man kan bli blind av fulsprit. Kanske man inte blir längre, men skit samma:) Berättar om hur alkohol påverkar unga kroppar och knoppar. Med extra allt.

Jag förskönar inte, utan jag är brutalt ärlig i hur vidrigt det är att bli ”för full” Det ligger verkligen i topp på min lista över saker jag avskyr. Att vara salongsberusad kan vara trevligt, men att bli dyngpackad är bara vedervärdigt.

Jag går vidare och berättar om hur enkelt det är att bli utsatt för brott om man inte kan ta vara på sig. Hur lätt man kan hamna i en situation man inte bemästrar.

Jag berättar hur samhället sviker för blir du våldtagen och är snorfull, så kommer killen gå fri.Helt jäkla sjukt, men bra att skrämmas med.

Jag ”hotar” med polisen, berättar hur pinsamt det är att bli plockad av dem och hur man hamnar i brottsregistret och att det påverkar framtiden. Nä, kanske inte för en fylla vad vet jag, men det vet heller inte de;)

För sakens skull måste jag tillägga att jag inte har egen erfarenhet av detta:)

Jag vägrar att köpa ut, det skulle aldrig falla mig in. De har aldrig frågat, så jag vet att de är fullt införstådda med det och varför. Jag fattar inte hur föräldrar kan tycka att det är svårt att stå emot? Varför? De får gå på krogen när de är 18 år, men innan dess har vi ju lagar att luta oss emot. Så länge man inte backar en millimeter så är det inga problem att stå emot. Som förälder är det ens förbannade skyldighet att göra det. Jag blir på allvar riktig provocerad av folk som köper ut sprit åt sina ungar med motiveringen ”Jamen alla andras föräldrar gör ju det” Skitsnack. Jag är förälder i första hand, och kompis i andra.

Om de ändå blir fulla eller har en kompis som är full så försöker jag pränta in i dem att de aldrig ska lämna någon ensam eller gå iväg ensam. ALDRIG.

I dykning kallas det Diving Buddy, och är ens livförsäkring om nåt går fel under vattnet. I livet på land kallas det KOMPIS och är precis lika viktigt.

Det är svintråkigt att ta hand om en full polare när man själv är i bra skick, men man måste. Man kan se till att kompisen kommer hem, eller i vård av någon annan, typ sjukhus/polis/föräldrar, och sen festa vidare, helst nykter då;)

Jag frågar vart de ska och vad de ska göra, med vem och när de kommer hem

Men jag har egentligen ingen aning om vad mina tonåringar gör när de är ute. Jag fattar inte vem som har det, eller så tror man bara att man har koll. Helt ärligt nu, även om jag litar på mina ungar så antar jag att de gör saker bakom min rygg ibland. Det hör ju till att bli vuxen att testa gränser, och även om jag inte vill att de ska göra det så är det ju på något sätt oundvikligt. Förr eller senare kommer de bli för fulla.

Jag tänker att det är bättre med senare.  Om de är 18 och går på krogen så är det tillåtet att dricka, men jag kan försöka hindra dem från det innan dess. Och genom att fråga dem så måste de hitta på nån lögn, som jag kan genomskåda:)

Kommer de hem så märker jag om de druckit, och hittills har det aldrig hänt. Ta i skitmycket trä!

Jag försöker alltid anamma Frihet under ansvar.

De flesta av barnen är superduktiga på det. De vet att ju bättre de sköter sig ju mer frihet får de. Och tvärtom, missköter de sig så blir det inte speciellt kul. Jag är inte främmande för utegångsförbud eller att plocka mobiler.Som sagt. frihet under ansvar och jag är förälder det är jag som bestämmer. Det kommer jag aldrig att backa på.

Och krisar det så finns jag där det är jag noga med att tala om. Skiter det sig, så ring, spelar ingen roll vad klockan är.

 

Man är inte mer än människa när det kommer till kritan. Man gör så gott man kan. Jag hoppas att även årets Sista april komma förlöpa utan att jag behöver göra några akututryckningar.

Ta i det där trät igen.

 


På många ställen i landet, tror jag i alla fall? , så är Sista april /Valborg en av de värsta dagarna för fylla. För ungdomar men även för vuxna. Man ser aldrig så många redlöst berusade vuxna som den här dagen i Uppsala.

Jag kan bara prata utefter min stad, men det är oerhört mycket alkohol här, och då inte bara en dag utan fyra. Hur folk orkar? Om jag går ut en kväll så är det ungefär det sista jag längtar efter nästa kväll…har aldrig varit så det är inte åldern:)

En vanlig Sista april i Uppsala inleds redan typ två dagar innan, men om vi tar bara Valborg, så börjar den med champagnefrukost, helst med gröt till vilket ju är bra för då finns det någon grund för all vätska som sen åker ner. För sen dricks det dagen lång. Det hinkas vid forsränningen, och sen är det mösspåtagning och spring i backen. Folk samlas i enorma mängder, vid Ekonomikum är det tjockt på alla gräsmattor. Lite som en invasion av gräshoppor,) När de går ligger en matta av skräp kvar….Grillar, flaskor, salladsburkar, pizzakartonger…

Sen är det champagnegalopp på nationerna, och nånstans mitt på dagen en sillunch med nubbe. Sen bara fortsätter man tills man inte pallar mer.

Man drinking bottle of cider silhouette

Det är väldigt många tonåringar som tas av polis eller social för fylla, Vid Akademiska tror jag att de har, de har iaf haft, ett akuttält utanför barnsjukhuset, där man samlar alla intoxer. Alltså de som dricker sig redlösa på riktigt allvar och behöver magpumpas och tillsyn. Där ligger de sen och spyr tarmarna ur led. För vad dricker tonåringar? Jo, det de får tag i. Nån blandning kanske från föräldrarnas barskåp. Kan bli riktigt starkt och riktigt farligt. Eller nåt skit de köpt från nån. Smuggelsprit. Dålig sprit.

Och mycket sprit.

Med alkohol kommer bråk. Och även idiotin att testa annat. I Uppsala har vi varit väldigt förskonade från droger. Eller iaf från tunga droger. Klart att vi har haft, men inte så synligt.

Nu sista åren så har det ju blivit så löjligt enkelt att köpa droger på nätet.

(Jag gjorde en snabb googling nu, hoppas att ingen kommer begära att få se min sökhistorik;) och skulle lugnt kunna klicka hem allt möjligt skit. Helt sinnesjukt.)

Nåväl, blanda sprit och piller och det kan bli riktigt farligt, riktigt fort. Lägg till det att du är väldigt ung. Och katastrofen är ett faktum.

 

Ta det lugnt med alkoholen helt enkelt. Avstå gärna helt, men om inte så drick med omdömet kvar.

 

Kommentarer

 1. Syrran

  Blev (glatt) förvånad över att läsa att polisen ändå tycker att det inte är så mycket fylla på sista april. Kanske har kampanjen Varannan Vatten och arbetet med servering av överförfriskade studenter haft effekt, mycket bra iså fall!
  Det som är obehagligt är väl de riktigt unga fylltrattarna, de som varken har koll eller kontroll…och tycker att detdär med vatten är störtlöjligt. Rådet att aldrig lämna någon ensam borde alla föräldrar pränta in i sina ungar, både killar o tjejer…

 2. Linda

  Kär liknande som du – brutalt ärlig. Men vet också att det är svårt att säga nej även om man vill. Har därför försökt pränta in mina ungar att om de är i en situation de känner börjar gå för långt, oavsett orsak eller tidpunkt, så behöver de bara smsa mig bokstaven X så ringer jag upp och ”tvingar” hem dem. De slipper förlora ansiktet men kommer därifrån. En annan sak jag är noga med eftersom jag har två killar: ett nej är ett nej och ett ja om tjejen är full är också ett nej. Risken finns att hon ångrar sig eller får minnesluckor så är anklagelsen om våldtäkt där och även om killarna inte skulle bli dömda så kommer de alltid ha stämpeln/ryktet. Var gentleman istället – följ fulla tjejen hem. Visst, kyss henne men bra sen. Ring dagen efter och kolla av hur hon mår, då kanske du får pluspoäng så istället för ett one night på fyllan får du något mycket mer och bättre. 😉

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Mkt bra tips, med smset ?det tar jag med mig. Försöker också vara extra tydlig mot tonårssonen om att nej är nej. Alltid.

 3. Carina H

  Alltid ett gissel detta, spelar nog ingen roll hur mycket vi föräldrar propagerar för att INTE dricka, så kommer detta att ske förr eller senare. hjärtat på handen, vem har inte tagit en första fyllan? gjorde detta själv men inte på en valborg utan på ett annat tillfälle, och sen dess dricker jag inte öl överhuvudtaget, fy vad sjuk jag blev. tror alla föräldrar vare dom vill eller ej så kommer detta att ske.

 4. Tolv

  Härligt inlägg, dock om en allvarlig grej. Jag har bara två ungar och gu´skelov varit förskonad från alltför mycket fylla.
  Har sett unga tjejer ligga i diken och behöva hämtas där, med trasiga kläder och sårskubbade kroppar, genom mitt arbete med bla kvinnojour där vi även fick ta hand om sånt ibland.
  Man vill inte att ens barn ska hamna så och just därför är det viktigt att prata med ungarna. De vill liksom inte ligga med rumpan i vädret och sen inte minnas det dagen efter. Unga människor som kan ställa till hela sitt liv för en valborgsfylla,. Verkar också ibland så att ”finare” ungar ska festa mer och det ska skrävlas och skrytas, det är nog därför det blir som det blir som på ställen som Uppsala. Traditioner som är av helvete egentligen.
  Sprit kan väl vara kul och intressant och GOTT ibland men i måttliga mängder. Det sämsta är att många unga verkar tro att ”ju mer, ju bättre”- Men det är då tråkiga saker händer. Likadant till studenten, så många unga som super bort den dag som borde vara den lyckligaste i deras liv. Egentligen är det väl lite KONSTIGT att det vid vissa tillfällen är tillåtet med offentliga tillställningar utomhus, som t ex champagnefrukostar och liknadne, medan det andra gånger inge går för sig alls. Hoppas alla unga (och andra) får en trevlig valborg utan för mycket fylla.

 5. Rille

  Tack och lov att man inte bor i en anrik studentstad, det är helt tydligt. Där jag bor är det skapligt lugnt vad gäller alkohol på Valborg.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Skönt 🙂 Här kör alla på principen all-in, fullast vinner och vad hette båten?
   Titanic
   Vad hände med den?
   Botten upp…. i fyra dagar

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting