Allmänt

De perfekta….

Jag älskar att blogga, det ger mig otroligt mycket:)

Jag tycker det är härligt att ni är så flitiga på att kommentera och att vi allt som oftast håller en trevlig och god ton här inne.

Men något jag inte alls är speciellt förtjust i, och som gör att jag ofta drar mig för att berätta saker för er, det är alla pretton som alltid ska tala om att jag gör fel.

Det är så jäkla tröttsamt!

Jag kanske gör fel i ERA ögon, men i mina ögon så gör jag korrekt. Vem som har rätt?  Tja vem vet?

 

Så fort jag till exempel visar en bild på barnen i bilen så haglar kommentarerna. Ibland har jag fått skit för att de sitter framåtvända, fast man i bakgrunden ser förarsätet och ratten…och det är uppenbart att de sitter bakåt.

Folk orkar inte ens kontrollera vad det är de ser en extra gång utan bara hoppar på. Eller så är det nåt annat fel, oftast är det fel på mitt val av bilstol. Det finns massor av stolar på marknaden och de passar olika bra i olika bilar. Jag har alltid haft och monterat stolarna på ett godkänt vis.

Bilen sen då, oj en lågprisbil minsann…. jag vet väl om att den lika säker som en hönsbur va? Att alla i bilen tvärdör om jag så bara råkar toucha in i någon på en parkering?

Att den har helt okey säkerhet duger inte för prettona som måste gnugga in att de minsann kör runt i pansarbeklädda Volvovärstingar,

 

Och studsmattorna….men låt mig göra som jag vill! So what om mina ungar slår sig, vad exakt gör det er?

 

Jag hoppas innerligt att ni som alltid känner att det är er plikt som medmänniskor att tala om för mig när jag gör fel, (i era ögon!!), att ni agerar IRL också?

På nåt vis har jag jäkligt svårt att se att ni sliter upp dörren till bilen där det sitter fyra vuxna i baksätet med varsin unge i knät och en två tre kids på framsätet och talar om att det är fel. Det borde ni göra. Om något.

Eller att ni ber att få kontrollera grannens bilstol så den duger i era ögon.

Eller går på valfri förälder i matbutiken och läxar upp dem för att deras ungar gör nåt som inte passar. Kanske stannar bilen vid någons trädgård och hojtar in att de måste ha nät på sin studsmatta?

Jag tror inte att ni gör det. För det är mycket enklare att sitta där bakom er skärm och påpeka. Även om ni skriver namn och mail så vet jag inte vilka ni är. Går ni på nån face to face så vet de vilka ni är, och då är det lite jobbigare att pådyvla era åsikter,

 

Jag har bloggat i tio år i höst. TIO ÅR!! Fatta vad länge:)

Och i alla dessa tio år så har jag fått försvara mig gällande vissa saker. Om och om och om igen…Ofta ganska hårda ord där jag idiotförklaras.

Nä, jag tar inte åt mig längre. I början gjorde jag det. För även om man liksom valt att visa upp delar av sitt liv så här, så innebär inte det att man automatiskt får ett stenhjärta, och en yta där allt glider av som vatten på en gås.  Det var jättejobbigt de första åren!! Nu har jag väl vant mig kanske…hur hemskt nu än det låter.

Jag blir inte ledsen längre, men jag kan bli irriterad. Jag har då två val, att skita i att svara eller att försöka förklara hur jag menade. Hur jag än gör är det någon/några som tycker det är fel.

Hur man än vänder sig så har man arslet bak.

Jag skrev att jag låter bli att berätta saker för att slippa få de här kommentarerna, och så är det. Jag har inte alltid ork att bemöta dem och då kan det vara enklare att bara låta bli. Jag tycker jättemycket om att diskutera med er, men ganska ofta råkar det bara bli något som upprör er, och jag fattar egentligen inte riktigt vad som hände. Jag vet att det finns massor av bloggare som kör säkert och alltid försöker undvika konfrontationer och diskussioner, men jag vill inte behöva göra det. Jag vill berätta för er!

Men varför känner vissa av er ett behov av att skriva mig på näsan att jag gör fel? Vad spelar det er för roll om jag har en framåtvänd bilstol om jag anser att det är bäst för min unge? Vad spelar det er för roll om jag inte vill ha skyddsnät? Att sen börja med ”Tänk om olyckan är framme, hur känner du då?” snacket…. men jisses.

Ja, olyckor kan hända. Faktum är att de drabbar även er perfekta.

Exakt VAD vill ni uppnå med de här kommentarerna? Att jag ska bli ledsen? Arg? Deppig) Glad kanske??Åka och köpa skyddsnät? Nya bilstolar, eller vad det nu handlar om. Det kommer aldrig att ske.

Om jag anser att jag gör rätt, så är det fast förankrat i mig.

 

Jag är uppfostrad att lära mig ta hand om mig själv, att våga testa och att inget är omöjligt. Jag är inte speciellt rädd för att en olycka ska hända, för varför oroa sig i förväg? Man kan inte sätta sina barn i ett madrasserat rum för att undvika olyckor. Jag uppfostrar mina ungar till att klara av saker på egen hand. Att kunna bemästra situationer. Att kunna tänka själva, Att ha respekt för fara.

Det har gått finfint hittills. På alla plan.

 

Jag vill inte ha skyddsnät på mina studsmattor, okey?

Än så länge är det inte lag på det, så då gör jag som jag vill. Oavsett vad ni tycker:)

Varsågoda att göra som ni vill.

 

Och med det sagt så tänker jag fortsätta visa er bilder på när ungarna hoppar, och förutsätter att ni håller tand för tunga och bara scrollar förbi om det gör ont i pekfingrarna.

Kan vi säga så?

 

 

 

 

Kommentarer

 1. Helena

  Jag älskar att du ger dina barn ett Ronja Rövardotterliv med inslag av farligheter de ska lära sig att akta sig för. Helt rätt. Däremot tror jag att det alltid kommer att finnas skrivbordskrigare som bakom en skärm passar på att ge utlopp för sina frustrationer men ibland också vill väl, på sitt vis. Just dagens förädrar har dåligt förtroende för att barn lär sig, barn klarar en del o.s.v. . Deras liv går ut på att barnsäkra upp runt barnet. De lever utan tillit till sin omgivning och tror att barn kan skyddas från allt. Detta ät ett tidsfenomen. ’Hit med lite farligheter” är ett minne blott, tyvärr för det stärker barb och att klara av saker ger ofta barnen ett gott självförtroende och god självbild: jag kan!!! Jag tycker du ska göra inlägget om näten till en krönika i UNT. Den är jättebra!!

 2. Annica

  Nu måste jag lägga mig i, jag följer din blogg med ett leende, älskar alla dina upptåg och alla dina kidz 🙂
  DU gör som DU känner, finns INGEN som ska bry sig om det. Man kan tycka och tänka som man vill men behöver inte komma med pekpinnar hela tiden. Min äldste, 20 år, håller på med Parkour, är grym o bland de bästa i Sverige och hjärtat har suttit i halsgropen några gånger och folk har påpekat att ”det är ju jättefarligt”, hur kan ni låta honom hålla på med det? Det har varit vårat val.
  Med det vill jag bara säga som Grynet ”Ta ingen skit”.
  Kram till en härlig tjej och mamma

 3. maria

  Hej! Om du har nät eller inte är upp till dig, och uppenbarligen fungerar det ju bra ändå 🙂 Jag kommenterar ibland på bloggarna jag läser men aldrig om sånt o aldrig negativt
  Däremot är jag en sån som säger ifrån IRL, ser jag nån som behandlar nån annan illa, djur eller människa ryter jag till, samma om man är någonstans o ett barn beter sig väldigt illa o föräldern sitter med näsan i mobilen, då säger jag ifrån vänligt men bestämt 🙂
  Kram Maria i Skåne

 4. Ulrika

  Din blogg vänder sig till föräldrar och det kommer alltid finnas föräldrar som är bäst. Det är bara att gilla läget tror jag så länge du vänder dig till den grupp du gör. Sen kan det ju vara av ren välmening, tex att fjäderskydd är att rekommendera om man sett ett ben som fastnat mellan fjädrar fastklämt, men man kan ju uttrycka sig på olika sätt med =)

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Men ska man behöva gilla läget? Ska man verkligen det? Ska det inte tvärtom vara så att folk tänker efter en extra gång hur det de skriver uppfattas? Vad de menar med det och vad de vill ha för reaktion? Det känns vettigare och mer väluppfostrat. Då hade jag inte behövt gilla ett läge som inte känns så kul.
   Jag TÄNKER en massa när jag läser bloggar, jag förfasas och irriteras, men därifrån till att skriva en kommentar om att bloggaren har fel.. det steget finns inte i mitt huvud. Jag skakar på huvudet och går vidare:)
   Orka sprida negativiteter i onödan.
   Det är stor skillnad på ett råd som framförs sakligt och i välmening mot klagomål och idiotförklaring.

 5. Sara2

  Håller helt med dig Carola, det blir falsk säkerhet. Tycker det är samma med mycket barnsäkerhetsgrejer, det är mycket för egen bekvämlighet då man tror att man barnsäkrat. Det är inte roligt att ständigt passa och tjata men tycker att barnen lär sig att tänka efter själv tidigare istället för att de alltid har skydd runt sig.
  Tror man lär sig ju fler barn man har, mitt femte barn var med och lagade mat från ettårsåldern, hade dött om någon sagt till mig att det går bra när jag bara hade ett barn.

 6. Lisa från Skåne

  Det där med skyddsnät på studsmatterna är falsk säkerhet. Många i vår närhet har fått både brutna armar och ben när dem hoppat med skyddsnät. Tror att man blir lite mer våghalsig med nät.

 7. Lisa från Skåne

  Det där med skyddsnät på studsmatterna or falsk säkerhet. Många i vår närhet har fått både brutna armar och ben när dem hoppat med skyddsnät. Tror att man blir lite mer våghalsig med nät.

 8. Carina H

  Du skit i vad alla negativa skriver. tror att det är svenska avundsjukan.finns alldeles för många ””jag vet allt”” blir så trött på sådana sk energitjuvar. jag läser din blogg och tycker den är super bra. bra blandning av det mesta.och visst mycket kan reta folk men lägga ner en energi på att ens yttra sig negativt kan man förhoppningsvis slippa läsa, så kör på Jag kommer i alla fall läsa och ha en trevlig stund.

 9. Martina

  Hej! Trodde kommentarer skulle vara lite elakare baserat på inlägget du skrev här, men klart det stör om det sker varje år och efter förklaring. Jag tänker ofta på ett klipp jag såg om en amerikansk mamma som hade förlorat sitt barn pga att den åkt i en framåtvänd bilbarnstol och ville upplysa om hur farligt det var och var ledsen för ingen hade sagt något till henne. Så ja jag kanske skulle upplysa IRL om att det är bättre med bakåtvänd för den personen kanske inte fått höra det. Samma med om någon som inte vaccinerar sina barn. Antagligen vet man om det, men det går att framföra på vettigt sätt också. Du känner uppenbarligen till risker och har tänkt igenom och då kanske man inte behöver kommentera.

 10. Sara

  Men det är ju bara att dom tycker olika. Får folk inte ha andra åsikter än dig? Varför retar du upp dig på att folk tycker annorlunda? Märkligt. Väldigt märkligt fenomen överlag har sett det hos flera bloggare. Det är ju inga elaka påhopp alls dom får, folk säger ju bara sin åsikt. Och ändå går bloggaren i taket. Jättekonstigt.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Det handlar inte om annorlunda åsikter, det handlar om att folk anser sig ha rätt att mästra. Att tala om att jag har fel. Varför? Jag gör som jag vill, du som du vill. Jag tror inte att någon som inte blivit utsatt för det kan fatta. Det är ett så märkligt beteende som man sällan möts av Irl. Har du någonsin varit med om att nån okänd kliver fram till dig på Ica och talar om att du gör fel i något som de inte har med att göra? Nä för det gör man inte. Men kommentera det på en blogg går bra. Som bloggare råkar man ut för sånt här ofta och har du aldrig varit med om det förstår jag att det kanske är svårt att förstå. Men tänk dig själv att konstant behöva försvara dina val för okända. Studsmattorna har jag fått skit för VARJE år i tio års tid. Varje gång jag visar en bild så klagar nån. Är det på allvar svårt att förstå att man blir less? Jag tycker att hela din kommentar tyder på att .., eller nä förresten det håller jag för mig själv. Onödigt att vara taskig bara för att 😉

  2. I.

   Men varför måste man hela tiden skriva sin åsikt? Jag kan mkt väl förstå att om man som bloggare hela tiden får höra att man gör fel med sina barn, sina djur, sig själv, sin bil, sin ekonomi, sitt hus osv – så tröttnar man. Jag tycker inte det är ”märkligt” eller ”jättekonstigt” alls. Som Carola frågar, går du fram till folk på Ica och uttrycker din åsikt också? Talar om den för mammor på öppen förskola/kyrkans barntimmar/innebandyn/fotbollen osv..? Upplyser dem om att de gör saker på ett sätt som inte passar dig?

  3. I.

   Men varför måste man hela tiden skriva sin åsikt? Jag kan mkt väl förstå att om man som bloggare hela tiden får höra att man gör fel med sina barn, sina djur, sig själv, sin bil, sin ekonomi, sitt hus osv – så tröttnar man. Jag tycker inte det är ”märkligt” eller ”jättekonstigt” alls. Som Carola frågar, går du fram till folk på Ica och uttrycker din åsikt också? Talar om den för mammor på öppen förskola/kyrkans barntimmar/innebandyn/fotbollen osv..? Upplyser dem om att de gör saker på ett sätt som inte passar dig?

 11. Mb

  Jag tror inte att det är för att ”reta” dig som vissa skriver tvärtemot vad du tycker, jag gör inte det i alla fall.
  Jag skriver ibland för jag hållet med men även ibland om jag har en annan åsikt eller en synpunkt om nåt. För den skull betyder det inte att jag anser du gör eller har fel.
  Alla gör som de vill och tycker passar dem bäst själva men.. . Hat man en öppen blogg med möjlighet att kommentera så blir det nog så att du får lite ”tvärtemot” åsikter ibland. Men är inte det ganska intressant ibland att se vad läsarna tycker. Det är ju för oss ni lägger ut annars kunde ni ju bara skriva en vanlig dagbok.
  Jag är aldrig elak och menar aldrig nåt illa och när det gäller studsmattor så har jag sett hur illa det faktiskt kan gå utan skydd. Man kan inte passa sina ungar hela tiden och det SKA man inte heller. Men om man kan bidra till att de inte skadar sig så är det väl inte helt galet om folk kanske har nån åsikt om det. Nät är väl kanske inte det viktigaste, det vuktigaste är att de inte knäcker t ex ryggen mot stativet. Vi här vet att om två ungar som väger olika hoppat på samma matta så kan den lättare flyga iväg. Jag tänker på ungarna för det är de som får ont vid en ev olycka.
  Vad folk skriver om din bil osv är inget jag läst och inget jag bryr mig i heller.
  Men som sagt, du får nog stå ut med kommentarer,
  Gillat din öppenhet och ärlighet och ditt öppna kommentarsfält SAMT att man inte blir blockad för att man kanske inte alltid håller med. Tyvärr gör ju vissa andra bloggerskor så när deras läsare inte hållet med om allt det pluttenuttiga de lägger ut. Näe, tacka vet jag såna som du som visar det riktiga i livet men för den skull inte sagt att man håller med i ALLT.
  Elakheter och annat ska ingen behöva finna sig i men olika tycken och smak är ju bara sunt.

 12. Cissi

  Ja gud, den här ”Familjelivsbesserwisserianismen” som florerar i kommentarsfälten hos flera av er mammabloggare (Mirka är väl ännu hårdare utsatt) är så jäääääkla tröttsam. Så fort någon av er avstiger från den absolut hårdaste säkerhetsnormen (typ vänder bilbarnstolen vid 3,5 i stället för 4 år) så ska de komma med sin pekpinnar….?

  Beteendet är ganska likt när små barn berättar vad som är rätt och fel för att de är stolta över att de vet det. Dock inte alls gulligt när vuxna människor gör så, bara patetiskt.

 13. Sara

  Jag läser en specialpedagogikskurs som hör till den utbildning jag går, här om dagen när jag läste litteraturen fanns det ett citat som var SÅ klockrent och liksom svaret på ’alla’ mina funderingar! Kommer inte ihåg vem som sa det men det löd kort å gott ”Om det inte är ett problem för mig,hur kan det då vara ett problem för någon annan?” Ville bara dela med mig av det!:)

 14. Therés

  Du gör helt rätt! Det du tycker är bäst för dina barn är ju det som är rätt! Jag är precis likadan! Finns de som tycker jag är för hård mot mina! Men jag tycker att vett är nått de måste lära sig! Hejar på dig Carola och jag älskar din blogg just för att du är ärlig och står på dig! ❤️ God natt!

  1. Hanna

   Jag tycker det är bra att bry sig. Hur många kvinnor blir inte tex misshandlade i åratal utan att någon ingriper för att man inte ska lägga sig i?

   1. Profilbild
    familjenannorlunda

    Det är väl skillnad på att tiga om man tror nån blir misshandlad än att klaga på mina studsmattor??
    Känns inte som en vettig jämförelse i mina ögon faktiskt.
    Misstänker dock att de flesta som kommenterar halvdrygt på bloggar INTE vågar lägga sig i IRL..

    1. Hanna

     Det vet jag inte. De flesta lägger sig i för lite när det verkligen gäller IRL. Och klagar på de personer de vågar klaga och gnälla på. Jättekonstigt. Har inga ådikter ang studsmattor då jag inte har ngn etfarenheter av dem alls. Men tycker faktiskt du har koll.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting