Allmänt

Svarar på en fundering:)

Jag fick en kommentar, och jag tror inte den var illa menad, jag tog den inte så i alla fall, men jag tänkte att jag kanske måste förtydliga mig lite:) Så ni inte går runt och funderar, liksom;)

Jag har en fundering. Idag klickade det när ni skulle till tandläkaren och ni checkade in två minuter före avtalad tid. Det minsta lilla ni hade fått leta parkering så hade ni kommit för sent? Jag tycker ofta det låter så när du ska passa tider, kommer som bäst exakt på tiden (vilket ju räcker) men ofta skriver du att ni var lite sena. Jag är tvärtom till överdrift så det fashinerar mig hur man orkar hålla på och komma så i sista sekunden jämt. Tycker ni inte att det är respektlös mot den part man har en tid hos, ex tandläkaren- kunden efter går vänta om det blir försenat, samtal i skolan- läraren får vänta, osv osv. ??

 

Jag HATAR att komma försent. Jag gör det ytterst sällan, men det är klart att det händer, som för alla. Men det är alltså väldigt sällan. Jag tror faktiskt att jag är i topp vad det gäller tidspassning:) Det vill säga att jag är mer ofta i tid än vad Medel-Svensson är. Allvarligt alltså.

Jag passar alltid tider. För exakt som kommentatoren säger, jag tycker det är extremt respektlöst att inte hålla avtalad tid. Det gäller i stort som i smått. Jag är lika noga när det gäller att träffa en kompis på Ikea som en tandläkartid. Med åren har jag skaffat mig fingertoppskänsla på hur lång tid saker bör ta, allt från att plocka ur diskmaskinen till att klä på sig, skrapa rutorna på bilen, åka iväg och leta parkering. Med tre. fyra ungar i släptåg såklart;)

Just när man ska på saker med små barn så är det en avvägning. Ska man komma supertidigt? Då hinner de garanterat att ledsna. Ska man vara sen? Då kommer man rusande med andan i halsen och ett gäng tokspeedade ungar…nä inte ett alternativ;) Alltså vill man vara perfekt i tid. Några minuter till godo, jag brukar sikta på 5-10 minuter. Mer när jag hade bebisar och blöjbarn, de är ruggigt pålitliga – har man bråttom så producerar de såklart en full blöja eller kräver att ammas NU.

Nu behövs inte speciellt lång tillgodo tid.

Just nu bygger de ÖVERALLT i Uppsala. Och där de inte bygger så får de för sig att lägga om asfalten eller gräva upp nån kabeltrumma eller så. Det är ett litet elände att ta sig fram med bil just nu. Vägen man alltid kört är avstängd, och vägen man åkte förra gången, typ igår, är omdirigerad. Eller så är det dubbdäcksförbud, eller nåt liknande.

Det har gjort att jag missbedömt beräknad körtid ganska ofta. Det är inte som det brukar. Framför allt i rusningstrafik.Holy Smoke vad trafiken har ökat i min stad bara de senaste åren! Tacka fan för det eftersom lokaltrafiken suger;) Mina bussar in till stan går sällan, och lika sällan hem. Jag tjänar så mycket tid på att ta bilen att det är löjligt, och nästan billigare att parkera på dyraste stället än att ta bussen.

De gånger jag missbedömt så har det i princip alltid handlat om att jag ska träna, så det drabbar ingen annan än mig själv. Och det som händer är att jag sitter och svär i bilen över att jag kommer få fulparkera utanför dörren och springa in och dra kortet, och sen ut och parkera riktigt. Ingen big deal alltså.

Igår skrev jag att jag var lite sen, det innebär inte samma sak som att jag är FÖRsenad, utan bara att jag är sen i förhållande till vad jag vill vara:)

Om jag inte fått smörparkeringen så hade jag bara kört in i det trånga, svindyra p-huset precis intill där det alltid är ledigt. Och då hade jag inte velat mellan vilken av mina parkeringsappar som var bäst utan jag hade varit sju minuter före utsatt tid;)

Hade jag kommit i den tid jag velat så hade jag varit där tio minuter innan. Eller kanske inte förresten,. för just hos tandläkaren och övrig sjukvård är de aldrig i tid själva. Alltid dras det över med minst fem minuter. Det är mer en regel än ett undantag, och jag köper det. För det handlar om människor i behov av vård, och allt kan hända. Jag har inga större problem att vänta lite då. Men jag är ändå i tid.

Sist satt jag förvisso en jäkla halvtimme just hos tandläkaren, även det en morgontid då inte så himla mycket ska ha hunnit försena deras schema, och då blev jag lite grinig till slut;)

 

För de som vill ha större marginaler så låter det väl kanske stressigt men så här vill jag ha det. Och jag är i princip alltid i tid. 99,7% av gångerna,

Jag får vänta. På kompisar, på läkare, på att Ikea ska öppna, på att ungarna ska komma, på att läraren ska avsluta samtalet innan och så vidare.

 

Så då hoppas jag ha rett ut detta, så att jag inte framstår som nån som ideligen kommer försent:)

Jag som sätter en ära i att passa tider:)

 

Kommentarer

 1. Anna

  Tack för svaret och för en bra blogg! Jag gillar när man faktiskt kan fråga saker utan att bloggaren exploderar och blir förbannad! Du tog min fråga på exakt rätt sätt ?. Ha det så bra I sommar Carola!

 2. Karin

  Tack för dagens skratt. Rätt talande att du skriver en uppsats till ditt försvar trots att du inte alls känner dig träffad : ))

  1. Maria

   Karin!! Kan du inte bara lägga ner nu, hitta någon bättre sysselsättning än det du håller på med på denna blogg!

  2. Profilbild
   familjenannorlunda

   Försvar?? Nä, det är en förklaring. Men det verkar vara ruggigt svårt att skilja på de två sakerna 😉
   Vrf ska jag försvara att jag i princip alltid passar tider?
   Jag förklarar eftersom jag insåg att jag nog varit otydlig och inte har lust att ses som nån som slösar andras tid:)
   Men varsågod för dagens skratt, jag är dock lite ledsen om det var det roligaste du upplevde på en hel dag?

 3. Nenne

  Å andra sidan har du ju inte ens småbarn längre, utan borde kunna sitta minst 10 min i ett väntrum utan att lacka ?

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Fast varför? Jag ser absolut ingen anledning. Och att jag blev sur över att vänta en halvtimme tycker jag mig ha rätt till. Även min tid ska respekteras. Man lägger i pengar i p-automat efter vad man tror räcker tex. Jag har inga problem att vänta skrev jag ju, men jag ser som sagt ingen anledning till att göra det i onödan 🙂

 4. Mona

  Bra skrivet!!! Jag håller med i allt. Jag är nog likadan, är så gott som alltid i tid men sällan i god tid och när jag är det så känner jag mig bara fånig och blir rastlös av att behöva vänta. Förstår mig inte på folk som alltid är på jobbet 20 min innan dom ska börja…då sover jag hellre lite längre. Om jag ska någonstans där jag inte hittar eller vet vart man ska parkera exempelvis, så vill jag alltid vara ute i god tid men annars har jag bra fingertoppskänsla för hur lång tid jag behöver på mig.

 5. Sussan

  Jag har faktiskt börjat med att vara tidigast 1 minut innan utsatt tid hos tandläkaren, då jag alltid får vänta minst 10-20 minuter innan vi får komma in, kvittar om det gäller mig eller barnen, vi får alltid vänta trots att väntrummet är tomt o vi har tid kl 8, så att du är 2 minuter innan utsatt tid är ju perfekt 😉 fast eran tandläkare kanske alltid håller tiden =)

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Samma här. Jag har svårt att fatta hur det alltid är samma sak, för våra besök där drar liksom aldrig ut på tiden. Jag har aldrig kommit in på utsatt tid. Alltid minst fem minuter efter, oftast 15.

 6. Rille

  Håller verkligen med dig om att det är en avvägning när man ska passa en tid med barn. Ska man till ett ställe där det inte passar att ungarna springer runt och kan aktivera sig, vill man INTE komma mycket för tidigt. Sedan är det också svårt att veta hur lång tid det tar att komma iväg, med toabesök, påklädning m m. Kan ta allt mellan två minuter och en halvtimme beroende på barnens dagsform :).

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Haha, där kan jag inte instämma:) Mina barns dagsform tillåts inte inverka på sånt:)
   Jag har aldrig tillåtit tjafs i de situationerna och har därför ungar som snabbt blir klara. Ser ofta föräldrar som har ett elände med sånt och varje gång ryser jag inombords, för det är sånt som jag har absolut noll tålamod och tolerans med:)
   Jag hatar trams. Och det är bara trams att trilskas med påklädning. Mina ungar tittar alltid storögt och förvånat på andra barn som tjafsar i de situationerna, helt oförstående varför;)
   Men håller helt med dig gällande avvägning 🙂

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting