Okategoriserade

Återigen tackar jag er alla❤️

Stort tack för alla era kommentarer på inlägget om att Corrinda har flyttat. Det värmer mer än vad ni kan tro.

Jag hoppas också att jag genom att ta upp sånt, och liknanden saker, kan visa andra att de inte är ensamma, att det finns någon som förstår. För hur det än är, så ska det inte pratas så mycket om att man är ledsen. Vilket är stenkorkat, men ingen vill höra om det, det är jobbigt och tungt att ta.

Jag har varit en person som absolut aldrig lät mina känslor synas på utsidan. Jag teg och led. Och det är inte en bra väg att gå. Med åren har jag insett att alla känslor är tillåtna. Man får bli arg, ledsen, glad, sur, avundsjuk, stolt eller vad det nu kan vara. Det behöver inte finnas någon rim och reson i det. Till exempel så kan jag bli orimligt stolt över att en fotbollspelare sätter en straff, eller att en Idol-deltagare håller tonen😁

När min exman lämnade familjen så tyckte väldigt många att jag inte skulle visa barnen något. Att jag skulle tiga och lida mig igenom det hela och absolut inte säga något negativt om honom inför barnen. Det var en omöjlighet. Jag var helt förstörd, och om jag skulle ha försökt mörkat det för ungarna hade de inte fattat och blivit livrädda. För barn förstår. Mer än man tror. Jag valde att vara ärlig. På olika nivåer beroende på hur stora barnen var. Att bli ljugen för är vidrigt! Förr eller senare inser man det och den känslan av svek som kommer då är inte det minsta trevlig. Jag blev ljugen för av min exman och det är det som sitter hårdast i dag. Lögnerna, det opålitliga.

”Såra mig hellre med sanningen än trösta mig med en lögn”, finns det ett talesätt som säger och så är det. Att förhålla sig till sanningen kan göra gruvligt ont, men det är vad det är. Det kan bara bli bättre. Att bli ljugen för och förhålla sig till och agera på en lögn gör så att man i slutänden inser att allt man gjort,tänkt, trott och agerat utefter är en falsk verklighet. Det blir värre. När vet man inte utan det kommer som en chock och så faller man igen. Tvivlar – på sig själv och andra, på sitt omdöme. Anklagar sig själv för att ha varit så dum och korkad att man inte förstod. Skäms inför andra, kanske visste de hela tiden?

Att ljuga för mina barn för hans skull, ta på mig en offerkofta och låtsas att han var en bra person, ta på mig skulden … nej det kan alla fetglömma. I stället sa jag som det var, och fanns sen där för att svara på alla frågor, som jag iofs inte kunde svara på för jag visste ju inget jag heller, men jag fanns där. 24/7. DET tror jag är grejen. Vara ärlig och närvarande. Det kan kännas brutalt, det ÄR verkligen brutalt att få en hård jobbig sanning i ansiktet, men då kan man också börja deala med den. Direkt, med alla kort på bordet.

Jag lät mina barn ha alla känslor och bekräftade dem. Jag tillät mig själv att ha alla känslor och inte skämmas för dem. Och vet ni då, det är enormt skönt att slippa tiga och lida i tysthet. 🤗

Ut med känslorna i ljuset! Lufta och vädra dem, vänd och vrid och känn på dem. Det är inte farligt att bli arg, eller ledsen, eller fult att vara avundsjuk. Hur man agerar på känslorna är det viktiga. Är man avundsjuk exempelvis så är det okey, men man får försöka att inte vara missunnsam, är man arg så slåss man inte, varken verbalt eller fysiskt. Man får hitta ett sätt att kanalisera de stora jobbiga känslorna, som att gå ut och vråla i skogen, eller träna så hårt att man inte kan tänka, eller prata. Älta. Vilket som nu passar en själv.

Jag har tränat stenhårt och jag ältar. Det är också fel enligt många, men det är bullshit. Genom att älta, som för övrigt är ett negativt laddat ord, så bearbetar man. Man vänder och vrider, man ser på saken från olika håll, med olika glasögon. Att ta på sig en annans glasögon och tänka utifrån den personen ger ett annat perspektiv som kan ge en aha-upplevelse, kanske skapa en förståelse eller bekräfta det man redan visste. Jag sätter mig alltför enkelt in i andra människors perspektiv, på gott och ont, för det gör att jag sällan kan kan se saker i svart eller vitt. Det skulle vara rätt skönt ibland att slippa den här empatin:D

(Ja, han/hon är en idiot men det här och det här och det här förklarar ju en del, så en idiot men samtidigt lite synd om honom/henne)

Med allt detta sagt, så är det också tillåtet att vara ledsen när ens barn lämnar boet. Jag kommer aldrig att skämmas för det. Varför skulle jag? Det här är människor jag älskar, som jag levt tätt inpå i 20+ år, som jag delar mitt liv med, vi delar vardagens alla glädjeämnen och sorg. Vi har delat allt. Och så en dag är det slut. Det vore väl själva fan om man inte blev ledsen!

Jag VET att det blir bra. Men det blir annorlunda. Och jag vill inte ha annorlunda, jag vill ha det som det är. 🤷‍♀️ Jag gillar det som det är. Annars skulle jag ha gjort något åt det.

Beslut som jag inte får vara med och fatta, som berör mig på något vis, det är tufft. Men det är som det är och jag kommer givetvis att acceptera det. Aldrig gilla dock:D Men det behövs en sorgeperiod. Något tar slut och man måste få bearbeta det, för att sen komma ut på andra sidan lite starkare.

Sorgen har olika faser, och det här har varit en stor hjälp för mig att veta de gånger i livet som jag mist en närstående. Men det går även att applicera på annan sorg, som skilsmässa eller separationer.

 1. Chockfasen
  Det är vanligt att man först får en känsla av overklighet. Det är svårt att fatta det som hänt. Det kan kännas som att man går omkring i en bubbla och har svårt att ta till sig det som hänt och som händer omkring en. Denna första period varar vanligen en kortare tid, men känslor av overklighet är vanliga under in längre period.
 2. Reaktionsfasen
  När chocken gradvis släpper är det vanligt att känslor av förtvivlan, oro, vrede, saknad och övergivenhet väller fram. Man kan vara helt upptagen av sin sorg och sakna kraft för något annat.
 3. Bearbetningsfasen
  I bearbetningsfasen tänker man fortfarande mycket på det som hänt, men på ett delvis nytt sätt. Man börjar få perspektiv på förlusten och försöker förstå hur den påverkar resten av livet.
 4. Nyorienteringsfasen
  Med tiden känner de allra flesta att de både kan och vill gå vidare i livet. Man glömmer för den skull inte det som är borta, och känslor av ensamhet och saknad finns oftast kvar. Men sådana känslor dominerar inte längre tillvaron.

Listan är kopierad från Cancerfonden och jag har ändrat lite i den, tagit bort att någon gått bort. Men sorgens faser är likadana även om det bara handlar om att någon ska flytta. Den kan vara lika rå och överjävlig som vid ett dödsfall, och de kan vara betydligt mildare. Men i stora drag ser den ut så här, det är så här vårt psyke reagerar.

Just nu är jag i bearbetningsfasen:)

Jag har fortfarande inte helt fattat att hon har flyttat, men jag är inte lika akut ledsen.

Att få sätta ord på saker hjälper. Alla, inte bara mig. Genom att sätta ord på saker, säga dem högt, så blir de verkliga och får substans. Då kan man börja agera på dem. Att stoppa in känslorna i en låst del av hjärtat skapar en Pandoras ask, som när den någon gång glipar kan skapa katastrofer.

.

Jag tycker det är extremt märkligt att inte bli ledsen när ens barn flyttar. Jag skulle inte vilja ha det så, men det skulle vara skönt med lite mellanting:) Jag har läst massor sista åren om att vara Högkänslig. Det efter att någon sa att det kanske var en släng av sånt jag hade. Jag vet att många ogillar uttrycket ”en släng av ….. insert valfri diagnos” men jag tycker det är klockrent. Man kanske inte uppfyller alla kriterier men tillräckligt många för att känna igen sig.

Det gör jag. De olika tester man kan göra online säger att jag Antagligen är högkänslig.

Det här från länken ovan.

Jag tänker att jag nog ”har en släng av det”. Och det hjälper ju inte det minsta lilla, men ger mig något att luta mig lite mot. Jag är inte helt känslomässigt konstig.😃

Jag som inte ens gillar att man lutar sig mot sina diagnoser🤣 (läs: skyller på dem) Men man ÄR verkligen inte sin diagnos, man har den och sen får man försöka leva med den så gott man kan.

Sådärja, så blev det en väldigt massa skrivet om det:D

Det jag ville skriva var egentligen ett stort tack till er, till de snälla, värmande orden och till att ni delade med er av era tankar. Jag tänkte svara er alla men det är helt galet vad bökigt det är att svara på kommenterar via mobilen, och det är vad jag haft nu.


Nu ska jag gå och städa lite, tvätta och köra lite allmänt underhåll på det mesta. Allt ligger efter, det är ett litet elände i normala fall att försöka hålla jämna steg med allt, och under de här långa loven faller ju det mesta. Inga rutiner, tider eller ens rätt antal familjemedlemmar i huset. Antingen fler eller färre:D

Förresten har jag tänkt på en sak. På instagram har jag rätt ofta frågestunder, är det något ni vill ha här med? Alltså att ni får ställa frågor i ett inlägg så svarar jag?

Säg ja eller nej så jag vet.

Vi hörs snart!

Kommentarer

 1. Agneta

  Nä, Carola, nu får du tagga ner. Först klagar du på vädret, sen föräldrarna som inte vill va med sina barn. Och nu får skåningarna en släng med sleven. Vad kommer näst, här får man kanske akta sig. Love you.🧡💛🧡

 2. Biggan

  Zerros mamma kanske inte heller vill att sin son flyttar därifrån. Vem har rätt av er och vem har fel. Bräka på skånska, tänk på hur du uttrycker dig. Har du ingen kontakt med Mirka längre.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Antagligen inte🤷🏼‍♀️ Men jag tror, eller jag hoppas i alla fall! Att folk fattar att när jag säger att de måste flytta tillbaka, så är det en önskan inte ett jäkla krav. De får bo var de vill i hela världen! Men, för den sakens skull så är det sorgligt att en epok är slut. Att ens barn flyttar ut.
   Jag är glad för Zerros familj som får ha honom nära 🤷🏼‍♀️
   Och hallå, bräka på skånska? Är det verkligen kränkande alltså? 😂 Jag tänker att det kan de ta, och de allra flesta av skåningar jag någonsin träffat tar inte illa upp. Det går inte att begripa skånska när riktiga skåningar sätter fart, det har jag lärt mig av en av mina bästa och äldsta vänner som kommer därifrån. Släkten älskar att dra på så jag inte hänger med😅 och de gör det med flit, och kärlek.
   Att ha ett eller flera barnbarn som pratar så man inte fattar skulle vara skapligt besvärligt. Jag har absolut inget emot skånska! Tvärtom så älskar jag dialekter, tycker det är supermysigt. Det är ju rätt fantastiskt att vi i ett så litet land ändå har sån stor dialektrikedom.🤗
   Och jo, jag har kontakt med henne:)

   1. Lisa från Skåne

    Jag är född och uppväxt i Skåne västra delen, och det finns många lokala dialekter i Skåne. men att säga att det ”bräks” på skånska!! Har tre barnbarn som bor i Stockholm två i Värmland och svärson från Norrland och en då från Kristianstad ingen av oss har eller har haft några svårigheter med att första varandra och dina ev barnbarn har en mamma med en annan dialekt som de kommer att växa upp med också förrutom då skånskan.Alla dialekter har sin charm. Hoppas du åker ner och hälsar på och kan höra och bilda dig en uppfattning om hur det låter,

    1. Molle

     Lisa:
     Lättkränkt? 😂
     Dialekter är både charmiga o inte charmiga.
     Jag brukar få höra att jag bräker på dalmål. Jaha 😂 spela roll liksom

     1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Och här i Uppsala hånas vi frekvent för våra E istället för Ä. Den spanska reven rev en annan rev. 🤷🏼‍♀️
      Vem fan bryr sig och tar illa vid sig över att man skojar om dialekter, Lisa??

 3. Anna

  Varför är det märkligt att inte bli ledsen när ens barn flyttar? Jag var ledsen när min dotter drog till Australien 1 år men mest för att jag inte gillar avsked och det var långt bort. Jag var inte ledsen när hon flyttade 3timmar bort i 3 år för att plugga. Jag var heller inte ledsen när hon flyttade till sin nuvarande lägenhet i samma stad som jag bor i. Jag är en känslomänniska men känner mig stolt att mina barn flyttat och är trygga.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Jag tycker det är märklig för att man levt med dem i så många år. Då är det väl lite konstigt att inte vara ledsen? Jag saknar dem i vardagen. Jag menar alltså flytta hemifrån inte alla andra flyttar de kommer göra under livet. Jag blir också ledsen om kompisar flyttar, för det är ju tråkigt att bli av med dem man umgås med.
   Men om du inte känner så, Good for you 🙂

 4. Karin

  En frågestund här också inte är en dum idé, alla som läser här har kanske inte Instagram. Så ja, mitt svar blir ja på den frågan 🤗
  Kram från mig

 5. Birgitta S

  Förstår precis imorgon flyttar ena sonen till Östersund för att plugga på högskolan där. Skit att utbildningen inte finns i Sholm. Det är inte direkt att man kvistar förbi. Men det ordnar sig väl så småningom. Kram

  1. Biggan

   Var glad och stolt över att du har en driven son. Tänk om det var tvärtom, sonen ligger i sängen hela dagarna, sitter vid datan på nätterna. Vill inte göra någonting.

 6. Jenny

  Min siste flyttade för två veckor sedan och jag är helt vilsen och så ledsen! Jag vill inte heller ha annorlunda. Jag är superstolt över mina barn och är glad för deras nya liv och allt de upplever men jag är kvar. Min sorg att bearbeta är att barn-eran är över. Det kommer bli bra men inte än❤️

 7. Sjubarnsmamman

  jag är uppväxtvillkor en storfamilj med mycket närvarande och engagerade föräldrar, stundtals var det skojigt och stökigt hemma då vi även fick ha kompisar hemma. min pappa sa ofta: när ni flyttar hemifrån ska jag sjunga dansa på vägen genom byn. Men helst ville han ha oss hemma så han lade bud på ett lägenhetshus och tänkte att där kan vi alla bo tillsammans men i var sin lägenhet, nu blev det inte så då han skrev fel anbudsnummer och lade bud på ett hotell istället. Det här var för snart 50 år sen.

   1. Jenny

    Man kanske får acceptera att hon inte vill ha samtal/sms från följare (främlingar)?
    Om jag var en influencer så skulle jag aldrig svara på privata samtal/sms från följare, och jag skulle hata om folk ringde mig stup i kvarten. Det räcker att hon svarar på kommentarer och frågor här i bloggen och på instagram.

    1. G C Hemdal

     Excuse me?? Numret står ju på ratsit!! Främlingar?? Känt i flera år nu!! Jag har ringt två ggr på tio år!! Nä det gör det inte, så är inte brevväns reglerna!!

     1. Annika

      Brevvänner kommunicerat via BREV, inte telefonsamtal eller sms. Det är väl den enda ”brevväns regel” som finns.

      Känns väldigt respektlöst att leta upp Carolas telefonnummer och kontakta henne så.

     2. G C Hemdal

      Numera är det ju chattvän er. Respektlöst att inte bli orolig när hon var tyst borta i sex dagar!! Offentlighetsprincipen.

    2. Johanna

     Detta är baksidan med att skriva om och visa upp sitt liv på sociala medier. Inom mitt yrke träffar jag ofta personer som tror att de känner influensers/kändisar. Som ser dem som sina vänner, som räknar dem till sin familj. Stalkar dem i smyg eller mer öppet. Som har foton på ”influensers” barn/bebisar hemma. Som ringer och skriver brev till dem . Jag tror inte att ”vanligt folk” förstår hur många sjuka personer det finns här ute.

   2. Bluffe

    Det har aldrig slagit dig, att OM Carola ville ha samtal/sms, från sina läsare, så skulle hon nog lagt ut numret i ett av sina inlägg? Jag tycker att eniro, ratsit etc. är oförskämda som lägger ut folks uppgifter alls, utan frågan om samtycke. Att känns det inte lite konstigt för dig, att du nu lagt ut hennes nummer här? I sig kan hon nog ta det, och byta nummer/strunta i att svara. Men JAG tycker att du är smått oförskämd, faktiskt! Att någon ber om frågestund, kan ju innebära att få läsa vad andra frågat om, läsa Carolas svar och förhoppningsvis få en mysig stund. Eller få förfasas att ”Jaha, det är SÅ hon tänker….MUAHAHAHAHAHA!”, (Fast skrattet kanske kom från Carola och frågan var ett osäkert ”Är det så du tänker?”. Skojar.).

    1. G C Hemdal

     Det är inte hennes nummer, det står ju i Ratsit och de har godkännande!! Det är mitt!! Ska vi aldrig gå över till IRL?!?!?! Läs på om ASD!!

    1. Karin

     Jag antar att G C Hemdal har Aspbergers eller någon anna diagnos inom autism spektrumet, och fungerar således lite annorlunda. Man får ta det i beaktning när man läser hens kommentarer.

    2. G C Hemdal

     Molle vem?! Min mamma var född 1919 och hade massa sådana vänner, då fanns inte influencers. Mina döttrar är ordförande för Darins resp Yohio fan club ar och har träffat dem och har bilder mm.

     1. Camilla

      Bara för att Carolas nr syns Ratsit m.m betyder inte det att en bloggläsare ska ringa upp bloggaren. Carolas kommentatorsfält är ingen chatt där vi läsare ska fläka ut privata saker på

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting