Okategoriserade

Staycation i Uppsala – del 3:)

I samarbete med Destination Uppsala

 

Vad fort dagarna går! Det är snart en månad sen jag och familjen var på vår superdupermegahärliga staycation i min fina stad Uppsala. Jag snackar om att jag vill flytta till värmen, och det vill jag, men ska jag bo i Sverige, som jag ju mest troligt kommer göra:) så är Uppsala mitt självklara val. Jag är född här, uppvuxen och stannade kvar. Min mamma är född här, medan min pappa kommer från andra delar av landet, de flyttade mycket när han var liten. Jag är så glad att de inte fick för sig att flytta nån annanstans. Nog för att jag då inte känt till Uppsala som jag gör nu, men ändå. Ni fattar:)

Det här är min stad, mitt hjärta.

Uppsala är nära det mesta. Vi har 40 minuter med tåg till huvudstaden där allt finns, och Arlanda ligger tjugo minuter bort och därifrån nås hela världen. Vi har lite taskigt väder 😉 men det är ju inte stadens fel:)

Nåväl!

Vi var ju först på Titanic the exhibition. Den finns kvar här i några dagar till, första september är sista dag, så har ni inte sett den, passa på! Det kostar 185kr / vuxen, mindre för ungdom och pensionärer, och det tar ungefär en och en halv timme. Jag lovar att det är värt det. Den berör oerhört.

Jag vill inte berätta så mycket om den för den bör ses och upplevas personligen. Men jag kan säga att jag tänker väldigt ofta på de personerna de berättade om, och den sitter kvar. Jag tycker att det är viktigt att vi kommer ihåg sånt här, av flera anledningar. Dels för att vi lär oss av misstagen, och att tro att en båt är osänkbar .. det är ett enormt misstag. Och dels för att minnas att det handlar om riktiga människor.

Se den bara!!!

Sen badade vi på Fyrishov, och det är ju i ”samma lokaler” som Titanic är. Alltså inte själva simhallarna utan sporthallarna:)

Vi checkade in på Radisson Blu

 och käkade en gudomlig middag på Trattoria Alessandro.

Dagen var helt suverän på alla sätt och vis och vi chillade tillsammans på hotellrummen innan vi somnade. Ni kan läsa mina föregående inlägg här —> del ett och del två

 

Jag brukar ha lite svårt att sova på nya ställen, det är lite ovana ljud eller bara att det är kolsvart som jag älskar. Men här sov jag som en stock. Jag vaknade i och för sig till och var upp på toaletten, och kollade till killarna i samma sväng, men somnade om direkt igen.

I woke up like This:)

Alla barnen (och jag!!) längtade efter hotellfrukosten:) Det har ett magiskt skimmer över sig, och det är ju så. Alla som ätit en bra hotellfrulle är ju benägna att prata om den. De var så nyfikna och taggade:) Och de blev inte besvikna.

Vi vaknade och gjorde oss i ordning och möttes sen nere i restaurangen.

Om Radisson Blu har en fin frukost? SVAR JA! ♥

Allt som ska finnas, om jag får bestämma, fanns. Croissanterna smakade ljuvligt, och det är ju mitt eget lilla måste:)

Alla mina favoriter❤️

Det fanns en liten söt barnhörna också, och hur gulligt är det inte med melon på en pinne?

 Jack var som alltid go och glad.

Han hade sovit gott hela natten i sin säng, och även en liten stund i dubbelsängen:)

Det här tyckte jag var kul:)

Jag har aldrig druckit en Bloody Mary, har jag missat nåt? Borde jag beställa en sån nästa gång?

Minimuffinsen var barnens favorit:)

Radisson Blu har fina detaljer överallt.

Vi satt länge och åt, och pratade. Jag har ätit rätt många hotellfrukostar i mitt liv, och Radissons Blues ligger helt klart i topp:)

(Jag minns ett bottennapp från ett hotell i Notting Hill, London, vars fancy frukostbuffe bestod av mjölk och dammig muesli, vitt formbröd och marmelad och smör i småpaket. Thats it. Eller juice och thepåsar fanns ju, kanske även ett blaskigt kaffe;) Vi fick helt enkelt äta frukost ute den resan.)

När vi så var klara så gick vi upp på rummen och packade ihop det sista, och sen checkade vi ut. Jag hoppas att vi snart kan komma tillbaka, för det var otroligt uppskattat av barnen. Att bo på hotell var det roligaste de någonsin gjort:)

Tack Radisson Blu!!❤️

Nu skulle vi vara kulturella?

Domkyrkan har öppna visningar, och vi gick på den som var klockan elva.

Jag tror det finns fler tider, och man kan även boka för grupper. Vi valde att gå en tillsammans med andra. Vår guide var såklart kunnig och kanske framför allt vi äldre tyckte det var intressant. Helt ärligt så var de mindre ungarna noll sugna på att lyssna, men de satt ändå fint på nån trappa och låtsades lyssna:)

Jag älskar kyrkor och jag älskar historia, så att få höra berättelserna bakom de olika koren var så kul. Jag lärde mig massa nytt om Gustav Vasa.

Uppsala Domkyrka är väldigt vacker. Den är gammal, och är ni intresserade så kan ni läsa mer om historian HÄR

Jag har varit här en del. Inte på en enda gudstjänst dock, men jag hade bland annat min studentavslutning här. Det var även ett ställe som jag och en kompis gärna gick till bara för att vi hade tråkigt, eller väntade på något. Det finns en butik och skattkammare och ibland, kanske bara särskilt utvalda, kan man få gå upp i tornet. Det står på min Bucketlist helt klart:)

Överlag så tycker jag om Uppsalas gamla sevärdheter och hade kunnat besöka dem alla, Gustavianum, Universitetet, slottet, fängelsehålorna,  Botaniska trädgården… men eftersom barnen var med så fick jag hejda mig i min kulturella önskan:) Jag spar det:)

Tanken var att vi skulle äta lunch efter visningen men ingen var hungrig så vi bestämde oss för att gå direkt till Evolutionsmuseet. Det är Uppsalas egna naturhistoriska museum. Jag hade aldrig varit där, vilket är pinsamt dåligt, men det har inte blivit av. Jag har hört så mycket om det och varit på väg flera gånger, men sen har något annat lockat mera.

Det som lockade oss mest nu var dinosaurierna:)

Sånt här är också sjukt spännande, ibland tänker jag att det vore så coolt att vara arkeolog. Men så inser jag att jag skulle bli tokig av att inte VETA, bara gissa. För det är ju så, de gissar på hur det kunde se ut i ett stenålders kök och så vidare. Ganska bra gissningar förvisso, men jag skulle ha svårt att inte få det bekräftat. Nu när nån annan gissat så köper jag det rakt av:D

Det finns olika utställningar, om människans evolution, olika mineraler – Minecraft intresserade kunde hitta både en och annan sten som de kände igen, och paleontologi. Alltså  läran om gammalt liv.

Man kan ju vara behjälpt av en god fantasi, men nog är det rätt coolt att se riktiga T-rex ben:)

Man kan också se världens enda exemplar av den långhalsade dinosaurien Euhelopus zdanskyi.

Alla vet ju hur den ser ut, eller hur?;)

Det är en sån här, min favoritdino:)

Dess skelett alltså, inte levande ?

Jag trodde inte att Evolutionsmuseet var så intressant som det faktiskt var, och vi stannade här i flera timmar:)

Jack fick mat, det fanns ett litet café där de bjöd på kaffe, och barnen satt en stund och målade.

Jag tycker att det här att vi är så lika över arterna är spännande. Att just vi blev de högre stående, medan schimpanserna som är nästan likadana blev kvar som apor.

Här är det ett skelett av en gorilla, en människa och en schimpans.

 

Så lika fast så olika. Mäktigt.

Nu började det knorras om att det var hungrigt igen, och vi drog oss mot Uppsala slott. Vi skulle äta i slottscafeet. Cajsas Kök har ett cafe här:)

Nu har ju alla fattat att historiska miljöer är något som jag älskar och att få sitta i slottets äldre delar med valv och grejer, och fika/äta var ju helt perfekt:)

Vi kom ju lite senare än tänkt och lunchen var över, men barnen åt pannkakor eller paj, och jag och syrran åt Afternoon tea:)

Jag älskar det! Och det här var top notch. Så gott. Vi valde kaffe, och man kan även lägga till så man får ett glas bubbel:) Det är lyx, men vi skulle ju köra bil så det fick bli kaffe. Och scones med klosterost, marmelad och clotted cream. Alltså nu vattnas det lite i munnen bara av att tänka på det, vi måste gå dit igen:D

Några av barnen ville ha glass eller kladdkaka och det hann jag inte ens fota innan det var uppätet;)

Jag visste inte ens att det här caféet fanns, men det ligger ju uppe vid slottet där jag inte heller rör mig så ofta. Om man vill besöka Slottscaféet, och inte orkar gå upp för slottsbacken som är jädrans jobbig, så finns det en parkering på baksidan:)

 När vi suttit och myst här i nästan två timmar (!) så var det dags att avrunda vår dag.

Vi stod en stund utanför fängelsehålorna och försökte komma på en dag när vi kunde gå dit, men på rak arm kunde vi inte bestämma oss. Ni känner till Sten Sture, det var där han satt fängslad. Tror jag? Fasen, jag måste helt klart gå dit och kolla:)

Jag känner även att jag vill uppdatera mig på och besöka allt vi har i Uppsala, skulle ni vilja läsa det? Jag har ju lite svårt att få ändan ur vagnen och kan behöva den ”pressen” 🙂

Just att gå på de olika visningarna gör ju så att man får massor av info som man antingen inte visste, eller glömt. Nu är ju jag uppvuxen här, och har läst om allt i skolan och sen besökt ställena, så jag har mycket kunskap (en del långt bakom minnet?)men älskar att få veta mer. Historia är ju så spännande, speciellt i ens närmiljö. Vi har så mycket här, och det är så lätt att bli hemmablind. Även vår Stadspark är väldigt vacker, och sen har vi ju gravhögarna i Gamla Uppsala. Sånt man ser ofta men tar för givet, och när nån frågar något så måste man fundera:)

 

Vi hade bilarna parkerade vid Evolutionsmuseet så vi promenerade dit. Alla var mätta och belåtna och  lite trötta efter att ha gått hela dagen.

Vår Staycation var nu till ända.

Det kändes lite tyst och tomt att inte vara allihopa tillsammans:) men de flesta skulle ju ändå hem till mig.

Barnen pratade och pratade om vad vi gjort, och det gör de fortfarande. Det är lite olika vad de uppskattade mest, men Titanic var såklart en favorit. Sen är ”att sova på hotell och äta hotellfrukost” ett väldigt återkommande ämne:)

 

Jag vill tacka Destination Uppsala för ett fantastiskt dygn i min stad, mitt fina Uppsala ♥

 

 

 

Kommentarer

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      De är exemplariska ???speciellt när vi är iväg sådär allihopa. Men nog fasen kan de vas riktiga pain in the ass också?

  1. Carina Karlsson Sager

    Hej Carola , när jag läser ditt inlägg via Bloglovin så ligger bilderna, när jag läser via orginalsidan så står de rätt. Mvh Carina

  2. Camilla

    Många bilder är vända åt fel håll och svårt att kolla på. Har inte varit tidigare och går tyvärr inte att justera.
    Lite synd………………

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Va? Det ser ut som det ska för mig??. Vet att någon sa det för ett tag sen också… så jag litar på er! Tar det till teknikern:) Tack!!

      1. Camilla

        Hej igen.
        På vanlig dator är vissa bilder rätt men dom flesta är felvända.
        På min Ipad är alla bilder åt rätt håll, märkligt att det skiljer sig så mycket.
        Känner att man blir lite snurrig när dom är åt fel håll.
        Men det är tekniken så det är ju absolut inte ditt fel.
        Kram <3

    2. Carina

      Tror det är någon inställning på din telefon som gör att det blir så. Var lika hos någon annan blogg förut. Hos mig är bilderna rätt.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting